Tommine har selvmordstanker halve måneden

Categories Podkast 🎧

Tommine har selvmordstanker halve måneden. Hun har diagnosen PMDD, som står for premenstruell dysforisk forstyrrelse. Du har kanskje ikke hørt om denne diagnosen en gang? Det er ikke så rart, for som med mange andre kvinnesykdommer, snakkes det alt for lite om. Så i dag har jeg dedikert hele dagens episode for å snakke om PMDD, fordi vi må snakke om det. Fordi det går jenter og kvinner rundt og tror at det er dem det er noe galt med. At de er deprimerte. At de må ta seg sammen. Og noen får kanskje til og med beskjed om å ta seg sammen. 

Man antar at cirka 80 % av alle menstruerende kvinner har premenstruelle symptomer. Opptil 20 til 30 prosent av kvinner opplever moderat til alvorlige premenstruelle symptomer. PMDD ble anerkjent som diagnose i 2019. For to år siden. I Norge kalles det alvorlig PMS og minst tre til åtte prosent av kvinner i fruktbar alder er så plaget av premenstruelle symptomer at det skaper store problemer å fungere i hverdagslivet. På jobb, i forhold, med venner og i familien.

Og Tommine er en av dem. Som 12-åring ble hun sett på som vanskelig når hun hadde gråte- og raserianfall, og ingen tenkte at det kunne ha en sammenheng med eggløsning og mensen. Da hun var 14 år gammel begynte hun å ruse seg, for å slippe unna tankene og smertene. 

Du finner episoden der man finner podkast ved å søke etter ‘Sykt Ærlig Med Martine’ på feks iTunes, Spotify eller i podkastappen (kan lastes ned for de med Android eller andre mobiler)🖤

0 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *