Til deg som tørker folk i rumpa:

Categories Takk til...❤️, Tanker 💭

Her om dagen overhørte jeg en samtale mellom tre unge jenter mens jeg gikk på tredemølla på treningssenteret. Innimellom min egen pusting og pesing hørte jeg jentene prate om hva de ville studere og om hvordan de håpte fremtiden deres skulle se ut.

Under samtalen sa den ene jenta at “jeg skal hvert fall ikke drive å tørke gamle folk som ikke husker sitt eget navn en gang, i rumpa”, der den andre svarte “nei, æsj. Hvem er det som egentlig vil det egentlig? De må jo være ganske desperate”.

Akkurat som at det var det aller dummeste man kunne finne på.

Flere av mine nærmeste jobber på sykehjem og jeg vet at jobben de gjør er livsviktig. Bokstavlig talt. 

For tenk om det en dag er du som havner på sykehjem. Kanskje du ikke klarer å gå lengre, kanskje du ikke har noen pårørende lengre eller kanskje du har blitt dement?

Kanskje du er en av de som blir møtt av en ansatt på sykehjemmet hver morgen og som er livredd, eller kanskje sint, fordi du ikke husker verken hvem du er, eller hvem personen er? Da er det ganske fint med ansatte som tar seg tid til å snakke rolig til deg, til å forstå deg og til å få deg til og føle deg trygg.

Kanskje du er en av de som hver morgen må ha hjelp til å spise frokost, gå på do eller pusse tennene? Da er det ganske fint at noen har valgt å bruke sin tid på å hjelpe nettopp deg med disse tingene.

Kanskje du er en av de som trenger hjelp til å vaske deg ren og til å vaske bort uhellet du nettopp hadde? Da er det jo ganske fint at det er en på jobb som møter deg med et smil og hjelper deg.

Kanskje du er en av de som er skikkelig ensomme og ikke har noen å prate med? Da er det ganske fint at du møter sånne som venninna mi som stryker deg på ryggen og spør hvordan du har det.

Kanskje du skal huske på det neste gang du snakker nedlatende om de som gjør en av landets viktigste jobber. For en dag så sitter du der kanskje selv og er avhengig av at noen tar seg et minutt til å stelle håret ditt, til å spørre om du har hatt en fin dag eller til å tørke deg i rumpa.

Det er nemlig ingen straff å jobbe på sykehjem. Og de er ikke “bare rumpetørkere” eller “desperate”. De er sinnssykt viktige.

Så takk. Takk til deg som går på jobb og tar vare på de eldre. Til deg som bruker et ekstra minutt selv om du kanskje ikke har det. Til deg som sørger for verdighet og trygghet til siste slutt.

Takk!

– Følg meg gjerne på Instagram: @Martine.halvs – 

38 kommentarer

38 thoughts on “Til deg som tørker folk i rumpa:

 1. Så stor respekt, for di som har disse jobbene.
  Di gjør ein så viktig jobb for landet, og for den enkelte som trenger hjelpen deres.

 2. Felte noen tårer nå og takker for at du fikk meg til å føle meg viktig!
  Jobber døgnet rundt på en demensavdelig, hvor de som bor der er helt avhengig av meg. Jeg elsker jobben min. Og nå fikk du meg til å elske den enda mer!
  Takk for at du deler hvor viktig vi er, for de som blir glemt og plassert på et sykehjem. Som selv ikke vet hvorfor de er der..
  Livet på sykehjem er så uendelig mye mer enn å kun tørke rumper. Livet på sykehjemmet er fantastisk vakkert

 3. Takk for at du tar opp akkurat dette! Som du sier, de som jobber i sykehus, i sykehjem eller i hjemmetjenesten, de er utrolig viktige! Jeg har selv jobbet i sykehus og i sykehjem og vet hvor viktig den jobben er. Jeg har også opplevd at noen har sagt: du må gå på do med h*n fordi jeg har aldri gjort det.
  Vel, en gang må være den første selv om du har jobbet i et omsorgsyrke i x-antall år og aldri har fulgt noen på do.
  Det å jobbe med mennesker er en flott og givende jobb. Det å få tusen takk for hjelpa når man er ferdig med stellet, og se at de er godt fornøyd er så fint.
  Omsorgsyrke er et godt valg!

 4. Hei, Martine!
  Dette var utrolig hyggelig å lese, hilsen en av oss, som jobber med dette. Jeg er nesten ferdig utdannet sykepleier, og ser virkelig viktigheten av alle som tar seg tiden til å jobbe med de eldre. Takk for at du satt et lys på dem idag. Det er ikke alltid nok fokus på hvor utrolig viktig eldreomsorg er, og ikke minst kommer til å bli.

 5. Takk for at du ser oss og tar opp den viktige jobben vi gjør på en sykeheim👏💕💕

 6. Hei! Veldig viktig det du deler! Tusen takk! Jeg er sykepleier. Tørker både romper og tiss på sykehuset jeg jobbet i 8 år og! Disse jentene var kanskje for små til å forså. Håper de leser bloggen din. Men det du deler er veldig viktig! Tusen takk ❤️

 7. Vel, det er ikkje berre eldre som treng hjelp til den type ting. Eg trengte hjelp både som tenåring etter ein operasjon, og på barselavdelinga ti år seinare. Ære vere sjukepleiarane. Ikkje berre for slike praktiske ting, men også for å vere der for å lytte (sjølv om dei spring beina av seg når dei er ute på gangen igjen).

 8. All ære til de som jobber med syke og gamle, de har også rett på et verdig liv. Så det står stor respekt av den jobben dere gjør.

 9. De som jobber på helsehus, aldershjem, sykehjem og i helsevesenet generelt, gjør en utrolig viktig jobb. Blant noen av de viktigste jobbene i landet vårt. Det er en beinhard arbeidshverdag som krever mye både fysisk og psykisk. Selv har jeg fått gleden av å jobbe deltid med demente eldre, og noen yngre, i nærmere sju år. De som står i det arbeidet dag ut og dag inn, år etter år har min evige respekt. En mer fin, slitsom og givende jobb har jeg ikke hatt verken før eller etter!

 10. Takk for et meget bra innlegg! Jeg bor ikke på aldershjem, men trenger likefrem hjelp hele døgnet, til mat, toalett, handling, bading etc.

  Den jobben som gjøres av hjemmehjelp, hjelpepleier, sykepleier og andre er så utrolig viktig. De er rett og slett forskjellen på liv og død.

  Takk igjen!

 11. Sier bare takk! Jobber på sykehjem og det er en fantastisk jobb! Det å kunne være med dem som Har bygget opp dette landet og kunne høre alle gode historier og det er d mange av!

  Og den gleden dem får av at vi kan sette oss ned å snakke med dem! Ikke alle som har så mye familie dessverre. Har vørt borti folk iver 101år 🙂

 12. Jeg tørker uhell, men det er ikke den største delen av jobben min. Den største delen av jobben min er å trygge, gi omsorg, kjærlighet og vise respekt. Det jeg får igjen for jobben min kan ikke betales i penger! Alle historier jeg får møte, alle livshistorier jeg får del ta i og alle klemmene jeg får tilbake, det er ubetalelig! Å gå på jobb og aldri vite hva som skjer denne dagen, det er ganske spennende. Å gi en klem, trøste en utrøstelig, gi smil og ros til en som virkelig behøver det. Det setter store spor. Når man vet at man var der helt på slutten og gir pasienten en god slutt på livet, den følelsen kan ikke måles i penger.
  Kanskje de jentene synes jeg er desperat, jeg synes jentene er fryktelig uvitende..

 13. Har selv vært borti og hørt om en som sa akkurat det samme. Selv er jeg andreårs sykepleierstudent som i flere år har vært i kontakt med eldre både på sykehjem og i hjemmetjenesten. Jeg velger heller å snu flaska å si at det ikke er mange som føler det er noe særlig greit at de trenger hjelp til ting de før greide selv.
  Dessuten så er det synd at de kun ser den delen av å vaske folk nedentil. Å jobbe med eldre er en fantastisk jobb. Du kan lære mye av dem, du lærer verdier som du aldri har tenkt på, du lærer å sette pris på nåtiden fordi neste dag kan bli helt ulik. 👨‍🦳👩‍🔬👱‍♂️

 14. Jeg har jobbet på sykehjem for demente nå i snart 2 år og jeg kjenner meg igjen i alt du skriver! jobben er så mye mer enn å bare “tørke ræv”! pasientene har blitt mine hjertebarn, selv om jeg aldri kunne se for meg at jeg skulle trives på sykehjem 😊

 15. Denne gjor dagen min etter en tung kveldsvakt på sykehjemmet! Sitter på tbanen med tårer i øynene på vei hjem og er stolt over å være sykepleier!

 16. Hei Martine! Takk for dette viktige innlegget. Jeg er selv helsefagarbeider og jobber på sykehjem. Jeg elsker jobben min såpass at jeg nå holder på med videreutdanning i faget. Jobben er som du sier en av landets viktigste og det er så forbanna synd at en stor andel av Norges befolkning kaller yrket/jobben for «rumpe tørking». Ja, vi tørker rumpe, men det er faktisk bare 1% av jobben vi gjør. (Det er faktisk ikke hver dag vi gjør det engang). Vi er helsepersonell, de fleste med utdannelse, som hjelper, forebygger og behandler svært syke mennesker.

  Men det stemmer det disse jentene sa, at dette er noe dem aldri kunne jobbet med. For å jobbe på sykehjem må man nemlig være omtenksom og ha sympati og empati for andre mennesker og det virker det ikke som disse jentene har så mye av 🙂

 17. Felte noen tårer etter og lest dette, føler meg viktig, glede meg til å gå på jobb nå etter det flotte du skriver 😊

 18. Jobber selv på gamlehjem, og er så mye mer enn akkurat å tørke folk i rumpa. Den sosiale biten sammen med de eldre å at jeg går følelsen av at jeg er viktig for dem!!

  Og man må faktisk huske på at pasientene ofte synes det er enda verre å bli tørket enn vi synes det er å tørke, og mange av dem merker hva vi tenker og føler rundt stell av dem og det kan føre til at de nekter stell😞

  Nei jeg er rett og slett stolt over at jeg får lov til å jobbe med så herlige personer å få ta del i denne delen av livet, de gamle sitter på så mye kunnskap så da synes jeg det er rett å rimelig at jeg gir dem noe tilbake❤️

 19. Takk for dette innlegget! Jobber på sykehjem og dette viser at folk er ignorante ovenfor hva denne jobben er. For det er så mye mer enn “rompevasking” , vi gir kjærlighet og trygget, vi gir glede og vi FÅR glede og vi gjør vårt ytterste for at de eldre skal føle at de er noe og betyr noe selv om de kanskje bare er sengeliggende. Takk ♥️

 20. Herlighet så fint skreve! Du fikk virkelig satt ord på det.
  Må bare sei at det å jobbe på en sjukeheim e så utrulig fint, dei eldre og pårørande e som oftest så utrulig takknemlig for alt vi gjer for dei, og bare det gjer jobben verdt det. Det e så dumt at det e så mange yngre som ser på det som en dårlig jobb.. Ej kunna virkelig ikkje tenkt mej en anna jobb enn dinna, på en sjukeheim.

 21. Tre unge jenter sa du? Ikke døm de for hardt. Her er det nok andre som har feilet i oppdragelsen! Og honnør til alle dere som har slike jobber. Det er noe av det viktigste man kan gjøre i et samfunn.

 22. Dette fik meg til å oppleve ett minne igjen. Jeg er utdannet sykepleier men pga egen helse har jeg ikke jobbet i yrke på mange, mange år. Jeg kaller henne Kari…navnet husker jeg ikke, men nok om det….
  Kari pleide alltid å sitte på stua, men denne formiddagen gjorde hun ikke det… jeg gikk å leitet etter henne og helt innerst i avdelingen i en krok finner jeg Kari, med tårer nedover kinnene. Jeg setter meg ned og begynner prøvende på hva det er som gjør at tårene renner…. er det avdelingen, er det familien, etter ett kvarter så kommer det frem… Kari har så vondt i hodet, det er derfor hun gjemmer seg. Jeg spør Kari om hun vil ha en tabilett som tar bort smerten, jeg ser ett lysglimt i øye hennes for så å slukke fort. Jeg reiser meg og sier at jeg er snart tilbake. Henter en Paracet og et vannglass og gir henne det. Hun vil sitte litt der for seg selv, jeg må dessverre gå videre. 1 time senere går jeg for å sjekke, og jeg finner Kari igjen i stua, hun reiser seg kommer bort til meg og sier: Hva kan jeg gjøre for seg? Ingenting, svarer jeg. Jeg vil gjerne takke deg ved å skrubbe gulvet ditt, for det du gjorde mot meg, sier Kari. Hjerte mitt smeltet.

 23. Takk! Tusen takk for at du skriver dette innlegget som er så viktig. Takk for at du får oss til å føle oss viktig.

 24. Takk for denne. Som ung, er man ofte “udødelig” – man har ikke sett hva som kan eller vil skje med kroppen og forakter alle hvor det allerede har skjedd. Her treffer du spikeren på hodet!

 25. Leste denne i Aftenposten. Takk for det du skrev. Det arbeidet som gjøres på sykehjem er så utrolig verdifullt. Ikke alle er modne nok til å skjønne/ se det.

 26. Tenk på andre drittjobber som er viktige. Søppeltømmere. Arbeidere i vannverket (min far jobbet hele livet på et renseanlegg for kloakk). Alt dette er nødvendig for at samfunnet skal fungere. Hvis ingen vil gjøre disse jobbene, hva gjør vi da?

 27. Faren min lå de 3 siste mnd av livet på et sykehjem..
  De hang opp ringe knappen, flaska sto på badet så han pisset i kaffekoppen, fikk suppe med gaffel,
  ble bedt om å drite i buksa fordi alle skulle ut å røyke,han fikk paracet i stedet for morfin.
  For en plass i “verdens beste land”.
  Jeg gjør selvmord før jeg skal et slikt sted. Innfør aktiv dødshjelp NÅ.
  PS lønn kan ikke bedre inkompetanse og slasker av ansatte.
  MEN, noen få ødelegger for alle de som gjør en god jobb, og de burte vert sparket fra jobben!

 28. Jeg har vært både den som har vasket rumper, og fått hjelp til det! En veldig viktig jobb, å kunne hjelpe andre. Men så vanskelig når man selv virkelig trengte den hjelpen ( dusjing, vasking, og tørking ). Jeg er glad for at de som hjalp meg , hadde både humor og hadde varme, ærlige hender! Takk til alle som hjelper oss i kort eller lang tid!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *