Slutt å ødelegg jula!

Categories Tanker 💭

Først og fremst må jeg meddele at Gud, engler og Jesus er nevnt i denne teksten, så hvis du blir støtt av ord som det anbefaler jeg deg å lukke den og se bort.  

Det er sjeldent jeg skriver et innlegg uten å tenke meg om, og et innlegg som kun går på min egne følelser. Men akkurat nå kjenner jeg et intenst behov for å si ifra, for nå må vi faktisk ta oss sammen.

Samfunnet vårt består i en økende grad av mennesker med ulik kulturell bakgrunn, noe som er berikende og fint for oss alle. De fleste av oss er positive til mangfold, ulikheter og forskjeller, fordi det er en god kilde til å skape nye bånd, utveksle ideer, skape fornyelse og kreativitet. Men vi kan faktisk ikke la det gå på bekostning av jula, som er en stor og viktig plattform for vårt fellesskap.

For selvfølgelig skal vi synge julesanger og utføre andre tradisjoner som hører julen til, og vi skal gjøre det fordi vi alltid har gjort det og fordi det ikke finnes én eneste god grunn til å la vær – Og fordi det er en del av julen og av våre tradisjoner.


Jeg kom nylig over en plussak i en avis der det ble fortalt at det ved en ungdomsskole i Telemark hadde blitt fremmet et forslag om at julemat skal bli kalt for tradisjonsmat i stedet for, for å blant annet inkludere human-etisk forbund og Jehovas Vitner.

I min egen hjemkommune har juleball blitt omdøpt til vinterball og juletrefest blitt omdøpt til lysfest. Nettopp for å inkludere flere, også de som ikke feirer jul. Men hvorfor i alle dager gjør vi det?

Det heter faktisk julemat og ikke tradisjonsmat, og alle som vil kan få smake! Og det fine? De som ikke vil smake, de slipper.

Vi styrker på ingen måte integrasjonen eller respekten for andre kulturer og religioner ved å underkjenne at julen ikke er så viktig for oss, og gjøre om på våre egne tradisjoner i respekt. 

Julen handler jo om juletrær, nisser, julemat, julesanger, kirkebesøk og gaver, og for meg er dette hellig.

Vi skal ikke fjerne ord som nisser og engler i sangene våre, fordi vi faktisk blir opplært fra vi er barn at nissen sitter på låven og at engler daler ned i skjul.

Vi skal ikke fjerne ord som Gud og Jesus, fordi dette er hovedgrunnen til at vi feirer jul.

Vi skal ikke fjerne sanger som “Deilig er jorden” fordi det er kultur og fordi den handler om så mye mer enn hvilken gud du tror på.

Vi skal ikke fjerne skolegudstjenestene på skolen, fordi de som ikke ønsker å delta kan få slippe. Vi skal ikke besøke andre steder enn kirken, fordi noen ikke ønsker å gå inn i en kirke. Vi skal ikke slutte å få besøk av julenissen på siste skoledag, fordi noen støtes av dette. Vi skal ikke nekte barna å ha på seg nisseluer i barnehagen, fordi noen ikke ønsker å bruke det.

Julen handler om så ufattelig mye mer enn om Jesus, Gud og religion. Det handler om samhold, tilhørighet, håp og kjærlighet. Det handler om at vi er sammen, at vi tar vare på hverandre, gir varme og lys. Det handler om at vi deler og at vi klemmer. Det handler om at vi smiler, ler og synger. Det handler om at vi samles, at vi holder hender og at vi står sammen. Det handler om empati og om ettertanke, og det ligger mer bak sanger som “Deilig er Jorden”, enn at Gud finnes og at Jesus gikk på vannet.

Jeg syntes faktisk ikke det er greit at vi endrer på våre tradisjoner fordi noen føler seg støtt eller fordi vi skal inkludere flere. Alle som vil er hjertelig velkomne til å feire jul, ta del i julens tradisjoner og la seg selv berike.

Jeg melder meg faktisk frivillig til å gi kunnskap og leie noen rundt juletreet, men slutt å ødelegg jula og tradisjonene som hører med.

Det blir faktisk for dumt.

Del gjerne. 

202 kommentarer

202 thoughts on “Slutt å ødelegg jula!

  1. Det er jo NORDMENN- etniske nordmenn som kommer med disse sinnsyke forslagene om
   at vi skal slutte mwd alt det nevnte og Luciatog etc. Skammelig- er det- og landssvikere kaller jeg dem!

   1. Tusen takk! Så enig! Teksten din er egentlig heilt unødig da det er etnisk norske som føler for å gjøre et nummer ut av dette og ikke folk fra andre land. Jeg har muslimsk bakgrunn og har alltid respektert og deltatt i alt rundt jula. Intet problem. Folk må gå i seg selv fra begge sider. Sånn e det bare.

    1. Nå var ikke ytringene hennes rettet mot de med andre kulturelle bakgrunner enn kristendom eller innvandrere. Men våres egen integreringspolitikk seg selv og sine egne tradisjoner fordi man er redd for å tråkke noen på tærne! It’s life, vi kan ikke gjøre alle fornøyd

    2. Akkurat…det er disse syllehuene på ytre venstre ..de aller ..aller fleste som har kommet hit til Norge med annen religion respekterer vår tradisjoner .. det eneste disse sullehuene oppnår er mere splid …

   2. Helt riktig, kan lure på hvilken side di der ville kjempe for ved en eventuell krigsituasjon….. skremmende

   3. Du har helt rett, det er de» overdrevne» snillistene som kommer med disse sinnsvake ideene med tradisjonsmat isteden for julemat. Det heter julemat! Har noen problemer med det, enten det er etniske nordmenn eller muslimer, send de på et selvutviklingskurs kurs, der vil de lære å kjenne seg selv som igjen gir mer forståelse og aksept for andre. Vi skal ikke slutte med Julen fordi noen mener noe om den. Julen er glede og lys.

   4. Nå viste det seg at det var elever ved skolen som hadde foreslått dette for å inludere JEHOVAS VITNER i juleforberedelsene. Muslimer har ikke noe som helst med denne saken å gjøre. Å trekke konklusjoner, uten å vite fakta er ofte basert på fordommer – og da feilaktige fordommer. Det kunne vært lurt om bloggeren hadde sjekket bakgrunnen, og tenkt seg om før hun skrev.

    https://filternyheter.no/muslimer-har-ikke-krevd-ordet-jul-fjernet-pa-seljord-skole-sier-radmann/?fbclid=IwAR0i8VyhrNOl51l8IR9jAYPAhF9xWOA35f47SQIv7g7Su-EqTYPXAtcO-9Y

     1. Nei, hun nevner fremmede kulturer og religioner. Og hvis hun mente muslimer vet hun utrolig lite om muslimer som tror på Gud og Jesus (fvmh)😉

    1. Hva med å lese før du kommenterer.

     Hun tar et oppgjør med de som filtrerer bort kultur/tradisjoner i Norge.

     Det vil si – stopp raseringen av vår egen kulturhistorie for å være så fordømt politisk korrekt.

     De fleste som kommer hit har null problemer med vår kultur og historie. Er en grunn til at de forsøker å komme hit, til det gode trygge Norge.

     Det er bare det at noen har fått det for seg at det å inkludere andre betyr å utslette seg selv.

  2. Flott skrevet kjære deg ,ja vi vil beholde våre tradisjoner og kirke besøk i jula og vi skal spise ribbe julaften ..
   Jeg stemmer på deg ..vi gleder oss til jul

  3. Vi bryr oss ikke om disse forståsæpåeran, vi feire Jula som vi alltid har gjort, basta bom! 👍😁♥️🤶

  4. Helt enig!!!
   Hvilke preferanser den enkelte har i forhold til julefeiring er meg revnende likegyldig, hold på tradisjonene! Hva vi spiser eller hvor mange ganger en går i kirken er ikke så veldig viktig, men tradisjon og kultur er viktig!

  5. Kunne ikke vært mer enig, men hvem er det egentlig som ødelegger jula?? Jo det er den norske stat som er så pisse redd for å bli kalt rasister at de velger å bli rasister mot sit eget folk i stede. Jeg jobber med mennesker fra mange forskjellige kulturer og det er ikke en eneste en av dem som bryr seg døyten om hva vi synger, spiser eller feirer!!!

   1. Hvem har sagt at d gjelder muslimer? Saken gjelder Jehovas vitne og andre norske hedninga!

  6. Du får sagt det som det Er. Ingen kan forby oss å gjøre dette, som er en del av barndommen, traditioner og familiesamholdet. Julen er en glædes tid og en utrolig og uunverlig tradisjon. De som ikke ønsker å være en del av dette er ikke tvunget til å delta, men la oss ha vor glæde over dette . Og de burde være gla på vores vegne i stedet for å prøve å stoppe det. Vær gla på andres vegne og respekt for andres tradisjoner er vel nestekjærlighet❤️

  7. Det var av hensyn til Jehovas vitner, hadde ikke noe mex muslimer å gjøre enda har de ikke noe i mot at vi feirer jul, det er bare tøv

  8. Vil vi innse at det vi holder på med er å ødelegge det norske folks tradisjoner? Snur vi før det er for sent?

  9. Så enig med deg. Jeg er ikke troende, men julen er en tradisjon jeg er født til. Og den vil jeg absolutt ikke gi fra meg. INGEN SKAL ØDELEGGE VÅRE TRADISJONER.

  10. Spörsmålet er hvem det egentlig som vil fjerne alle jule-orden. De fra en annen kultur eller norske som er livredde for alt som har med Gud og Jesus å gjöre 🤨

  11. Veldig godt beskrevet hva vi “vanlige ” mennesker her i landet tenker om Julen og det som hører til .
   Tusen takk for at noen fremmer disse tankene
   i en ellers vanskelig tid med mye “krenkelse og me too”.
   Godt nyttår til ALLE.

 1. Delvis enig, men vi feira jo jul lenge før kristendommen ankom også. Jól var en hedensk feiring som ble omdøpt til kristmesse i engelsktalende land. Kristenfolket kan nok ikke ta all æren for våre tradisjoner sånn sett. 😊

  1. I førkristen tid feira ein joleblot den 12 januar. Dette har ingenting med den kristne jula å gjere. Denne blir feira til minne om Jesu fødsel!

   1. Det startet 13 des og varte til 12 januar. Hovedfeiringen var solsnu 21/22 des 🙂
    Og gikk på matgilde, danse rundt tre som vi pyntet med gaver (yddrasil). Så jo, dagens julefeiring er en gammel skikk fra lenge før Kirken tok over å kristnet den 🙂

    1. Fra hvilke kilder har dette med at yggdrasil (ask-treet som vokste inn i himmelen) var opphavet til juletreet?

  2. Må si meg uenig. Jul feires for at Jesus ble født. Det er riktig at man hadde feiringer i samme tidsperiode lenge før Kristus. Det er viktig å huske at det ikke er samme feiring selv om de foregår på samme tid!

   1. Ikke akkurat på samme tid heller, det er en myte at julen egentlig var hedensk. Mange ser dog ut til å tro på det.

   2. Feiringen er den samme, men innholdet pyntet litt på. Kirken prøvde i mange år å avskaffe julefeiringen pga dens hedenske innhold uten å lykkes. Julefeiringen var for folk flest høydepunktet i den mørke årstiden. If you cant beat them, join them, er det noe som heter. Og det var akkurat det kirken gjorde. De mest ukristelige skikkene ble luket bort, også klarte de å flette inn dette med jesu fødsel, og på den måten kunne kirken gå god for feiringen. Mange av dagens juleskikker stammer fra lenge før kristendommen. Ofring og solgudtilbedelse er det derimot slutt på.

    1. Yes! Så bra at du nevner dette. Er så lei av at religion har «kuppet» julen. Jul har blitt feiret lenge før nordmennene ble «kristnet». Så julefeiringen må vi få ha som vi vil. God jul!

   3. Det er ingen kilder utover Bibelen som sier at Jesus noen gang har levd. Så å feire fødselsdagen hans faller på sin egen urimelighet.

    1. Det er helt feil. Flere kilder enn Bibelen forteller om Jesus og det er ingen seriøse historikere som betviler at han faktisk har levd.

  3. Men nå lever vi 2019 år etter Kristi fødsel i følge norsk kalender, etter kristendommen, så nå feirer vi JUL 🤶

  4. Så glad det er flere som faktisk vet dette 👏👏👏
   Nisser, nisseluer, juletrær har ingenting med kristendom å gjøre 😁
   Så vi må hvertfall slutte å sensurere jula!

  5. Altså, det der vet vi, alle vi vet om jol, du forteller oss ikke noe nytt. Slik jula nå er satt sammen, mht julesanger og gaver og advent så er det Kristmesse de fleste av oss tenker som jul. Du trenger ikke prøve å forringe budskapet i dette utmerket skrevne innlegget.

  6. Vennligst ikke ødelegg denne deilige orgien av selvtilfredshet og følelsesonani med fakta og relevant informasjon. Takk.

  7. Julen er blitt en kristen feiring og vært der i mange hundre år. Så uansett hva som var før er der sånn nå. Kirken tilpasset dette med feiring av vintersolverv, så har det blitt til den kristne jul. På andre språk igjen så kalles jo julen kristmesse

 2. Er det en prekær årsak for at du ikke vil svare på om du har fylt leppene dine? Blir smålig irritert når du er så fort ute med peke finger på andre som har gjort det de selv vil med sin kropp. Håper at du lærte noe av at den siste podcast episoden din. Syntes du har vært veldig bråkjekk med meningene dine tidligere. Jeg syntes de som dømmer andre ut ifra utseende er dårligere mennesker enn de som velger å endre på SIN egen kropp. Jeg er helt enig med deg om at alt ikke burde deles, men om man er dobbeltmoralens preker, så jo, da kan man i det minste redde seg inn med litt ærlighet.

  1. La vær og skriv visst ikke du har noe annet og komme med .Sjalu eller ? Slike duste kommentarer kommer alltid fra tapere ( mobbere) . Hold deg til SAKEN ELLER LA VÆR OG SKRIVE NOE. Heilt enig m deg M .Flott skrevet

 3. Kultur er ikke bare religion, livssyn og trotradisjoner.
  Julen handler om for mange å dele, varme, inkludere og tenke på din neste.
  Det er ingen som nekter barn å ha på nisselue i barnehagen. I barnehagen markeres høytider, de feires ikke som folk gjør privat.
  En julesang er en sang.
  Er innlegget basert på denne ene artikkelen som setter ting litt på spissen?

  Samfunnsutviklingen er i stadig endring. At det betyr at den kristelige eller annen religiøs trosbakgrunn ikke følger med dette er alle og en hver sitt problem om de gjør det til det.

  Dette innlegget har ikke nok grunnlag for den eksplosjonen som jeg opplever har foregått her.

  1. Er det Bibelen folk vil følge når det gjelder julefeiringen eller er det tradisjonen? Selv folk som er født her i landet feirer ikke jul på lik måte. Greit at du beskriver dine egne tanker, men respekter andres forhold til jul også.

  2. Hei Eli! Da vil jeg bare spytte inn en kommentar og fortelle deg at dette ikke er det eneste tilfellet. Her jeg bor har vi sluttet med juletrefest, og det er på grunn av at andre kulturer ikke ønsker å ha juletrefest. Jula er for mange nordmenn hellig, og er tradisjoner som har vært i mange mange år. Jeg synes det er nitrist at vi skal slutte med tradisjoner eller endre på dem, bare for å gjøre andre «glade».

   1. Ida! Så rart å ikke ha lest om dette. Men mange bygder, mindre byer som på en måte holdes utenfor er ikke rart det kommer utenfor nyhetsbildet.. dessverre får noen styre over andres kulturelle overføring for tradisjonelle markeringer, meget sørgelig! Her burde det heller være frivillig oppmøte fremfor kutt.

    1. Eli, før jeg fikk nok, pakka og reiste fra fedrelandet opplevde jeg at pepperkaker ikke kunne lages i barnehagen fordi de var alle brune, wienerpølser kunne ikke serveres i barnebursdager med mindre det var kylling pølser osv osv,…. Du har virkelig gått glipp av den store eksplosjonen.

    2. Her har drt lenge vært slik at man ikke får lov til å bruke ordet jul, ikke lov å selge julebrus i kantina osv. Her fordi en familie på skolen var Jehovas vitner og alle måtte ta hensyn.

     1. Det er selvsagt tøv og overivrige ledere i skoler og barnehager. Totalt misforstått. Men som tidl JV vet jeg alt om hvem som ikke feirer jul, gebursdsger og 17.mai.I tillegg HEF som ikke ønsker noen forkynnelse/religion whatsoever.
      Imidlertid, gi ikke muslimer skylda, for det er vel de innlegget lett kamuflert handler om eller? De aller fleste av dem feirer jul, noen mye, noen mindre. De krever ikke slutt på hverken det ene eller andre. Hva overvelmenende rektorer og ledere plutselig skal gjennomføre kan ikke de klandres for. Og fakta vedr jul:Opprinnelig en vinterfest for å feire lyset som ble slått sammen med Jesu fødsel for å favne flere. Vi har feiret jul leeeeenge, men den er innført til Norge.
      “På kirkemøtet i Nikea i år 325 ble 25. desember fastsatt som Jesu fødselsdag og feiringen av denne dagen begynte med pavens tilskyndelse i Roma en gang mellom år 350 og 360. Tidligere (fra omkring år 200) var det først og fremst Jesu dåpsdag 6. januar (epifani eller helligtrekongersaften) som ble feiret.[5] Tidligere var 25. desember en festdag for den romerske solguden”

  3. Ikke kødd med norske verdier, tradisjoner og kristne kulturarv som nordmenn følger enten de går i kirke eller ikke! Vi må slutte å la oss trampe på, -og underkaste oss en mengde fremmede kulturer som undergraver vår egen!
   Det er store krenkelser mot det norske folk hver eneste dag, -som å sette hijab til bunad som er våre stolte gamle tradisjonsfestklær, håndhilsenekt, leverpostei og salaminekt, fengsler, sykehjem og sykehus påtvinges å spise halalmat uten å vite det, bønnerom og fri fra arbeid for å komme seg til bønnedager/tider..
   Det er et hav av omvendt integrering -nok er nok!!!

   Har familie som er religiøse, -men aldri nektet å arbeide på søndager (hviledagen) -eller å nekte å jobbe i Jul eller Påske!
   Så hva i huleste er det vi driver med i denne undergravingen av norske tradisjoner og VÅR kultur?!?

 4. Nå synes jeg ikke dette var innlegget å begynne og kritisere kroppen hennes på. Er en dame på 75 år, å synes det var et nydelig innlegg med fine tanker og meninger. Er så enig i alt du skrev. Takk.

  1. Hei Martine.Jeg er en dame på 66 år som sjelden leser en blogg. Men det du skrev appellerte til meg. Jeg delte på FB og responsen var enorm i løpet av kort tid.
   Tydelig at dette engasjerer.
   Jeg er kjempeglad for at du tar opp dette temaet.

   1. Det er fint at unge mennesker tar opp dette temaet.Dette er ikke noe folk fra andre kulturer tvinger frem,men det er først og fremst en misforstått måte å drive intrigering på.
    Noe som er tull.
    Vi skal ta vare på egen kultur.Det betyr ikke at den er bedre enn andres,men det er den vi har og den er vår.
    Den forteller om landet vårt ,menneskene som lever her og naturen vi lever i .
    Alt dette er med å skape vår kultur.

  1. Flott! Endelig noen som deler fakta og ikke bare leter med lys og lykt for å finne noe negativt om “de andre”på grunnlag av noen hatefulle sjeler på ytre høyre!
   Kildekritikk er en fin ting! Og det er hvert år like sikkert som at jula kommer at det i mediene dukker opp artikler med mål om å splitte heller enn å stå sammen.
   Ikke videre kristelig eller i noen guds ånd vil jeg påstå…

 5. Jeg kunne ikke være mere enig Marty, ord som negerbolle (kokosbolle uten kokos) har het negerbolle siden jeg liten,nå er det sjokolade ville,det jeg bruker i matlaging heter ikke negro lenger men sukker kulør.
  Jeg syns vi har jenket oss og stått med lua i hånden lenge(Jeg oxo)men når folk skal legge retningslinjer på hva jeg skal kalle julematen min for og nissemor ig nissefar ikke snart engang er ønsket,da kjenner jeg virkelig på at NÅ holder det,bra nå..rart vi får beholde brunosten fremdeles 🤔🤔

  1. Det å slutte å si negerbolle er å stå med lua i hånda? Bare fordi noe “alltid” har blitt gjort betyr ikke at det er en god ting. Ordet neger er støtende og det må vi klare å ta hensyn til. Det har vel hett sukkerkulør i årevis? Og det er jo faktisk sukkerkulør så hvorfor si negro som egentlig bare er spansk for svart?

  2. Det betyr faktisk ikke noe hva du mener om ord som n*ger, bolle eller ei.
   Det har ingenting med saken å gjøre. Om du velger å bruke grovt rasistiske ord, er det opp til deg, men du kan ikke late som det er nøytrale ord, eller velge at det skal bety noe annet.

   Folk som er offer for rasisme eller annet, kan velge å ta i bruk skjellsord for¨tømme dem for innhold, men det kan selvsagt ikke utenforstående gjøre.

 6. Mulig at ønsket om å få klikk til bloggen din for å få inn litt Google ads inntekter overgår sosial intelligens. Men det du skriver her er complete and utter bullshit! Du har laget en story av en falsk historie og løgn! Hilsen en muslim, som vet at dette toget kommer HVERT år ved juletider..

  https://www.dagsavisen.no/nyheter/innenriks/at-elever-i-seljord-ikke-fikk-lov-a-si-jul-stemte-ikke-likevel-bruker-hoyre-saken-i-kampanjepost-1.1627054?fbclid=IwAR2JJjiKWnESfR4v6W66KrCdBgkhCi8rL_FlhTQ7NmvYGeWuQRoO3346fM8

  https://www.faktisk.no/artikler/PXv/slik-oppsto-julebraket-i-seljord?fbclid=IwAR1tJnhVXByeFifcPyZqDgEplVBGNeNaIJl2pBLt75wSlUT6Rf-hga0N3_0

  1. Word. Hun kunne like gjerne oppgitt Resett som kilde her. For et makkverk av et blogginnlegg

  2. Hei, Navid.
   Nå ble det vel ikke nevnt muslimer her, men “andre kulturer og religioner”. Vi vet jo at flere av de som har klaget på ordet “jul” og alt knyttet til dette, er Jehovas Vitner og også grupper med ateister (altså ikke- troende).
   Kan det ikke være så enkelt som hun ber om: la tradisjon få være tradisjon!

   1. Det er nevnt «andre kulturer og religioner» og snakk om integrering – så hun insinuerer at dette er noen fra et annet land og eller med en annen religion. Men hovedsakelig, som man ser i artikkelen, var det Jehovas Vitner som ønsket dette. Og de er faktisk kristne – altså ikke egentlig en annen religion og ikke nødvendigvis fra annen kultur.
    Er helt enig med Navid – dette er bare bullshit. Man kan faktisk ikke bare lese ett blogginnlegg uten noe annet faglig innspill – hun sier selv at dette bare er følelser. Det sier med en gang at det er null troverdighet her og at hun rett og slett bare leste halvveis gjennom artikkelen.

    1. Det er jo ikke engang Jehovas Vitner som har bedt om dette, – det er medelevene sjøl som har foreslått å bruke noen andre ord om den bakinga for at vennene deres skulle få lov til å bli med. At alle skulle få bake sammen var altså viktigere for dem enn å kalle det julekaker. Syns med sånn empati som sender samfunnet vårt til helvete… Blogginnlegget her er et sammensurium av insinuasjoner og udokumenterte påstander, som at unger i barnehgen ikke får bruke nisselue, eller at man dropper nissen siste skoledag! Bevis, takk!

  3. Nå har skolen selv gått ut og sagt:

   “- Vi har bevisst kalt det for tradisjonsmat og ikke julemat for ikke å støte noen, ”

   Det handler ikke om muslimer, verken når korset skal fjernes fra kirker eller når juletradisjoner og juleord forsvinner. Det handler aller mest om ikke-troende som skylder på flerkultur (i så måte blir muslimene humanistenes syndebukker)
   Jeg har ingenting imot muslimer eller flerkulturelle samfunn, men i Norge feirer vi jul og vi spiser julemat. Og de som av ulike årsaker ikke vil spise julemat får la være. Men i Norge skal alle akseptere (muslimer, humanister, jehovas vitne m.fl) at vi nordmenn feirer jul!

 7. Er så hjertens enig med deg. Me skal ha julefeiring som me altid har gjort. Tradisjon er viktig, det er for meg, Gud og Jesus og. Men tenker at de få som ikkje absolutt klarer ei julegudstjeneste kan få holda seg heima. La oss få feira jula som me har gjort i årstider, og ikkje la andre trossamfunn øydeleggja dette.

 8. Bare så du og andre fjotter der ute er klar over det så feirer muslimene også jul, og de færreste innvandrere har noe sol helst i mot julen, er noen få og så har en haug rasister hengt seg opp i det og hyler og skriker hvert år. Gratulerer med å ha joinet rekkene deres

 9. Helt enig!!! Alle har sitt forhold til jul og det må vi ta hensyn til. Kan det hensynet gjelde sånne som meg også, vi som har et vanskelig forhold til jul og som helst ikke vil bli påtvunget det religiøse innholdet??? Jeg feirer jul, jeg har julestjerne og adventsstake, englene kommer snart på plass i stuen og julemusikken strømmer ut i rommet. Så jeg gleder meg over mye av det samme som du. MEN jeg syns ikke noe om at barn som ikke ønsker å delta i for eksempel julegudstjeneste ikke får noe greit alternativ, det er også svært ugreit at vi tolker hverandre hinsides og har dårlige diskusjoner om dette hvert år! La de som ønsker alternativer få det! Og det som ble en stor diskusjon om julemat var faktisk en stor misforståelse, selvfølgelig hetter det jólemat! God jul til deg og dine!

  1. Du vet at det dette tilfellet ikke gjelder fremmedkulturelle, men å inkludere de i Seljord som er i Jehovas Vitner til feiring? Gratulerer med å føye deg inn i rasistenes rekker for å spre falskt budskap

 10. Har du lest hele avisinnlegget? Og lest at det faktisk er avisen, for å ha en fengende overskrift som sier dette, men kommunen aldri har nektet noen å si julemat. Kanskje litt undersøkelse hadde vært lurt før man kaster den første steinen..

 11. Jeg skulle ønske folk som blir opprørt over slikt fikk med seg at det i hovedsak er humanister/ateister som lager disse sakene. At det er de som ikke vil ha noe spor av gud og jesus og halleluja. Og ikke at det er innvandrere som alle virker å tro. Det blir brukt som brennstoff for mer rasisme og polarisering, og det er ikke muslimer eller nye landsmenn som står i bresjen for dette. Ellers enig i det du skriver altså. Bare så lei av rasismen som kommer i kjølvannet av alle de sakene der.

  1. Dette har jeg også lagt merke til. De nye landsmenn får skylden men mange av de tar julen til seg som en Norsk tradisjon eller som en kristen høytid som de respekterer.

 12. Sannelig ikke enkelt å være Martine og stå oppreist i stormen.
  Vet faktisk ikke om jeg tør å driste meg til å lage en blogg, når jeg ser hva du utsettes for.
  Fint at du får ut det veldig mange føler og tenker om Julen.

 13. Husk å ta med at det er skoleledelsen sin avgjørelse da, det er stort sett etnisk norske i leder stilling som tar disse avgjørelsene fordi de er så fordømt redde for å kanskje krenke noen, så burde heller veike ledere blitt byttet ut, gjerne med noen som ikke ønsker å leve i krenketida der alle og alt skal taes hensyn til.

  1. Blir faktisk litt provosert! Har du fakta på at det er uetniske nordmenn som ønsker dette, eller er dette bare en tanke som plutselig falt i hue på deg? Er selv en av en annen kultur og religion, men har deltatt på alle gudstjenester og synger fortsatt julesanger om jesus osv. Mine barn SKAL bli med til kirken og de SKAL lære seg julesanger. Kjenner noen etniske nordmenn som vil ha jula bort, men har enda ikke vært borti utlendinger som har ønsket Juletiden bort. Egentlig er de veldig ivrig med julepynten 😊 ønsker deg og dine riktig god jul✨

 14. ELSKE detta innlegget- ALT her va SÅÅÅ… rett!!!!
  God jul te alle med alt som det innebære for den enkelte: Jesus, englar, nissen, julemat, gaver, juletre♥️
  Dette blogginnlegget MÅ gis ut!!!!

 15. I en alder nærmere 70 enn 60 må jeg si meg helt enig. Veldig godt skrevet. At vi holder på våre tradisjoner betyr jo ikke at vi utestenger noen.
  Må du få en så god jul som mulig .
  Klem fra en “gammel “dame.

 16. Det viktigste budskapet er vel iboende hos den enkelte selv,tenker jeg. Hva,hvem eller hvordan en kultur velger å feire jul med eller uten evangeliet står fritt. Jeg er enig at tradisjoner ikke bør røres med, la ting gå fra generasjon til generasjon uten at alt skal trykkes inn i et utenforskap som det kristne felleskapet kan begynne å ligne på. God Jul♥️

 17. Bare et lite poeng. Det er ikke mennesker som har kommet til Norge fra andre kulturer som ønsker at man skal “snakke mindre om Gud og Jesus og sånn”.
  I den grad et slikt ønske ytres så kommer det vanligvis fra helnorske foreldre med et human-etisk livssyn. (https://human.no/artikler/jul-og-julefeiring/)

  Bare viktig å holde tunga beint i munnen her. For det er fort gjort å knagge dette på “utlendingene”, men det er altså ikke rettferdig. Og som du sikkert har sett har rektor ved denne skolen i Seljord gått ut og at man bare kunne si “tradisjonsmat” etc. Så det var altså fake news.

  1. Jeg henger meg på flere andre her, som både påpeker at det er faktafeil i måten artikkelen blir fremstilt, og den generelle bakgrunnen for problemstillingen. Det du gjør her er å fyre opp under en feilaktig oppfatning om at det er et integrerings- og innvandringsproblem som ligger til grunn, når det egentlig er human-etikere og ateister som oftest har et problem med norsk julefeiring. Fordomsfullt, korttenkt og unødvendig innlegg.

 18. Tusen takk for dette innlegget 🙂 Leg er enig med deg. Flott du foridler dette på en så fin måte.

 19. Helt enig i at vi må ta vare på våre juletradisjoner, men tror nok at Jehovas Vitner og Humanetikerne er en større trussel mot julefeiringen enn vår “nye landsmenn” er.

 20. Hei, har ikke til vane å besvare eller legge igjen blogg kommentarer.
  Men her er jeg altså!

  Og selv kunne jeg ikke sagt meg mer enig eller skrevet det på en bedre måte.

  Flott innlegg Martine 🎅🤶

 21. Enig. Mest artig var alle de ville kommentarene. Helt ute av fokus. Imponert over at du orker å holde på etter alle de rare meninger som popper opp.

 22. Godt skrevet og er helt enig ,velger folk å være i Norge må de ikke følge våre tradisjoner . Men de skal respektere de .likt at vi har respekt for de som lar være . Men tror ikke noen barn har vondt av å være på juleavslutning i skole kirke eller barnehager

 23. Nok engang viser du hvor kunnskapsløs og fordomsfull du er. Hvert år forsøker enkelte å benytte seg av «muslimene kupper jula». Hvert år blir det tilbakevist etter hatretorikken har florert fordi bloggere, som deg, kaster seg hodestups på med innlegg som ditt. Nisseluedebatten i 2012 omhandler Jehovas vitner. Fet gjør også julematdebatten fra Seljord i 2019.

  Fordommene dine skjules ikke av positive ord som «vi ønsker et flerkulturelt samfunn MEN….»

  Forutsigbar er du iallefall. Nå kan jeg vente på det årlige flagginnlegget ditt på 17. Mai.

  Jeg følger ikke bloggen din, men på Nesodden er vi mange som snakker om den når sånt som dette kommer og da tar jeg et ansvar og sier fra,
  https://www.abcnyheter.no/nyheter/norge/2019/12/02/195631129/faktisk-no-innsikt-slik-oppsto-julebraket-i-seljord

 24. Her må jeg jo si at skolen sluttet å kalle det juleball og heller skoleball og tradisjonsmat istedenfor julemat, fordi de som er med i Jehovas vitner også skulle få delta på dette. Der er ingen som er nektet å pratet om Gud, Jesus, Engler og julen generelt, det er disse tingene som er forandret på, for å prøve å få barn som er i en lukket sekt , til å kunne være med de andre barna, noe jeg ikke ser noe galt i, i det hele tatt.

  Du skriver at julen står for kjærlighet og inkludering, vel, da må en også utøve disse tingene og ikke være så sta at alt som skjer rundt jul, må hete noe med jul, når det utelukker en gruppe på skolen

  For noen år siden, var det på Nylund skole i Stavanger, snakk om at de ikke skulle få lov til å synge julesanger, dette hadde med at foreldre som var i HEF ønsket dette bort. Heldigvis nådde de ikke frem, pga at det ble slått opp i media.

 25. Dette innlegget har så mye selvmotsigelse at jeg vet ikke hvor jeg skal begynne. Selve navnet jul stammer fra norrønt jólablót, eller jól (ord fra proto-germansk jehwlą/feiring) fra den hedenske offerfeiringen av midtvinterdagen i Norden, som var lagt til 12. januar. … Selve ordet jul har ingenting med det du har skrevet. Så bare der er du ute å kjører. Jul i Norge, før vi ble invadert av kristne fundamentalister, handlet om mat, drikke og samhold. Dette kan vi fint feire uten Jesus og Gud, som ble lagt til i langt senere tid, og har ingenting med norsk kulturarv å gjøre. Norsk kulturarv har aldri handlet om nisser og engler. Det er et lite vindu i historien der kristendommen fikk for godt fotfeste i Norge, å visket vekk nesten all vår identitet. Å det at du fremmer tullete nasjonalisme i forsøk på å tviholde på noe som ikke engang har noe med din nasjonale identitet å gjøre, er forbi ironisk, det er rett og slett dumskap på et nytt nivå.

  1. Det viser vel bare hvor lavt kunnskapsnivået blant folk flest er pga offentlig lekeskole, og det viser at religiøs propaganda har lyktes i en form for hjernevask og historiesensur.

   Akkurat jenta her bryr seg neppe om det, hun vil ha klikk på bloggen, som kan gi inntekter.

 26. Det som e synd med innlegg som det her,enten det er blogger,avisartikler osv,er at det fort kan oppfattes som om det er MUSLIMAN som krever at jula skal fjernes fra skole,barnehage osv.
  DET E SÅ FEIL!!!!
  Der e vel ikje en einaste muslim som nån gang har ytra ønske om dette her.
  Tro og tradisjona e viktig for muslimer,de driter langt i om du e muslim,kristen eller whatever ka du sku være, men respekterer dæ førr di tru.
  (Her snakke vi ikje ekstremisme,som finnes i ALLE religioner.)
  Sånne forbud som settes av folk i ledende stillinger rundt om i landet,(politikere,rektorer osv), skaper ingenting ainna enn rasisme.
  Har enda tell gode å se at en muslim krever at juletre og julesanger skal fjernes fra den norske skolen.
  Men masse folk ,jada veldig mange faktisk,trur fullt og fast at dette e ett krav fra det islamske samfunnet .
  Det e tell å gråte av😥
  Og som ett lite tillegg,det henvises til saken ved Seljord skole,som førr nån år sia gjorde disse grepene,for å ikje støte elever fra Jehovas vitner. Mer ekstreme trosretninger enn dem,skal vi vel leite lenge etter.

 27. Dette stemmer ikke. Rådmannen i Seljord sier følgende:

  – Seljord er en julekommune. Vi arrangerer julearrangementer, har juleverksted. Vi pynter med julekuler og julepynt, så at vi har sagt at vi ikke skal bruke ordet «jul» er ikke tilfelle.

 28. Grunnen til at noen skoler endrer på opplegget sitt rundt juletider, er først og fremst så særdeles etnisk norske Jehovas Vitne får delta.
  Dette har ingenting med «integrasjon» å gjøre.

  Det eneste du gjør med dette blogginnlegget er å bidra til spredning av falske nyheter og fremmedfrykt. Skam deg.

 29. Godt å se at det er så mange reflekterte mennesker som kommenterer her, ikke bare rævsleikerne. Dette er en ikke-sak hvis man gidder å undersøke realitetene bak sensasjons-overskriftene. Det burde være krav til evnen å ta til seg kunnskap før man har en blogg. Slik støy i cyberspace avler bare stupiditet og sensasjonshysteri.

 30. JEHOVAS VITNER….. Det var elever som tilhører Jehovas Vitner de andre elevene ville inkludere… ikke innvandrere/fremmedkulturelle.
  Du er jo ikke bedre enn dem som roper over seg med en gang de ser noe på document.no eller resett. De gidder ikke kildesjekke, for DET tar jo mere enn 2 minutter.

  Men denne kritikken går vel neppe gjennom kontrollen din, for da viser det seg jo at utblåsningen din kommer av at du ikke kan kiødesjekke ting før du kritiserer.

 31. Bloggere i dag har begynt å ta på seg et visst samfunnsansvar, og det å kaste seg inn i en slik sak uten å ha lest noe om dette er for dårlig. Du som blogger og influenser burde sette deg inn i saken, og ikke la deg lure av slike tabloide overskrifter.

  Ser du i 2017 også tok på deg å skrive om dette. Om du leser saken nøye, kildekritikk er et nøkkelord her, så kanskje du får et bedre innblikk i hva som egentlig er saken. Du fremstår som både uvitende om saken og uvitende om hvilken påvirkning du har på dine unge følgere, som ikke har det samme samfunnsansvaret som deg.

  Eller kanskje du, som de andre, ønsker å rette enda mer negativt fokus mot flerkulturen vår? Hvem vet. Ser frem til den dagen du tar en kildekritisk vurdering før du legger ut et lignende innlegg neste år (med samme tittel som i 2017).

  Til slutt, håper du får deg en vekker. Dette innlegget har vært med på å føre til at flere mennesker ser på mennesker med andre kulturer negativt. Og til at mennesker med andre kulturer føler seg mindre velkommen.

  1. Er helt enig! Hun har skrevet et lignende innlegg før og vet at der gir masse klikk, som igjen blir mer penger i banken. Det at hun ikke svarer på kritikken eller retter opp i det viser bare at hun syntes det er helt greit å bidra med fremmedfrykten vi ser fra politisk hold.

 32. Jeg er til en viss grad enig, men når man skriver et blogginnlegg er det viktig å først sjekke fakta og være kildekritisk. Dette er hauset opp av media. Og det lille snev av sannhet, handler om at skolen i dette tilfelle ønsket å legģe til rette for barn fra Jehovas Vitner, som jo ikke feirer jul/bursdag osv. Er ikke lett vet du, å jobbe i skolevesenet og ønske å invitere alle barn inn i fellesskapet. Jeg har selv prøvd. Har du?
  Forøvrig har jeg flere i min omgangskrets som er muslimer. De fleste av dem feirer jul, de fleste deltar også på julegudstjeneste i regi av skolen. De muslimske vennene mine som ikke feirer jul, respekterer fullt ut våre tradisjoner og støtter opp rundt hvordan vi feirer jul.

  Faren med ditt innlegg er at du sprer har og rasisme. Det er kanskje ikke din hovedintensjon, men det er det du gjør. Så selv om jeg er enig at det er viktig å bevare tradisjonene rundt julefeiring, så håper jeg du i fremtiden tenker deg litt mer om, før du ytrer deg, og sjekker hva som er fakta i saken før du automatisk går ut ifra at det er innvandrere som er skyld i at tradisjonene endres.

 33. Jeg pleier ikke å kommentere slike ting, men blir provosert av alle de kommentarene fra folk som tydeligvis ikke har lest hele innlegget.
  Om julefeiring var en hedensk skikk før kristendommen kom, har egentlig ingen betydning.
  Tenk heller på din egen oppvekst, hva skjedde da?
  Når du som liten ventet på at jula skulle komme, juletre, julekaker, pakker under treet.
  Julekosen, julematen, familien samlet.
  Det er juletradisjonen om du er kristen eller ikke, det er den som teller.

 34. Jeg er så enig!! Vi utsletter oss selv og vår egen kultur og det er helt groteskt å se på 😥

 35. Det er disse hysterisk politisk korrekte rektorer som nekter oss å bruke ordet jul. De skal være SÅ inkluderende, men saken er at de ikke er inkluderende i det hele tatt. De er ekskluderende.

 36. Fantastisk at folk sier ifra!! Jeg synes overhodet ikke det er riktig heller at her vi bor så må vi melde ungene på skolegudstjeneste eller alternativt nøytralt opplegg, vi bor da i NORGE for svingende!! Engler, Jesus, jul, nisser, ribbe og svor!! Alle som vil ha skal få!! 🎅🏻

 37. Tygg litt på siste delen fra dette sitatet fra teksten din: «Jeg syntes faktisk ikke det er greit at vi endrer på våre tradisjoner fordi noen føler seg støtt eller fordi vi skal inkludere flere.»

 38. Tygg litt på siste delen fra dette sitatet fra teksten din og se det i sammenheng med det du har skrevet lenger opp i teksten. Synes du selv det henger sammen?

  «Jeg syntes faktisk ikke det er greit at vi endrer på våre tradisjoner fordi noen føler seg støtt eller fordi vi skal inkludere flere.»

  1. Tror ikke hun ser det uansett hvor mye hun tygger. Dette var et kleint blogginnlegg som bare er med på å spre mer frykt og hat. Hadde vært greit om hun var tydelig på hvem hun sikter til så slipper folk å dra konklusjoner om at det er snakk om muslimer. Aner faktisk ikke hvem hun sikter til selv med så blande signaler. Vi skal inkludere, men ikke i jula? “forbilder” for unge bør både ha fakta før de skriver “uten å tenke” (som hun skrev) og være mye mer tydelige om det de skriver er faktabasert. Det hadde vært veldig lett å skrive én setning om det som enkelt tydeliggjorde hva hun faktisk mener.

 39. Heisann ❤
  Dette var veldig godt skrive,å jeg er hjertens enig med deg.
  La jul få lov å være jul, det er vår tradisjon❤❤❤❤

 40. Jeg kommenterer tilnærmet aldri blogginnlegg, men her kan jeg dessverre ikke la være. Selv om du ikke nevner religioner, så nevner du såkalte kristne tradisjoner. Hadde du gjort bakgrunnssjekk hadde du sett at denne saken har bakgrunn i at barna ved skolen ønsket å inkludere Jehovas Vitner, JV er kristne men de feirer ikke jul. Eller 17.mai. Eller bursdager. Jesu fødsel skjedde ikke på julaften, det er bare noe de såkalte kristne har funnet ut, for å ha en dato å feire. Skal du angripe tradisjoner, så gjør det ut fra fakta – julenissen er ikke en kristen helgen. Juletreet står ikke i bibelen. Julesangene(ikke salmene) handler ikke om Jesus og Gud.

 41. Enig?????? Tror du Vesten vil bestå med den katastrofale invasjonen? Tror du muslimer legger fra seg all dritten de har lært i 1400 år på grensa,,når de kommer, berikelse hvilken berikelse, spør de tusener av kvinne i i Europa hvor berikende det var å bli gjengvoldtat av 5 til 10 klin kokos Afrikanere,IKKE BELÆR MEG OM HVA SOM BERIKER VESTEN, SÅ KOS DERE MED BERIKELSEN DERES, MENS DET FORTSATT ER ET VALG, FOR DE HAR EN AGENDA, DET STÅR MILLIONER AV AFRIKANERE OG BARE VENTER PÅ MULIGHETEN Å BLI PLUKKET OPP AV SMUGLERBÅTEN TIL NORGE, OG EN GANG TIL, DE TAR MED SEG SIN TRADISJON HIT, FY FAEN Å MANGE DUMME MENNESKER JEG GÅR RUNDT BLANDT I MITT EGET LAND, ENN SÅ LENNGE

 42. Jeg tror mange av oss velger ut elementer av julefeiringen som er viktig for oss. For meg og min familie er ikke kirkebesøk og engler en naturlig del av jula. Vi er ikke kristne, men det betyr ikke at ikke ungene våre også har godt av å lære verdien av samhold og tradisjoner. Men la nå hver enkelt få definere hva som er deres tradisjoner for de ulike helligdagene. Tradisjoner handler om så mye mer enn religion. Vi feirer en høytid som mange knytter til sine kristne verdier, men noen av oss velger å se bort i fra det og feire det kulturelle. Begge deler går helt fint. Om en lærer valgte å bruke ordet kulturell mat/kulturball, må vi da være så krenkbare at vi ikke kan se det som det det var; et litt klønete forsøk på å inkludere..?

 43. Og hver gang vi nørmer oss jul, dukker “trollene” fra Huaman Etisk Forbund frem fra sine mørke kroker og forkynner toleranse og inkludering til de grader at vi ekskluderer vår egen tradisjon… og for mage… religion. Da det samme forbund presterte å lage en alternativ tekst til “Deilig er jorden”, var lavmålet nådd for meg. La oss feire en tradisjonell Norsk jul… alle som vil. God jul til alle!

 44. Helt enig Martine!! Det at noen sier at du har tolket artikkelen feil og at du ikke har fakta her, har virkelig ikke fulgt med i media de siste årene! Denne bølgen kommer hvert år, hvor det kommer forslag om at vi skal fjerne dotten og datten ifm. jul. Dette er en tradisjon som jeg respekterer, og mange andre. Og jeg respekter også andre sine livssyn og religion. Og det er dette sommer viktig, vi MÅ vise gjensidig respekt, for alle sine tradisjoner!! Hvis noen ikke vil feire jul,det går fint for meg, men visst jeg vil feire jul og spise julemat, så syns jeg det er viktig at andre respekter det også❤️ GJENSIDIG RESPEKT❤️

 45. Er enig i mye men..

  Du skriver noe som er feil for veldig mange:

  * Vi skal ikke fjerne ord som Gud og Jesus, fordi dette er hovedgrunnen til at vi feirer jul.*

  Det er helt feil!

  Julen er imidlertid en av de mest universelle høytidene i verden, og mange av juletradisjonene har ikke noe med kristendom å gjøre. Det kanskje mest universelle ved julefeiringen er lysfesten, familieselskapet og maten. Over hele verden tennes det lys når nettene blir lange og mørket setter inn, og tradisjoner rundt mat og drikke rammer inn de viktige markeringer av fellesskap. I Norge har denne midtvintertradisjonen fått navnet jul, fra det norrøne ordet jol.

  Fra norrøn julefeiring har vi fått festens navn (jol), nek og øl, og de tradisjonelle nordiske landbruksproduktene til festen. Vi tenner lys og vi nyter grøten. (Human.no)

  Hvis man leser historie så er jul en hedensk skikk som kom lenge før kristendommen kom til Norden! Blant annet besto den av kultiske handlinger som ofring av dyr, såkalt bloting i Norge.

  Kristningen av julefeiringen skjedde først og fremst gjennom de nye lovene som fulgte etter rikssamlingen og kirkens vekst i middelalderen.

  Så det er ikke tull. Det er ren faktainformasjon 😊

  Jeg feirer jul, men ikke på kristent grunnlag.

 46. Veldig bra. Enig! På tide vi står opp for oss selv og sier at våre tradisjoner som jul, påske, pinse osv er en del av vår kultur, og er ikke noe vi skal skamme oss over og feie under teppet.

 47. Her burde nok solsnufest
  også vore nevnt.
  «Jesus å dei» kuppa orginalen og tileigna seg vel ein eldre tradisjon enn den som er nevnt her.
  Eg går ut frå at Jesus fanklubb er større i seg sjølv enn å verta krenka over fakta;))

 48. Ønsker bare å gjøre deg oppmerksom! Slutt å spre falske nyheter tror der er ingen med en annet religion eller kultur som ikke respekterer og gleder seg til julen. Det er noe både små og store som gleder seg til. Hvert år skal en som deg som prøver å få mest klikk i din blogg sabotere julen for de med minoritets bakgrunn. Jula handler om felleskap ikke lage falske nyheter og hat 😔 hilsen en som elsker jula 🤶

 49. Ja, alle har sitt forhold til jul, og får lov til å være i fred. Men tradisjonen i Norge, i et større perspektiv, kan også få lov til å være i fred, som blogginnlegget handler om…

 50. Takk og Amen👏🏻
  Jeg liker absolutt ikke når det kommer etniske nordmenn og forlanger både det en og det andre fordi det ikke står i stil med egen tradisjon… Dette er Norge, skal du bo her så får du forholde deg til norsk tradisjon eller tie stilt.

 51. Vi bryr oss ikke om disse forståsæpåeran, vi feire Jula som vi alltid har gjort, basta bom! 👍😁♥️🤶

 52. Du er med på å spre ondsinnede rykter som kristne mennesker har laget for å spre splid.

 53. Orket ikke lese alle kommentarene, så mulig noen har poengtert det før. Vi feiret jul her til lands lenge før vi ble kristne (ved tvang), så jeg er ikke helt med på at det er hovedgrunnen til at vi feirer jul. Det ble bare tvunget på oss og sammenfalt tilfeldigvis med annen høytid. F.eks. vintersolverv.

  For vikingene betydde vintersolverv at de kunne starte nedtellingen til sin julefeiring. Vikingene feiret nemlig midtvintersblot fire uker etter vintersolverv. Dette var en stor fest med mye mat og mjød. Høytiden ble også kalt “jól” eller “jólablot”, som senere har blitt til “jul”.

  Forøvrig tror jeg du bør fjerne ordet “ikke” herfra “ved å underkjenne at julen ikke er så viktig for oss”. For julen med alle tradisjonene er vel viktig for oss?

 54. Vel.
  KJære Martine.
  Jeg skulle ønske du hadde faktasjekket litt før du kom med dette.
  Anbefaler deg å ta en titt inne på “Faktisk.no”

 55. Nå er det jo Jehovas vitner det er blitt tatt hensyn til ved Seljord ungdomsskole, og ikke nye landsmenn og muslimer som du insinuerer. Gjør hjemmelekse din og rett opp, please.

 56. Her er en en morsom film om dette med å holde på tradisjoner. Denne ble laget p.g.a. alt ståheien med at noen ønsket å sette opp en julestjerne på Jørpelandsholmen. Det førte til nyhetsoppslag i aviser og ganske tøffe meldinger.

  https://www.facebook.com/thomas.soyland.5/videos/10162659167390035/UzpfSTY5NzE0NTAzNDoxMDE2MjY1OTIwMTkzNTAzNQ/

  Et flott stykke du har skrevet også, ja vi skal lov å være fylt av glede og fred for det vi har fått med oss i vår tradisjon og for meg personlig er det også fantastisk å feire Jesu fødsel, Han som kom med den største kjærligheten og som vil lære oss å tilgi og skape fred.

 57. Må ikke tro alt man leser. Denne saken fra Seljord har blitt så sykt manipulert. Det er mange Jehovas vitner i Seljord, og elevene på skolen tok eget initiativ for mange år siden har jeg skjønt, for å justere på hvordan de omtalte juletradisjonene for at barna fra Jehovas Vitner kunne bli inkludert. Foreldrene lot ikke barna være med hvis det stod noe om Jul eller bursdag så elevene passa på å si tradisjon eller fest istedenfor så klassekameratene med foreldre fra Jehovas vitner kunne få lov til å være med. Denne saken er gammel og har bare blåst opp å blitt skrevet om å manipulert til å handle om hvor ille det flerkulturelle samfunnet er… Alt startet med en bestemor som klagde om det til telemarkavisen uten å skjønne hva greia var. 🤦

 58. Hei,
  Jeg jobber som integreringskonsulent i kommunen. ALLE flyktninger fra ALLE land vi bosetter i den fine kommunen vår elsker jula. Jul er et utelukkende positivt ord og jeg har enda til gode å møte noen flyktninger som mener noe annet. Maten er god, sangene er fine, alle gavene, masse folk i kirka (for en gangs skyld og for de som bekjenner seg til kristendommen), folk ute i gatene, folk hilser hverandre og klemmer til og med når vi møtes. Dette litt reserverte folkeslaget som vi nordmenn er, våkner liksom litt til fra 1. desember. Alle, (og jeg mener ALLE også her) som jeg møter på denne tida av året avslutter samtalen med å ønske “god jul”. Nygård skole, et av Norges største voksenopplæringssenter, er pyntet til randen av julepynt og trær. Det synges, planlegges og gledes. Introduksjonssenteret for flyktninger er også pyntet til jul. Lukta av pepperkaker og klementiner fyller de fleste rom. Vi ansatte har mer enn en gang skrevet ned oppskrifta på kålrabistappe og roet ned folk som ikke fikk så vellykket pinnekjøtt denne første gangen. Vi har forberedt folk på hvilke forberedelser de må gjøre før Santa Lucia (jada, vi er behjelpelig med oppskrift på lussekatter også) og at pappa si hvitskjorte duger fint som englebekledning, på at foreldre blir invitert inn på julefrokost i barnehagen. Endelig! sier folk, endelig kan jeg sitte ned og snakke med andre!!! Så please ikke skyld på innvandrere eller flyktninger. De fleste har med seg egne erfaringer med akkurat religiøse høytider og forstår så inderlig godt at dette er Norges tid for viktige ritualer, samvær, mat, kontemplasjon og fred. Og det er akkurat freden de er her for. Ikke skap ufred og konstruer fiendebilder, det er helt unødvendig.

 59. Vi gjør ditt og vi gjør datt. Hvem har gitt deg tillatelse til å snakke på andres vegne?

 60. Det er itte annet å vente når avkristningen av landet pågår for fult. Hver eneste dag. Hva er det folk er redde for. Det Kristne budskapet som mange rundt oss itte vil høre. Det budskapet har aldri tatt glansen av livet. Snarere tvert i mot.I glade stunder eller når sorgen kommer inn i live ved at en mister noen som står en nær. Enten av sykdom, alderdom, eller blir revet bort ved en ulykke. For den som er fortrolig med det kristne budskapet, så har en noe bunnsolid å støtte seg til. Den Allmektige, “ER” og svikter aldri. Jeg har ei BOK jeg leser i. Det er ei bok jeg itte vil bli ferdig med før jeg vandrer her ifra og over i det hinsidige. Alt dette starter med juleevangeliet i Lukas 2. En ting er sikkert. En blir itte dommere ta å læsa i “BIBÆL`n”

 61. Veldig bra, raseringen av våre norske tradisjoner er viktig å ta vare på. At noen rektorer og lærere bestemmer over våre barns julefeiring er feil.

  Dette er et økende problem også på de høyere plan. Stortinget bør vedta norsk, tradisjonell julefeiring og da pålegge alle skoler å gjennomføre norsk jul.

 62. Hovedgrunnen til at vi feirer Jol (jul) er den hedenske skikken om solsnu den 22 desember. Grunnen til at vi har grantre som juletre er at den er eviggrønn og maner håp om at våren og fruktbarheten atter skal komme.
  I utgangspunktet var ingen av de overnevnte skikkene religiøse skikker. Kirken valgte å inkorporere dem i sine skikker da iom folk nektet å slutte med disse tradisjonene.

 63. Amen!!!
  Du tar kun feil ett sted. Og det er der du skriver at innvandringen er en berikelse..
  Heldigvis viser resten av innlegget at den såkalte berikelse faktisk er en total ødeleggelse av Norge og norsk kultur..!
  God jul <3

 64. Hei,
  Leste innlegget dit, ang julen.
  Det er noe av det beste jeg har lest på lang tid.
  Ha en riktig God Jul og feir Julen sånn som den skal bli feiret!🙂🤶🏻🎅🏻🎄☃️

 65. Lite juleønske: at du faktasjekker det du skriver om. Går ut fra at du kommer med et nytt innlegg asap etter å ha lest deg opp på fakta, og unnskylder mesteparten av føleriet du har prestert å skrive her. Forresten – hvis skolebarn skal på skolegudstjeneste, hvorfor skal da ikke arbeidstakere på arbeidsgudstjeneste?

  Si meg, tror du selv på det du skriver her?

 66. Det er ingen som overhodet nekter deg å synge kristne julesalmer.
  Det er ingen som nekter deg å tro på både guder og nisser. Det er helt fritt fram.
  Det er ingen som bestemmer at du skal endre dine tradisjoner.

  MEN….du viser en stor respektløshet ved å fortsatt kreve at skolegudstjenester skal bestå.
  Som etnisk norsk, men uten religiøs tro, er det for meg ikke ok at mine barn skal ledes mot kristendommen.
  Ja, man kan be om å slippe, men hvorfor skal jeg be om det? Hvorfor ikke heller påmelding til forskjellige tilbud av aktiviteter?

  Jo, staten har kristne grunnlovsparagrafer og Norge er et kristent land, vil noen si.
  Og ja, der ligger problemet.
  Staten burde øyeblikkelig brutt alle bånd med kirken. Det er enkeltmenneskers oppgave å tro, ikke statens.
  Prat om at andre trosretninger og livssyn ikke respekterer kristen julefeiring, bunner bare i like manglende respekt for at ikke alle ønsker å tilbe gud og Jesus.

  Jeg kaller det jul. Jeg henger opp noe dekorasjon. Jeg har juletre.
  Men tydelig kristne symboler uteblir. For meg er jula mer en markering på slutten av året.
  Jeg prakker ikke dette på andre, så slutt å prakke Jesus på meg!

 67. Litt norsk historie.

  Jul har opprinnelig og faktisk ikke noe med kristendom å gjøre. Vi feiret jul lenge før det fantes noe som het kristendom.
  Orde jul kommer fra at vi bygde store jul på jordene som vi satt fyr på og surret rundt og rundt så tusenvis av gnister for til himmels…. Dette for å hjelpe (markere) at solen sku snu og gå mot sommer igjen. Vi hadde gilde og ja… Noen hadde midtvinters blot til norrøne guder. Men julefeiringen var ikke religiøs.

  Det er sagt at Jesus egentlig ble født på sommeren, men at dette ble omgjort til 24desember, for å bidra til å lettere kunne gjøre nordeuropa kristent. Det er vanskelig/umulig å endre folks tradisjoner, men å endre grunnen til hvorfor man feirer er enkelt.

  Begrepet å feire jul har derfor ikke noe som helst med Gud, jesus eller Relgion å gjøre. Jul er egentlig ikke annet enn vår gamle nyttårsfeiring. Jul er faktisk det eneste vi har igjen fra vår opprinnelige etke norske kultur.

  1. Ellers var det siste episode av Nytt på nytt. De lo iallefall litt av de som gikk rett i denne “muslim”-fella. Ingen som skal ødelegge jula iallefall, her må folk ta seg en bolle. Jehovas Vitne kommer ikke til å ta over landet. Jula er reddet 😉

 68. Ville nok satt meg litt mer inn i saken før du fyrer av et slikt innlegg. Se forrige episode av spårsklubben så ser du at det var en god del flere enn deg som gikk i kildekritikk fella. Dette har jo absolutt ingenting med fremmedkultur å gjøre.

 69. Både selve innlegget og store deler av kommentarfeltet bærer preg av flere paradokser. Det aller største paradokset er hvordan mange tar til orde for at julen representerer lys, håp, varme, respekt og nestekjærlighet i samme vending som man nører oppunder sinne, frustrasjon og hat.

  Flere, inkludert bloggforfatteren, understreker dessuten at man ikke kan ta hensyn til at noen føler seg krenket eller støtet, samtidig som man utøver et kollektivt krenkekor. Da kan man kanskje spørre seg hvem som er mest krenket? Dem som kaller julematen for tradisjonsmat (som det jo er!! La meg påpeke at julemat varierer fra land til land, og fra landsdel til landsdel), eller bloggforfatteren med sine tilhengere?

  Om noen velger å bruke ordet tradisjonsmat (en flott fellesbetegnelse) fremfor julemat, er vel ikke det en reell trussel mot ribba, lutfisken eller medisterkaka?

  Hilsen ei som ELSKER julen og alt den innebærer (fra både den hedenske og den kristne tradisjon)!

 70. Jeg er selvfølgelig enig i at vi må ta vare på de norske tradisjonene.
  Det gjelder også julefeiring, julesanger og julemat.
  Men, har det toget allerede gått?
  Å feire Kristi fødsel er redusert til et vikarierende motiv for handelsstanden, for å starte «julefeiringen i Oktober. Da blir det vel heller dansen rundt gullkalven vi feirer?
  En av de mest spilte julesangene er «Rudolf, the rednosed raindeer»,
  Rudolf ble forøvrig introdusert av Coca Cola og har lite å gjøre med Norsk juletradisjon.
  En av kommentarene her sier bastant at : «I Jula skal vi spise ribbe!»
  Ja, det er også norsk juletradisjon. Men hva med torsk, pinnekjøtt, julegrøt og annen mat som er tradisjon andre steder i landet.
  Det er ikke alltid slik at angrepene på våre tradisjoner kommer fra den kanten vi venter. De kommer like ofte fra oss selv.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *