Seks gode grunner til å droppe alkohol

Categories Blogg


Det er vel ingen hemmelighet at alkohol er en sjelden vare for denne frøkna og at de vinflaskene jeg mottok i presanger før jul er gitt videre til andre som nyter de litt mer enn det jeg gjør. Ja, det er vel innafor å gi de bort, i stedet for at de blir stående på kjøkkenbenken min? Faktisk så liker jeg jo ikke verken øl eller vin, så det sier seg vel kanskje selv at alkohol ikke er min bestevenn. Uansett! 

Nå som vi har begitt oss ut på et nytt år er det som vanlig et stort fokus på hva vi kan gjøre for å bli bedre mennesker. Faktisk så vil jeg som et “hehe, nei jeg drikker ikke”-menneske komme med noen gode grunner til at du faktisk skal la være å drikke alkohol for en liten stund.

For hva med en hvit måned? (Eller et hvit år, som meg).

Det er faktisk verdt et forsøk og det kan jo faktisk være med på å kickstarte nyttårsforsettet!

1. Du får bedre immunforsvar! Det er jo kanskje ingen hemmelighet at alkohol svekker immunforsvaret vårt, og i mine øyne så er egentlig dette nesten god nok grunn til å la være i seg selv.

2. Trening! Når vi inntar alkohol gjør det oss dehydrert, de gir oss dårligere balanse og koordinasjon og det svekker både reaksjonsevnen vår og konsentrasjonsevnen vår. I noen tilfeller kan alkoholen gjøre at vi presterer dårligere enn vanlig i hele 60 timer etter at vi har inntatt alkohol. Det kommer vel heller ikke som et sjokk at alkohol kombinert med trening ikke er så gunstig, så hvis man vil ha max utbytte av treningen man legger ned – Så dropper man alkoholen.

3. Du sover bedre! Mange tror at man slapper mer av etter et glass vin eller en øl, og det stemmer jo at man kan bli sigen etter en glass vin, men faktisk så sover man faktisk dårligere fordi søvnkvaliteten blir dårligere etter at man har inntatt alkohol. Alkohol påvirker det stadiet i søvnen som er viktig at vi skal føle oss opplagte neste dag.

4. Det er sunnere. Alkohol har ingen positive effekter på kroppen – Annet enn at man kan bli i godt humør noen timer (hvis det telles hos noen). Faktisk må du gjøre dette for å forbrenne de forskjellige enhetene:

1 halvliter pils = 20 min jogging eller rask sykling

2 glass vin = 40 min rolig sykling eller 15 min aerobics

1 sixpack med pils = 1 time trappeløping eller 1 time og 45 min rask sykling

1 Margarita = 1 time aerobics eller litt over 2 timer og 30 min gåtur

5. Mer penger! Kjøper du vanligvis alkohol hver helg eller noen ganger i måneden sparer du penger på å ikke gjøre det. Alkohol er dyrt og alkovettorganisasjonen AV-OG-Til har utført dette regnestykket:

Om man regner forbruket i vinflasker kan man regne med at nordmenn årlig bruker 8844 kroner i året på alkohol (66 flasker x 134 kroner = 8844 kroner).

Tenk hvor mye annet kult man kan bruke de pengene på i stedet da!

6. Andre muligheter. Når man ikke drikker alkohol finner man kanskje på andre ting, som også er veldig morro. Det å ta seg en tur på byen, danse, mingle og kjase kan være sjukt morro, men det finnes også ganske mange andre kule ting man kan gjøre i stedet for! Og edru.

Det viktigste er vel egentlig at vi har et avbalansert forhold og at vi tenker på helsa vår.

Tar du utfordringen? 🥂

// Marty

4 kommentarer

4 thoughts on “Seks gode grunner til å droppe alkohol

 1. Jeg skal prøve hvit måned! Og det kan hende det blir flere, mitt nyttårsforsett er å drikke mindre i løpet av dette året!

 2. Alkohol dreper hjerneceller. Hver eneste gang noen tar seg et glass eller ti. For dem som er storforbrukere, dreper vel alkoholen noe i vedkommendes nærmeste familie også. Folk må gjerne drikke til de kryper eller stuper, men ikke plag omgivelsene med det!

 3. Åh, dette digga jeg!! Ja til flere “reality checks” for det er jo faktisk det dette er, realiteten.
  Jeg har trukket meg unna alkohol selv de siste årene, rett og slett fordi jeg ikke fikk noe spesielt igjen for det lengre. Jeg opplever at det ikke alltid er like lett å forklare folk hvorfor man ikke vil drikke, om man ikke har en “god nok” grunn. Spesielt når man er på vår alder (jeg er 23), er det noe du opplever? 🙂

  Du er rå og jeg heier SÅ SJUKT på alt du gjør og jobber for.

  Ta gjerne en titt innom bloggen min også, når du får tid og lyst. Det hadde betydd veldig mye!

  Stor klem!

 4. Klarer meg aldeles fint uten alkohol! Er ikke totalavholds, og det hender jeg smaker på alkohol i noen sammenhenger(gjerne kun 1-2 ganger i året), men drikker aldri “skikkelig”. Og i de sammenhengene er det fordi jeg feks vil smake noe jeg ikke har smakt før og ikke fordi jeg føler jeg må. Tar gjerne en iskald pepsimax i stedet, det smaker iallefall godt(noe ikke all alkoholholdig drikke gjør). Og ikke minst en fordel å slippe å bli dårlig, få forhøyet angst osv. Håper flere begynner å stå opp mot alkoholpresset, for man kan gjøre alt man pleier selv uten alkohol innabords. Det handler mye om hva man gjør seg vandt til tror jeg. Om man “må” innta alkohol for å fungere i sosiale sammenhenger så er ikke det et spesielt godt tegn. Dessverre tror jeg dette er noe som gjelder mange. Jeg sliter selv med angst i perioder og ser hvor lett det kunne vært å ty til flaska. Enda enklere hadde det vært om jeg var vandt til å innta alkohol fra før, noe jeg heldigvis ikke er.
  Håper mange henger seg på hvit(e) mnd, det skal i allefall jeg lett! Viktig innlegg, Martine 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *