Når kvinner hater kvinner

Categories Tanker 💭

«Må du henge ut noen for å få frem poenget ditt». Meldingen dukket opp i innboksen min på Instagram i går ettermiddag, og jeg kjente at det stakk i magen med en gang jeg leste meldingen. Jeg hadde nettopp postet en Instagramstory (@martine.halvs) der jeg hadde snakket om influensere som slenger rundt seg med komplekser og som planter komplekser hos andre. Jeg viste til en screenshot der Sophie Elise omtaler sine høye viker bak ørene som helt sinnssykt og at det måtte gjøres noe med, noe hun også hadde gjort i form av tatovering. Ja, de høye vikene som jeg også har. Det stakk i magen fordi jeg måtte stille med selv spørsmål om jeg faktisk hadde hengt ut eller mobbet noen, for det var jo overhode ikke meningen.

I går kveld postet Kristin Gjelsvik en video der hun blant annet omtalte Sophie Elise som Norges farligste og dårligste forbilde, og til tross for at mange sa seg enig, dukket det også opp kommentarer om mobbing, om hets og om hat.

De siste ukene har det flere ganger blitt diskutert dette med hets, trusler og hat etter at boken «Kvinner som hater kvinner» kom. Og jeg har det siste døgnet lest kommentarer om at blant annet innlegget til Kristin er et eksempel på kvinner som hater kvinner.

Men dette er alt annet enn et eksempel på at kvinner hater kvinner. Dette er et eksempel på en kvinne som er lei, som tar oppgjør med det hun opplever som skremmende holdninger og som tar oppgjør mot en hel bedrift. Det er en kvinne som velger å bruke stemmen sin, som velger å si ifra og som står opp for en haug av andre kvinner.

Vi er nødt til å slutte og rope mobbing til alt som er litt ubehagelig. Vi må slutte å stemple tilbakemeldinger vi ikke syntes noe om som hets. Vi må slutte å stenge kommentarfelt fordi det blir stilt spørsmålstegn ved jobben vi gjør. Vi må slutte å være så sinnssykt hårsåre.

Det kommer nemlig ekte trusler, hets og hat, det kan skje bloggere, det kan skje politikere og det kan skje han gutten som går på ungdomsskolen, og vi må slutte å vanne ut begrepene.

Vi influensere har et enormt ansvar og vi er nødt til å ta det ansvaret på alvor. Vi kan ikke sette oss ned å grine, klage og blokkere hver gang noen stiller oss kristiske spørsmål, hver gang noen er uenige i hvordan vi driver businessen vår eller mener at vi burde gjøre ting annerledes. Noen av oss driver plattformer som er langt større en lokalavisene fra der vi kommer fra, og vi er nødt til å håndtere konstruktiv kritikk, ja, selv om det slår litt ekstra hardt i og med at bedriften vår er oss selv.

Jeg håper alle får en fin fredag, og husk at verken Sophie Elise, Kristin Gjelsvik eller noen andre fortjener kommentarer om at de burde henge seg eller at de ikke fortjener å leve. Det er skikkelig ugreit. La oss være ålreite, gi gode tilbakemeldinger og si ifra når det er noe vi syntes er feil. Og la oss influensere ta til oss tilbakemeldinger, forbedre oss og lytte til de som følger oss!

Av og til må selv vi legge oss flate.

GOOD helg💘

// Marty

2 kommentarer

2 thoughts on “Når kvinner hater kvinner

  1. Stemmer det, me kan ikkje blokker (eller anmelde?) hver gang me får et kritisk spørsmål…men både du og eg kjenner jo til ei som gjør akkurat dette? Vil det si at det er heelt greit at NOEN gjør det mens andre ikkje får lov?? Hva er moralen i dette? Hmm Eller gjelder noen “regler” kun for noen, men ikkje andre? Eller, kanskje hvis man manipulerer riktig så er det greit? Bare lurte litt ser du…

    Ha ei flott helg

    Vibbedille

  2. Synes du har gode innlegg Martine, med mye fornuft i. Fortsett å spre dine tanker 👍

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *