Jeg nekter

Categories Tanker 💭

Jeg utsetter ting hele tiden. Jeg utsetter klesvasken, jeg utsetter telefonen for å fikse internettet i leiligheten og jeg utsetter å rydde i klesskapet.

Alt dette er ting som i utgangspunktet ikke har noen betydning. Det er ikke noe problem å utsette det, for til tross for at klesvasken hoper seg opp, så gjør det ingenting. Det har heller ingen betydning at jeg dropper å fikse internettet, selv om det til tider irriterer meg grenseløst. Det er heller ikke noe stress om jeg ikke rydder i klesskapet, for det går tross alt fint å irritere seg litt over de umatchende sokkene som er parret sammen litt til.

Her om dagen sendte en venninne en snap av at hun hadde fått #Sjekkdeg i postkassen, og hun lurte på hva hun skulle gjøre med det. Samme dag fikk jeg vite at en gammel fotballvenninne hadde fått kreft.

Jeg kjenner damer som lar være å sjekke seg fordi de syntes det er flaut. De syntes det virker flaut å dra til en gynekolog og sjekke seg.

Jeg kjenner damer som ikke sjekker brystene sine for kuler, fordi de aller helst ikke vil vite om det eventuelt skulle ha dukket opp en kul. Fordi frykten for å miste håret, eller en pupp er større enn frykten for å dø.

Jeg kjenner damer som lar være å sjekke seg fordi de ikke vet hvordan de skal gjøre det. Fordi et kjapt googlesøk etter hvordan man lager kokte egg, hvordan man får six-pack og hvordan man kan gå ned i vekt er enklere enn å google “hvordan kan jeg sjekke meg”.

Jeg kjenner damer som tror at de ikke trenger å teste seg fordi de ikke ligger rundt med mange. Fordi de tror det er større sannsynlighet for å få livmorhalskreft fordi de har mye sex. (Jeg kvier meg i tanken på at noen slutshamer kvinner med livmorhalskreft).

Det er mye vi kan utsette, men vi kan faktisk ikke utsette livet – Og det gjør vi ved å slenge lappen om at vi burde sjekke oss i søpla, eller ved å stue den bort og tenke at vi gjør det seinere. Det gjør vi ved å utsette timen, uke etter uke. Det gjør vi ved å tro at det ikke angår oss.

Det å miste mennesker gjør vondt, det er smertefullt og det etterlater seg et enormt tomrom. Jeg nekter å miste damer jeg er glad i fordi de ikke tok seg tid til å sjekke seg, fordi de syntes det var flaut å vise frem tissen sin eller fordi en pupp er viktigere enn livet. Jeg nekter.

Noen ting er fryktelig ubehagelig. Det er fryktelig ubehagelig å kaste opp. Det er fryktelig ubehagelig å være svimmel. Det er fryktelig ubehagelig å ta “praten” med sjefen. Men det finnes ting som er så ufattelig mye mer ubehagelig, og celleprøven er ikke en av de tingene. Det er ubehagelig å begrave en søster, en venninne eller en datter, og jo før vi sjekker oss og jo mindre vi utsetter, jo større sannsynlighet er det for at noen slipper akkurat dette.

Så vær så snill: Sjekk deg.💘

5 kommentarer

5 thoughts on “Jeg nekter

  1. Takk for at du deler 😊

    Til dere som synes det er flaut eller ekkelt med gynekologisk undersøkelse: det tar max 10 minutter. 10 min med flauhet er betraktelig bedre enn månedsvis med kreftbehandling der man føler seg fyllesjuk hver dag og er så sliten at man knapt orker å gå til postkassa…

    Hilsen tidligere brystkreftpasient!

    #sjekkdeg

  2. Det er så viktig! Har selv hatt celleforandringer og gjennomgått konisering. Ikke det mest behagelige, men veldig glad for å oppdage det og få fjernet celleforandringene. Tett oppfølging etterpå, tenker ikke lenger på at det er ubehagelig å gå til gynsjekk.. Fine prøver etter det og er nå gravid 😊

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *