STOPP, det er nok nå!

Categories Tanker 💭

Jeg har nettopp lest en artikkel og jeg er helt satt ut. Jeg er lei meg og jeg er faktisk ganske sint. Artikkelen handler om at Røde Kors-tjenesten Kors På Halsen hittil i år har blitt kontaktet av 18.000 barn og unge. Mange av de forteller at de føler at de ikke lever opp til forventingene om å ha den perfekte kroppen.

Meldinger som for eksempel lyder:

«Hver gang jeg er alene kjenner jeg på magen min, og ser meg i speilet. Jeg hater synet. Jeg har prøvd å slanke meg, men det går liksom ikke.»

Eller:

«Jeg er 12 år og veier 44 kilo. Er jeg tjukk?»

Selv vet jeg egentlig ikke om jeg skal le eller gråte, for hvor i alle dager skal dette egentlig stoppe?

Hvor skal dette ende? Hvem har vi blitt? Hvordan samfunn er det vi lager? Skjønner vi hva vi egentlig holder på med?

Jeg kjenner en jente som egentlig skal begynne på ungdomsskolen til høsten. Det siste halve året har hun ikke vært på skolen fordi hun har alvorlige spiseforstyrrelser. Den siste måneden har hun sluttet å puste to ganger. Alt startet som en konkurranse med noen av klassevenninnene hennes i femte klasse. Jenta bestemte seg for å bli best, eller tynnest. Det har hun klart, men det er ikke sikkert at hun vil overleve.

I disse dager er jeg heldig å være på sydenferie. Jeg er omgitt av kropper i alle farger og fasonger. Kropper med forskjellige historier, forskjellige arr og forskjellige utgangspunkt.

Og vet du hva? Jeg er så takknemlig for at kroppen min lar meg løpe deilige løpeturer, at den lar meg danse til langt på natt om jeg vil og at den bærer meg gjennom tunge dager.

Jeg har ingen sixpack, jeg har ikke mellomrom mellom låra og kroppen min likner ikke på de kroppene vi sammenlikner oss med på Instagram og vet du hva? Det er HELT greit. Selv har jeg nemlig bestemt meg for at jeg skal prøve og ikke syntes at det er så viktig, for jeg har ikke et mål om å bli kategorisert som deilig – Jeg har et mål om å ha det bra og for meg er det nemlig det aller viktigste.

Jeg er fullstendig klar over at jeg ikke passer inn i malen det muligens forventes at man skal passe inn i – Men hvem gjør egentlig det? Gjør du det? Jeg tror alle, på en eller annen måte har noe de ikke er fornøyd med ved sin egen kropp, og jeg tror det er sånn det er å ha en kropp!

Kan vi ikke vær små snill å heller fokusere på hvor deilig det er å gå en morgentur i syden, fremfor hvor mange kalorier man forbrenner? Kan vi ikke heller fokusere på hvor fint det er å få i seg variert og næringsrik mat, fremfor hvordan man som liksom gjør oss tjukke? Kan vi ikke heller fokusere på hvor sinnssykt fint livet kan være, fremfor tallet på vekta?

Nå er det sommer, så la oss chille litt, puste med magen, ikke tenke så mye, få frisk luft, le så vi får vondt i magen og spise is om vi vil.

La oss slutte å snakke stygt om andre og la oss slutte å snakke stygt om oss selv!

La oss gi litt beng.

Livet er nemlig så sinnssykt mye mer enn hvordan vi ser ut.

God sommer til store, små, tjukke, smale, høye og lave 💛

DEL GJERNE!

2 kommentarer

2 thoughts on “STOPP, det er nok nå!

  1. Hei Martine! Dette trengte jeg å høre! Er på sydentur i Kroatia og sliter selv med å ikke føle meg bra nok. Tusen takk for at du legger ut ting som dette, du gjorde dagen min bra❤️hilsen jente 15

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *