Jeg slutter!

Categories Tanker 💭

For meg er det viktig å føle meg bra. Jeg liker når håret mitt er nyvaska, når jeg lukter godt, når jeg er i god form, når jeg spiser mat som kroppen min digger og når jeg har på meg fine klær, og jeg liker ekstra godt å være brun. Jeg føler meg liksom automatisk mye finere med en gang jeg har litt farge på kroppen. Penere. 

Du kjenner deg kanskje igjen? For jeg føler meg hvert fall sjeldent så bra som når jeg er i midten av juli er gyllenbrun, fresh og pen. For ja, jeg kobler det å være gyllenbrun med det å være pen. Det har jeg faktisk alltid gjort.

Jeg husker første gangen jeg tok solarium. Jeg gikk i 9.klasse og jeg følte meg skikkelig rampete. Reglene var strenge, med de hadde foreløpig ikke rukket å bli så strenge. I perioder tok jeg sol mye, andre ganger lite. I en periode fikk jeg til og med ofte høre at jeg alltid var så brun, og jeg ble nærmest stolt som en hane – For du vet, brun = pen.

I sommer dukket det opp et klipp i Facebookfeeden min. Innimellom reklame, humoristiske innslag og oppdateringer fra VG. Det var et klipp fra P3morgen der hudlege Jon Anders fortalte at det å ha vært i solarium ti ganger i løpet av livet, øker risikoen for hudkreft med cirka 20 %.

Da jeg hørte det begynte jeg å telle, og jeg fant fort ut at jeg på det meste har tatt solarium ti ganger, på én uke. Og ja, jeg må ærlig innrømme at jeg fikk ganske hetta. Jeg fikk hetta fordi jeg frivillig har gått og lagt meg i solariumet, vel vitende om konsekvensene, fordi jeg føler meg penere når jeg er brun. Fordi jeg gang på gang har satt mitt eget utseende foran min egen helse. Foran mitt eget liv.

Den siste måneden har jeg snakket om kreft i podkasten min Sykt Ærlig Med Martine. Jeg har møtt mennesker med forskjellige historier. En som har mistet noen til kreften, en som er redd for å miste noen til kreften, en som jobber med kreft og en jente på 26 år som har uhelbredelig kreft.

Og er det en ting jeg har lært, så er det at livet er skjørt, at jeg er vanvittig heldig og at jeg skal bli flinkere til å sette pris på både meg selv og de rundt meg. Livet skjer, det er ofte urettferdig og ingen av oss har en garanti. Men jeg har også bestemt meg for at jeg aldri skal ta solarium igjen, for det er faktisk ikke verdt det.

Så jeg slutter, jeg slutter med å prioritere mitt eget utseende foran min egen helse. Jeg slutter med å tro at jeg må være brun for å være pen. Jeg slutter med å tro at det sikkert går bra, denne gangen også. Jeg slutter med å tro at det ikke gjelder meg.

For ingen brunfarge er verdt å få kreft for. Så husk det i dag, på “den årlig soldagen” der Brun og Blid gir gratis solarium fordi det er så mørkt, kjip og trist ute. For ikke å snakke om kaldt.

Jeg vet hvert fall at det er ganske mye mørkere, kjipere og tristere å miste noen til kreften, og at jeg heller vil bære bleik, enn syk.

Så bruk heller dagen i dag på noe bra. Ring en du savner, stell deg foran speilet og fortell deg sjæl at den bleike rumpa di er fin som den er eller gå deg en tur i skogen – For det føler du deg bra av det.

 

7 kommentarer

7 thoughts on “Jeg slutter!

  1. Solarium er kanskje ikke det beste med tanke på hudkreft, men lite heads up – det har blitt forsket på at de med høyere D vitamin nivå minsker sjangsen for å få flere typer kreft, og vi får jo altfor lite sol på oss i Norge og D vitamin kan man også få gjennom solarium. Lite dilemma kanskje… jeg tenker det beste er vel å ikke ta solarium, men da må du huske å ta D vitamin tilskudd, hvis du vil forebygge deg mot kreft i fremtiden!

  2. Bruk heller selvbruning da vel😊 Tror de aller fleste gjør det i stedet for å legge seg i solariumet.

  3. Så flott at du har sluttet!😍Samme her! Fikk ondartet føflekkreft for ca 15 år siden. Gikk heldigvis bra😊 Ha en flott dag💕😊🌸

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *