Jeg må bare si det som det er

Categories Tanker 💭

Jeg var 19 år gammel første gang jeg fikk beskjed om at det kunne bli en utfordring for meg å få barn.

Jeg var like gammel da jeg første gang fikk mitt første ordentlige spørsmål om når jeg hadde tenkt til å få barn.

Og om jeg vil ha barn? Ja, det vil jeg – Mest av alt.

Det er vanvittig mange kvinner, verden over, som har store utfordringer knyttet til menstrasjon.

Jeg er en av de.

Jeg har nemlig noe som heter endometriose. Endometriose er en sykdom som rammer opptil 1 av 10 kvinner (les mer HER), noe som betyr at verden over er det 176 millioner kvinner som opplever det. Når jeg er dårlig, som idag, så ser jeg ut som på bildet over og jeg har ofte vært så dårlig som på bildet under:

For min del innebærer det ofte smertefulle perioder. På det verste er jeg sengeliggende, og det har tatt både mye tid og moro av ungdomstiden min. Det har vært mye smerter, mye frustrasjon og på det verste har jeg sittet hulkende på legevakta mens jeg har tryglet om hjelp.

Men det verste er at det kan gjøre det vanskelig å bli gravid uten hjelp.

Jeg får ofte spørsmål om når jeg tenker å få barn. Og jeg vet ikke om jeg en gang er så heldig at jeg kan bli det en dag, selv om jeg håper det – Og velger å tro det. Faktisk er det kanskje min aller største drøm.

Jeg har bare så lyst til å si at jeg håper at du er bevisst når du spør. Når du gang på gang spør om når. For hvordan kan du vite at jeg ikke har prøvd? At jeg prøver med alt jeg eier og harr? At jeg har mista? At jeg ikke har lyst på?

Det er selvfølgelig greit å spørre om man ønsker seg barn eller ikke. For noen vil faktisk ikke, og det er helt greit. Noen vil, og det er helt greit. Noen vil av hele sitt hjerte, men får det allikevel ikke til. Og husk at det ikke er din business. Uansett hvor godt du mener det når du gnåler, maser, mener og graver, så er det ikke innafor. Det gjør nemlig ekstremt vondt for veldig mange. Sånn skikkelig vondt – I hele hjertet.

Du trenger ikke å mase på at noen må få barn. Vi vet alle sammen når den biologiske klokka begynner å tikke.

Du trenger ikke å diskutere med noen som sier at de ikke vil ha barn. Vil de ikke, så vil de ikke – Grunnen kan være privat, eller at de rett og slett ikke vil.

Du trenger ikke å spørre om noen ikke skal få barn snart. Du veit ikke om hun har kreft i livmorhalsen. Om hun har spontanabortert fire ganger. Eller om mannen hennes er steril.

For eksempel.

Jeg er enda ung, og jeg får ofte høre at jeg har mange år på meg til å få barn. Og ja, det stemmer det. Om jeg i det hele tatt er så heldig at jeg kan få det.🖤

 

3 kommentarer

3 thoughts on “Jeg må bare si det som det er

  1. Et så utrolig viktig innlegg👏🏼 Som rører meg helt innerst i hjerterota! Jeg blir så engasjert så har svart på innlegget ditt på dm, den har sikkert druknet men godt å bare skrive ❤️ Det må bli mer åpenhet rundt dette temaet!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *