Sorry, jeg kommer ikke på jobb idag!

Categories Tanker 💭

… Jeg er nemlig fyllesyk.

I helgen var jeg en tur på byen. Jeg må innrømme at jeg ikke er det så altfor ofte, så det kan godt hende at jeg er en av de kjipe som ikke helt skjønner hvordan ting fungerer.

Da jeg sto i do-kø overhørte jeg en jentegjeng som sto og betraktet seg selv foran speilet.

Den ene jenta sa at hun kanskje burde begynne å bevege seg hjemover, ettersom at hun skulle på jobb i morgen. Men omtrent før hun hadde rukket å si det, skjøt flere av jentene rundt henne inn ting som at “jeg har kommet fyllesyk på jobb flere ganger jeg, og det har gått helt fint” og “det er jo ingen som merker om du er litt sliten, jeg er sikker på at jeg har hatt promille på jobb, liksom”.

På vei ut fra toalettet spurte jeg jenta som hadde sagt at hun hadde kommet fyllesyk på jobb flere ganger om hva hun jobbet med, og hun svarte at hun er sykepleier.

Da hun svarte det kunne jeg ikke unngå å tenke på vennen min som i skrivende stund er innlagt på sykehuset. For hva om hun møter en sykepleier med promille eller en sykepleier som er for redusert til å gjøre jobben sin 100 %?

Hva om søsteren min møter en lærer som ikke syntes at det er så nøye på skolen?

Hva om broren min har en kollega som tenker at det sikkert går fint i jobben hans som krever full skjerping og fokus?

Hva om venninnen min som jobber i barnehage skulle møtt opp fyllesyk?

Jeg er 21 år gammel og jeg møter ofte disse holdningene. De holdningene fra folk som mener at det går fint, at de ikke er så nøye og til og med de som skryter av at de presterer bedre om de har vært på fylla dagen før.

Selv er jeg i en ganske så spesiell bransje der jeg kan oppleve å få servert champagne til både frokost, lunsj og middag, og det er ikke sjeldent at jeg hører at det er snakk om fylla, at noen møter fyllesyke på jobb eller at noen ikke møter opp i det hele tatt. Og som hun kjipe som kanskje ikke helt skjønner hvordan det fungerer… Når i alle dager ble det greit?

I følge Akan Kompetansesenter taper det norske arbeidslivet 1,1 milliarder hvert år grunnet rusrelatert ineffektivitet og fravær, og samfunnet taper langt mer enn de beregnede kostnadene for arbeidslivet.

Det hadde jo vært interessant å visst hvor mye omsetninger man taper på at for eksempel halvparten i bygg og anleggsbransjen mener at det er greit å komme fyllesyk på jobb. Eller hvor mange sykemeldinger som kommer som følge av fyllesyke.

For eksempel. 

Hilsen hun som syntes det er kjipt med fyllesyke kollegaer.

 

 

 

 

3 kommentarer

3 thoughts on “Sorry, jeg kommer ikke på jobb idag!

  1. Så enig!!! Jeg har kommet fyllesyk på jobb en gang, og når jeg selv så meg i speilet valgte jeg å gå hjem, for å ikke sinke mine kolleger ved å gjøre en middels bra innsats!

    OG jeg vil jeg møte disse personene som presterer bedre når de er fyllesyke :)))

  2. Helt enig.. Er mange jobber hvor jeg mener at det ikke er akseptabelt å være fyllesyk på jobb.. Dårlig arbeidsmoral betyr det der.. Hvordan kan man ikke bry seg om hvor godt man presterer? Det skjønner ikke jeg..
    Er ganske mange på jobben min som har dårlig arbeidsmoral som vises ved at man ofte er borte fra jobb og er syk. Du er ikke syk hver gang får ekstravakter i helgene vettu. Sånne mennesker taper bedriften (for meg er det en kommune) masse penger.
    Hvorfor kan ikke folk bry seg om det de jobber med, kollegaene og hvilke verdier man viser til andre?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *