Det har klikka for oss!

Categories Tanker 💭

Jeg kjenner en 11 åring og de to siste dagene har ingen av guttene i klassen snakket til han. Vet du hvorfor? Jo, fordi han har arvet den gamle mobilen til faren sin. Fordi han bruker et belte fra H&M. Fordi skoene hans liksom er billige.

For to uker siden var jeg på skoshopping med en 12 åring. Han gikk rett bort for å prøve et par sko til 2500,-. Da jeg spurte om hvorfor, så sa han at det var de skoene alle gutta i klassen hadde.

Her om dagen fortalte en bekjent av meg at en 14 åring hun kjenner ble kalt for Finn.no i en hel uke på skolen, fordi hun hadde kjøpt en brukt merkejakke – Fordi alle andre hadde en. Ikke brukt selvfølgelig, for det var visst ikke bra nok.

Og bare for å spørre…:

HAR DET KLIKKA FOR OSS? 

Hva i alle dager holder vi på med?

Hvor skal dette egentlig ende? Hvordan samfunn er det vi lager? Et samfunn der alt handler om hvor dyre klær du har på deg? Et samfunn der du ikke få være med på leken om ikke mamma og pappa har brukt en halv månedslønn på en vinterjakke til deg? Et samfunn bestående av drittunger som mobber de som ikke går med sko til flere tusen kroner?

Det er så forbanna dumt!

Barn ned i barneskolealder flyr rundt med mobiler dyrere en husleia mi. Barn på ungdomsskolen flyr rundt med vesker til titusenvis av kroner. Barna som henger på det lokale kjøpesenteret mitt flyr rundt med vinterjakker så dyre at jeg blir svimmel av å tenke på det.

Og dere foreldre kjøper det. Dere sponser. Dere drar kortet. Dere skaper presset.

Så kjære dere foreldre som kjøper, som sponser og som bidrar til dette vanvittige kjøpepresset uten å tenke dere om:

Vær så snill og lukk opp øynene! Se opp fra de viktige mailene dere bare må svare på! Ta en liten timeout fra alt stresset ditt! Sett ned foten! Ta ansvar! Slutt å dra kortet!

Dere bidrar til å skape et samfunn bestående av elendige holdninger, dere bidrar til mobbing, dere bidrar til et enormt kjøpepress og dere bidrar til å skape et klasseskille som skremmer livet av meg. Dere bidrar med å sette et sinnssyk standar!

Dere må slutte å argumentere om at “alle andre har det” eller at “det er bare sånn det har blitt”. Dere er nødt til å slutte! For dette er helt sinnssykt.

Barna deres må ikke ha jakker til 8000,-, barna deres må ikke ha telefoner til 15 000,- og barna deres må ikke ha verken sko, belter eller eller gensere til tusenlapper på tusenlapper.

De burde leke til skoene deres er skitne, de burde lære om respekt for både de som har og de som ikke har, de burde lære seg å vise empati, fremfor å mobbe og de burde lære seg at penger ikke vokser på trær. Men viktigst av alt: At verdien deres ikke ligger i hva de har på seg.

Kjære foreldre, det er på tide at dere blir litt kjipe – For dette går faktisk ikke lenger.

DEL GJERNE!

– Følg meg på Instagram: @martine.halvs

 

385 kommentarer

385 thoughts on “Det har klikka for oss!

 1. SÅ enig. Poden (8 år) kom heim og spurte om han kunne få AirPods, for dei «kule» kidsa i klassen hadde det. Seriøst?!? Hva skal 8 åringer med svindyre AirPods???? Han fikk noen fra Chlas Ohlson til bursdagen og var skikkelig fornøgd. Heldigvis. For det er kjipt å vere den «strenge» som står i mot.. Skulle ønske det var fleire som står i dette. Vi avtaler regler på foreldremøter, men noen få bryter alltid disse. Så må vi andre stå imot. Men til slutt tror eg faktisk mine barn blir glad for dette, (trøster meg med det) for slik er livet – man må jobbe for det man vil ha, og ikkje alltid går det da heller. Men prøv igjen og ver raus med andre rundt deg. Det er viktigere å lære, enn fancy utstyr.

  1. Hvordan samfunn? Hva slags heter det . Nå må folk lære seg når hvem, hva, hvor, hvilken, hvilke og hvilket skal brukes.
   Man sier ikke hvem klokkeslett eller hva mat. Skjerpings. Ellers var dette en nyttig artikkel 😁 bra skrevet

   1. Virkelig? DET er det du sitter igjen med etter tidenes artkkkel/innlegg?? Rart samfunnet og menneskeheten går til h….
    Bra, Marty!! Er så enig med deg!! La oss ta opp kampen, sammen. ❤️

    1. Kjempebra at du tar opp dette!!Foreldre må lære at ordet NEI,faktisk må til i barneoppdragelsen,om dem lærte på skolen at det var et negativt ladet ord..
     Det “artige”med at unger får parajumpere til en halv månedslønn,er jo foreldre som skal prøve å vise verden utad at dem er “velstående”…Enda det bare er sjukt…helt innsides sjukt å bruke så mye penger på jakker og joggesko!! Det begynner i barnehagen vet du…merkepresset på parkdressene..enda det alltid er en helt grei dress fra “billigmerkene”som får best i test av tv2.Ikke relevant,folk må “se” at foreldrene er velstående…Verden har blitt rar….

    2. Alltid en sånn Kølle eller hva Kalle? Du skjønte nok hva som stod i artikkelen..
     vi andre skjønte i allefall, stå på stå i mot. Ikke denne verdenen jeg vil at ungen min skal leve i!

     1. -Kalle for president! Riktig fokus, guts til å si ifra, baller til å riste litt i billige poengplukkere fra samfunnsdebatten!👍LOL😄

   2. Det blir vel mer korrekt å skrive «hvilket samfunn»? Eller er det bare jeg som mener det? Uansett er jeg enig i at folk må lære hvordan en skal bruke spørreord riktig (og forøvrig det norske språk)

    1. Ja, det mest “riktige” her er hvilket samfunn, altså etter min kunnskap om dette helt “sinnsyke” sidetemaet..Snakk om å henge seg opp i det mest uvesentlige ved artikkelen !! Her må man passe seg for ikke å bruke feile ord og vendinger og ikke bare feile sko etc.. Så ikke rart det er en “motekrig i skolegården!” Godt skrevet Martine!

    2. Forskjell på hva slags og hvilket samfunn. Det første gjelder an beskrivelse av et samfunn. Det andre hvilket av flere samfunn. Utover det, enig med Marty. Vi er så redde for at barna skal føle seg utenfor, at vi i det minste utstyrer dem med materielle ting.

    3. Snakker om idioti, her skriver Martine en knallbra artikkel, så er det noen som er mer opptatt av måten hun skriver på, er vell innholdet av det hun skriver som er viktig, så jeg sier også, skjerp dere! Fantastisk og veldig viktig tema Martine.

     1. Enig med deg, latterlig å henge seg opp i feil ordbruk når det er snakk om en så bra artikkel.
      Lurer på om de som henger seg opp i feil ordbruk er av de foreldrene som føler seg truffet.

   3. Ja gratulerer til Kalle som virkelig klarer å sette fokus på det viktige her…(og så er det vel et blogginnlegg og ikke en artikkel eller hva Kalle).

    Forøvrig bra skrevet.

    Lars Arntsen

    1. Hvorfor ikke kalle samfunnet for bare kalle?

     Marty,viktig budskap du kommer med og det er viktig at det gjenfortelles gang på gang så det når ut til så mange så mulig👍

   4. Det er jo helt klart at å ha fokus på gramatikk og ordlyd er mye viktigere enn temaet hun tar opp…..

    1. Ufff alltid noen som skal klage slik tipper du skriver 10 ganger verre en det disse folka du snakker om

   5. Jeg blir skikkelig sur når noen klarer å skrive “hvordan samfunn”. Så dårlig norsk at artikkelen blir ødelagt.

    1. Dette er vel nøyaktig grunn til at barn blir mobbet, stengt ute osv osv.. Nettopp pga voksne som har begynt å hakke på hverandre på nett. Dette blir plukket opp av ungdom.. Slutt å hakk på hverandre.. Det ødelegger barna våre..

    2. Veldig bra skrevet…..jeg deler og praktiserer dine meninger.
     (Noen slurvefeil i teksten, ja……men det var ikke noe JEG ville kommentert!!! Grenser til mobbing!)

    3. Kanskje legg fokuset ditt et annet sted? Skrivefeil skjer faktisk en gang i ny og ne. Føles som du har lest innlegget bare for å finne noe å klage over. Fokuser heller på budskapet i innlegget.

    4. Eg skrive på dialekt.. E d og gale??
     Sga sei deg ein ting.. Eg blei så møye mobba pga klær og utseende på ungdomskolen at eg droppa ut i 8 klasse og dette va i 1994.. så eg syns dette va ein jævli bra artikkel som egentlig burde vært i aviser rundt om i landet.

    5. Dette har ikke noe med hvordan man skriver det, ja en skrivefeil, men det er dette jeg hater med dere voksne, det kan stå 100 riktige ord og en feil, og selvfølgelig skal du komme å kommentefe som den drittsekken du er. Voksne legger bare til det dumme og feile med barn at jeg faktisk får vondt for deres skyld. Gutt 16 år.

     1. Enig:) Jeg skriver masse feil. Har dysleksi. Det har statsministeren vår også. Slutt å pirke på andre. Vi har alle feil. Heldigvis 🙂

    6. Ta deg en bolle, Lurs!

     Utrolig viktig tema! Takk for at du tok det opp. Det er skummelt å tenke på at alle barna mine skal bli dømt ut i fra hvilke klær vi gir de. Datteren vår på 9 har ikke fått mobiltelefon enda. Jeg tror stort sett alle andre i klassen har det. Vi gir ikke etter og hun klarer seg fint uten. Også sosialt. Heldigvis for det. Men hjelpe meg så tøft det er å være både barn og forelder i en slik tid… 🙁

     Jeg har nå delt på Facebook.

    1. Heilt enig, mye her forklarer det som artikelen handler om, no får vel eg så hatten fyker, for eg likker mine skrive feil, drite i det, for poenget var vel hva innlegget handlet om, å en lure på hvorfor verden er som den er, her sitter det godt voksne folk å skriver, så blir det så tore av sporet, å unger som leser voksne folk sin måte i slike innlegg, må vel påvirke dei….

     noe eg synes skulle ha vert med i dette innlegget, hvorfor tilattes det å selge leke våpen, fordi unger skal leke med tanker om at de dreper andre, bare en tanke eg leger ut…..
     Og hvorfor sitte å sei til unger, hvordan oppføre seg, og gjøre det stikk motsatte på nettet og i sosiale sammenhenger, mange svar her er et godt eksempel, på hvorfor mange barn blir som de blir….

     kunne skrevet mye mer, men velger og av slutte med, Kjempe bra skrevet, eg ble innponert av det, det beviser at noen kan tenke 🙂

   6. Supert innlegg, som peker på en trend som jeg og noen av mine mer “priviligerte” bekjentskaper ønsker å gå rett i strupen. Det hadde vært supert om man kunne kjempet mot dette med kjærlighet og empati alene, men det er beviselig ikke tilfellet dessverre.

    Derfor har vi startet dette. Vil dere være med å gjøre en forskjell som kan etablere en ny standard for disse barn som ikke har det så greit, så ta en kikk her og del med omverden.

    https://minaksjon.rodekors.no/barn-i-norge/4-2736

    Takk igjen for det store hjertet du viser, det trenger denne verden virkelig nå!

   7. På dialekt sier man faktisk det sånn som det står skrevet.. I Drammen sier man f.eks “Hvem buss skal jeg ta?”

   8. Jeg synes Martine skal få skrive og uttrykke seg på SIN måte. Her er budskapet det aller viktigste, og vi kan ikke henge oss opp i skrivefeil når noen tør å sette fokus på et så viktig tema. Håper denne bloggen blir delt maaaange ganger 😉

   9. For en Idiotkommentar om grammatikkregler når personen som skriver fremmer poeng etter poeng. Alle klare, hjerteskjærende og skremmende. Legg vekk “læreren” og fokuser på innholdet i stedet!

   10. HVEM samfunn kalle daaaaaa… djis😅
    Og ja… æ kødde om du ik forsto d.
    Vest d va det du mente d va viktigst å henge sæ opp i, og ik selveste budskapet jenta prøve å få ut, da har du for lite å gjøre om dagen!

   11. Hvis du vil rette på skrivefeil, så kan du starte med ditt eget innlegg.
    Du burde tatt med anførselstegn når du siterer spørsmål. Slik: «Hvordan samfunn».
    Dessuten er ordet «man» i «man sier ikke….» dårlig norsk…🤭

    Ellers vil jeg ønske deg en god helg!

   12. Kalle… Var det DET du hang seg oppi du ja..!!??
    Ja, besservissere e stadig ute å kike om dem kan rette på noe…..!
    Forøvrig.. “hvilket samfunn”, tenker eg passer bedre! 😉

   13. Jeg tror du tar feil. “Hvordan samfunn” er fullstendig meningsbærende, utvetydig, og følgelig korrekt.

    Det er helt normalt å bruke “hvordan” i betydningen “hva slags” – ikke bare “på hvilken måte”.

    https://ordbok.uib.no/hvordan

   14. Hvilke(t) samfunn er korrekt å bruke da det finnes flere typer samfunn.
    Jeg synes forøvrig denne kommentaren er uvesentlig, artikkelens innhold tatt i betraktning.

   15. Mobber man skrivemåten på innlegg også, da er man vel ikke bedre enn de som mobber disse ungene…..

    1. Og det e helt utrolig hvor mue folk henger seg opp i det vidare her istedenfor å skrive om det som virkelig e saken her. Snakk om det som skreve og ikke lage en kjempe diskusjon på en skrive feil. Helt utrolig hva folk henger seg oppi og så glemme det som e hoved tema og problemet.

   16. Tror ikke du fikk med deg det viktige innholdet i denne bloggen…for opptatt av å være språkpoliti..
    Eller bessetwisser? Sosiale medier er heldigvis åpne for alle! Ikke som skolesystemer som ydmyker folk, både mht språk..og dyre ting. Ingen av delene mitt drømmesamfunn!

    1. Jeg er veldig uenig i dette. Jeg syntes at man burde få lov til å kjøpe hva man vil, og ihvertfall når foreldrene har penger til det. Syntes det var fint skrevet, men jeg er uenig.

     1. Du må visst ha plenty med penger, ettersom du mener man skal kunne kjøpe hva man vil til barna sine? Jeg har selv en toåring i hus, og jeg har kjøpt masse, masse brukt – både klær og sko, og diverse utstyr. Og ingen bemerker seg at «æsj, har du kjøpt det brukt?» i f. eks i barnehagen. Hadde aldri i livet kjøpt en splunka ny iPad eller telefon til gutten da det nærmer seg tid for det. Jeg kan være enig at man kan kjøpe hva man vil, men MED MÅTE.
      Et kjempeflott innlegg, Martine! Heier på deg ❤️

   17. Really! Lærte du ingenting av denne artikkelen? Slutt å mobbe og rakke ned på folk! Hun hadde et viktig poeng, drit nå i noen skrivefeil og perfeksjonisme.

    Fantastisk artikkel 👌 Takk for at du gutser og tar tak i et ekstremt viktig tema❤️

   18. Er du seriøs? Voks opp, helt sikker på at du er en av de som gir jakker til 8000kr eller tlf til 15 000 og føler deg truffet.

   19. Ja kanskje dette med språkets forfald henger sammen med hva som blir vektlagt, altså det viktigste blir facaden og pengebruk gir status😖. Hva man virkelig vokser på er å kunne noe. Værdien av å jobbe! for noe som man så lykkes med, det gir mestringsoplevelser som utvikler en som menneske. Det samme sker om man hjelper andre som trenger det. Er fellesskapsfølelse og solidaritet aldeles ute? 🤨

   20. Det må vel være lov å si at det er DU som må få til en skjerpings her. Les innholdet og drit i små skrivefeil, kjenner at jeg blir provosert av sånt smålig piss.

   21. Har du sjekka hvilken dialekt hun har? Noen dialekter stiller spørsmålet slik. Hvorfor henge seg opp i dette, i denne vanvittige viktig teksten?

   22. Herregud, det var jo veldig viktig at du gang deg opp i hvilke ord man bruker nå!!! Dama kommer med ett sykt viktig budskap og du snakker om hvor man bruker, hvem, hva, hvor, osv🤔🤔🤔

   23. Kalle… føler du deg bedre nå???? Kan ikke du bare gi faan åssen folk skriver. Jeg skjønner mere og mere grunnen til at det finnes mobbere her til lands!

   24. Erre mulig..fokuser heller på hva artikkelen inneholder og ikke hvem hva og hvor..erre mulig. En kjempebra artikkel som burde leses av alle fsom det at poenget…eller la vær å skrive noe🤬

   25. Er dette virkelig det viktigste du sitter igjen med etter å ha lest hele innlegget? Det handler altså IKKE om norsk rettskrivning og riktig bruk av pronomen!

  2. Jeg har sagt det før og jeg sier det igjen
   SKOLEUNIFORM
   Jeans og collegegenser
   Blir helt kvalm av å tenke på hvor bortskjemte noen blir
   Det blir omtrent klasseskille allerede fra barnehagen
   Utrolig trist

   1. Helt enig med deg. Har vært for skoleuniform i 40 år. Da hadde presset vært borte, ihvertfall i skolemiljø👍🏽

    1. Nei! Presset blir ikke borte. Det finnes mange andre måter å vise klasseskille på. Du får ikke regulert alt det. Dette handler om holdninger.

    2. Husker debatten var oppe da jeg selv var skoleungdom, og jeg har samme tankegang den dag i dag. Nei, takk! La barn/ungdommer få ha sin egen identitet. Ikke press dem inn i like drakter som passer perfekt på 10% av elevene mens de resterende føler seg ille til mote hele skolehverdagen, som forøvrig har en stor påvirkning på hele elevens tankesett i forhold til selvtillit og selvhevdelse. Tidlig innsats og fokus på gode verdier i barndommen tror jeg er nøkkelen. La barn få utvikle «jeg».

     Problematikken i blogginnlegget er heldigvis ukjent i nærmiljøet her. Barna på 10 og 12 godtar fint brukte klær, mobiler som er flere modeller år gamle og ordinære øretelefoner. Selvfølgelig spør de også etter ting som «alle har» men i dialog med andre foreldre viser det seg at dette sjeldent stemmer. Og vi kommer til en enighet.

     Foreldre, snakk sammen!

    3. Hvis du tror det er klærne som gjør at folk blir mobba tar du feil:
     En kjekk eller populær gutt med vanlige klær: Ikke mobbet.
     En feit upopulær nerd med dyre klær: Blir mobbet.

     Nå var jeg upolitisk korrekt her, men det er sannheten

   2. Skuleuniform er som, på godt norsk. Pisse i buksa for å halde varmen. Haldningane forsvinn ikkje av å tvinge alle til å vere like. Ein berre “gøyme” problemet.

    1. Holdningene vil endres gradvis over tid… og jeg tror skoleuniform definitivt er noen som vil bidra til dette.

     1. Skoleuniform er egentlig værre, barn og ungdom presser bare grensene på andre måter da. Dvs piercing, sminke, sko, vesker, smykker, mobiler og alt annet akkurat slik som i dag. Ta en tur og titt på australske skoler.. Tisse i buksa kommentaren som Stian skrev over her kunne ikke passet bedre! Dessuten pleier de å være balle dyre så de fattige har bare råd til ett sett (y).

      Slutt å gi barn alt de vil ha, slutt å snakke dritt om folk runt deg og hvis respekt til dine medmennesker så kommer også dine barn til å gjøre det. Det er ikke barna det er noe galt med, det er foreldrene som skaper disse monstrene.

   3. Skulle så gjerne ønsket skoleuniform!! Da vil jeg tro at det blir litt mer ok for flere barn og ungdom å komme på skolen..

   4. Skaff oss unge skoleuniform, jeg har akuratt gått ut av 10 og påbegynt læretiden min isteden for skolen pga mobbing osv. Jeg skulle så fryktelig ønske vi hadde skoleuniformer. Ting hadde vært så mye bedre allerede da

   5. Helt enig. Innfør uniformer på skolen og bli kvitt slike tulleproblemer. Burde vi gjort for evigheter siden.

   6. Og allikevelså mener de fleste ungdommer i dag at vi skal være miljøvennlige. Beste for miljøet er vel å kjøpe brukte ting da ? Helt idiotisk å kjøpe dyre, nye ting!!

   7. Intet nytt under solen dette her. Dette har skjedd i mange årtier. På 50tallet var det de amerikanske Olabuksene, og bånner vi higet etter. DBS cross, og så moped eller MC. Det likte jentene godt. Kanskje man kan prøve å kutte kraftig i konfirmasjonshysteriet som en start?

    1. HELT enig,Erling.!!!Jeg pleier sjelden å kommentere på blogger og slike innlegg,men ER så enig!!Jeg er snart 71 år og vokste opp i Oslo,og dette “hysteriet” foregikk da også,det har vært slik….lenge…lenge…og kommer nok ikke til å forandres.Mange,svært mange har bragt dette temaet på bane,det være seg DET og DET merket osv.,…Og “konfirmasjonshysteriet” ?….Det er til å spy av….Selv har jeg tre barn som er konfirmert….Ungene kommer på skolen etter konfirmasjonen og sier til hverandre : “Hvor mange tusen fikk du ´a? “…Æsj….

   8. Som en som faktisk har gått på en skolen med skoleuniform, så kan jeg si at ja, det kan hjelpe litt med å få vekk noe press, men nei, det vil ikke automatisk løse situasjonen bare fordi alle ser likens ut. I tillegg mister en muligheten til å uttrykke seg selv gjennom klesstilen sin.

   9. Mine barn har gått på skole med uniform. Det er fantastisk. Ingen krangel om hva de skal ha på seg om morningen, alle har det samme, det skaper også en tilhørighet til skolen og til hverandre.

  3. Hei Kaja, Fikk lyst å gi deg støtte og fortelle at nettopp dette er min erfaring.
   Jeg er en dame på god over 50, og mine under er fra 20 til 32 år.
   Jeg har alltid valgt å stå imot presset og forklare ungene hvorfor og har fulgt nøye med på om de har venner og evt. endringer i adferd i forhold til skole og fritidsaktiviteter.
   Jeg har nok vært ganske streng, men også opptatt av å forklare hvorfor og gi ungene ros og rom for å ha egne meninger.
   Det har til tider vært tøft, ja, men da jeg fylte 50 fikk jeg en helt fantastisk have fra min datter på 25. Ikke en ting eller noe som kostet penger, men et kort på flere sider med minner og takk for at jeg hadde gitt henne den ballasten hun hadde fått i livet. Hun viste så stor takknemlighet og det var så sterkt å få det kortet at jeg må felle tårer selv nå, flere år etter.
   Jeg heier så innmari på deg og håper du finner en god vei til å stå imot presset, om så allier deg med de som ikke “bryter” reglene og danne samtalegrupper rundt dette.

   1. Det er helt fryktelig å lese.! Man må spørre seg om foreldrene til «de kule kkdsa» er stokk dumme

  4. AirPods, hva er nå det? Lær barna litt andre ting i tillegg til teknologi. Det kan lønne seg i det lange løp. Lær dem å samhandle med andre, empati, bake et brød, sette en potet, fiske en fisk og tilberede den. Det er så uendelig mye mer verdt enn å løpe rundt med den dyreste klokken, vesken eller klær den dagen du trenger litt ferdigheter. Hilsen farmor

  5. Min sønn er 13 år og kom hjem fra skolen en dag å sa han var «crep». Jeg spurte hva betyr det spurte jeg om. Jo det var søppel sa han. Hvorfor mener du det? Spurte jeg. Jo fordi han hadde ikke dyre merke klær. Skolen er delt inn i 3. De på bunn som han var som han mente, er de som ikke har merke klær, de som var på plass nr 2 det var de som hadde bare merkeklær og de på topp det var de som hadde de dyreste klærne og de foreldrene med best penger. 😢😢 Han sa også at det var en gutt som hadde kommet opp fra andre plassen og opp til første plassen fordi han hadde flæset inntektstoppen til sin far som stod i avisen. 😢😢😱

  6. Veldigt bra og ærligt skrivi. ❤Jeg blei mobba på barneskolen fordi jeg ikke hadde like fine merkeklær som sossen hadde.var ikke tlf og sånn da på den tia.men klærne mine var ikke bra nok. Og blei mobba oxo pga vokste opp i alkoholisert hjem. Mobbing var det mye av den gang oxo. Og det tar aldrig slutt denna mobbinga på skoler. Det er så simpelt av mobbere.dem veit ikke hvilke konenkvenser kan gi mobbeofrene. Rus,alvorlige depresjoner m sjølmord eller angst og dårlig psyke resten av livet.jeg begynte med rus bare 14år gammal og da fik jeg jo “venner” for dem brydde seg ikke om åssen klær man gikk i..

  7. Hva er så galt med at vi som har masse penger bruker 10.000 på en jakke til barna våre eller 3.000 på et belte?Har man penger så har man penger, ferdig.

   1. Det er ikke som følge av din logiske sans du har fått mye penger forstår jeg. Det er ingen god kombinasjon å ha mye penger og samtidig mangle forståelse for verden rundt seg.

   2. Du kan gi barna dine alt de vil av materielle ting men gi dem også sosial kompetanse! Ingen som har problemer ved at barn har dyre ting, det er oppførselen man reagerer på! Hvem har lært dem å trykke med andre for å heve seg selv?

   3. Hva med å heller gi litt til de som ikke har noe? Og viss du kjøper gave til 10000 kroner, tenk på presset du skaper? Og skal ikke barn heller ha klær dem ikke trenger være redd for å skitne ut og kose seg?

   4. Har man penger, så har man penger. Det stemmer.

    Her handler det ikke nødvendigvis om hvor mange penger man har eller ikke, men hvilke verdier man gir sine barn.

    Ingen kan stoppe deg fra å kjøpe dyre ting til dine barn.
    Men om dine barn bærer på, samt utøver et nedlatende syn på andre som ikke velger eller har råd til det samme som dem, -kan deres menneske syn være en konsekvens av ditt forbruk.

    Så lenge vi som foreldre lærer våre barn nestekjærlighet og respekt for andre uavhengig av sosiale bakgrunner eller tro, – så kan folk gjøre akkurat hva de vil med pengene sine.

    Men vi som voksne har et ansvar for å gi våre barn sunne verdier. Da er spørsmålet om det virkelig er å gi dem gjenstander og klær for mange tusen kroner, samt å fortsette utviklingen av avstanden mellom fattige og rike?

    Gjenbruk betyr ikke nødvendigvis fattigdom.
    Jeg synes det er utrolig hyggelig at klær og ting går i arv. Det er ikke minst mer miljøvennlig. Vi lever ikke i en verden som tåler så mye mer av bruk- og kast mentaliteten.

    Så det å ha penger, betyr ikke fritt frem i å være egoistisk eller idiot.

  8. Helt enig med deg.
   Hadde samme diskusjon på foreldremøte. En av foreldrene sa at det er opp til individuelle foreldre hva de skal kjøpe til barna. De vet ikke at vi alle er på samme båt og det kommer til å påvirke alle andre barn.

   1. Helt enig med deg! Da kan de bruke det på fritiden, men trenger ikke sende barna på skolen med det 🙂

  9. Kjempebra skrevet. Håper flere foreldre leser dette innlegget og GJØR noe aktivt for å stå imot dette sinnsyke kjøpepresset vi selv har skapt.

  10. Så innslaget om deg nrk. Skulle ønske flere av dine kolleger delte dine meninger og verdier. Lykke til videre…..

  11. Hatt tre barn gjennom ungdomsskole i en by på Østlandet og har heldigvis sluppet mye av dette maset. Har forstått at det har vært store forskjeller mellom klasser. Min erfaring er at det alltid er enkeltforeldre som gir etter og så presses resten etter etterhvert. Alltid en tulling som gir Call of duty eller en dyr telefon til en 10-åring. Min erfaring er at disse foreldrene er de som er mest usikre på seg selv og strever etter status. Egentlig er det utrolig Harry, i mangel av et bedre ord.

  1. Flott tema du har opp, Martine👍

   Jeg kunne ikke vært mer enig med deg!
   Har en på snart 8 år, han vet heldigvis ikke bedre foreløpig. Men jeg er “streng” mamma, som han kaller meg. For her i huset er det ingen barn som får verken egen telefon eller nettbrett før de er 10. Å da er det snakk om det billigste man kan finne. Det går i H&M og Cubus sine klær, jeg kommer ALDRI til å gå etter for presset, det er viktigere å lære dem empati, økonomi og respekt for andre. Men jeg er veldig spent på hvordan det er 7 år ned i veien, når han yngste blir 8. Tørr nesten ikke å tenke på det😭

   1. Forsåvidt enig i noe i artikkelen, men det går faktisk an å lære barna om respekt, empati og økonomi selvom de får dyre gaver. Problemet ligger vel ikke på hva folk har, men hvordan folk er. Slutt å pek fingeren på alt og alle og vær heller et godt eksempel for deg og dine.

 2. Hurra for at du sier dette, for det er så sant. Gudskjelov finnes det mange oppegående foreldre som ikke holder på med dette, men det hjelper ikke når barna til de som gjør det tillates å sette standarden i skolegården og i klasserommet. Så da får vi «FirstPrice unger» «Finn.no unger» og «Cubus unger» som skjellsord. Men vi kan alle stå imot , og jeg lærer barna mine dette; det er ikke hva det du eier koster som gjør deg til et bra menneske, det er hvordan du oppfører deg, tenker og gjør. Og så er jeg klar over at unga gjør som jeg gjør, ikke som jeg sier, så jeg har spart mye penger og jeg har spart miljø. Det er altfor mange som setter seg i unødvendig gjeld fordi vårt overskuddsamfunn handler om image og shopping og fasade, hele landet øker forbruket hvert år.

 3. Det er bare trist!! Jeg er så sykt glad for at vi ikke bor i Norge.
  Hvorfor? Fordi min 10 åring går på internasjonal skole,og de har uniform, inklusive uniformssko. Jeg er helling overbevist om at det gjør at det ikke finnes ett sånt krav til klærne de «må» ha.
  Min sønn vet om klesmerker men de betyr ingen ting.
  Takk og lov!

  1. Internasjonal skoler er ikke akkurat billige. Ikke hvem som helst som kan betale for deres årsavgift. Så klasse-skille er nok der. Men, point taken, og er enig at uniformer hjelper å ha fokuset på studier, kunnskap og relasjoner, istedetfor det ytre. Minn sønn går på skole med uniformer også. Og uten mobil. 👍💪

 4. Jeg har en 14-åring. I klassen hans har det aldri vært noe styr og merkemas. Vi hadde en periode hvor han absolutt bare måtte ha en iPhone – noe han ikke får, fordi vi ikke kjøper Apple-produkter. Og han lever godt og greit, fryser ikke på beina eller på kroppen og har klær både fra HM og Cubus.

  Jeg er enig med deg og brakk meg nesten en gang jeg så en førsteklassing på skolen med en Canada Goose-jakke.

  1. Jeg støtter innlegget til Martine fult ut, og kjøper selv klær fra billigkjeder både til meg selv, samboer og barn. MEN, å si at du “brakk deg nesten” av å se et barn iført en Canada Goose jakke gjør deg ikke hakket bedre enn den forelderen som kjøpte den jakken. Hva slags holdning tror du at du lærer videre til ditt barn med dette? Jo, du lærer barnet å se ned på andre fordi de har klær som er dyre. Hvordan er det bedre enn å se ned på noen fordi de har klær som er billige? Kan vi ikke heller lære barna våre at klær ikke betyr noe, og at alle er like mye verdt uansett hva de går i? MÅ vi kommentere hva andre har på seg?! Nei. Verden hadde vert en mye bedre plass hvis vi hadde sluttet å bry oss om hva alle andre mener og gjør.

   1. Bra observert! I å applaudere for seg selv for å ha bedre holdninger enn andre ligger kimen til mobbing og til diskriminering, selv om det gjøres i «beste mening».

   2. Helt korrekt!
    Skal vi endre holdningene til barn og unge til at det er «et fett» hvilket merker de har på klærne må det som en selvfølge gjelde andre veien også.
    Å si man brekker seg av å se barn med Canada Goose jakke går ut på det samme som å si man brekker seg av å se barn med jakke fra H&M (som forøvrig har gode jakker).

 5. Takk gud for innlegget her! Håper virkelig det går inn på mange foreldre. Da dattera mi gikk i 2. Klasse ønska hun seg peak performance uteklær, for de fleste i klassen hadde det. Mtp at hun har ADHD ble det selvfølgelig ikke kjøpt og med forståelse for det. Hun får klær fra h&m, wow og cubus – hun bryr seg heldigvis ikke, og det er vel for at hun vet de ikke varer lengre enn ei uke før de er ødelagte. Samme året sto det to fedre ved gjerdet når jeg skulle hente henne, og de sa at det var så mange «cubusbarn» på skolen. Altså, det klikka fullstendig for meg!

  Ungene mine får kun «billige» klær, nettopp fordi at de skal se verdien av det. Skjerp dere foreldre, dette er IKKE greit.

  1. Virkelig!? Sa de det? Cubus barn!? Gjett om jeg hadde lira av meg ei lekse hadde jeg hørt noe slikt.

   1. Jeg jobba i en barnehage der “cubus-barn” ble brukt som skjellsord daglig, tok et par av barna til side og hadde lange samtaler om hvor uinteressant man er om man ikke klarer å kommentere på noe annet enn klesmerke, jeg sa ifra ganske tydelig til foreldre også, men der tror jeg det går inn det ene øret og ut det andre. Barns mobbing er ofte reproduksjon av foreldres dårlige oppførsel og mildt sagt bedritne prioriteringer.

    1. Barnehagebarn!!! Det er helt SINNSYKT! Håper virkelig at dette endrer seg, men jeg tviler – dessverre!!! Det skremmer meg, for jeg lurer på hvor dette skal ende… Har tre barnebarn som er skolebarn, fire av dem er barnehagebarn og sistemann er fremdeles inni mamma’s mage. Min yngste datter kommer til å bli alenemamma – med ‘tilsvarende’ økonomi, og jeg tenker med stor bekymring på hvordan oppveksten hans vil bli. Er selvsagt bekymret for alle – det skremmer meg å se hvordan det er blitt, og hvor fort det utvikler seg!!

 6. Det har nok klikka for noen og enhver, når unger blir kalt First Price-unger da er vi på ville veier her i landet. Mener nå jeg som er bestefar

 7. Slike foreldre gjør meg både trist og forbannet! De har jo ikke skjønt noen ting og er gode aktører til å ødelegge barna! Håper virkelig det ropes høyt på foreldremøter om denne galskapen!

 8. Så syke verdier enkelte velger å gi barna sine. Det kan knapt kalles oppdragelse, men direkte skade. Kjærlighet og omsorg handler på ingen måte om prislapper, det handler om den gratis godheten, de ekte følelsene og den solide tryggheten i å vite at et annet menneske ikke vil være lykkelig uten deg.
  Som lærer håper jeg at barn og unge skal utvikle disse verdiene, og bære dem lett med seg i livet som sunne kjerneverdier, som preger alt de gjør og tenker.
  Det vil utvilsomt skape mer lykke blant både barn og voksne.

 9. Jeg vet hvordan de barna har det.
  Da jeg gikk på ungdomsskolen hadde jeg bomullsbukser som var fargesprakende.
  Jeg kommer fra en familie som ikke hadde så mye penger.
  Jeg ble spurt da om jeg hadde vært på loppemarked.
  En gang hadde jeg en dongeribukse som hadde merket Henry Choise. Da var jeg plutselig soss.
  Jeg var kjempe glad for å få nye klær bare. Har aldri brydd meg om merkeklær eller noe.
  Men ja ble jo mobbet pga at jeg ikke hadde riktig merke.
  Til konfirmasjon så hadde mamma kjøpt en kjole til meg.
  Hun tente at om jeg likte den kunne jeg ha den på konfirmasjonsdagen. Og jeg elsket kjolen.
  De andre hadde bunader og kan si rå fine klær.
  Jeg hadde en enkel men kjempefin hvit kjole med kapper på skjørtet.

  Skjønner ikke hvorfor samfunnet har blitt slik at barn skal måtte føle de må ha dyre klær sko og andre dyre ting for å bli godtatt i venneflokken.

 10. Det er det sykeste den utviklingen som har kommet. Barna våre blir kalt first price unger, Cubus barn osv. Det er som du sier at det er faktisk foreldrene som skaper barna sånn, det er foreldrene som skaper en sinsyk mobbekultur. Vi har ikke mulighet til og følge denne utviklingen og hva blir resultatet av det? Jo at mitt barn blir trykket ned i gjørma og hånet og spottet. Jeg er ikke nådig og går i bresjen for mitt barn og jeg viser ingen måde hverken ovenfor mobberen eller foreldrene som skapte mobberen!! Jeg er så for skoleuniformer, jeg skjønner virkelig ikke hvorfor det ikke finnes i skolen, m2n der burde være et forslag som bør ha en underskriftskampanje og kommet inn i Stortinget. Jeg blir kvalm av denne pengebruken. En ting er sikkert, når disse barna skal ut og klare seg selv så får de en skikkelig klask mitt i fleisen, for da finner de ut at penger ikke vokser på trær og vipps er det de som er nederst på rangstigen, men igjen, det er de vi ber inn til middag.

 11. Helt enig i dette! Burde heller være mer fokus på gjenbruk og ikke at mennesker skal bli dømt på hvor dyre klær de går i. Hvis noe ser pent ut, passser deg, og er fra H&M….flott!! Heeelt på bærtur dette presset både barn og foreldre er under. Jeg er alenemamma til ei jente på 10-åringene og gutt på 9. Virker heldigvis som dette ikke er et problem enda🙉

 12. Dette er ikke noe nytt. Slik var det for 35 år siden også. Ennå var ikke mobil påkrevet, men walkman var et must og merkeklær!! Særlig meldte dette seg ved overgang til ungdomsskolen. Alle andre har – gjaldt den gangen også.
  Vår håpefulle fikk grei beskjed at hun fikk se om hun fikk seg en jobb og spare til disse invisteringer.

 13. Foreldre drar ikke bare kortet, men de syr puter under armene til barna. Mange trenger ikke jobbe for en dritt og vil møte en vanskelig verden når de skal flytte ut og klare seg selv. Det å håndtere og supplere penger riktig er ofte fraværende hos barn og ungdom som ikke har trenge å jobbe for noe. Rik eller ikke, min barn skal ikke få alt de peker på.

  1. Godt poeng.

   Riktig er riktig, fordet om ingen gjør det.
   Galt er galt, fordet om ALLE gjør det.

   Men det er vel bare foreldre som ikke har råd til ikke å ta annsvar som faktisk tenker over akkurat det, når ungen(e) sier “alle” har dott og datt, og derfor må de og…

 14. Er vel ikke bare presset man skal være bekymret for?!

  Tenkt deg når disse ungene skal inn i de voksnes rekker, jobbe og tjene penger til sko til 2500 kr. Eller jakke til 5000. Samtidig som de skal betale bo og husholdning. Da er ikke kjelleren langt unna..

 15. Flott innlegg , helt supert , er så enig med deg ialt 😊 Har en jente på snart 12 år ( som har autisme ) ! Her blir det kjøpt klær på H&M , Name IT , WOW , Lindex og Cubus , vokser i rekord fart 😊 Sko der legger litt penger , av den enkle grunn av at ho har fotsenger , pga føttene sine( har oxo sko fra OCH ortopedi , helt vanlige sko ), men ikke sko til 2500 kr 😊 Idag som et eks , tok på en svart joggebukse og da kommer det fra ho , å den var fin 😊 Enkle er det beste 😊

 16. Slik er det heldigvis ikke her jeg bor. Mine barn har brukte mobiltelefoner, billige “airpods”, helt vanlige klær, fra HM og Cubus. Ingen av dem klager………de er 11 og 12 år. Ingen blir mobbet for slikt her. Lurer på hvor i landet det er slik. IKKE her i Fredrikstad iallefall
  Kunne aldri falt meg inn å kjøpe sko til 2500 kr, nei jeg kjøper skoene på Zalando, de billigste jeg finner.

 17. På tid med uniform i offentlig skoler. Dette har blitt stor tema. CALL ME CRAZY med det er en av de mange grunner for en del unge å starte med kriminalitet. De får ikke det via foreldre da kan gata gi dem et alternativ til å ha det de vil.
  Takk Martine for en god ta det opp.
  For min del Cubus h&m er det de skal få inntil de tjener penger til å kjøpe det de vil.

 18. Etter hva jeg tror, så har ikke du barn. Det at noen uten barn, skal «belære» oss med barn, i en tydelig ovenfra og ned holdning, er rett og slett lite okay. Du aner ikke hva/hvordan/hvorfor, fordi du står utenfor og ser inn. Da er det jaggu lett å skulle dømme, spesielt når du så enkelt dømmer foreldrene til ett barn fordi barnet har «objekt 1» eller «objekt 2». Mitt datter på 13 har en iPhone 11. Dette fikk hun i kombinert jule og bursdagsgave fra besteforeldre, pluss at hun betalte en del selv fra sparepengene sine. Aka, hun har iPhone 11 – jeg har ikke betalt en krone. Er du typen til å dømme meg (og delvis henne) fordi du observerer henne med nevnte telefon? Ja – det er du. Klarte ned fra den høye hesten din, og så tar jeg gjerne denne debatten med deg hvis du velger å få barn en gang. (Og de nærmer seg 10 år..)

  1. Tror du ska lesa en gang te å ikkje bare henga deg opp i iPhone produkter. For i dag kan du få søppel (ja merk mine ord søppel) billig med ordninger fra din operatør. Men én unge på 13 elle 16 trenge jakke te 13k elle “skoleveske” te 10k INGEN trenge det! Men alle ska ha det for det e dyrt, og “kult” har sjøl jakker te 8 og 10 000 og brukt 100 000 på ferie te Thailand men det e med penger eg sjøl har tjent. Ingen 13 åringer tjene så mye penger for å kjøpa kler elle jakker sjøl.

   Så jo flerne foreldre bør og må sedda grenser for kor mye de ska bruka, då lære og ungene at penger ikkje komme fra et tre. Datterå mi på 3 spør koffor eg å mamma har jobb å ikkje går i barnehage då seje eg at det e for at me må tjena penga så me kan kjøpa ting. Men tro meg Hu komme aldri te å voksa opp som en bortskjemt unge. Sjøl om me har rå te å gi na diverse. Det handle om å læra unger alt.

  2. Du skal ikke få lov å mene mye om noe om du er NØDT til å ha egen erfaring med tema. Kan ingen være jordmor uten å ha født? Kan ingen ha meninger om krig og mord uten å ha vært der/gjort det selv?
   Høres ikke ut som om du er typen foreldre det snakkes om her så du kan kanskje klatre ned fra din egen høye hest og lese inlegget igjen. Dette er snakk om 5 åringer i merkeklær til hundrevis av krone, 12 åringer med alt “alle andre har”- ikke ett dyrt objekt. Vi snakke en hel kultur som bygger opp om de som har, og de som ikke har.

   Jeg jobbet med barn I mange år, men har ingen barn selv (nei takk), tror du jeg også har bull peiling? Sist jeg sjekket brukte jeg mer tid med barna enn foreldrene.
   Rull inn nakken og sett deg ned!

  3. Det finnes alltid unntak, og selv om du som forelder ikke betalte for telefonen så betyr ikke det at det er mindre galskap at et så ungt barn har så dyr telefon. Jeg syns du misser poenget i innlegget her uansett. Foreldre generelt er nødt for å sette ned foten, og sette en stopper for det vanvittige presset mange barn og unge opplever i skolen. Og til slutt, jo, en uten barn kan fint si i fra at dette ikke er greit! Noen ganger trengs det utenforstående til for å sette ord på en hinsides utvikling av samfunnet. Når man står midt oppi det selv, er det lett å bli blind for hva som skjer, men kjøpepresset er en skremmende trend!

  4. Du har tydeligvis ikke skjønt noe som helst. Men det er jo ikke så overraskende, når du er en del av problemet. Det er jo helt vanvittig at en unge på 13 år skal ha en iphone til 9000 kr!!!?
   Det handler da virkelig ikke om HVOR pengene kommer fra. Poenget er jo at ungene har så dyre ting og tang og statussymboler som koster ufattelig masse penger, noe som er helt hinsides idiotisk og som bare ødelegger for absolutt alle. Din datter også. I det lange løp. Dette er et rotterace som bare blir mer og mer feil jo fortere man løper.
   Det er pinlig at du ikke selv ser hva du skriver. Martine skriver ekstremt klokt og med en stor innsikt. Det er du som uansvarlig forelder som bør skjerpe deg.

 19. Fy flate.. Det skremmer meg at mine to små barn skal vokse opp i et slikt samfunn. Er det virkelig slik det er? Jeg håper for guds skyld at ungene mine slipper unna et slikt press.. Og til kommentaren over meg “cubusbarn?” 😩 hvor er det disse foreldrene forventer at man skal handle?

  Og takk for dette innlegget! Du har så sinnsykt mange fine blogginnlegg. Et godt forbilde!!

 20. 👏🏻👏🏻👏🏻 Kan ikke bli mer enig! Hørte om en 8-åring som ble kalt HM-gutten, fordi det sto HM i alle klærne hans. Har selv en 16-åring som drømmer om vesker fra Louis Vuitton og Chanel – og belter fra Gucci og Hermés. Koster meg ikke en kalori å si nei. Heldigvis.

 21. Hei! Kjenner meg alt for godt igjen dessverre! Jeg og en annen gutt i klassen min var i praksis på barneskolen en gang, og så kom tre gutter bort til oss og spurte med høylytt stemme. «Er de der fake?!» Han pekte på skoene til kompisen min, som hadde på seg fake yeezys. Kompisen min var ærlig og sa «ja, de er fake. Gidder ikke bruke tusenvis av kroner på sko når de kan være mye billigere og like kule.» De tre gutta begynte bare å le og peke. At barn i dag har såpass liten respekt for voksne at de tror de kan le, og peke av de KUN fordi de har fake klær. Blir faktisk kvalm av oppførselen deres.

 22. Heldigvis er det ikke sånn overalt har 11 og 14 åring jeg med HM tøy og arvede telefoner eller nye rimlige telefoner de er fornøyd de. Enda de går på skole i Asker. Så tror vi lar oss lure litt og av de unge til at alle andre har dette. Ser at noen har dyrt tøy men flertallet har normalt tøy og mobiler her.

 23. Gruer meg til mi begynner på skolen. Ble selv hengt ut for en ridebukse som mamma hadde lappa sammen, og chaps hun hadde sydd selv (på rideskolen vell og merke, heh). Får håpe folk investerer pengene andre plasser, som en sparekonto barna kan ha større bruk for senere i livet.

 24. Er sykt hvordan det er, men merkepress har eksistert lenge, dessverre. Eksistere også da jeg som er født i 81 gikk på ungd.skolen, men da var det buffalosko og Reebok eller Adidas man MÅTTE ha, hadde du ikke var du dum.
  Men hvor er alle «miljø» barna oppi dette, de som demonstrerer og hyler og skriker for miljøet? Koster jo miljøet masse den jakken til 8000kr, den ble ikke laget av gjenbrukbare ting vil jeg tro?
  Foreldre må lære seg å lære barna verdien av penger og ikke bare ødsle ut, luksusfellen barn vil jeg kalle dem

 25. Dette var et flott blogg innlegg.
  Jeg vil legge til at disse ungdommene og deres omsorgspersoner, er en alvorlig skamplett på Norges skuldre.

  De har mer penger enn vett, respekt, omtanke, kjærlighet, kunnskap, og innsikt. De er faktisk med å ødelegge selve ryggraden i samfunnet. De fyller seg selv og pakker seg inn med falske verdinormer. Men er alvorlig tom for reell betydning. Det er disse menneskene som undergraver det norske samfunnet. Mens det er de fattige som betaler prisen for deres usedvanlig langt fremskreden ignoranse.

  Det er virkelige tapere. De mangler alt av reell menneskelig verdi. Hvordan kan foreldrene se deres barn vokse opp til å bli slike avskrekkende eksempler på mennesker?

  Ingen kulturforståelse. Ingen historiekunnskap, ikke engang det falske narrativet klarer de å få med seg. Men å booste seg på falsk selvfølelse og attpåtil trakke på normale folk, det later de til å klare fint.

  Ja det er dypt sørgelig. Både næringsliv og offentlig administrasjonen er så korrupt, selvopptatt, og i buksene på hverandre, at der skjer det svært lite. I alle fall i forhold til problemets dimensjoner. Det finnes selvfølgelig hederlige unntak. Men selve folkesjela er alvorlig skadet, uten tvil.

  Oss andre ser ut til å være svært så forsiktig med å slå ned på styggedommen. For styggedom er det. Det er frastøtende verdi normer som ligger til grunn for dette. Både intelligens nivået og samfunnsverdiene til finn.no gutten, har 8000% sjanse til å være disse stakkarene, langt overlegen. Dette blir en skammens tid å se tilbake på.

  Takk for at du setter fingen på det Martine.

 26. Tenk at jeg skulle finne en blogger som jeg liker!! Fantastisk flott jente! Takk for at du legger ut slike meninger, for jeg vet det betyr en del for ungdommen. Skulle vært flere som deg!…men nå deler jeg så godt jeg kan- i håp om at denne må leses av flest mulig!

 27. Skulle vært uniformsplikt på skolene i Norge og. Noe jeg alltid har ment. Dette presset har alltid vært…jeg var selv en som skapte trend på ungdomsskolen…og det var mange som fulgte i mine fotspor og måtte ha om det var råd til det eller ei. Heldigvis kom der omstendigheter som gjorde at shopping galskapen for mg stoppet brått. Var tøft det å føle på kroppen…jg var jo trendsetter. Mn jeg så ganske snart at det betyr så lite hvilket merke på klærne er. Jeg er 53 år i dag…så presset har vært i mange år. Mn det eskalerer bare mer og mer…og ingen ser hva det gjør med oss som personer.

 28. Word!
  Jeg er en mamma til ei jente på 16 og en gutt på 13. Min jobb er å være den kjipe. Den som sier nei. Rett og slett fordi jeg er den voksne og det er min oppgave å lære de fornuft, oppdragelse, respekt og sunne verdier. Den rolle fikk jeg i det sekundet jeg valgte å få barn. Det er en rolle jeg ikke kan velge bort fordi jeg heller vil være “den kule mammaen”. Fordi DET er i mine øyne rett og slett omsorgssvikt.
  Heier på alle de kjipe foreldrene der ute!!

 29. Takk for et flott innlegg. Jeg er hjertens enig. Samfunnet er blitt et kaldere sted når vi nå er mer opptatt av ting enn av mennesker. Vi har mer bruk for å lære hverandre gode verdier og det å ta vare på andre, -uansett hvem de er, og uansett hvor godt de står i det med økonomien. Vil vi ha en trygg og hjertevarm verden hvor alle behandles godt, må alle bidra. Og det er de voksnes ansvar å lære gode verdier til sine barn. De lærer det ikke av seg selv.

 30. Du har så rett 👏 Som “godt voksen” blir jeg rett og slett forundret og litt trist av å se retningen dette tar. Vi tar fra barna muligheten, – og rettigheten til å være barn. De løper rundt som små voksne, og det er ikke bra.

 31. Hadde besøk av mor med sin datter. Dattra satt å vifta med tlf å æ spurte ka e så spesielt med den. Jo den kosta nesten 11000..æ holdt på å sette kaffen i vrang strupen. Jo for pappa hadde sagt at den tlf bestefar sendte til ho bare var noe dritt. Mmm voksne folk lære sine barn gode verdier. Da tenkte æ enten blir du en høflig ungdom eller en bortskjemt dritt unge. Sa hei til det her batnet i fjor å ho ba mæ holde kjæft å speang vidre æ så på papoaen å spurte hva var det…han flirte å sa dem tapte håndball kamp så e sur. Ja men sånn svarer man ikke folk….jaja glad min datter lærer mitt barnebarn at en tlf til 1000 kr kan like mye som en til 11000. Å ho handler mye på finn.no. der kjøote ho seng til mitt barnebarn som ble super gla for ny seng. Å til jul pakka ho inn 24 brukte flotre leker å ordna pakke kalender til ei jente i Sarpsborg som mora kom å henta. For alle har ikke mnd lønn på 60000 kr. Man må bruke hauet.

 32. Syk utvikling! Men heldigvis er det ikke slik alle steder i landet. Dette kunne aldri skjedd her på Lillehammer. De som har så behov for et ytre som koster gull og diamanter har det nok ikke særlig godt på innsiden. Og dette lærer de barna sine. Sykt.

 33. Kommenterer veldig sjeldent blogger men det innlegget her var utrolig bra og veldig viktig! Det er jo ikke akkurat et nytt tema da jeg selv husker dette fra da jeg var ung, og mamma har også fortalt fra hennes ungdomsskoleår at det var noen som ble hengt ut som “Cubusbarn” (hallo cubus har jo masse fine klær!?). Foreldre må virkelig ta ansvar her, for det er sykt dårlige holdninger som blir framprovosert av slik hodeløs sløsing av penger, og barna burde virkelig lære seg til at det ikke spiller noen rolle hvilke klær man har, eller om mobilen er gammel!

 34. Nå fikk jeg trua på mennesket igjen, tusen takk for et viktig, relevant og leseverdig blogginnlegg.

 35. Jeg prioriterer tid med mine små. Har gått ned i stilling for å få til dette, derfor blir det hverken den dyreste mobilen eller skinnbelte på noen av dem. Ikke på meg selv heller selvsagt, men det er helt ok 😊

 36. Amen! Bra skrevet!
  Merker jeg gruer meg til den dagen jeg evt er så heldig å får et barn,for lurer virkelig på hvordan vil det være om 5-10år hvis denna trenden fortsetter?

 37. klok ung dame du er,bra skrevet!
  ja hvor skal det ende!
  Har voksne Barn å di vokst opp fra slutn av 80 og 90 tallet da brydde di seg ikke om pris og merke på jakka eller skoan.
  Men siste barnet (vokst opp 2000 tall) har jeg følt press som mor ny ditt å datt..Mener dette har gått for langt,når barn mobber hverandre,det er fælt!,what to do??
  ja si det..reklamer,influensere,sosiale medier..di forsvinn ikke!
  håpløst!

 38. Så enig mef deg. Er mye jeg kunnet skrevet men er for sjokka til hvordan enkelte foreldre kjøper barna sine. Et barn på 12 år med tlf til 11000 hører ikke hjemme noen steder. En tlf til 1000 kr kan like mye som en til 11000…stopoet min gudatter sa hei å.hun ba meg reis til h…æ ble så paff. Spurte hennes pappa hva var det der. Han flirte å sa hun var sur for dem hadde tapt håndball kamp. Da tenkte æ enten blir du ei høflig ung dame om noen år ellet ei utålelig bærta…er glad at min datter lærer sin datter at å kjøpe brukt på finn.no er helt greit. For mamma har ikke råd å kjøpe ny seng når hun går på skole. I des satt mitt barnebarn å pakka inn 24 pent brukte leker som hun ga bort som pakke kalender. Det kom ei glad mamma å henta pakkene å ga mitt barnebarn på 10 år mye skryt for sin godhet. Sånne verdiet er så viktige å lære barna opp i for kjøpe presset et sinbsykt. Til jul fikk mitt barnebarn ipad i bursdagsgave som æ å min samboer spleiset ilag med mamma og pappa, søster og hennes familie. Ho ble super glad. Å til jul spkeusa æ og kjæresten, mamma og pappa på ny vinter jakke til ho( den kosta 800) pluss at ho fikk litt peng. Å ungen såå glad. Som mommo til denne herligejenta så innrømme æ at hadde æ vært mange millioner sku æ omså kjøpt ho hele verden…av og til sender æ gave til ho. Ja ho fikk ny tlf hos mæ fordi hennes var ødelagt den kosta ikke 11000 men 1400 å den funker å ho ble happy som ho sjøl sa. Når æ i dag ser det kjøpe presset som er må æ si æ e glad det ikke var sånn da mine var små. I dag e dem 2 fornuftige voksne på 26 og 30 mez hvert sitt barn. Som nok ikke kommet til å få alt dem peiker på.

 39. Ja, fy flate!! Det går over stokk og stein! Aldri i livet om tenåringen min får jakka ho ville ha til fleire tusen, og ei eller anna veske til fleirfoldige tusen! No way!! Denne deler eg GJERNE ja, takk for at du skriver VIKTIGE saker!! God helg❤️

 40. La oss få kjøpe det vi vil til våre barn uten at dere skal legge dere opp i det. Verden er urettferdig så det er bare å bli vant til det !
  Jeg går da ikke og kjøper en Iphone 7 fordi alle andre har det når iphone 11 pro er i butikken.
  Vi kjører heller ikke Nissan Leaf fordi naboen gjør det.
  Har dere ikke motivasjon og ambisjoner i livet, begynn å jobb på McDonalds !
  Happy kids happy live.

  1. Du har virkelig ikke skjønt poenget! Ingen vil da hindre deg i å kjøpe det du vil til barna dine.

   Men hvis du, med dine innkjøp, skaper en mobber som plager andre barn fordi de ikke har foreldre som kan/vil kjøpe det dyreste og “beste” så er det faktisk DU som er problemet.

  2. Kjøp hva du vil , dytt på barna dine det du tror er nyttig . Men gi dem også noen verdier og holdninger . For hvis ditt barn er en vandrende sosial katastrofe blir ditt kjøpe mønster et problem . Det vil også bli et problem for ungen når denne ikke er barn lenger. Det handler da om manglende sosial kompetanse som kan bli veldig ødeleggende for såvel barnet som omgivelsene . Men med god balast behøver ikke barna å tro at det er merket som gir de en verdi som menneske

 41. Tror vi må begynne med holdninger til barna. Tror det er lettere å lære ungdommen en foreldra i mange/fleste tilfeller.

 42. Var dessverre slik da jeg var unge også på 90-tallet. Selv om det ikke var mobiler den gang, så var det cc jakker, fila sko osv som var svinedyrt den gangen. Men veldig fint hvis vi foreldre tar oss litt i nakken en gang i mellom ☺️👍 Mine 2 store jenter har ikke mobil, de er 7 og 9. De får vente litt. De går gjerne i arvet klær, og vi kjøper gjerne brukt.

 43. Dett må være kyttet til skoler/sted.
  Hos oss går det ikke på merkeklær, hverken på barneskolen eller ungdomsskolen. På ungdomsskolen er moten treningsbukser. Bukser du kan få kjøpt for uner 300 på tilbud og 500 ordinært. Om det er nike, hummel eller adidas spiller ingen rolle. Det de er mer opptatt av er ferieturer. Noen reiser jo til andre siden av jordeb hver sommer. Det gjør ikke vi, vi er på campingtur i Norge. Vi har det fint, men for ungene gjelder kun fly.

 44. Tenk om foreldrene kunne brukt pengene på å finne på noe sammen med barna og lagt et godt grunnlag med verdier og moral. Mange foreldre gir etter for barna sine fremfor å ta konflikten, de tør ikke si nei. Samfunnet er så fult av press og krav at de tør ikke være strenge foreldre lenger. På tide at foreldre samler seg og står i mot. Mine barn har varme klær og gode sko, hva slags merke det er vet jeg ikke, mest sannsynlig kjøpt på salg.

  Ja, jeg vet det er forskjell på foreldre og jeg drar ikke alle over en kam. Mange kjøper alt det dyre til barna sine OG finner på ting med de, men alt for mange barn savner TID med foreldrene sine så det er verdt å nevne.

 45. Veldig bra du skriver om dette som er så ung selv. Det er IKKE kjipt å si nei til alt det som er dyrt for barn og ungdom! Det er faktisk veldig kult å være den som setter foten ned og sier hvor teit dett er! Håper mange mange flere gjør dette. Hvor i all verden skal disse barn og unge lære om økonomi og hvor pengene kommer fra og hva som er viktig her i livet? De kommer ikke dalende fra himmelen, og man må tjene de. Mye som kommer før og bruke penger på dyre merkeklær og tull

 46. Åja det var så flott at en ta ansvar å skrive slik, Gutten min er 11 å trenger om alt i verden minst en iphoneX og airpods i tillegg då de fleste i klassen har det allerede🙈
  11 år🙄🤨

 47. Tilsynelatende har det klikka for oss. Og så spør jeg meg selv: «Hva er det egentlige problemet?»

  Er vi en flokk med så lav selvfølelse at det å våge og være individer med selvstendige valg er avskrekkende? Og er nettopp flokkmentalitet, det å høre til, en så sterk drivkraft, at vi gjør alt for å passe inn?

  Uansett må det en heidundrende realitetssjekk til. For om det er det materielle, ut av proposisjoner, som definerer oss som flokk, må vi tilbake til tegnebordet.

  Hvilke verdier er det vi ønsker å overføre til barna våre? Om du spør foreldre så er jeg rimelig sikker på at blant annet medmenneskelighet, inkludering, og det å behandle andre godt, er det som løftes frem. Og ikke viktigheten av dyre klær, sko, telefoner etc som anses som viktigst.

  Så er vi ikke egentlig enige da? Kan vi avklikke oss i dag, akkurat nå, og samle flokken rundt verdier som faktisk betyr noe?

  Om det skal klikke for meg igjen så er det neste gang jeg hører nye historier om mobbing og utenforskap fordi et barn har feil sko!

 48. Veldig Bra skrevet. Dette er helt sinnsykt og forferdelig kvalmende!! Og det er foreldrene sin feil. Utelukkende!

 49. Den gjeveste tingen du har er den du har jobbet og slitt for og betalt med egne penger.

 50. Jeg er såå enig i det du skriver! Noen har mistet fullstendig gangsynet! Håper det leses av, og går inn hos, mange av de foreldrene som er med på å skape dette presset ved å dra kortet på dyre merkeklær.

 51. Fy flate👏🏽👏🏽👏🏽👏🏽👏🏽Digger dette her, er såååå enig med deg👊🏽👊🏽Nå må det f… meg være nok press av fyre materielle ting🤬jeg kjøper så å si alt brukt til barna og slik er det. De bryr seg ikke… stå på, hilsen til tider meget kjip mamma til 7 og 9 åring🙂🙂🙂

 52. Åhhhh så deilig å lese at du har helt presis samme holdning eller mening som meg. Sliter også her at andre i klassen har mye mer enn barna mine. Skjønner ikke selv hvorfor de måtte ha sånn mye dyrere ting… Kjenner noen venner av sønnen min, som drar på kino 3-5 ganger i måneden, What??? Okay mye lommepenger å få. Ja jeg er dessverre litt upopulær mamma under foreldremøtet.

 53. Det er ikke ofte jeg sier «skam dere» siden jeg tror det er lite konstruktivt å gå rundt i livet og skamme seg….. men til de av dere småbarns- og ungdomsforeldre, som på denne måten skaper små, snobbete monstere med latterlig dyr bekledning: Hva i alle dager er galt med dere?? SKAM DERE! 😡 Takk til Martine som tar til orde 👍

 54. Godt du tar opp dette, for det er helt vanvittig at slikt skjer! Skulle ønske noen foreldre inviterte alle foreldre til et foreldreklassetreff og tok opp dette! Ideen er gratis, og kan være nyttig selv om ikke alle foreldrene møtes 😘🍀🤗🤗🤗 kaffe/ the og noen kjeks kan være greitt å ha som servering, det letter litt på spenningen 😍

 55. Veldig viktig tema du tar opp her. Her får de høre at de har fattigmannsko om de går.med sko fra spar kjøp eller h&m. Skikkelig leit.
  Var faktisk også en mor på et foreldremøte som mente barna (4.kl) heller burde gi gaver til 250 kr enn de 50 vi pleier å ha. Handlet bare om prioritering. Jises!

 56. Huff…dette blir verre og verre😪
  Har 6 unger i alderen fra 29år og ned til 15år.
  Jeg har opplevd hele greia med at det bare har blitt verre og verre ettersom ungene mine har vokst opp.
  Nå har jeg fått 4 barnebarn og tenker med gru på hvordan det vil være når de skal starte på skolen 🙄
  Jeg har alltid vært hjemme med ungene mine og jobbet konstruktivt for deres holdninger til klær,motepress osv osv
  Takket være min jobb for å motarbeide dette motepresset har mine unger fått en helt annen holdning enn det mange har i dag. Og JA, dette er godtlønnede foreldre sin skyld spør du meg. DE setter lista og DE setter den alt for høyt🤷‍♀️🤦‍♀️
  Tror ikke det hjelper å kritisere deres holdninger her…for de gidder ikke å bry seg.
  Jeg er ufør og må leve der etter…uansett om naboen tjener nærmere 1Mill., og velger å “kjøpe” sine barn med dyre jakker og Mobiler….dem gjør IKKE ungene sine en tjeneste for å si det sånn.
  Vet ikke om man får gjort noe med dette voksende problemet, selv om jeg så gjerne skulle ønske😥

 57. Veldig bra at noen tar det opp, det blir bare mer og mer og det er trist at det går ned i barnealderen når det kommer til pengebruken!
  Samfunnet tror til slutt at det er det dyreste av alt og at penger er det viktigste av alt snart!

 58. Ikke nok med det, men barna blir jo også lært til å lyve pga dette. Hva om noen andre finner noe på finn? Jodda, da kommer man til å si at det er kjøpt nytt i butikk.. Viktig å lære seg å lyve i tidlig alder. Eller?!
  Det er skremmende hvordan samfunnet holder på å bli.

 59. Takk!
  Jeg kunne ikke våre mer enige!

  Det er godt noen kan sette ord på det.
  Om det ikke er dyrt utstyr så er det feil farge.

  #kampenmotmotepress

  God helg!

 60. Tja.. vi kan jo ta en samtale den dagen du selv får barn, og du selv står oppi «men alle andre har det» diskusjonen med ungdommen din på 13. Her har barna mine både iPhone og iPods. DOG er iphonene kjøpt brukt, og iPods kjøpt på eBay. Betalte 1500kr for iPhonen, og det er faktisk innafor. Barna mine har Cubus, hm, KappAhl og klær som er dyre. Jeg tenker jeg gjør det jeg synes er greit for mine barn, så får andr gjøre det de synes er greit. Men det er jaggu ikke lett å stå i den «alle andre har det» diskusjonen altså. Jeg gir meg ikke på alt, men her som ellers velger man sine kamper.

  1. Jeg er som deg, men tenker at det er fint Martine her har tatt et standpunkt ift dette før hun får barn. Jeg har ikke så store barn enda, men de har en mix av dyrt (for kvalitet er noen ganger dyrere) og rimelig. Jeg vokste opp sånn, og jeg måtte spleise med mamma da jeg ville ha buffal-sko og miss sixty bukser. Jeg hadde ikke like mange par som de andre for og si det sånn. Men det ga meg gode verdier som jeg vil føre videre.

   Jeg har allerede stått i mot «alle andre har det», men fordi vi er en sterk foreldregruppe her jeg bor, kan jeg tillate meg å spørre andre foreldre om det faktisk et sånn. Stort sett er det jo ikke sånn som mitt barn har fått inntrykk av.

 61. Hei! BRA innlegg. Vet det er sånn mange steder og det er helt galskap. Ville bare dele at det handler om hvor man bor. Jeg og familien bor litt lavere bemidlet område av Oslo (og trives aldeles utmerket med det). Her er det ikke sånn, heller litt motsatt. Det er faktisk litt flaut å ha iPhone selv om den er arva fra mor… siden ingen andre har det, alle har den billigste og gjerne litt gamle. Sånn er det. Arv av klær er helt vanlig også, heldigvis for oss! Klesbytte party for tenåringer er «inn» osv. Jeg vet det er annerledes andre steder. Ville bare innom og minne om at det faktisk handler om hvor man bor:) Jeg tror ikke barna (eller foreldre) blir lykkeligere av dyre klær og utstyr heller

 62. Oi. Jeg har et litt annet inntrykk av ungene her (heldigvis) hvor klima og forbruk har blitt viktigere enn dyre nye ting. Jentungen på 12,5 vil alltid sjekke Fretex når det er noe hun trenger, og hun ble skikkelig glad da vi kjøpte snowboard utstyr på Finn som hun fikk i julegave. Og det handler absolutt ikke om at vi ikke har råd til noe annet, men at vi har blitt mer bevisst i forhold til forbruk og klima.

 63. Det er ikke ofte jeg kommenterer innlegg, men dette er så bra skrevet! Jeg blir så trist og lei meg. Vi foreldre må rett og slett våkne opp og ta oss sammen!

 64. Har nesten aldri kommentert noens blogg. Men dett må kommenters og heies frem. Utrolig viktig det du setter fingeren på her. Har delt på facebook og bedt ALLE lese og dele. Hilsen en lærer og mor til ungdommer.

 65. Vel, det er faktisk ikke den dyre jakka eller de overprisa skoa som mobber, men mennesket inni disse klærne.
  Dette handler ikke om å slutte å “dra kortet”, men om oppdragelse.
  Jeg tror dette handler om å kjøpe seg bedre samvittighet fordi barna blir vanskjøttet.
  Hvis barnet tror at menneskers verdi ligger i utstyr og klær, da har foreldrene feilet.
  Hvis barnet ditt, uansett om han har en jakke til 8000,-, kan si “kul jakke”, til kompisen med H&M-jakke, DA har du gjort noe riktig.

 66. Takk!!Dette har jeg sagt i mange år. Foreldrene setter standarden når barna er helt små og det bare fortsetter og fortsetter…. Og når vi foreldre blir gjort oppmerksomme på dette er vår situasjon heeeeelt noe annet og vi finner på mange elendige unnskyldninger for å overbevise oss selv om at dette ikke gjelder oss. Det hadde vært så fint om folk kunne fått opp øynene litt!!

 67. amen for deg og det du skrive her!🙏🏼

  Ein anna konsekvens av det her, er at unga heilt ned i 11-12 års alderen springe som løpegutta/jente for eit miljø som dei aldri burde vere ein del av. Det gjer dei fordi deira foreldre ikkje har råd til og kjøpe den dyre telefonen eller jakka som alle andre har.

 68. Veldig viktig problemstilling du presenterer. Vi har et ansvar å være gode modeller for barn og unge. Det skulle være IN å kjøpe brukt. Det hjelper ikke med skolestreik for klima og miljø, hvis ikke vi reduserer forbruket vårt. Det gjelder både å bli kjørt med bil hit og dit og dusje flere gang hver dag og å kjøpe, kjøpe, kjøpe. Det siste helst NYE MERKEVARER

 69. Æ e helt enig m dæ. Men har du barn sjøl? D å ha et barn som faktisk blir mobba fordi dæm ikkje har de “rette” merkeklærne osv e IKKJE LETT. Å se at ungen din blir mobba hver dag pga d, knuser mammahjertet. Og derfor gir man dessverre ofte etter å kjøpe d dyre, så man slipper at ungen blir mobba og utestengt pga d. Istedenfor å gå etter foreldre som ikkje vil at ungan skal utsettes for mobbing pga dette, e d holdninger t foreldrene som har penger nok som må skjerpe seg. Og holdninga generelt t materielle ting.

 70. Eg lese aldri blogger, men gratulerer, du e den fyste eg he lest et heilt innlegg fra. Å eg blei meget imponert over teksten din. Eg e så forbanna gla for at en blogger kan skriva Noge sånn som dette istedet for å laga et blogginnlegg om at ungen har fått ny iPhone, eller sko te 2000kr som ikkje passe i juni. (ska ikkje nevna navn).

  Vokst sjøl opp der dette var et tema, men ikkje i de grader det e nå! #neitemobbing

 71. Så er vi der, alle småbarnsforeldre. Like lurt hver gang når barnet kommer hjem og sier “alle andre får lov”, og ” alle andre har den”! Hvem av oss har ikke vært der selv? Spørsmålet er enklere enn svaret. Hvem gjør vi bjørnetjenesten?

  Barns lek og moro er erstattet med dyre spill, svindyre telefoner, enda dyrere klær og en livsstil som er en filmstjerne verdig. Og til hvilken pris?

  Hadde i utgangspunktet mange tanker om dagens tema, men vet at det er nyttesløst. Dagens foreldre graver barnas egen økonomiske grav allerede i barneskolealderen. De lever i ett samfunn der alt er gratis, tilgangen er ubegrenset og kun fantasien setter begrensning på hva de kan få og ønske seg.

  Når dagen kommer at de skal stå på egne ben, har foreldrene vent de til ett forbruk de aldri klarer å nå opp til med egen lønn. Resultatet blir forbruksgjeld, depresjon og vedvarende problemer langt inn i det voksne livet.

  Lykke til.

 72. For noe år siden hørte jeg på radioen om en mor som hadde fått telefon hjem fra skolen om at hennes datter hadde mobbet en jente på skolen for at hun brukte billige klær. Vettu hva moren gjorde? Jo hu dro hjem. La alle klærene til ungen i en søppelsekk. La det ett sted hvor barnet ikke fikk tak i det også dro hun på en gjenbruksbutikk og kjøpte klær til datteren og fylte skapet hennes med det. Det fikk datteren gå med en måned frem over for og lære seg og lære ydmyk og lære seg at alle kan ikke ha det fineste og dyreste. Synes det var en sinnsyk bra greie og den sitter i bakhodet mitt hele tiden da jeg selv har fått barn.

 73. Det skal noe selvsikkerhet til for at et barn våger stå opp og si at de er stolt og glad over brukte ting. I dag med alt snakk om miljø og forbruk kan vi som foreldre og besteforeldre kanskje gå i bresjen her? Ja vi handler på fretex! Vi går i gjenbruksbutikker! Vi ønsker et samfunn med mindre forbruk og forurensning. Men det er ikke lett, spesielt når det gj. alle de nyeste dubedittene som man bare må ha. Voksne også, ikke glem det!!

 74. Snakk med andre foreldre. Vi opplevde at ikke ‘alle’ var like kule. Det var 2-3 som satte ‘standarden’ og alle ville gjerne følge etter for å bli akseptert av de som ble ansett som viktige. De andre må stå sammen mor slikt press. Det ødelegger både ungene og oss voksne.

 75. Vet du, Martine. Jeg vet faktisk ikke hva jeg skal si annet enn at jeg DIGGER DEG og at du bruker stemmen din på å rope HØYT! Takk, du er best!

 76. Bra innlegg, Martine 😊
  Det er uten tvil vi som foreldre som må lære barna våre gode verdier om hva som betyr noe og hva som ikke er viktig her i livet. Alt fokuset på materielle ting gjør ingen lykkelige. Men jeg ble nesten litt overrasket nå. Trodde det de siste årene var blitt veldig trendy med gjenbruk, Jenny Skavlan og andre influencere har jo snakket varmt om å sy om klær, bytte klær og andre produkter seg i mellom og ikke lengre godta bruk- og kastmentaliteten. Vi har jo også sett et voldsom engasjement blant barn og unge når det gjelder klima og miljø, som også henger nøye sammen med å ta avstand fra bruk- og kastsamfunnet. Er dette parallelle verdener? Ulike grupper av barn og unge? Eller er denne nye trenden på vei til å dominere og danke ut de usunne holdningene du beskriver? Dette er interessant å diskutere, synes jeg. Flott at du tar det opp. Ha en riktig god helg!
  Mvh Ane Køber Guldvik

 77. Hei. Så fint skrevet..
  For folk bruker kredittkort for å oppfylle kravene unga setter, det synes ikke jeg noe om.. har 3 barn i huset hvor den ene hadde blitt mobbet for han har utenlands bakrunn ikke har et villa, ikke hytte..hvor får unga dette ifra?? Tror ikke en andre eller tredje klasse går å googler hvilket land er fattig og hvilket er rik… MEN ikke rart barn ikke viser empati mot hverandre når jeg ser mange ufine meldinger til hverandre voksne folk skriver på fc..

  Mvh en mor som er bekymra for barna sine

 78. Vil ikke undergrave at det er et problem, men vil også si at dette absolutt ikke gjeldet for hele landet. Er flere plasser der dette er nærmest utenkelig, og at å møte opp i skolen i H&M genser og billige sko ikke er problematisk. Virker dessverre som om storbyene og østlandet sliter mere med dette syndromet en resten av landet.

 79. Jeg leste ikke hele innlegget, fordi jeg ble forbanna allerede etter første del. Det første jeg tenker er hvor bor du, jeg håper ikke dette er vanlig over hele landet!! Jeg setter sånn pris på at du setter fokus på dette, fordi at sannheten er følgende: Det er dere foreldre som setter standarden. Ikke få meg til å tro at en liten 8, 10 eller 13 åring tjener så pass at de kan kjøpe alt dette. Ikke en gang jeg som jobber rævva av meg og tjener en drøy halvmill i året har råd til ny telefon hvert halvår. Her er det snakk om å oppdra den nye foreldregenerasjonen til å forstå at podens verdier ikke ligger i hvor ny telefon pappa kan skaffe, men hvor god venn han er, hvor flink han er til å inkludere andre og hvor flink han er til å leke. Jeg blir helt sliten av dette pengekjøret!!! Hilsen Snart bestemor😍

 80. Gledelig lesning!
  Ikke idiotien som beskrives, men at det finnes enkelte som begynner å reagere på idiotien.
  Selvfølgelig blir foreldrene presset for at ikke barna skal skille seg ut, men dere som gir etter og løser deres egen dårlige samvittighet med åpen lommebok gjør deres og andre barn en kjempemessig bjørnetjeneste.
  VÅKN OPP! LYTT TIL DENNE FORNUFTIGE DAMEN.

 81. Godt dette tas opp. Jeg, mine barn og barnebarn frekventerer alle loppemarkeder og bruktbutikker. Gjenbruk er viktig å lære bort til yngre generasjoner, vi vet aldri hvordan verden blir i framtiden. Mitt siste bruktkjøp var en helt perfekt skinnstol med sving fra Scansit fra Hjellegjerde for 189,00. Kjøpet varmer hjertet mitt.

 82. Kan jeg spørre om hvor det er sånn? Jeg har selv to barn på 8 og 10 på en skole vest i Oslo, og har ikke merket noe til dette. Så lurer på hvor det er slik miljø? Og hvilken alder?

 83. Det er desværre ikke et nyt fenomen 😌 Jeg er 44 år, og når jeg gik i 7.-9. klasse, blev jeg frosset ud af felleskapet fordi jeg ikke havde Levis-bukser som de andre jenter i klassen.

  Heldigvis opplever jeg ikke det samme pres for mine egne barn, de er ganske så tilfreds med tøj fra H&M. Det er nok fordelen i å bo på et lite sted.

 84. Ja det har klikket Fordi generasjonen som har blitt foreldre i dag er så jæævlig merke besviste og mener at alt som er dyrere ikke er ræl😓 kjenner mange småbarns foreldre som bare handler merkeklær til barna sine, tenker ikke over konsekvensene.. ja til gjenbruk og ja takk til å arve klær sier jeg bare🤩😎 fantastisk skrevet👏🏼

 85. Barna mine har stort sett kun klær jeg har kjøpt brukt via finn.no eller på facebook. Ellet det de får i gaver til jul og bursdag 🙂 Ja til gjenbruk!! Og skoleuniform hadde sikkert vært en bra tiltak mot mobbing:)

  1. Så det finnes ikke mobbing der de har skoleuniform mener du? Det løser ingenting nei. Utenom skolen er se også sosiale.

 86. Utrolig at folk tror at dette er et nytt fenomen… Dette har holdt på siden 80-tallet når popkulturen ble introdusert med MTV og VH1. Hadde du ikke Ball-genser og Levi’s med tilhørende seilersko, så var du ute av klikken… Det eneste som har forandret seg siden den gang er at istedenfor det kuleste pennalet, så er det den kuleste mobilen. Men foreldre var ikke noe bedre til å holde igjen den gang. Men det virker som gruppepresset og mobbemetodene blir hardere for hvert år som går….og enklere å gjennomføre mobbing vil jeg også si at det er. La nå alle få gå i en jævla striesekk et par uker, så kanskje de holder kjeft om dunjakke til 12 000 etter det! Og foreldrene som gir etter burde vel tenke litt på at dere gjør ikke livet til kid’en deres bedre, dere bare viser de at det er riktig å gi etter for gruppepress og gir de en dårlig problemløsning for resten av livet. Og hvis dere tror det stopper med en jakke eller skolesekk/veske, så tar dere skammelig feil. Hva skjer når jent/guttungen hyler og skriker fordi Mercedesen har feil farge og feil gir???? Men for all del, fortsett og skape et samfunn for forskjellsbehandling….

 87. Skjønner at dette innlegget er satt på spissen for å engasjere, for dette kan jeg absolutt ikle kjenne meg igjen i! Men jeg kan se for meg at det er slik i enkelte kretser. Så absolutt. Men jeg tror ikke at dette er «normalen» på barneskolene i det ganske land.
  Måtte inn å se igjennom skolekatalogen til min yngste sønn nå, og ut i fra klassebildene av ca 500 elever, så er det et fåtall med merkeklær på bildene!

  Dagens u he er så mye mer miljøbevisste enn foreldregenerasjonen var som unge, så mitt inntrykk er at gjenbruk og shoppestopp er mye mer akseptert i dag enn på 70-80-90 tallet.
  Her i hus handler vi mye brukt, og minstemann på 9 er storveis fornøyd med det! Han er forspist fornøyd med sin iPhone 6 også (som han har overtatt etter sin far).
  Ungdommene har jobber ved siden av skolen og de sparer stor deler av lønna si. Når de trenger sko/ jakker ol så får de eks 500kr av meg, så kam de velge selv om de kjøper jakke til 500, eller om de legger til penger selv og kjøper en jakke til 2500, deres prioriteringer og valg 🙂

 88. Mobbing har skjedd i alle tider uten at det har vært kjøpepress. Er det ikke billige klær så finner de noe annet å mobbe for.

  Men det er på tide å lære verdien av ting, verdien av penger, miljøperspektivet osv.

 89. Er bare helt sinnsykt hvordan samfunnet er blitt… Hvordan prisen på jakka bestemmer status og hvilket merke telefonen din er bestemmer verdien din.

  Jeg merker at jeg er glad jeg var liten når jeg var(helholdsvis 22 nå), at jeg slapp det tullet om at “har du ikke iPhone får du ikke henge med meg”, for materialistiske ting er på vei til å ta plassen personen liksom skal fylle.

  Ser ofte unge som flyr i parajumper jakke til x-antall Tusen, nyeste iPhone og gjerne merke sko for å gjøre det hele enda bedre. Hvordan foreldre har råd til å la ungene få så dyre ting er helt beyond me… Eller bare det faktum at de faktisk kjøper de tingene til dem i første omgang..

  Er fælt at realiteten er at hvisse steder så må barn lyve for å bli likt, bruke flere tusen av foreldrene sine penger for å passe inn og være en helt annen enn hva dem hadde vært uten alt det presset…

  Sier bare at alle skoler skulle hatt skoleuniformer, tenk så sjukt mye bedre for barn og ungdommer å komme på skolen og INGEN har noe en annen ikke har. Alle blir plutselig like og like mye verdt.. Men skjer det? Neppe..

 90. Er forsåvidt enig i poenget ditt halveis. Men noen ting LØNNER seg faktisk å kjøpe dyrere. Min mor kjøpte meg en dyr vinterjakke når jeg gikk i 8ene klasse, jeg syns det ver helt tullete da. Men nå er jeg 19, nesten 20, og framdeles har den jakken. Så er det bedre å kjøpe en jakke som ikkje holder på varme til 500-800 hvor du må kjøpe nytt hvert år, eller er det bedre å kjøpe et som e en del dyrere men varer i 5-8 år???

  1. Jeg tror ikke at problemet er at man velger kvalitet. Det blir et problem når man stigmatiserer de som ikke har råd til å velge den dyre varianten, mobber dem og får dem til å føle seg mindre verd. Ja, ved en del ting holder kvalitet lengre. Men det er mange som ikke har den slags penger å bruke og at de da blir mobbet, det er det som er problemet.

   Når jeg var liten var det også forskjellige folk i klassen som hadde råd til forskjellige ting. Hun som hadde to leger som foreldre hadde alltid de dyre dongeribukser og jakker, dro på dyre ferier etc. og hun som bodde med en alenemamma hadde brukte ting og dro aldri på ferie. Forskjellen var at man la merk til de ting, man var klar over at folk er forskjellige, kanskje ønsket man seg av og til at man hadde råd til noe som andre hadde, men det ble ikke noe “du er mindre verd fordi du har mindre” av den grunn.

   Det er ikke galt å kjøpe den dyrere jakka fordi du har råd til den. Men det er galt å se ned på alle andre som ikke kan ta det samme valget, fordi de rett og slett ikke har råd. Faktisk så ser jeg at det ofte er de som har dårligst råd som er mest hjelpsom og empatisk, de er glade og takknemlige for det de har og får, mens de med bedre råd veldig ofte aldri blir fornøyd, ikke setter pris på det de har, men jakter fra den ene dingsen til den neste som skal gjøre dem glad og lykkelig. Det er den holdningen som bør skifte.

 91. Unnskyld meg, men hva er det du egentlig forventer? Disse holdningene er ikke noe annet enn videreføringer av de holdninger som foreldrene innehar.
  Ta deg en liten kjapp kikk rundt å se hvordan klasseskillet lever i beste velgående med tanke på hvilke venner du selv omgir deg med, eller venners venner . Ser du noen lutfattige rundt deg?
  Se på dating. Hvem vil date en person som ikke for eksempel er i jobb?
  Hva er det gjerne det første man blir spurt om? Hei, jeg heter….. Og jobber med…

  Dette går langt dypere enn å handle idiotisk dyre ting til barna våre, det er en gjennomført og gjennomsyret holdning hvor det ikke er rom for at Cubus og First Price ikke er bra nok. I Norge er det ikke rom for å bare være seg selv.

  Det er en grunn til at vi har Europas høyeste selvmordsrate.
  Det er en grunn til at 1 av 5 i Norge er single samtidig som 100.000 barn lever under fattigdomsgrensen.

  Det handler ikke om hva vi kjøper, men hvilke holdninger som blir lært hjemme og hvor fullstendig ødelagt nordmenn har blitt i jaget på Instagram-livet.

 92. Da jeg var liten gikk jeg i (brukte ) klær , tenkte aldri noe på det . Her i bygda ser jeg ingen barn med dyre merke klær , godt å bo mitt i Østfold.
  Her går man i hva man vil😊

 93. Hei! Jeg tenker jo at essensen her er mer om hva vi lærer barna våre om aksept og raushet. Om det å se lenger enn sin egen nesetipp. Om det å se folk og snakke opp om forskjeller – forbi uniform. Og om hva som er «kult». Min sønn startet på videregående i høst – og fortalte at han aldri hadde sett så mange som var usikker på identitet og seg selvbsom der. Uavhengig av dyre klær eller full maske. Vi trenger barn som ser hverandre – uten alt som kan kjøpes!
  Astrid (med barn på videregående og ungdomsskole)

 94. skoleuniform burde vært obligatorisk, mobiler skulle ikke vært lov til å ha med seg på skolen. Mobbing burde straffes hardere. Stakkars mennesker som bare vil ha venner og bli sett og hørt. Foreldre må stramme opp unger som mobber, lærere må få lov til å kjefte litt på poden.

 95. Sånn var det allerede da jeg gikk på ungdoms skolen , for 40 år siden. Jeg bor i Spania nå, det er ikke så ille her. Man kan ennå gå og ha de fargene på klærne man føler seg vel i, om det ikke er fra i år. Man kan være mer individuaell uten å bli sett rart på , som om man ikke er med. I moten blir det også budt mere farger enn det som kom ut i Norge de siste årene jeg var der. Hvis du da ikke gikk i de vår fargene ble du totalt oversett og sett på som noe rart

 96. Det er faktisk helt krise!
  Jobber på ungdomsskole, og der blir man utestengt fra gjengen hvis du har «feil» type telefon. Som vil si alt annet enn iPhone. Det er både gutter og jenter som ikke tørr å ha med telefon på skolen i redsel for å bli mobbet.
  Stopp toget, for jeg vil aaaaav!!

 97. Det gjør litt vondt å føle på den «vi foreldre». Jeg er enig i at det starter med oss foreldre. Men dette er grupperinger enkelte plasser i landet. Dette er ikke totalen. Ikke legg det fram som at alle foreldre til 10-11 åringer i dag er hjernedøde.

  Mobbing starter med voksne, men det er og mange flotte voksne som er forbilder for barna.

  Viktig å bruke «enkelte foreldre», ikke ta oss ALLE som en.

  Jeg tjener nok. Jeg kunne godt ha valgt å kjøpe «logoklær» til barna. Jeg kunne godt ha handlet på HM.
  Skal vi tenke litt lengere så er vel det viktigste at barn i den alderen har slitesterke plagg, og det er absolutt ikke merkene som er kvaliteten, men det er ikke HM heller.

  Igjen, om vi skal diskutere elektronisk utstyr. Å velge en iPad kontra en billig lenovo. Hvorfor?
  Hastighet, kapasitet. Barn i dag bruker allerede dette som skoleverktøy, og da bør de ha noe som ikke klikker av 4 apper.
  Men anbefaler gjerne en lenovo i samme prisklasse som Apple, da får du virkelig et produkt som fungerer.
  (Om det skulle være litt shame på selve merket).

  Totalt handler det vel om å være praktisk?

  Jeg handler forresten FirstPrice epler, hvorfor gjør jeg det? Jeg kan godt kjøpe de dyreste. FirstPrice epler er akkurat like gode, de er bare en andresortering fordi matprodusenten ikke ser skjønnheten.

  Enig med deg i mye, Martine. Men ikke formuler det som om vi alle syr puter under arma på barna, mobber andre barn og tror at livet ikke eier konsekvenser. Vi er mange av de som ønsker å utvikle barna våre til selvstendige sterke individer som forstår både hvordan de skal takle motgang og andre utfordringer!

  Peace out 🙂

 98. Flott skrevet. Du tar opp tidsakuelle temaer og har spenstige, men samtidig jordnære argumenter for det du mener. Du tar pulsen på temaer som berører mange av oss. Tar av meg hatten for deg og ønsker deg og fin skriving alt vel 🙂

 99. Helt enig at disse holdninger er skremmende og det er nok derfor det er så mye mobbing rundt omkring, fordi det er alt for mye fokus på hva man eier og ikke på hvordan man er. Hvis det var like stor fokus på å være en god person, ha empati etc som på merkelappen på klær og utstyr, så hadde skolemiljøet nok vært mye bedre.

  Jeg har ikke tro på at skoleuniform hjelper med det problemet i det hele tatt. Det flytter bare problemet, for holdningene er jo fortsatt de samme. Hvis klærne er like så blir det fokus på tilbehør som skiller seg ut, smykker, klokker, solbriller, pennaler og greier til flere tusen, eller fritids- og treningsklær.
  Det er holdningene som er gale og det er de som må endres, bekjempe årsaken i stedet for å fikse litt på symptomene.

 100. Skoleuniform 🙌🏼
  Klarer ikke å forstå hvorfor det aldri har blitt vedtatt(?).

  Jeg har alltid hatt jobb selv fra jeg var tenåring og tjent mine egne penger til klær jeg har ønsket meg, så jeg har aldri manglet noe. Men på tross av det så har jeg alltid ønsket skoleuniformen.

  Nå er jeg mor selv, og ønsket om skoleuniform er like sterkt! 👌🏼

 101. Jeg trodde dette jappemotejippo var litt på vei ut? Begynn å regne samme hva de «kule kidsa» går rundt med på kroppen hver dag av mobiler, sko, belter, jakker, bukser, vesker, smykker, klokker, pods, Macs osv. De beste i klassen bikker lett 50.000,- i totalverdi. Og de samme «kule kidsa» roper utenfor Stortinget og klimastreiker?! Hva er klimaregnskapet for garderoben og duppedingsene til de «kule kidsa»? Er det bare jeg som ser ironien her? Fy (klima)skamme seg! Det har noe med de som eier de…

 102. Veldig interessant tema du tar opp her, og jeg er glad for at du åpner for samtaler, refleksjoner og kritisk tenkning rundt et såpass alvorlig og aktuelt tema. Jeg tror ikke det å sammenlikne seg med andre er noe nytt, men muligheten for å sammenlikne seg med andre har blitt betraktelig større etter ekspansjonen og den allmenne muligheten til å være en del av sosiale medier om hvordan det “ideelle” liv skal være. Jeg tenker at dette blir reflektert i fra så tidlig barnehage-alder og oppover i skolen. Spørsmålet jeg sitter med er hvordan dette kan utarte seg for den psykiske helsen til befolkningen (?).

  Ser vi på forskningen, så ønsker jeg å henvise til Arne Holte som er professor emeritus i helsepsykologi ved Universitet i Oslo, og tidligere assisterende direktør i Folkehelseinstituttet. Det som gjorde meg nysgjerrig, og overrasket meg var tallene; tallene på hvor mye penger Norge bruker på psykisk sykdom. Holte (2016) hevder at psykisk sykdom koster Norge 185 milliarder kroner hvert år. Dette er en tredel mer enn alle kreftsykdommene til sammen, en tredel mer enn det hjerte-karlidelsene er til sammen. Dette er like mye som vi investerte i olje og gass i 2015, samt like mye som står inne på Folketrygdfondet (Avsnitt 3). Videre skriver Holte (2016) at av disse tallene så er det kun 13 prosent av dette som er helsetjenestekostnader. Resterende er indirekte kostnader som tapt utdanning, produktivitet og trygdeutgifter. Av disse kostnadene så er halvparten grunnet i depresjon og angstlidelser. Holte (2016) hevder at av disse lidelse så oppstår halvparten av disse i barne- og ungdomsalder (Avsnitt 3).

  Kan disse tallene være en årsak til, samt ha en sammenheng med, det presset om å stadig prøve og være en del av fellesskapet, på en slik måte at man ikke er i tro mot den man egentlig er? Jeg kan dessverre ikke verifisere at det er en sammenheng eller en årsak til hypotesen jeg kom med basert på faglig litteratur, men jeg ganske så sikker på at det er gjort forskning på dette. Uansett så er det interessant å følge med og reflektere over utviklingen.

  Jeg tenker at følelsen av å ikke høre til i gjengen eller flokken, kan virke til at man går lange veier for å få aksepten og anerkjennelsen vi trenger, og i dette tilfellet er det barna det gjelder her. Hvem er det som skal ta grep om dette, og hvem skal gjøre det? Her enker jeg at foreldre og det pedagogisk personalet i barnehage og skole er svært viktige og avgjørende aktører for å gi barna den tryggheten og de verktøyene de trenger for å bli motstandsdyktige for det presset på forfengelighet. Jeg tenker at barna har blitt født inn i denne utfordrende kulturen, og de er et resultat av de tankene, holdningene og verdiene som vi voksne har lagt til rette for dem.

  Til slutt så håper jeg at dette temaet kommer enda mer frem i lyset, slik at vi kan være med på å utjevne sosiale forskjeller, og forebygge mobbing og krenkelse.

  Litteratur:
  Holte, A. (2016). Sats bredt på psykisk helse i barnehagen og skolen! Hentet fra: https://psykologisk.no/2016/06/sats-bredt-pa-psykisk-helse-i-barnehage-og-skole/

 103. Dette er dessverre gammelt nytt, allerede da jeg var liten (er nå 31år) så ble jeg mobbet og ikke snakka til av nesten samme grunn som du nevner nå. Jeg hadde ikke det samme som de andre. For meg varte det ut hele skoletiden, til og med på videregående. Selvfølgelig av litt andre årsaker. Men fra barneskolen til ungdomskolen.

  NÅ har jeg selv to små barn som jeg ønsker å oppdra til å stå i mot presset og lære seg at dette ikke er normalt. Man skal ikke drømme andre. Jeg får så vondt i magen. Vi har ikke verdens beste økonomi, men tak over hode og mat i kjøleskapet og litt ekstra. Hvorfor kan ikke se små lære seg at det er viktigste?

 104. Såååå enig!! Halleluja og amen til dette! Framtiden ser dårlig ut hvis det er barn som tror at det er bare å peke på det vil ha, det kommer til å bli svært få robuste voksne som skal styre Norge i fremtiden..

 105. Og hva skjer med disse kidsa når de flytter ut, blir student, kanskje får sin første jobb og skjønner at penger ikke vokser på trær og at ei vanlig “første jobbs” lønn ikke er så høy eller må leve på rævva stipend?! Kreditkortgjelden blandet norgesbefolkning kommer i alle fall bare til å gå en vei, og det er rett opp. Virkeligheten er hard og det er faktisk foreldre sitt ansvar å forberede kidsa på voksenlivet! Det skrikkes om privatøkonomi opplæring i skolen og det er i for seg positivt, men det er faktisk foreldres ansvar å lære barn om at ikke alle kan bruke ei halv månedslønn på ei jakke. At om du kan det så er det bare fordi dine foreldre tjener godt og du er priviligert som barn, ikke fordi du er bedre. Uansett hvor mye penger du som foreldre har evt. vil bruke på barne ditt, så er det ikke sikkert barne ditt velger en jobb eller får et liv som innebærer høy inntekt. Synes utviklingen er helt syk, og det er vi voksne som må stoppe dette og lære barna våre at om du har sko til 100 kr eller 2000 kr så er du like mye verdt!

  1. De kommer til å flytte inn i en leilighet kjøpt av deres foresatte. De kommer til å ha hele barnetrygden på konto eller i aksjer. Og gjerne et månedlig bidrag i tillegg. Den norske modellen er lagt opp slik. Barnetrygd til millionærer, øk klasseforskjellene, gjerne med bompenger i tillegg. Holdninger læres i hjemmet, men de har sterk konkurranse fra TV og fra videoer. Programmer oG show i NRK og TV2 er ingen unntak. Hver dag kan man få opplæring i mobbing og baksnakking av våre kjære og nære programledere, journalister og kjendiser på TV. Holdninger læres av gode forbilder.

 106. For å si det enkelt; jo dyrere klær desto mer ufyselige blir ungene. Voksne oppdrar ikke barna sine lenger, de er slaver små egoister. Vet jeg generaliserer nå, men det er langt på vei realitetene.
  Jeg er så glad for at jeg bor på et lite sted, og at barna til en viss grad er skjermet fra det jeg vil si er et by problem. Men de gangene man treffer på ufyselige unger har de alle til felles å ha foreldre som ikke oppdrar, og gjerne kjøper seg ut av problemet.

 107. Så om jeg har råd til å kjøpe det jeg vil til mine barn så bør jeg ikke gjøre det… fordi andre ikke kan. Idioti, hvorfor ikke dere si til barna at man tjenet forskjellig og derfor er det forskjell. Dlik et det, hsr slltid vært og kommer alltid å være. Ikke hent barna i barnehage i dyr bil, ikke kjøp hytte, ikke dra på ferie utenlands…Det er lett å skape misunnelse om man fokuserer på det !!

 108. Var på kjøpesenter sist lørdag (noe vi aldri har gjort før ) traff på en kompis til 11 åringen, han hadde vært å shoppa, viste fram posen med I-pods til 2995,- bla. andre ting, hallo, hvem sender 11 åringer på shopping ?? Aldri mer på shopping, heldigvis vi er ikke der…

 109. Er jo heilt logisk att kidsa trenge jakker bukser og sko til 10 000 ner, som blir skifta ut hyppigere ein tog avgangane på Bergensbanen, og siste modell av moobil og PC/MAC, når dei skal stille opp på skulestreik for miljøet!!

 110. Godt innlegg, før eller senere vil disse ungene få verden midt i trynet for å si det med rene ord. De færreste av disse vil være istand til å opprettholde en slik livsstil. Og det mest skremmende er at dette er “miljøgenerasjonen” som liksom skal redde verden. Da må vi ikke gi dem inntrykk av at verden er så urealistisk at man kan få alt bare fordi man har lyst på noe, eller fordi alle andre har det!

 111. Har du aldri tenkt på at mange foreldre jobber hardt og tjener bra, å gjør at familie og barn kan kose seg å ha det fint. Hvorfor skal du stigmatisere.

  1. Men det betyr ikke at barna blir lykkeligere av dyre klær, og det presser andre som ikke har råd til det. Og det gjør da ikke noe å lære barn litt sympati og hensyn til andres økonomi, selvom man selv har råd til det.

 112. Fantastisk skrevet. Eldste på 14 forteller meg at gutta på skolen kaller de som ikke har AirPods for fattige. Jeg spyr av hvordan voksne lærer barna at det er viktig å ha dyre ting.

 113. Når jeg gikk på barneskolen på tidlig 90 tallet var det likt når det var snakk om klær og hvor de var kjøpt.
  Men noe må gjøres, for det har ikke blitt bedre.

 114. Du skriver her:

  “BARNA deres må ikke ha jakker til 8000,-, BARNA deres må ikke ha telefoner til 15 000,- og BARNA deres må ikke ha verken sko, belter eller eller gensere til tusenlapper på tusenlapper”

  Noe som foreldre må tenke på:
  “Hva skal jeg med jakke til 8000,- eller trenger jeg den nyeste av det nye av telefon som koster 15 000,- trenger jeg den veska som er til å dø for, eller den dyreste drillen for å sette inn de få skruene til tv-feste til den nyeste 75” tv’n.. hvorfor må vi bruke så altfor mye penger på alt mulig, bare for å “ikke være dårligere” enn naboen, veninna, kompisen?? Ekke særlig til kompis hvis han stikker hjem til naboen din for å se kampen for han har større tv…
  Har man valgt å bli foreldre så må man [email protected]%# meg ha vokst opp å blitt [email protected]%!$% voksen!!

  Vi må gå i oss selv også å se hva vi har behov for…
  Alt er vår egen feil… barn blir som man former dem (til en viss grad) vi MÅ ihvertfall vise dem riktig vei!! Ikke stå å si at dem har gått feil vei..
  Barn lærer av oss, enten vi tror det eller ikke!!
  Prøv å skrik “vær stille” til ett barn som skriker, da får man en unge som skriker da.. Det er jo det “standarden” “normalen” blir….

  Tenk, bruk hue! Vær alt du kan være! Men vær det for din egen skyld og ikke alle andres!

 115. Interessant innlegg, og i grunn litt fascinerende. Her hvor jeg bor er vi ikke i nærheten av lignende tilstander. Senest i dag kunne man lese om ungdommen på Vinstra som kjørte rundt i traktor (NRK), helt andre interesser enn merkeklær og dyre vesker. Håper den virkeligheten du skriver om aldri når ut på bygda…

 116. Jeg gikk på barn og ungdomsskole tidlig 2000. Og dette er ikke nytt! Gikk gjennom det samme og ble mobba for å gå med Cubus og h&m klær og fake fotballdrakter fordi mamma ikke hadde penger til noe annet. Gikk i gjennom mye dritt fra klassen og resten av trinnet! Men noe jeg lærte av det var å faktisk ikke overdrive selv nå i voksen alder. Unner meg fine ting av og til! Om barn og ungdomstiden min kunne vært anderledes? Nei jeg ville stått i dritten en gang til selv om at alle fikk Nokia 3310 til jul når jeg fikk den 1 år gamle Nokia 3210 og ble mobba for det.

 117. Foreldrene kan nok ta litt mer hensyn men hvorfor skal dem som har nok penger straffes fordi de kan og har list og bruke penger? Problemet starter ikke med at foreldrene drar kortet, det er direkt koblet til social media og så kalte influensere. Flest barn henger på internett og noen med ubegrenset tid og foreldre som ikke styrer godt nok hva de ser på. Fleste YouTube stjernene de ser på ruller rundt i penger og mye handler bare om og kjøpe ting og det dyre ting. Hva med og ta opp skole uniform som mange land. Det selvfølgelig løser ikke problemet men er en god start.

 118. Kjære Martine, bare 22 år. Du er mer voksen enn halve den voksne befolkningen til sammen. Ditt nydelige vesen. Jeg er en av de som har «bukket» under for presset (det var aldri noe press), men som har en datter som lever på «lånt» tid. Da vil du gi alt du kan av både tid og midler. Dette faller imidlertid ikke på majoriteten av det innlegget ditt var myntet på. Jeg heier på deg. Fortsett den gode og viktige jobben du gjør:-)

 119. Jobbet på barneskole for noen år siden (9år) og opplevde at barn i 4 klasse hadde nyere, bedre og dyrere mobil enn hva jeg hadde. De lo av meg når jeg fortalte at jeg ikke hadde ipad, for det hadde de såklart! 1 hver, alle søsknene. Jeg er voksen og tåler det og kunne svare med fornuft, men stakkars de ungene som fikk høre det samme og som ikke kan svare det bort med fornuft!

 120. Klær skal ikke definere barna dine. Og jeg har hørt det finnes apper hvor 12 åringer har en liste over hvilke produkter du MÅ ha i klassen. Der hvor blant annet et gucci belte er et av de. Det er helt feil og barn får ikke være barn lenger. Det var et press før men ikke i nærheten av hva det er idag. Og det handler ikke om å stigmatisere det men det handler om at barna dine skal ikke bare bry seg om merkeklær. Det sender farlige signaler og helt ærlig så har de bare lyst til å leke ute og grise til tøyet. De vet ikke hva merkeklær er når de er 8år men det er foreldrene som kjøper dette inn. Min mann og jeg tjener godt men det bruker vi heller på fine ferier og opplevelser enn high end fashion til en 8 åring. Det er faktisk latterlig. Og det å bli kalt Cubus barn osv er så provoserende. For det handler ikke om hva du har på deg men hvem du er, og fokuset har jo blitt helt rart her.

  Veldig bra innlegg. Håper det er mange foreldre som bidrar til å redusere presset i skolegården. Det er til syvende og sist bare barn som vil være barn. Så kanskje vi skal bidra til at de bare kan være det.

 121. Øyvind det handler vel mer om at de som får disse ekslusive tingene mobber de som ikke får det. Helt greit at noen får,bare de klarer å forstå at det er helt greit om andre da ikke har mulighet til å få. Eller føler de trenger det. Om det er fornuftig pengebruk er jo også en sak man kan diskutere.

 122. De barna som pleier å få dyre merkeklær og diverse vil få et enormt sjokk når de kommer ut i samfundet. Noen av de med dårligst økonomi er de unge som skal prøve å klare seg selv. Da er det en dårlig idé å ha dyre vaner.

 123. Tusen takk for denne, jeg står midt opp i dette selv og er nok verdens kiipeste. Selvom jeg ikke får det særlig godt til. Strever med å forklare akkurat at vi ikke defineres av hva vi har på oss og at man ikke skal ha så dyre klær. Sko til 2500 som de vokser ut av på et halvt år 😩!
  Husker jo dette presset fra slutten av barneskolen/ungdomsskolen, selv. Men nå er det jo bare helt crazy, som du påpeker.

 124. Nå er det ikke slik at foreldre bruker halve månedslønnen sin på klær til barna. Jeg synes det burde være lov å kjøpe de klærne folk ønsker. Dessuten holder dyre klær ti ganger så lenge enn billige klær. Uansett er det opp til foreldrene å bruke pengene sine der de vil, ikke opp til en blogger.

 125. Mange barn er bortskjemte, men mange barn er også lure. For det er ikke alltid at “alle di andre” i klassen har di kule skoene eller den tøffe jakken. Hvor mange er egentlig “alle di andre”?? Her i huset har vi lært poden på snart 11 år, at viss det er noe han har skikkelig lyst på. Må han faktisk spare penger selv, fra bursdagsgaver, julegaver og ukelønn! Fordi vi “driter” ikke tusenlapper. Og det har han vært utrolig flink til. For det er så viktig og lære barna om sparing, og det å kunne kjøpe ting av pengene man har spart er utrolig moro. For da ser jo han selv at pengene forsvinner. Og hva han sitter igjen med! Han har klart og spare opp til egen laptop og Nintendo switch. Kanskje vi har hjulpet til med 50 – 200 kr om han manglet det. Men det er greit. Men barn må lære seg verdiene av pengene. For det er mange barn som også syns at 3000 kr er dyrt for airpods, når man kan få så mye mer for pengene.. Men at det finnes mange bortskjemte barn, som får alt di peker på er skremmende ja. Hva skjer med di når foreldrene dør, og di barna ikke har lært verdien av penger?? Di kommer vi til og se på Luksusfellen på TV3 😉🙈

 126. Dette er noe mange barn og ungdom kjenner på hver dag. Her i huset har barna på 12 og 16 alltid arvet telefoner. De har i dag 3 år gamle iPhones og er fornøyde med det. På ungdomsskolen er det fokus på dyre merkeklær men vi kjøper konsekvent ikke dyre klær. Vi har råd men vi ønsker ikke at barna skal dømme folk etter hvilket merke en person har på jakka si. Hele poenget er jo at man ikke blir lykkelig av å gå rundt med en PJ jakke til 12.000. Det holder med en til 6000, som vi sier.

  Neida – poenget er å kjøpe klær som er komfortable, holdbare og til en fornuftig pris. Også finnes det utrolig mye fint på bruktbutikker. Datteren i huset har symaskin og vi gjør alt vi kan for å fremme sunne interesser: dyre merkeklær som er flydd inn fra Kina er for taperne mens bærekraftig gjenbruk er for vinnerne. Og man skal ikke dømme noen etter hva man har på seg. Er noen veldig opptatt av merkeklær – så jaja – de blir sikkert lykkelige av materielle ting og tang.

 127. Veldig bra innlegg i en samtale i samfunnet som bør gå heile tida. Du har med dette blogginnlegget satt fingeren på noe som mange foreldre opplever som veldig vanskelig, og du får godt frem hva problemet er.
  Denne teksten burde være sak nr. 1 på møte mellom skole / hjem over hele landet, ved oppstart, hvert eneste år.

 128. Godt skrevet blogginnlegg om dagsaktuelt tema.
  Fant det fordi noen hadde delt det på Facebook, så oppfordringen din: «del gjerne» fungerer.
  For øvrig innmari underholdende kommentarfelt.

 129. Jeg synes det er fascinerende at du har oppdaget dette her nå. Denne problematikken har eksistert helt siden jeg startet vgs. Da snakker vi tilbake i 1996, men sikkert før dette også. Det har blitt snakket om så ofte og mange ganger, men det snakkes bare om og gjøres ingenting med dette. Ja det er foreldrenes skyld, hent enig med deg, men dette er naivt å lese. Politikere i Norge gir også disse dårlige føringer. De legger ned for eksempel regler om at lærere ikke kan sendes ut på gangen, foreldre klager når barnet deres slår seg på asfalten i barnehagen. Da må det legges gummi overalt for at barn IKKE skal skade seg. Når barn i barnehagen ikke spiser opp maten så kastes maten i stede for å sette maten i kjøleskapet også gi det senere til frukten. Ja, samfunnet er problemet du, jeg og alle er problemet. For det er ingen som står imot og protesterer mot urettferdigheten som skjer mot oss alle. Ingen tør å si fra, vi snakker om selvmord også er det glemt to uker senere. Spør du meg så er dette gammelt nytt. Spør du meg så bør en se på ditt indre, altså alle oss sitt indre. Alle disse problemer ligger i oss som omhandle ego og misunnelse. Det er her starten på en endring skjer og ikke ved å skrive om det og legge det ut på blogg eller hva det skulle være. For folk bare lese og glemmer….det er sånn vi alle har blitt.

 130. For å snu på et kjent sitat, barn og ungdom vil ha dyre varer men de kjenner ikke verdien av dem. Å gi uten å ha tjent seg til noe, vil si å frata dem gleden av å oppnå et resultat ved egen innsats. Det er mange, altfor mange unge, helt ned til barneskole alder som sliter psykisk. Å ha selvmordstanker er mer vanlig enn vi vil tenke på. Å vokse opp uten følelsen av å ha en selvverd, er katastrofalt. Mobbing, bruk av rusmidler, spise for mye eller for lite, avhengighet i alle fasonger, inklusive sukker, inklusive noen sykdommer, er måter å dempe den indre psykiske smerten på. Vi må styrke våre barn fra morgen til kveld. Mobbing må tas på største alvor med en gang, både den som mobber og den som blir mobbet er i fare. Også det barnet som mobber og presser sine omgivelser på utilbørlig vis er i fare. Å bli foreldre kommer ikke med bruksanvisning, man må skaffe seg den.

 131. Jeg skjønner hva du sier og jeg er enig i at det er et enormt press – men det føler jeg ikke er noe nytt. Det var sånn for 10-20 år siden også da jeg gikk på skolen, forskjellen var at vi kanskje var litt snillere mot hverandre. Jeg kommer fra et hjem med en forelder og dårlig råd, jeg arvet alt. Det var mange som fikk mye klær annenhver uke, og selvfølgelig kjente jeg på det. Men det er foreldrenes ansvar å lære unger at det du har på deg ikke betyr alt her i verden, og foreldrenes ansvar å oppdra barn som ikke mobber alle barn. Jeg har blitt forsøkt mobbet, men jeg lærte hjemmefra å ikke ta det – så det ga seg alltid like fort som det startet. Jeg synes ikke dette med å ikke dra kortet blir helt rett (bare min mening) for hadde jeg hatt mye penger, og et barn jeg var glad i – så klart hadde jeg hatt full rett til å kjøpe hva fanken jeg ville til den ungen? Hvordan folk oppdrar ungene sine og hva de kjøper til dem er opp til hver enkelt, men jeg vil jo tro at de aller fleste er enige om at respekt ovenfor andre kommer langt opp på lista når det gjelder oppdragelse? Vi lever i en verden i utvikling, der folk tjener mer penger enn før, der Internett har mer makt enn noensinne. Skal man nekte ungen en dyr jakke eller AirPods bare fordi noen andre kanskje ikke har råd til det? Nei, da synes jeg fokuset blir feil. Det handler om oppdragelse og fokus på å ikke mobbe spør du meg. Men fint innlegg, og et viktig tema!

 132. Leser innlegg og kommentarer , enig med noen og uenig med andre , har 3 jenter i heimen 10,12 og 21 år, vi har alltid prioritert barna ( isteden for helgefylla , vin kvelder o.l )
  Vi har alltid valgt kvalitet forran kvantitet når barna får klær ( en eks:levisbukse har bedre kvalitet og varer veldig nye lengre enn en Cubus bukse ) det er iallefall vår erfaring .
  Kjøpte nye telefoner til alle 3 til jul for 3 år siden ( disse har de tatt godt vare på ( uten skader og knuste glass)
  Forøvrig skremmende og se folk sine innstillinger til at noen prioriterer barna forran seg selv ( mtp valg av klær og ting man kjøper til barna sine)
  Jeg sier TENK før du skyter , mange av dere er ikke et fnugg bedre enn de barna som mobber ..
  Å nei , barna mine mobber INGEN.

 133. Ja, det mest “riktige” her er hvilket samfunn, altså etter min kunnskap om dette helt “sinnsyke” sidetemaet..Snakk om å henge seg opp i det mest uvesentlige ved artikkelen !! Her må man passe seg for ikke å bruke feile ord og vendinger og ikke bare feile sko etc.. Så ikke rart det er en “motekrig i skolegården!” Godt skrevet Martine!

 134. Dette er jo ikke noe nytt fenomen dessverre. Jeg opplevde dette selv når jeg gikk på barneskolen, og jeg er snart 49! Jeg gikk i arva cordbukser og hjemmestrikka lue. De andre hadde olabukser og “bussenell”. Jeg fikk ikke være med på skøytebanen etter skoletid, jeg hadde ikke de riktige klærne. En dag gav mine foreldre etter for presset og kjøpte olabukse, og bussenell- lue, fjorårets modell på salg. Jeg gikk stolt til skolen, sikker på å få være med på skøytebanen etter skoletid, men neida, det var ikke riktig olabukse, det skulle være Levis 501. Men jeg hadde ei i klassen som da satte ned foten og sa ifra. De hadde lovet at jeg skulle få være med når jeg kom i olabukse og da fikk de holde seg til det. Hun er idag prest.
  Selv om jeg har merket dette på kroppen selv er jeg IKKE den som gir etter for presset, det er for min del å si at dette er helt greit, noe det ikke er. Jeg prøver å lære mine barn at alle er like mye verdt uansett utseende eller hva de har på seg, og at ingen er like og det er det som er så fint. Noe annet ville vært forferdelig kjedelig.

 135. Et klokt og viktig innlegg, Martine! Håper dette kan være en tankevekker for mange, både foreldre og barn. Og til Kalle og hva dere nå heter, alle dere som koser dere med rødblyanten og nyter jakten på småfeil i teksten: Skjerp dere! Det er faktisk ikke grammatikk dette handler om!

 136. Vi forsøker å la barna «velge»:
  – en dyr jakke?
  – en dyr mobil?
  – ny PlayStation?

  Eller vil du være med å spare slik at vi har råd til å dra på den dyre ferien, der vi kan snorkle, bade og svømme med skilpadder?
  Da får du opplevelsen og minnene opplevelsen resten av livet !

 137. Glitrende artikkel. De samme problemene kjenner jeg igjen fra egen oppvekst på 90-tallet, men da var det i et mye mindre omfang enn i dag.

 138. Mange store barn i 12-13-14 års alderen sparer bursdags penger og jule-penger og penger de tjener på småjobber i flere år for å kjøpe seg en dyr mobil. Ikke greit å ta alle over en kam. Bedre at barna lærer seg å spare en å få masse småting av leker og duppedutter som de ikke trenger. Og noen velger bort ekstra klær og bruker det de har så lenge som mulig for faktisk å spare til en ny mobil. På vår skole sliter vi i alle fall ikke med det kles presset som beskrives her. Alt for generaliserende og jeg kjenner ingen barn som har det på den måten. Datteren min låner akkurat nå en vinterjakke av meg som kostet mye en gang i tida og er fillete på armene men den er varm og god. Den duger lenge for henne og ingen mobbing eksisterer på grunn av det. Hvis vi skal hive oss på slike innlegg så er det jo plutselig å diskriminere de som har noe som er dyrt. Er det noe bedre enn motsatt? Kan ikke alle bli vist respekt uansett om man har dyr eller billig mobil og at vi voksne ikke lærer opp barna våre til at å snakke nedsettende på de som ønsker å spare til noe dyrt er helt greit men å snakke nedsettende på de som har billig eller gammel mobil er ikke greit. Det er ikke greit uansett og alle må få ha den mobilen de vil ha enten den er dyr eller billig. Og JA barna våre har dyre mobiler og de har spart. God helg!

 139. Ehh? Ok. Det er alltid noe p henge opp seg i. Er dette noe nytt? Samla likes og konmentarer. Hvem har sagt att du har rett? Det er jo forskjell på kvalitet. Jeg kjøper en bergans bukse hellre enn 2 stormberg. Til samme pris. F.eks. Vent til du blir foreldre btw. Ellers. Ja såis mer spenat

 140. Hei! Helt enig! Men hva synest du om de ungdommene som kanskje har skaffa seg jobb eller liknende, og bruker egne penger på disse dyre tinga. Er det også feil eller er det greit?

 141. Dette er desverre ikke noe nytt i barns verden, det var slik på 80tallet da jeg var liten også. Da var kallenavnet «fake» de slengte til de barna med arvede klær eller samme sko/jakke design ,men fra en rimelig produsent. Jeg hadde nøyaktig samme opplevelse den gang. ikke gi etter for det tåpelige presset, å øse ut penger for å passe inn i det råtne systemet enkelte individer anser som måten å anslå din verdi på ,er tap på alle punkter. De ungene der har desverre ett dårlig startpunkt hjemmefra og vil bruke alt de har av muligheter for å hevde seg over de andre.

 142. Jeg skjønner poenget og det hele, men aner du egentlig hvor lenge det har vært sånn? Gå tilbake 20 år når jeg gikk på barneskolen, så var situasjonen akkurat likedan som du beskriver nå. Min familie hadde ikke råd til dyre klær, det ble fokus på regninger og mat. Så når jeg og min søster skulle få klær, var det når det ble tilbud på Cubus/H&M eller lignende. Jeg ble mobbet for dette, siden de andre hadde klær fra Carlings. Fikk slengt fattigfamilie, tilbudsgutten, Cubus ungen osv etter meg. Og det var det mildeste de sa. Først når jeg begynte videregående hørte jeg ikke mer om alt dette. Poenget du prøver å få frem er flott, men det har vært sånn i 20 år. Helt sikkert lengere også. Jeg er enig i at mye av problemet ligger i foreldre, som er idioter nok til å sløse med pengene sine bare fordi… Sett grenser, gi ungen din konsekvenser om du hører han/hun plager andre for bagateller som merkeklær. Det blir for dumt at det fortsatt skal være sånn.

 143. Det er mange som vil ha skoleuniformer som motvekt mot merkehysteriet, og det kan høres ut som en grei løsning. Men: Skoleuniformer er i seg selv dyre. De har forskjellige produksjonssteder, og varierer i pris etter kvalitet og merke. Dette ser ungene med en gang, og rangerer hverandre etter uniformens pris og merke allerede etter første skoledag.

  Som sagt, uniformene er i seg selv er dyre, ofte mye dyrere enn “vanlige” rimelige klær. Og man må ha mer enn ett sett. Skal det være noe poeng, må uniformene være like, ha samme kvalitet og leverandør, og en så rimelig pris at også de med minst penger har råd til å kjøpe mer enn ett sett til sine barn.

 144. Gal æ vokste opp på siste halvdel av 80 tallet, å 90 tallet, der det å gå i di klærne man fikk va greit.. trengte ikke sko te x antall tusen for å være me å leke. vi trengte sko som holdt te den bruken vi brukte dem te… å kordan man nu enn skrive e vell et fett, så lenge meninga i artikkelen kommer frem så.

 145. Forstår forsåvidt poenget, men man skaper ikke mobbing og dårlige holdninger ved å gi barna sine dyre greier. Man skaper dårlige holdninger ved å ikke oppdra ungene sine og ved å ha dårlige holdninger selv. Mine barn har masse som kan kalles merkeklær og idiotisk dyrt. Men de har respekt for andre og vet at ikke alle i verden har det like godt som vi har det. De tar vare på de rundt seg fordi de er vokser opp i en verden hvor DET er det viktigste vi kan gjøre. Man blir ikke kvitt mobbing ved å ta vekk dyre boblejakker. Vi er nødt å forandre den måten voksne behandler og ser ned på alt som er “anderledes”. Det er det ungene våre kopierer. Skap holdninger fra barna er små, tør å si nei, fortell de om hvordan verden faktisk er og vær gode forbilder. Er barna vandt til at folk er fargerike og forskjellige så er mye gjort. Det er helt i bunnen jobben må gjøres. Man kan ikke ta vekk alt mulig av dyre klær, fine matpakker osv bare fordi at folk ikke gidder å gjøre jobben med å være en forelder…

 146. Kloke tanker – dette gjelder også oss voksne -ingen behøver botoks i lepper og panner fordi det nylig ble oppdaget en begynnende rynke – rynker er helt normalt -sykt normalt . La barn være barn -la undom være ungdom og vi voksne må også lære oss å være stolte av at levd liv “vises ” – det er nok vår generasjon som har vært forganger til mye av alt presset /kravet mange kjenner på . Tusen Takk Martine -supert atdu finnes -sykt normal 🙂

 147. Dette hadde du sluppet å ta stilling til hvis du ikke hadde insistert på å bli alenemor, men heller tatt en utdanning og fått deg en ordentlig jobb. Ingen problem å støtte ungene økonomisk dersom begge foreldre har jobber på nivået over butikkmedarbeider. Takk for meg.

 148. Dette er en konsekvens av mange foreldre som kjøper seg ren samvittighet for og bruke for lite tid sammen med barna sine. Det er ikke bare jobb som kommer før familie i dag. Alene tid, Trenings tid, Bestevenner tid og alle andre venner tid så kommer familien. Det er slik verden er blitt.

 149. å kjøpe dyre merkeklær og overpriset dilldall til ungene sine er rett og slett bare overkompensering hvor de bruker all tid på karriere og ikke har tid til barna sine. er så sykt trist rett og slett… sånne mennesker ødelegger samfunnet vårt, de burde rett og slett droppet å få unger.

  1. Tror nok du burde tatt deg et par undervisningstimer i hvordan du snakker om andre folk, for ungene dine er et speilbilde av deg. Hjelpes meg, fei for din egen dør før du feier for andre!

 150. Jeg tror mye plukkes opp fra foreldrene rundt middagsbordet. Hvordan snakker foreldre om andre? Hvordan snakker foreldrene om andre som ikke har like god økonomi?

  Lær barna å være takknemlig for det de har

 151. Dear nordmene! Dere så bortskjemthet med pengene som dere har fått fra olje! Barna deres bevege seg som “royal persons”. Jeg la merke til penger som endret en person. Du har sannsynligvis glemt hvordan du før fylte 60 år hadde alvorlige økonomiske problemer. Den verste situasjonen var kanskje tyskerne. Men jeg tror ikke at noe vil få deg til å oppføre deg annerledes. Forfatteren er godt utført! Men akk, det er vanskelig å nå ut til alle.

 152. Helt enig med deg.
  Hadde samme diskusjon på foreldremøte. En av foreldrene sa at det er opp til individuelle foreldre hva de skal kjøpe til barna. De vet ikke at vi alle er på samme båt og det kommer til å påvirke alle andre barn. Jeg kan kjøpe dyre klær og mobiltelefonen også, men er det så viktig til barn som er 8 eller 12 år gammel.
  Alle foreldre og lærere bør lese den og bry seg om det som skjer på skolen.

  1. Hei.

   Jeg har nettopp sett deg på god morgen Norge og synes det er et veldig viktig tema som du tar opp.
   Jeg er enig med deg ang klær, men vi kan også ta med alle dyre barnebursdager som skal feires på leos, hoppeland, gocar ol. Samt at man skal reise på dyre ferier flere ganger i året og man skal finne på så enormt mye hver eneste helg.
   Barna får dyre mobiltelefoner og må spille feks fortnite for å kunne være med i gjengen på skolen lenge før de har nådd aldersgrensen for spillet.
   Jeg lurer virkelig på hva alle disse tingene vil gjøre med barna når de blir voksne og de er så godt vant i livet og de skal begynne å betale for sine egne liv.
   Jeg opplever ikke at man er så opptatt av bærekraft, klima og disse tingene.

 153. Hei !!! Halo!!! Dere skaper presset se på dere Instagram konto ikke bare og både du … hm se i speilet! Dette Støreste press liger på fb, Instagram dere leve i en booble! som visess bare ” beautiful ” shit!!!

 154. Først må man sette ord på problemet så kan man løse det. Dette er materielt gruppepress, og det er like mye mobbing som andre former som mobbing.

  Her må foredre og lærere være klare og tydelige – det er IKKE greit å mobbe noen basert på hvilke klær de har.

 155. Jeg er bestemor til både småbarn og ungdommer og sier bare hurra for innsikten din,helt fantastisk skrevet og dette er delt med foreldrene her i familien,for dette er viktig!

  Om alle hadde forstått slik du tydeligvis gjør hadde vi ikke hatt mye mobbing mellom barn og unge.
  Stå på videre,jeg følger deg <3

 156. Hej! Tack för att du tar dig tiden att skriva om detta otroligt viktiga tema. Det är ett väldigt svårt tema för det ligger så många grundläggande problem bakom det materiella problemet ‘märkeskläder eller inte’. Generellt så känner jag att alla familjer få göra vad dom vill med kläder och vad dom väljer att köpa in och klä sina barn i. Det skrämmande är hur dom lär sina barn att förhålla sig till kläder / saker och till andra barn som har valt andra kläder / saker…empatin som inte finns, grundläggande respekten för andra människor, one for all – all for one, värme, förståelsen av att du kan lära något av alla människor, ha kul med alla och inte på bekostnad av andra…etcetc
  Tyvärr har inte föräldrar tid idag att ta hand om sina barn, uppfostra dom på riktigt inte bara ‘mellan varven’, ställa frågor, utmana dom, ställa krav…ge massa massa fysisk kärlek…tyvärr är många föräldrar för självupptagna så dom ser inte sina barn och har ingen aning om vad som händer med dom utanför hemmet….tyvärr vet inte många föräldrar bättre för dom är inte berikade själva…
  Jag har barn själv, i skolåldern, så jag vet hur tuff vardagen kan vara som förälder att hinna med allt…så det blir en prioriteringsfråga…
  Men JA till skoluniform i Norge och i Sverige och JA till varma och goa barn som bryr sig om alla runtomkring sig på rätt sätt❤️

 157. Mener du at om han har råd så skal man ikke kjøpe det man ønsker til barna? Ja noen har dyr ferie, andre har dyr jakke, noen har dyr mobil – men slutt og si at “alle” har – Nei, det er dere voksne som scroller dagen lang på instagram, facebook osv og ser venninnen deres som har en LV veske, mens den andre er en tur på Bali, den siste sitter på med mannen sin i en brenn ny Audi.. Hallo! VÅKNE opp, alle har ikke alt. Dette har du sett 3 forskjellige ha, men du har nok sikkert prioritert noe du også som er dyrt og kansje ikke rett i andres øyne – og ja, noen misunner deg nok det.. Men dette er ditt valg!

  La oss andre få våre egne valg og lære barna verdier, at du tar alle under en kam og sier at de som har en dyr mobil eller jakke mobber – da bør du dra deg selv langt inni fuglekassa der du kom fra og kanskje lære dine egne barn noe om verdier her i livet – og da snakker jeg ikke om de materialistiske! Ikke fei for andres dør før du har feiet din egen!

 158. Synd at noen foreldre kjøper selvtillit til barna sine. Det er barna som kommer til å slite til slutt. Et barn som møbber, har han det ikke bra sikkert. Det er viktig å bruke mye tid og ikke mye penger for at barn lærer gode verdier. Barn skal lære å tjene selvtillit og respekt med det de gjør og med måten de oppfører seg på .
  Foreldre som gjør dette har forsellige grunner, men ingen av dem er en god grunn dessverre.

 159. Dere som bruker tid på å korrigere andres bruk av spørreord: Språkets utvikling kan i en periode gi seg uttrykk som “feil bruk”. Kan hende er Martine fremtiden, mens dere er i ferd med å bli utdatert. Uansett er det vel en styrke å kunne møte andre med respekt og en viss ydmykhet?

 160. Jeg har så lite troverdighet til tekstene dine. Du er kjent for å finne opp historier, også i denne teksten velger du å dra fram en 11 åring som ikke finnes engang. Si meg, hvilke sko til 2500 mener du?

  Hvorfor skal du få de som vil kle seg litt bedre og har råa til det til å føle seg dårlige? La folk kle seg akuratt som de vil. Kanskje ungene må bli litt mindre hårsåre og bare gi faen om de får en kommentar slengt etter seg? Ikke lurest å gå ut til alle du kjenner at du har kjøpt jakka di på Finn. Smarting.

  1. Er ikke bloggere som blir sponset av merkeklær og får masse dyre gaver? Er ikke de dikterer mote. Jeg blir provosert når en som ikke har barn kommer med så kloke påstander! Hun kan være et forbilde, hun kan arve klær av meg, jeg vil gjerne sponse henne med brukte klær!

 161. Jeg husker det vare på den samme måten når mine unger var yngre også, da kostet Levis bukser rundt 600,- kr og dette var ganske dyrt på begynnelsen av 1990 tallet, og det var De buksene som var “in” blandt ungene på skolen. Når ungene skulle ha ny bukse/nye bukser fikk de valget mellom 1 Levisbukse, som måtte vaskes på kvelden for å være tørr til dagen derpå eller å kjøpe 2-3 bukser som var billigere. De valgte begge to Levisbukse og det ble en bukse på hver av de to ungdommene. Buksene vasket de som regel selv og de merket jo da også at dette tok tid og valget ble veldig begrenset. Neste gang det var tid for ny bukse var de ikke sene om å ønske seg den billigere varianten og det ble flere bukser i skapet og da rekk også mor å vaske buksene med i den ordinære klesvasken. Dette var deres eget valg og de hadde også egne argumenter om det var noen som kommenterte merkevalget. Jeg har aldri opplevd at noen av dem har vært noe mobbeoffer av den grunn. Det at det er noen foreldrene som er for slepphendte med merkeklær tror jeg ikke vi klarer å hindre.
  Lykke til med å bekjempe merkepresset!

 162. Dette blogginnlegget sendte mamma meg og jeg er jente på 13 år. Jeg er helt enig i at det er et så stort kjøpepress og det er mye snakk om merkeklær. Selv syns jeg at dette er forferdelig for jeg kjenner elever i min klasse som skal skryte av alt det dyre de får av sine foreldre og jeg vet om andre i klassen som har foreldre som ikke har så god rå til å kjøpe dyre klær og mobiler. Supert innlegg! 👍🏼

  1. Så bra at du kommenterer med en bekreftelse på at det faktisk er slik det er..tommel opp til deg👍

 163. Er SÅ enig! Her i hus er det 4 barn. Alle vet at vi ikke feirer bursdag på lekeland, svømmehall ol, dette både fordi det er dyrt og selv om vi kunne tatt oss råd ønsker vi ikke og legge lista dær for andre som ikke kan ta seg råd! Hjemme bursdag holder i massevis!😊👌 og når ønskene kommer på dyre merkeklær, ja da skal de føle at de har gjort et varp om vi finner det på Finn.no eller kopi klær til brøkdel av prisen. Det er akkurat like bra. Gjør det til en kul ting og ha kopi klær som du slapp og bruke 2000kr på, betalte bare 200👍👌 og skal man ha ny mobil, ja da må barn som selvfølgelig ikke har en jobb spare bursdags penger, ukelønn og ønske seg penger til jul for og få råd. Vi sier NEI til og oppdra utakknemlige, bortskjemte og kravstore barn!! Folkeskikk, takknemlighet, respekt og empati står høyest❤️❤️🥰

 164. Hei du!

  Jeg kjøper merkeklær til sønnen min og kommer ikke til og stoppe med det. Han har parajumper, airpods,iphone11 og med mer. Hva JEG kjøper til min sønn anngår meg og ikke deg!

  Vi har veldig god økonomi og jeg liker selv disse merkene så ikke legg deg oppi hva andre kjøper til barna.

  Helt ok om du kjøper hm og alt dette. Må være opp til hver enkelt men ikke legg deg oppi hva vi velger og gi barna våres.

  Foreldre kjøper etter hvilken økonomi vi har, sånn er det. Vi er i 2020 og ikke 1900 tallet

 165. Dette kunne like gjerne vært skrevet for 40 år siden, da jeg måtte gå med hjemmesydde klær og ble mobbet for det. Den dagen jeg kom med en merkebukse jeg hadde arvet etter en venninne av søsteren min ble det store øyne og spørsmål som «har DU en sånn bukse?? Jeg ble mobbet hele oppveksten på grunn av klær og utseende og ble kalt «feit» fa barnehagen av, selv om jeg overhodet ikke var det. Jeg kunne fortsatt og fortsatt, men stopper her. Det er det samme som skjer i dag som har skjedd i alle år. Det er ikke noe nytt, men det er fortsatt like viktig å fokusere på det. Jeg vet ikke hvordan vi skal få stoppet det. Tror det blir vanskelig. Penger er makt, og Makt er dessverre svært attraktivt for en del mennesker, helt fra barnsben av. Sånn vil det alltid være. Det betyr ikke at vi skal slutte å kjempe mot den. Det vil alltid være viktig å kjempe for et samfunn der alle får være seg selv, og ikke la seg tråkke på av andre. Stå på videre 😊

 166. Fin artikkel. Det er ikke bare nå for tiden dette skjer. Det er ikke noe nytt. Sånn var det når jeg gikk på ungdomskolen for 27 år siden også. Arvet mye klær av min søster og mye var Henry Choice. Det var da Levi’s var halvveis over, Diesel hadde overtatt og var svinedyrt. Mamma fikk endelig råd til en Levis bukse til meg og det første jeg fikk høre når jeg kom kjempefornøyd inn i skolegården var:” Har du endelig fått deg ny bukse Mariann? Også Levi’s da.” i en sånn ekkel tone. Og hvem var det som sa det, jo det var de med nye dyre Diesel gensere og Diesel bukser. Var mye slikt den gang også, ikke bare nå.

 167. Født i ’93 her. Arvet klær fra storebrødrene mine og jenter i nabolaget gjennom barneskolen, men ble aldri mobbet for det. Men på vgs, Frederik 2. i Fredrikstad, ble det annerledes. Jeg var den eneste jenta som ikke gikk med sminke. Hadde heller ikke dritdyre merkeklær. Jentene i klassen fryste meg ut, bortsett fra en.
  Har alltid synes det var lettere å bli venn med gutter, men det var utrolig mange av guttene som også var overfladiske. Ble overrasket.

 168. Skrivefeil…hva er det for noe idiotisk drit å henge seg opp i?!
  Alle skriver feil daglig. Det er evig mange folk som har dysleksi, inkludert meg selv.

  Samfunnet vi lever i nå er blitt en skam.
  TikTok som er blitt det nye for barn og ungdom.
  En gutt jeg kjenner på 9 år, har hengt seg helt opp i hvor mange følgere han har og hvor mange likes han får på det han legger ut.
  Han får Levis klær, Nike klær, Adidas, Umbro og dyre klær.
  Fikk ny iPhone til jul i julepresang, ikke snakk om iPhone 8 eller X.
  Men iPhone XR…
  Det er viktigere at ungene har merkeklær og følger trendene enn hvordan de bor og har det.

  Det er skremmende. Ingen som kan se om noen er velstående eller mindre velstående nå når de gjør alt for at ungene skal ha det samme som alle andre.

  Jeg har slettet Instagram og Facebook. Jeg er 26 år gammel, og vurderer sterkt å slette Snapchat også.
  Vurderer å boikotte alt av sosiale med å slette de, selge iPhonen min og ta frem igjen en gammel Sony Ericson med knapper som tastatur.
  Jeg har fått nok av denne syke verden vi lever i. Hater at man skal være så avhengige av en dum ting som en smart mobil.

  Takk for meg og ut med sosiale medier ✌🏽

  1. men gjør du det? haha neppe. før du har kvittet deg med merkeklær og mobil selv, ikke forvent at en 14-åring gjør det heller.

   Hilsen en med klapptelefon

 169. Hvor gammel er du?
  Jeg er 83-modell og det var samme kjøpepress då også.
  Levis, Buffalo-sko, skate-merker osv.

  Jeg er enig med deg når det gjelder tlf og slikt.
  Og prisene har steget i taket, siden internett, Instagram, Facebook. Jenter vil ha det Kylie Jenner bruker.

  Heldigvis var det ikke så ille da jeg var yngre.
  Men kjøpepresset var like ille, spesielt mtp. Klær.

  Ser du ikke sammenhengen?

  Sosiale medier = større kjøpepress.

  Jeg mener det er mer viktig for foreldre å begrense barnas bruk av mobil og skjerm.
  Vi kommer til å ende opp med en generasjon, fylt med muskel og skjelettplager.
  Det er verre skal jeg si deg, for det går ikke på lommeboken løs, men helsen….

 170. Du skriver som om dette er det mest vanlige, men det tror jeg faktisk ikke det. Jeg har barn på den alderen, på et sted ikke langt utenfor Oslo og kjenner ikke igjen beskrivelsene dine. Føler budskapet ikke når frem fordi du generaliserer utfra noen få egne erfaringer. Budskapet er bra, men det burde kanskje komme fra noens om har mer kredibilitet. Jeg vil høre fra helsesøstre, lærere, utekontakter i kommunene og andre som jobber med barn og unge. Det er sikkert et problem for noen, men lurere egentlig litt på hvor utbredt det er i den alderen.

 171. Lær barna dine folkeskikk og drit i hva andre måtte mene om hva du kjøper om det er dyrt eller billig, det er du og dine som skal bruke det og det viktigste er at dere er fornøyd.
  Det er ikke et samfunnsproblem at ungdom går i jakker til 10 000 kr og har ny iphone, det viser at mange i dette landet har god økonomi (evt. masse gjeld). At man ikke tar seg bryet å lære barna hvordan de skal oppføre seg, det kan by på utfordringer.
  Folk jobber hardt og lenge for å oppnå en såpass romslig økonomi at de kan kjøpe seg og sine akkurat hva de vil, og blir bare for dumt at du skal komme med pekefingeren i trynet på dem og si at dem er problemet. Hvis man ikke er i den posisjonen at man kan kjøpe hva man vil så har man enten ikke jobbet hardt nok eller så har man prioritert annerledes enn de som har penger å bruke.

 172. Helt enig! Desverre har det vært slik en lang stund nå.
  Da jeg var ung ble man utestengt fra klassemiljøet og grovt mobbet både fysisk og psykisk for at man ikke hadde den dyre treningstightsen, de dyre skoene eller en dyr merkeskjorte til flere tusen kroner. Man ble ikke akseptert hvis man gikk med en treningstights fra H&M, alt måtte være 100% kvalitet for å i det hele tatt bli invitert på en klassefest. Forferdelig hvordan ting er og har blitt med årene. Barn og unge i dag har virkelig ikke begrep og forståelse for hva ting koster her i verden og at livet ikke bare handler om et par sko eller mobiltelefon til flere tusen.

 173. Trist å si det, men dette starter allerede i bhg. Mitt barn kom hjem en dag, hjerteknust fordi noen hadde fortalt han at dressen hans var for jenter, den var stygg og ikke noe kul. Jeg hadde for en gangs skyld brukt litt ekstra penger på dress og for han var dressen perfekt, akkurat den han hadde ønsket seg! Han nektet å bruke den igjen etter kommentarene.. Det er så fryktelig trist at vårt samfunn har blitt slik.. Og det føles så kjipt ut å være de foreldrene som står opp mot alt kjøpepresset som er i dag.

 174. Dersom det brukes skoleuniform blir alle like og de som ikke har så god råd kan bruke samme klær som de andre Det blir mindre mobbing og kanskje mer ro slik ar elevene kan lære det de skal, nemlig fag!

 175. Man burde også snakke litt om det er nødvendig med så mye bruk av sminke, falske vipper og om det er nødvendig å stelle neglene sine på salong.

 176. Det er helt tragisk at det har blitt slik. Det er rett og slett skremmende, men en ting som kanskje skremmer meg mer er hva som skjer når disse ungene vokser opp, og får selv barn?

  Vil de videreføre denne terroren? Vil de ta den enda lenger? Jeg tenker at når de er vandt til å få alt som de peker på når de er barn, så vil de kanskje aldri lære om den respekten for andre som vi ble innprentet med i skolen, den gang da, og mentaliteten som rår nå virker til å være en slags innbilt “konkurranse” om hvem som har det dyreste, beste og gudene vet hva. Vil ikke den da bli videreført og forsterket neste generasjon, da de vil sikkert føle at de må ta “gamet” til et høyere nivå for å fremstå bedre enn sin forrige generasjon, samtidig som de skal prøve å “utklasse” andre foreldre, for å fremstå bedre selv, som igjen vil videreføre og forsterke nettopp de samme signalene som de selv ble utsatt for som barn?

  Kjenner jeg blir litt redd når jeg tenker på den tanken der.

 177. Altså, forstår det du skriver.. Men dette blir som å forvente at alle bor i samme blokk.. Eller like stort hus.
  Noen tjener mye mer en andre. Og i altfor mange tilfeller, så får en det man betaler for.
  Hadde jeg sittet på millioner i inntekt, så hadde jeg brukt penger deretter.. Iallefall på sønnen min. Kaster stein i glasshus med dette innlegget ditt.. For deg å meg, og mange, er det kanskje uhørt med jakke til 8K eller iphone 11, for mange andre merkes det såvidt på konto! Vi er som regel voksne nok til å forstå at det er forskjell på folk, også der!
  Syns du bør rette fokuset på oppdragelsen av barn, fremfor inntekt til familier. Når det finnes så ufattelig mange ubrukelige voksne, hvordan forvente at barna skal være bedre?!

 178. Se for deg en blogger som legger ut lettkledde bilder støtt og stadig, har et bilde av seg selv i BH som header på bloggen, bruker masse sminke, tar selvbruning, har falske øyenvipper, fargede bryn, bleket blondt hår, kjøper (og blogger om) jakker, vesker og klokker til flere tusen kroner, klager på leiligheten hun eier med kun ett bad, og ukentlig reklamerer for klær og hårprodukter til sine unge, lett påvirkelige følgere. Høres dette ut som et godt forbilde som bør ta på seg retten til å kjefte på foreldre for at barna deres føler på press? Kun fordi hun sier “du er bra nok som du er”? Det er absolutt et poeng å kritisere kjøpepress blant unge, og foreldre som drar kortet, men jeg anbefaler deg å vende blikket innover før du bruker saker som dette til din egen vinning; flere klikk på bloggen hvor du reklamerer for å tjene penger.

 179. Du kommer med et par meget gode poeng som alle absolutt burde reflektere over. MEN og dette er et ganske stort men! For du burde heller rette kritikken mot deg selv og den industrien du er en stor del av! Du reklamerer for rabattkoder og klær samtidig som du mener foreldre burde gå inn i seg selv. Foreldre har et stort ansvar for sine barn, men samfunnet rundt er ikke uskyldig de heller.

 180. Du er dobbelmoralsk
  Du oppfordre jo selv folk til å kjøpe ting med dei tåpelige reklamene dine
  Så hold kjeft

 181. Kalle, du er ikke bedre enn en femtenåring som mobber. Kanskje noen har f.eks dysleksi? Er deres meninger mindre verdt fordi det er en liten stavefeil ute og går? Bli voksen og fei for din egen dør først. Har du barn? Har du tenkt på at hvordan du behandler mennesker, påvirker hvordan de forholder seg til verden. Du er en mobber, og foreldre som mobber, voksne og barn, skaper mobbere.

 182. Vi som vokste opp på 80 tallet opplevde også mobbing og kjøpepress. Var ikke no internett da…. ble bare sett ned på og fryst ut om du ikke hadde de “riktige” merkeklærne.
  Kjøpepress er ikke no nytt fenomen

 183. Det er vel litt at foreldrene også markerer sosial status og god økonomi gjennoM ungene sine?

 184. Enkelt, ungene blir påvirket av influensere og andre typer ytre faktorer.
  Den kanskje mest innflytelsesrike faktoren er noen fehoder som kaller seg for bloggere.
  Bloggere er en egen rase som er blind for tanken om at de selv er en del av problemet som skaper kjøpepress blandt dagens ungdom.

 185. Hallo folkens, for første gang i mitt liv går jeg inn på en blogg for å kommentere, og årsaken er at dette er noe jeg virkelig er 100% enig i. Skoleuniformer er jeg helt sikker på ville vært et paragdime skifte i positiv retning. Tenk så mange yrker i arbeidslivet vi benytter uniform så hvorfor ikke starte dette allerede fra barneskolen? Åå så mye enklere for oss foreldre, og jeg er helt sikker på at for barn og ungdom så ville vi fjernet en stor del av bekymring og stress med å skulle vite hva slags klær som er det ” rette” hver dag. Jeg vil gjerne være med på en folkeaksjon for å fremme dette som et forslag for byrådet og myndighetene. Utfordrer bloggeren å ta dette videre i andre sosiale medier og på den måten la oss sette dette på dagsorden!

 186. Æ må sei d at du mister kølle kalle, du lusker tydelig vis rundt i kommentarfelt før pirk på skrivefeil å grammatiske feil, så da lure æ på ka f…. les du sånne innlegg overhode? Fokus på tema e vel d viktigste her? ELLER? Ka du mein Kølle/Kalle? Nett TROLL kalles folk som klage å plage alle andre i kommentarfelta..

 187. Mobbing finner alltid en årsak. Er det ikke klær eller gadgets, så er det frisyren, hårfargen, ja, selve håret kan bli en årsak. Det er ikke kjøpe vanene til foreldrene man bør bekjempe men heller spørre seg hvorfor så unge gutter og jenter mener det er greit å behandle en som er annerledes enn dem på den måten.

 188. Sånn har det da alltid vært! Dette er ikke noe nytt.
  Når jeg gikk på ungdomskolen i 1994 så var det også “klespress”.

  Men vet du hva? Det er kun mobberne (1 % av skolen) som går rundt og mobber de som ikke har de dyreste klærne. Resten bryr seg ikke om det.
  Så det er nok de svakeste og usikre på skolen som går rundt og er redde for dette.
  Hadde det ikke vært klær, så hadde det vært noe annet de hadde blitt mobbet for.

  Så du snakker egentlig om et problem som ikke er eksisterende i dag.

  Moren min kjøpte aldri de dyreste klærne, og jeg hadde masse venner og klarte meg fint på skolen.
  Men vet du også hvorfor? Fordi jeg klarte å svare for meg og ta igjen. Det er nok heller noe man bør lære barna sine istedenfor å kaste bort penger på klær.

  Mobberne vil alltid finne noe å mobbe for: utseende, klær, mobiltelefon, penger, status, etc. etc.

  1. Hun snakker vel strengt tatt om et problem som faktisk eksisterer. Selv om mange barn er sterk nok til å stå i mot, så er det jo et problem for andre barn.

   Jeg husker selv da jeg fikk noen nye vintersko i 4. klasse. Noen jenter i klassen sa at det var jentesko jeg gikk med. Det gjorde de kun én gang! Etter det klarte de ikke å snakke på flere dager. Jeg målbandt de med sjarmen min 😉 Nei, dessverre. Jeg sluttet å gå med skoene. Uffda happens.

 189. Bra skrevey💕eg e aleine mamma til 3 og eg har ikke råd til denne galskapen. Mine barn e heldiggvis fornøyd med å få arve klær og de elsker å kunne arve vekk sine klær og og samme med leker de gir vekk til andre som og trenger det. Ja min elste datter på 9 har begynnt å kjenne på presset fta skolen så eg søiter veldig med henne om dagene der har det gått så langt no at vi måtte sette inn skolevegringsteam som kan hjelpe litt til. Det e helt utrolig at foreldre kan kjøpe så dyre klær og ting.barna lære jo ikke værdien av penger og de setter nok ikke så stor pris på det de får heller. Nei det lå bli en stopl på dette presset

 190. Hehe. I min tid på skolen på 80-tallet så var det de som gikk med dyre klær som ble mobbet. “Soss”…”femi”…Tidene har virkelig forandret seg. Eller så må det vel være at skolen jeg gikk på var på et tettsted der folk var mer beskjedne og ikke så opptatt av å vise økonomiske muskler.

 191. Dette er dessverre ikke et nytt fenomen. Var slik både på 80 og 90 tallet. Og hadde du arvet noe, så fikk du jaggu høre det også. Moren min hadde ikke verdens beste råd. Men likevel var både jeg og søskna mine pene i tøyet og hadde det vi trengte. Klærne ble arvet. Husker jeg var stolt da jeg arva den ene tøffe buksa til søsteren min. Og ble latterliggjort i klassen. Det var sikkelig sårt. Og det mest komiske er at de som mobbet meg for de arva klærne den gangen roper høyt i dag om gjenbruk etc.

 192. Holy, over 1 år sen med å kommentere. Driter i om det kommer noe dialekt her.

  Men, jeg deler dette blogg innlegget. Synes at dette skal ut i lyset igjen.
  Fordi jeg er oppgitt og rystet av foreldre som mater ungene med penger, dyre klær og sko. Hvor ender det lurer jeg også på 😳

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *