Da nakenbildet mitt ble spredd

Categories Tanker 💭

Jeg husker så godt hvordan jeg hadde det for tre år siden. Tre uker tidligere ble det publisert et bilde av meg på appen Jodel, uten klær, da jeg sto og skifta i garderoben på treningssenteret.

Jeg satt og spiste lunsj med familien min, og jeg hadde lagt vekk mobilen. Jeg gikk på do etter at vi hadde spist, med mobilen i hånda og da jeg åpnet den så skjønte jeg at noe var galt. Mobilen min rant over av meldinger fra både kjente og ukjente. Fra hun jeg ikke hadde pratet med siden ungdomsskolen, fra broren til en gammel venninne og fra en fyr som syntes jeg så deilig ut. Fra en som kalte med stygg. Fra en som lo. Fra en som sa at jeg fortjente det.

Jeg ble sittende på badet og måpe. Og så ble redd. Panikk. Hva faen gjør jeg nå. 

Jeg skulle bare visst at det å møte blikket til hun i kassa på butikken, møte hun jeg visste at visste som ikke sa noe og føle at jeg like godt kunne gått naken nedover Karl Johan bare skulle være barnemat i forhold til hva som kom. For drittslengingen, uthengingen og hetsen som kom i ettertid var verre. Anklagende, meningene og hatet. Blikkene. Skriveriene. Meldingene.

Jeg turte ikke å lese mine egne kommentarer, åpne min egen innboks eller å møte ny mennesker. De mente at jeg likte oppmerksomheten, at jeg hadde delt bildet selv for å få det og at jeg fortjente det. At jeg var en drittkjerring, en hore og at jeg var patetisk.

Jeg kommer aldri til å glemme da pappa fortalte at en kollega av han fortalte at han hadde funnet bildet på en pornoside. Bildet av meg, etter en treningsøkt, mens jeg skifta.

Tre år senere så sitter jeg her, mer rusta enn noen gang. Jeg lærte mye av det som skjedde og det som skjedde i ettertid. Jeg lærte at man aldri skal dømme noen man ikke kjenner. Jeg lærte at det alltid finnes to sider av en sak. Jeg lærte at man kommer lengst med å være ålreit. Og jeg tok avstand. Avstand fra drittslenging, avstand fra hets og avstand fra anonyme forumer fulle av sladder, usannheter og mennesker som liker å lese dritt om andre. Jeg sa til og med til enkelte at om de fikk noe ut av å for eksempel være på gossip-sidene på Jodel, så trengte vi ikke å ha noe med hverandre å gjøre.

Jeg anmeldte saken, og etter om og men så ble henlagt på grunn av manglende ressurser. Politiet gjorde ikke noe, jeg fikk ikke gjort noe og Jodel svarte ikke. Jeg satt igjen med en følelse av at man kunne gjøre hva faen man vil på internett, til og med true, hetse og spre nakenbilder.

I går ble det klart at Jodel stenger sladderkanaler, og jeg skal være helt ærlig å si at det føles litt som en seier, selv om det er tre år for sent.

Joda, jeg skjønner at det er kjipt for de som har brukt mye tid der inne, de som ikke skjønner at det har vært en uting, de som mener at de har ytringsfrihet, de som mener at det bare er gøy, de som har har skrevet, hengt seg på og slengt med leppa, de som har funnet glede ved det, de som har hetset og de som har elsket å lese og skrive sladder, sant eller usant om kjente og ukjent fjes. Jeg skjønner at det er kjipt for dem, men de kan jo kanskje ta hintet nå, og kanskje begynne med noe annet som er mer givende enn å lese og skrive anonymt dritt. Begynn å gå tur i skogen, hjelp en eldre nabo eller begynn å jobbe for en frivillig organisasjon. Jeg lover at det gir deg mer. 

Med fare for å trå noen i mitt eget liv på tærne og med fare for å fyre opp de aller hissigste nettrollene: Jeg mener med hånda på hjertet at man ikke kan ha det godt med seg selv om man føler et behov for å lese og skrive dritt om andre. Det må være et eller annet langt der inne, som stikker, og som gjør at man tror at man får det bedre ved å jekke ned andre. Det er nok mange som ville nekta for det jeg sier nå, men da skulle jeg gjerne likt å vite hva det gir deg og hvorfor.

For det er ganske rart med det, men du blir ikke lykkeligere av at andre er ulykkelige, du blir ikke penere av å rakke ned på andre sitt utseende, du blir ikke tynnere av å kommentere andre sine kropper, du blir ikke et bedre menneske av at noen andre driter seg ut og du får det ikke bedre av å skrive dritt om andre.

Det er alltid fare for at det kommer noe nytt, et sted eller er forum der trollene kan trolle seg sammen, men jeg har lært at det er de det er synd på, det er ikke meg.

4 kommentarer

4 thoughts on “Da nakenbildet mitt ble spredd

  1. Nei fy f… har virkelig ikke ord! Fatter ikke hvorfor man på død og liv må ødelegge folk! Hva får man ut av det? Tenk at du ikke skulle få skifte i fred i garderoben uten at noen deler bilde av kroppen din! Kjenner det koker inni meg!!

  2. Jeg er så inmari enig med deg i det du skriver om man umulig kan ha det godt med seg selv om man har behov for å lese eller skrive dritt om andre.
    Det er absurd at det i det hele tatt skjer.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *