Jepp, vi snakker Paradise Hotel

Categories Blogg, Tanker 💭

For noen måneder siden fikk jeg spørsmål om jeg kunne tenke meg å være med på Paradise Hotel. Til tross for at verdiene, holdningene og konseptet i beste fall er alt annet enn hva jeg står for, så må jeg ærlig innrømme at jeg vurderte det. Mest fordi jeg lekte med tanken om at jeg kunne gjøre en forskjell, eller, være et forbilde. Men, her sitter jeg, temmelig bleik og like kjedelig og ser på fra sofakroken.

For en stund siden leste jeg en kronikk i VG der Maren Olava Ask Hutt (21) stilte spørsmål om hvem som skal være forbilder for ungdommene våre.

Hun viste til at blant annet youtuber og realitystjerne Robin Johansson er med som deltaker i årets sesong av Paradise Hotel, til tross av at han tidligere har sonet to måneder i fengsel for vold mot både en kvinne og en politimann. Hun viste også til at Melina Johnsen som etter én dag på det skandaløse reality programmet Ex On The Beach ble norgeskjent for å ha kalt ei jente hun nettopp hadde møtt for “bleik”, “feit”, “ikke en dritt” og “bitch”.

Hun stilte spørsmål om det er mobbere og voldsdømte vi ønsker at landets ungdommer skal følge og se opp til, og jeg tenker at vi kanskje skal prøve å se det på en litt annen måte.

For ja, det er i beste fall tragisk at man kan bli kjendis for å kalle noen for stygge ting på TV, at man til og med kan lage en sang og tjene penger på det, sånn som Melina Johnsen har gjort, men de ungdommene jeg kjenner vet stort sett bedre enn å ha forbilder som dette. Om jeg i det hele tatt kan kalle de for forbilder. 

De aller fleste ungdommene jeg kjenner ser på Paradise Hotel og Ex On The Beach med kritiske øyne, for å le og fordi det er underholdende. Ikke fordi de henter inspirasjon eller for å finne ut hvilken vei de skal ta i livet.

Jeg opplever stadig at jeg og min generasjons dømmekraft og intelligens blir undervurdert, for vi er faktisk en ganske kul, oppegående, spennende, inspirerende og tøff generasjon. Og forbilder? De er det MANGE av.

Vi har forbilder som Johannes Høsflot Klæbo, Vegard Harm, Astrid Smeplass, Karsten Warholm, Ada Hegerberg, Gina Gylver og Emma Ellingsen, for å nevne noen under 25 år. Lista er lang.

Vi er en generasjon med engasjement, vi presterer bedre enn noen gang og vi tør å bruke stemmene våre. Vi inspirer, vi lærer og vi tør å være annerledes – Og det er skikkelig fett.

Vi kommer ikke til å bli kvitt såkalte dårlige forbilder og rollemodeller. De har eksistert i alle år og jeg er redd det bare kommer til å bli flere av de med sosiale medier. Jeg tror at dermed at det er viktig at foreldre tar ansvar, at de får barna sine til å føle seg vel og at man heier frem de forbildene som har sunne og gode verdier, for ikke å snakke om at vi har litt tillit til min generasjon som faktisk får oss høyere utdannelse enn noen gang, spiser sunnere enn noen gang og der de aller fleste av oss er skikkelig ålreite.

For å svare på om hvem som skal være forbilder for ungdommene våre så har jeg en ganske lang liste med bra, sterke, inspirerende og gode navn. La oss heie på de gode forbildene, la oss framsnakke de og gi de en “follow” på Instagram – For det er en haug av gode forbilder der ute som ikke kaller andre for verken feite eller sier til andre at de ikke er en dritt, men som faktisk gjør en skikkelig god jobb og som inspirerer hver eneste dag. Som gjør en forskjell for noen. Ja, annet enn å gi noen rævva selvfølelse, tilbud på restylane og nye gloser å ta med seg i skolegården.

Det beste ville jo vært om alle ungdommer kunne være seg selv og slutte å prøve og være noen andre, og heldigvis har vi MANGE flotte forbilder som kan vise vei!

Nå skifter jeg kanal.

// Marty

 

 

0 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *