Fra en russemamma til en annen

Categories Tanker 💭

Gjesteinnlegg fra mamma

Datteren min skulle egentlig vært russ i fjor, men hun valgte å stå over. For å være helt ærlig, så syntes mammahjertet mitt at det var helt i orden. Hun valgte det helt selv, og jeg skal innrømme at jeg egentlig hadde forberedt meg på at russetiden skulle ta innmarsj i hverdagen vår igjen, men slapp unna. Jeg mimrer fortsatt tilbake til maimåned for fire år siden. Da eldste mann hadde dratt på seg russebuksa og jeg lå hjemme uten noe særlig nattesøvn. Jeg mimrer tilbake til mislykkede samlinger, fyllesyke og sprengte trommehinner. Russetiden tok på, samtidig som den var morsom, lærerik og for ikke å snakke om en helt spesiell opplevelse. 

Som russemamma måtte jeg ta noen forhåndsregler, mest for min egen del, men også for at han skulle få det best mulig. Jeg fant fort ut at det lønte seg å spille på lag, fremfor å være uenig. Jeg lærte at det var verdt det å mase om ullundertøy, selv om han syntes jeg både var masete og slitsom. Jeg lærte at sengen alltid måtte være oppredd, sånn at han bare kunne stupe i seng. Jeg lærte at det alltid måtte være mat tilgjengelig, og at jeg alltid måtte lage litt ekstra. Men mest av alt, så lærte jeg å støtte han i at dette var gøy og at dette var hans valg.

Russetiden er en krevende tid, men også en tid hvor både jeg og han lærte mye. Jeg oppdaget at russen min kanskje ikke var så voksen som jeg trodde, og at han faktisk trengte at jeg som mamma var tilstede. 

Så jeg har noen råd som eks russemamma, til en annen russemamma: 

1. Snakk med russen din om å ta vare på hverandre. Både gutter og jenter! Det er kaldt, det er hektisk og det er mye alkohol. 

2. Vær edru! Du må alltid være klar til å kjøre. Det finnes flere grunner til at du skal trenge det, men akkurat på denne tiden er det viktig å være tilstede. Vinglasset på fredagskvelden må muligens erstattes med en kjøretur til Tryvann. 

3. Ullundertøy er viktig, både oppe og nede – For ikke snakke om ullsåler. Det blir kaldt, og det er ingen unnskyldninger for å la være. Selvom du føler at russen din burde ta ansvar selv, kan det være lurt å ta litt ansvar for de. 

4. Vær tilstede. Gi en klem, både til din egen russ og til de andre. Sørg også for at vennene til russen din kommer seg trygt hjem, eller at du har en ekstra soveplass hvis det skulle være nødvendig. 

5. Ha alltid mye mat klart. Det er lett å glemme og spise, og det er viktig å sørge for at de får i seg nok. Ha noe de bare kan slenge i seg fort, og gå til innkjøp på noe de kan hive i seg fra bukselomma. 

6. Fyll opp vannflasker de kan ha med seg, med vann. Jeg tror ikke nødvendigvis det er smart som forelder å kjøpe inn alkohol, da de faktisk er gamle nok til å kjøpe det selv. Det er ikke vår oppgave at de drikker seg fulle. Riktig og nok væske er alfa omega!

7. Gå til innkjøp på ørepropper, og oppfordre til å bruke det. Ødelagt hørsel forekommer og det går ikke an å reparere. 

8. Ta praten om sex og beskyttelse, uansett hvor ubehagelig det er. Det er også vår oppgave å fortelle hvor vi mener grensen går, og ta nei er nei-praten. Minn de på at det er lurt å bruke kondom og at det er lov til å ikke ville. 

Jeg tror riktige holdninger som foreldre smitter over på ungdommen vår. Jeg tror det er viktig med en åpen og god dialog, og ikke minst forståelse. Russen må faktisk forstå at man som russeforelder er bekymret, samtidig som det ikke er vår oppgave å begrense de! Russetiden er ikke livet, men en feiring vi kan velge å støtte eller ikke. Jeg tror vi tjener på å støtte opp og være tilstede. Alvoret kommer fort nok, og vi har jo alle vært unge og vet hvordan ting fungerer. 

Nå skal jeg lene meg tilbake og vente spent på om jeg må forberede meg på en ny runde med russetid når yngstejenta blir så stor. 

Lykke til – Og vær til stede! 

Facebook HER – Instagram HER – Snapchat Martinehalvs

// Mammaen til Marty 

3 kommentarer

3 thoughts on “Fra en russemamma til en annen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *