Jeg slutter å bruke BH

Categories Tanker 💭

Om få dager ønsker vi en ny måned velkommen og hvert år brukes oktober til å markere Rosa sløyfe-aksjonen av Brystkreftforeningen og Kreftforeningen. «Den rosa sløyfen» er et internasjonalt symbol, og hvert år brukes det egne profiler til å designe disse. Målet med aksjonen er å vise solidaritet til brystkreftrammede, spre informasjonen og økte kunnskapen om brystkreft. 

For ett år siden mistet en god venninne av meg moren sin av brystkreft. 

For to uker siden fikk en venninne av meg diagnosen brystkreft.

For tre år siden overlevde læreren min brystkreft. 

Vi kjenner alle noen som på en eller annen måte er rammet av brystkreft. I år er fokuset senskader av brystkreft og at én av tre kvinner som overlever brystkreft får senskader av behandlingen, og for mange av dem blir ikke livet det samme som før. 

I år har jeg bestemt meg for å la BH-en bli liggende i skuffen gjennom hele oktober. Jeg velger å la være å bruke BH fordi jeg hver eneste dag kommer til å skrive om hvordan dagen min har vært uten BH både på trening, jobb og i sosiale settinger, og fordi jeg i oktober kommer til å skrive om brystkreft, gang på gang.  
 

Vi kvinner trenger ikke pupper for å være kvinner, men det er en del av vår femininet, vår identitet og vår kropp. Vi får ofte høre at man skal ha på seg en BH, ettersom det er det «rette» å gjøre, og det er en forutinntatt mening som finnes over hele verden. Mange mener at en kvinne som har på seg en BH er mer attraktiv enn en kvinne som ikke har det, men mange som har hatt brystkreft har vært nødt til å fjerne et eller begge brystene, og ikke kom her å si at det er BH og pupper som gjør en kvinne attraktiv. 

Her har du 9 grunner til å droppe BH:

1. Forbedrer brystenes form

En forutinntatt mening vi ofte får høre er at brystene blir hengete om vi ikke bruker BH – men i virkeligheten er det tvert om!
En fransk studie har nemlig bevist det motsatte. Studien peker på at kvinner som alltid bruker BH til hverdags fikk svekkede brystmuskler, ettersom brystene alltid hadde støtte og behøvde derfor ikke å utvikle sin egen.

2. Sov bedre

Å sove i en BH er ikke særlig komfortabelt og kan over tid forstyrre søvnrytmen din. Denne studien påpeker at til og med pyjamasen din kan påvirke hvorvidt du får en god natts søvn eller ikke, og forskerne oppfordrer alle til å sove nakne.

3. Øk sirkulasjonen din

Samme studie som vi nevnte ovenfor beviser også at stramme klær som BH-er kan påvirke blodsirkulasjonen. Om plagget sitter for tett mot kroppen i lengre tid kan det forårsake at større blodkar komprimeres.

Dette kan i sin tur innebære alvorlige kardiovaskulære problemer senere i livet – og det er ikke noen som helst fine push-up BH-er i verden verdt, eller hva?

4. Forbedrer brystenes helse

Den franske studien har også bevist at brystenes helse blir påvirket.

Nei, det kommer ikke til å forårsake brystkreft eller lignende problemer. Men det kan påvirke om skitt eller svette setter seg inne i BH-en som kan lede til infeksjoner, utslag eller kviser på brystene.

Den har rettet seg spesielt mot BH-er som ikke har rett passform. En BH med en kopp som gjør vondt kan forårsake at vi får vansker med å puste, brystsmerter eller andre ubekvemmeligheter.

5. Spare penger

Et sterkt argument for å være uten BH er den økonomiske biten. En god BH koster fort mange hundre kroner, så hvorfor ikke skippe den og legge pengene på noe morsommere i stedet? Eller bruke de til å støtte Rosa Sløyfe-aksjonen

6. Styrker brystene dine

Når brystene tvinges til å kjempe mot gravitasjonen blir de sterkere, og vi vet alle at sterkere muskler er større enn svakere muskler.

Vi refererer igjen til den franske studien når vi sier at brystene kan vokse en hel del i størrelse om de får henge fritt!

7. Forbedrer brystvevet

Et 15 år langt studie beviser at om du har på deg BH til daglig så forhindres brystene dine fra å skape friskt vev. Friskt vev er viktig av mange grunner, men den viktigste er nok at friskt vev kommer til å minske (men ikke eliminere) risikoen for ulike typer brystkreft.

8. Pustingen forbedres

Denne er ganske lett å forstå. Når noe sitter tett rundt brystkassen din i mange timer per dag, 365 dager i året, da blir pusten begrenset.

Selvsagt kommer ikke en BH til å avgjøre om du kan puste eller ikke, men tenk etter: Det stemmer vel ganske godt at BH-en strammer rundt brystkassen?

9. Komfort

For mange kvinner er komforten den absolutt største grunne til at de velger bort BH-en. Tenk etter: finnes det en større lettelse enn å få ta av seg BH-en etter en lang dag?

Det redder ingen liv at jeg velger å ikke bruke BH gjennom hele oktober, men det er med på å sette et viktig fokus. 

Brystkreft er den vanligste kreftformen blant kvinner og 3415 kvinner fikk brystkreft i 2015. En dag kan jeg være en av disse, og da ønsker jeg å ha bidratt med det jeg kan i forkant. 
 

Facebook HER – Instagram HER – Snapchat Martinehalvs 

// Marty

4 kommentarer

4 thoughts on “Jeg slutter å bruke BH

  1. Takk for at du setter fokus på dette, Martine!😊
    Jeg ble selv rammet av brystkreft i fjor høst. Heldigvis gikk det bra! En av grunnene til at det gikk bra var at jeg jevnlig sjekker brystene mine, og merket en kul, så det ble oppdaget tidlig.
    Hvis venninna di ønsker å snakke med noen som har vært gjennom det hun nå skal gjennom, kan hun gjerne ta kontakt med meg!

  2. En stor undersøkelse viste at 3 av 5 kvinner har store smerter som følge av BH. Det går på nakke, rygg og skuldersmerter. Tenk hva dette koster samfunnet i sykepenger. Hadde mannfolka fått velge ville de forby all bruk av BH 😉

  3. For de som har stramme nok pupper til å gå uten BH, så høres det ut som en drøm. Jeg har absolutt ikke sjangs i havet å gå uten BH, hvis jeg i det hele tatt prøver å løpe en distanse på 5m så ender jeg opp med at en av puppene rett og slett bitch slapper meg. Ikke bare det, men graviditeten er jeg under nå har jeg aldri opplevd makan til smertesekker. Å sove er blitt et problem for uansett hvordan jeg legger meg så er puppene i veien og så vonde at jeg ikke får sove. Bruker størrelse 80F/G og de er naturlige, jeg dør hver gang jeg føler for å unne meg nytt undertøy for en helt simpel svart BH koster meg minst 500kr. Synes det burde vært slik at slike som meg kunne fått en spesial avtale som utgjorde at jeg fikk tilbake en viss skatteprosent fordi det rett og slett ikke eksisterer gode, og komfortable BHer under 200lappen. Samme som jeg synes vi damer i Norge burde fått bind og OB gratis!
    Synes det er flott av deg å legge lys på et tema slik som brystkreft, det er veldig utbredt i et så lite land som Norge men føler fortsatt det ikke finnes nok vitenskap og forskning innenfor dette, som det er med alt annet av kreft og sykdom i dette landet. Bare å nevne det tror jeg utgjør en forskjell for lesere.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *