Top Model prøver å dra kroppsdebatten i riktig retning

Categories Tanker 💭

Jeg er med i årets sesong av Top Model. Allerede før programmet har startet har kroppene våre blitt kritisert. Konseptet i årets sesong er å gå bort fra syltynne modeller, og fremme vanlige, formfulle jenter og kvinner. Jeg gikk lenge og vurderte om jeg skulle bli med i konkurransen, rett og slett i frykt for ikke å være bra nok. For ikke å være stor nok, og for ikke å være liten nok.

Men til tross for konseptet og det sunne fokuset på kropp, stilles det spørsmål i mediene om størrelsen på deltagerne. Spørsmålet bygger på hvorvidt deltagerne ikke fyller kravene til det å være formfulle. Det skrives at vi passer størrelse 38-40, og at vi kan være med å påvirke at unge jenter tror de er såkalt «plus size» og at dette kan oppfordre til spiseforstyrrelser.

Og jeg er enig.

Jeg er nemlig enig i at ikke alle jentene, kanskje inkludert meg selv, ikke er store nok.

Men jeg vet i hvert fall med meg selv at jeg representerer sunnhet, og er en god størrelse 42 – med stolthet. Det er flere av deltagerne som er mye mindre enn meg, men hva med å se hele spekteret, med alle typer jenter? Vi er en bukett med jenter i alle farger, former og fasonger. Vi representerer selvtillit, cellulitter og bilringer. Jeg vil ikke tro at jeg oppfordrer til spiseforstyrrelser, negativt selvbilde eller selvfølelse. For jeg vil være ærlig på at jeg ikke bare representerer selvtillit, sunnhet og et godt selvbilde. For jeg, som de fleste deltagerne, er akkurat som alle andre jenter. Vi sliter med å akseptere egen kropp, vi snakker nedlatende om oss selv og det er mye vi gjerne skulle endret på. Men vi er jenter som gjør et tappert forsøk på å akseptere oss selv.

Jeg ønsker at folk, jenter som gutter, skal se det hele ved meg og de andre deltagerne. Jeg ønsker ikke at vi skal fokusere på størrelse, jeg ønsker at vi skal fokusere på at noen forsøker å ta kroppsdebatten ett steg videre. At noen ønsker å fremme kropp på den måten det gjøres, og at kropp er vakkert. Jeg synes ikke vi skal omtale noe som «plus size» eller «curves». Jeg mener ikke at vi skal kritisere en kropp som passer størrelse XS, en kropp som passer XL, eller en kropp som passer XXXXL.

Jeg mener nemlig at det ikke burde finnes slike kategorier, uansett farge, fasong og størrelse. Jeg ser ikke noen grunn til å kalle noen «plus size», når vi ikke kaller motsatt ende av skalaen for noe annet enn bra nok.

Jeg blir irritert hver gang jeg går inn i en butikk som har egne «Hei, du som er litt større og annerledes enn alle andre»-avdelinger. Jeg kan ikke fatte og begripe hvordan vi i 2016 kan tillate oss og kategorisere, fremfor og akseptere kropper og mennesker som de er. Jeg ønsker å vise at yrker, drømmer og håp ikke kan begrenses på grunnlag av utseende og størrelse. Jeg er lei av at det kommenteres når en idrettsutøver er større enn normalen, at vi henger oss opp i en som er litt større på gaten, at noen ser litt annerledes ut enn oss, og jeg er også lei av at vi kritiserer alle som forsøker og fremme sunnhet rundt kropp. Jeg har ingen grunn til å gjøre narr av andre, og jeg har faktisk mer enn nok med å slutte å gjøre narr av meg selv.

Årets sesong av Top Model gjør et forsøk, og jeg velger å se på det som positivt. Deltagerne er jenter med historie, problemer og glede, akkurat som jentene i statistikken vi henviser oss til når vi diskuterer psykisk helse.

Bransjen tar et steg, og jeg mener den tar et steg i riktig retning. Vi trenger alle å tenke «Kroppen er noe jeg har, og den definerer ikke hvem jeg er».

Følg meg gjerne på:

Facebook HER

Instagram HER

 – Du kan også lese innlegget i Aftenpostens papirutgave og på nett HER

– Marty
 

 

14 kommentarer

14 thoughts on “Top Model prøver å dra kroppsdebatten i riktig retning

  1. Veldig bra skrevet. Jeg synes det er alt for strenge regler i modellbransjen. Jeg selv er lav og tynn. Og får beskjed gang på gang om at jeg er for liten til å kunne være modell. Jeg synes det er urettferdig. Jeg er stolt over kroppen min og hvordan jeg er. Dumt at bransjen skal holde seg til strenge regler. Ingen er perfekt. Vi er fine og unike på hver vår måte. Og jeg mener bransjen burde åpne opp for det. Jeg gleder meg kjempe mye til å se deg på Top model. Heier på deg.

  2. GO MARTINE!
    Utrolig bra skrevet, du klarer å sette ord på så mange ting som er viktig, og ofte ikke har “en stemme” i medienorge fra før av! Følger bloggen din og har gjort det siden innlegget du hadde i en ishockeydiskusjon for en tid tilbake, og har med glede og tårer lest bloggen din og fulgt deg på instagram siden! Du er så utrolig vakker og flink til å skrive, gleder meg til å følge deg videre og heie på deg i Top Model! <3

  3. fedme er Europas største helseproblem, og flere dør av det enn tobakk, alkohol og alle typer narkotika tilsammen

  4. Enig med budskapet, men reagerer litt på at du bruker ordet “vanlige”. Jeg føler meg også vanlig, selv om jeg er naturlig tynn og passer str XS. Ideelt sett burde programmet visse bredden i befolkningen, fremfor det ene eller andre.

  5. Syns dei klærna som er xs-s-m virke ut som di er for større folk,jeg er ikke sykelig tynn men likevel blir xs i bukser litt for store ,tydeligvis er det problemer i klesveien når man er tynn og

  6. Kjempebra at det åpnes opp for at flere “kroppstyper” løftes fram som vakre! 🙂 Heia normale jenter og normale kropper! 🙂 Du er nydelig, og flink til å formidle! stå på!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *