Jeg blør én gang i måneden – Hvorfor er det ikke gratis?

Categories Tanker 💭

Jeg kan meddele at de neste linjene byr på mye mensen. Men det er viktig at vi tar praten, for det gjelder faktisk cirka 50 % av oss.

Det kan jo hende at du mener at det ikke gjelder deg personlig, men det gjelder garantert ganske mange som du er glad i. Ja, og da er det jo kult å bry seg!

Jeg skal ikke klage sånn altfor mye på mensen, til tross for at jeg personlig er på min niende dag med gørr, smerter og et litt skiftende humør.

Det viser seg at kvinner i løpet av ti år i gjennomsnitt bruker ca. 3600 tamponger eller bind. Alt i alt så menstruerer vi i 6,25 år av livene våre. Prisene per pakke varierer stort sett mellom 20,- og 50,-. I tillegg til den prisen så må mange av oss ha smertestillende og ja, nye truser, sånn som jeg måtte i går, fordi jeg blødde gjennom på et ganske så upassende sted.

I tillegg må vi betale 25 % moms av produktene vi kjøper, til sammenlikning så betaler jeg 15 % moms for en pakke med tyggis. Kult at staten tjener penger på at jeg har mensen!

Og jeg lurer… Hvorfor i alle dager er ikke bind og tamponger gratis?

Haugevis av unge jenter hopper over mensen, fordi p-piller er gratis, mens bind og tamponger ikke er det. Det er enkelt å få tak i gratis kondomer, mens vi må betale dyre dommer for bind og tamponger.

Jeg forstår at enkelte menn vil humre godt av dette, og antakeligvis komme med en dårlig vits eller et motargument om at menn da burde få gratis barberhøvler eller støtte fordi mange behøver mer mat enn kvinner. Forskjellen er at skjeggstubber ikke forhindrer deg i å delta på fotballtrening eller svømmegym. Mensen venter ikke på lønningsdag eller ukepenger, skjegget kan vente, akkurat som at mine ubarberte legger kan vente – For det er nemlig et valg vi tar, men vi kan dessverre ikke velge bort mensen.

Det hadde vært fint om en kvinne kunne svare på hvorfor bind, tamponger og menskopper ikke er gratis, for jeg vil faktisk tørre å påstå at en mann uten døtre, nedblødde laken, blodige truser i skittentøyet, sene butikkbesøk og beskjeder i meldingsboken ikke kan uttale seg.

Det hadde jo også vært kult og sett hvor langt vi hadde kommet innenfor samme felt, om det var menn som blødde fra tissen hver måned.

Bind og tamponger er faktisk ikke en hverdagsluksus, det er et behov vi har for at vi skal fungere i arbeidslivet, på skolen, på idrettsarenaer og i fritidsaktiviteter. Samfunnet er faktisk avhengig av oss, på lik linje som vi er avhengig av bind og tamponger.

Det hadde jo liksom vært fint å kunne blø gratis.

23 kommentarer

23 thoughts on “Jeg blør én gang i måneden – Hvorfor er det ikke gratis?

  1. Tine, hva med oss som ikke kan bruke hormonprevensjon? Hormoner gir bivirkninger, for noen er det faktisk ikke sunt. For min del fungerer jeg ikke i hverdagen proppfull av hormoner – sur, deppa, vektøkning og nedsatt sexlyst. Rett og slett nedsatt livskvalitet HVER DAG.

  2. Så du mener kvinner skal gå på prevensjonsmidler fram til overgangsalderen? Skal unge jenter starte med prevensjonsmidler for å unngå mens? Når de engang ikke trenger prevensjonsmidler enda? Også moralen i det da.. skal man velge bort noe av det naturligste i verden? Hvilke signaler sender vi ut da? At mensen er flaut og fælt? Jeg kan feks ikke ha gratis p-piller pga. andre medisiner jeg står på. Hadde du ikke satt pris på gratis bind/tamponger? For man bruker faktisk mye penger på det.. jeg hadde iallfall blitt glad for det.

  3. Tine… vi kan ikke stoppe mensen hver eneste måned. Kroppen må rense seg. Men siden du da mener at verre er det ikke. Nei vel. Hva gjør du når du får mensen da? Tar p-piller uten stopp i 12 måneder? Man må uansett ha mensen. Vi er kvinner så det er i vår natur å ha det pga eggproduksjonen vår.

   Mensen er en del av det å være kvinne kjære deg. Eneste måten å bli kvitt det fysisk er å fjerne eggstokkene osv. Men da kan man ikke få barn.

   Sier heller ja til gratis bind og tamponger enn å stoppe mensen for det kan faktisk være helsefarlig.

   Så Martine! Jeg er enig med deg! Skulle vært gratis med bind og tamponger for det er rett og slett noe vi trenger i hverdagen om man vil eller ei. I tillegg blir det store summer i løpet av et år. Så JA til gratis bind og tamponger!

   1. Ikke spre myter!! Det at kroppen må “rense seg” er en skikkelig seiglivet myte som ingen med kunnskap om kropp, medisin og anatomi støtter. Ikke bidra til å gjøre folk usikre på hva som er sant og usant om mensen 🙂

   2. Oi hvis du mener man trenger menser for å “rense” så er du forferdelig uopplyst. Det finnes INGEN medisinsk grunn til å ha mensen med mindre man er interessert i å bli gravid. Punktum. Det er ikke helsefarlig en plass. Slutt å spre løgn.

  4. Ja, for p piller er “kjempe bra” for kroppen din…. Er ikke alle som kan bruke Det uten å bli helt emosjonelt ødelagt.

 1. Ting er aldri gratis og det er vel andre ting som ville vært mer nødvendig enn bind og tamponger.
  Feks. uten mat kan ingen leve, hvorfor er ikke mat da gratis?

  1. Skrevet av mann 50 år.

   Fordi det ikke angår alle selvfølgelig. Man får jo støtte dersom man har dystleksi, cøliaki ect. Sykt å tenke på at det prioriteres foran noe kvinner trenger så sårt

  2. Litt vel drastisk å ta det videre til mat da… Haha! Det som er problemstillingen er at kvinner MÅ ha bind/tamponger, men ikke menn! Og det i seg selv, er urettferdig!

  3. men mat og drikke må jo alle ha. som betyr at det er likt for både gutter og jenter. men mensen der imot er det bare jenter som har, det er bare jentene som må betale ekstra for noe som vi ikke velger selv.

 2. Sååå enig, Martine! Jeg tror det ikke er gratis fordi vi kvinner ikke står opp for oss selv – vi er vandt til å bli undertrykt. Du skriver jo akkurat det jeg tenker!! Tamponger og bind er kjempedyrt.

  Bør være gratis fordi man ikke kan velge å ikke kunne ha mensen. Ja, man kan ta p-piller – men, det er ingen naturlig måte å gjøre det på.

 3. Anbefaler menskopp og/eller tøybind(hannahpads – lett å vaske og det lukter ikke slik plastbindene og tampongene gjør). Mye billigere og bedre for kroppen og miljøet✌️ Hatet mensen i 14år frem til jeg kjøpte menskopp og siden har mensen vært en lek🤗

 4. Alle argumentene som brukes her kan også appelleres til mat, klær og toalettpapir. Er nemlig sånn at vi har et økonomisk system som er bygget opp rundt at man betaler for de forbruksvarene man selv har behov for. Det har vi kommet frem til at er best ettersom det begrenser sløseri og utnytter ressursene optimalt.

  Det er en rekke stater rundt om i verden som har prøvd seg på å gjøre alle nødvendighetsgoder gratis, det har som regel endt i sultkatastrofer og annen elendighet.

  Du kan gjerne argumentere for å redusere eller kutte momsen på disse varene, men å mene at dette burde være gratis vitner om en vanvittig følelse av selvberettighet og total manglende økonomisk forståelse.

 5. Dummeste jeg har lest. Jeg blir sulten hver dag og har ikke noe annet valg enn å spise, skal jeg kreve gratis mat også da eller?

  Nei snakk om i-landsproblemer …du har det nok helt greit i liver ditt om dette er din største beskymring 🙄🙄

  PS…ja jeg er forberedt på at min kommenter ikke «teller», jeg er jo tross alt gutt og aner ikke hva jeg prater om 🤪

  1. mat krever jo alle ikke sant? både gutter og jenter. men mensen er det bare jenter som har, derfor er det urretferdig. men og sammenligne dette med mat er bare dumt.

 6. Ingenting er “gratis”. Velferdsstaten koster penger. Jeg tror de fleste av oss er enormt takknemlige for at vi har en velferdsstat der vi betaler skatt og mottar goder som skole og helsehjelp “gratis”, men vi har helt ulike grenser for hvor mye den skal dekke.
  Selv setter jeg grensen før hygieneprodukter, men skulle gjerne betalt mer skatt for å få tannlegetjenester.

  Det er virkelig et tegn på at man har vokst opp i en velferdsstat når man stiller spørsmål som “hvorfor i alle dager er det ikke gratis??”.
  Jeg mener det er mange ting det er viktigere å prioritere støtte til før bind og tamponger til jenter! Og det kommer fra en som stemmer så langt til venstre som du kommer omtrent 😉
  Som sagt er ingenting gratis- det skal betales for. Spørsmålet er om vi skal betale gjennom skatt eller for produktet direkte.

  1. Så enig med Hanne.

   Vi er blitt for bortskjemte, synes jeg.
   Ingenting er gratis..
   “Gratis” tamponger og bind vil gå utover noe annet igjen. Feks penger/støtten til helsevesenet, eldreomsorg, skolevesenet etc. Det handler om prioritering og hvordan vi skal fordele pengene.

 7. Går på do hvertfall tre ganger om dagen, hvorfor må jeg betale for dopapir?? Lite gjennomtenkt innlegg. Og hvis du synes det er såååå dyrt så kjøp menskopp..

 8. Litt random, men hadde faktisk en superinteressant samtale med mormor (87 år) i helgen om mensen! Hun fortalte at de brukte kluter (bind/tamponger fantes ikke), som de måtte skylle opp hver dag. Bomullskluter i trusa altså. Og endel uhell kunne hun melde. Utover det har tydeligvis mensen alltid vært like plagsom, men dårlig humør/smerter/ubehag for alle som “rammes”. Alle blir satt ut minst 1 uke i måneden mente hun. Fortalte henne om mensenkopp og det synes hun hørtes veldig rart ut, haha.
  Koselig samtale om noe veldig kvinnelig som binder oss sammen 🙂

 9. Jeg er en mann og har ikke mensen men….
  Jeg må bruke briller. Det er det 25 % moms på.
  Jeg bruker en god del medisiner. De er det 25% moms på.
  Det er 25% moms på barbersaker også.
  Dette er heller ikke frivillig.
  Så betal moms på tampongene dine med et smil, eller klag på myndighetenes utidige sløsing med skattekronene.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *