10 tips for å ikke voldta

Categories Tanker 💭

Forrige uke leste jeg om Tanja som hadde brukt mange år på å bli trodd etter at hun hadde blitt voldtatt. Tidligere i dag leste jeg om en kvinne som skal ha blitt voldtatt og overfalt i Tromsø i helgen og at av alle voldtektssaker i Vest politidistrikt er det under én av ti saker som ender i retten.

Det river i hjertet mitt hver eneste gang jeg leser om hendelser og ting som dette, og jeg kjenner at jeg faktisk blir ganske forbanna.

For noen år siden kom jeg over fem råd fra politiet om hvordan du skulle unngå å bli voldtatt. Rådene var for eksempel å snakke i telefonen hvis du gikk alene, bære voldtektsalarm og unngå stille eller uopplyste gater på nattestider – så langt det lot seg gjøre.

Samme år kom jeg over noen råd fra en kule dame for hvordan man kan unngå å voldta, og for meg virker det som at noen har gått glipp av disse eller at noen rett og slett har glemt disse rådene. Jeg tenkte derfor at jeg skulle påminne dere om de (Siden det viser seg at det gang på gang er nødvendig).

Selv har sett meg grundig lei av råd om hva man må gjøre for ikke å bli voldtatt. I bunn og grunn føler jeg egentlig at disse rådene gir deg litt skyld hvis det først skulle skje. 

For hvis du nå har gått i en mørk gate – helt uten å holde noen våkne i den andre enden av telefonen – og en eller annen kommer og voldtar deg – da kan du vel egentlig takke deg selv?

Derfor er disse rådene helt bak mål, og jeg syntes det er på tide at vi begynner å ta tak i det faktiske problemet.

For problemet er ikke de som går alene i mørket, de som ikke bærer voldtektsalarm eller de som drikker for mye på fest. Problemet er de som voldtar.

Så til du som har et behov for å voldta, til du som voldtar eller til du som mener at du har rett til å voldta:

10 tips for å ikke voldta: 

1. Ikke putt dop i andre sine drinker.

2. Lær deg at nei betyr nei – UANSETT. Og hvis du sliter med å forstå nei, må du faktisk lære deg forskjellen på stønning og grining. Det gjelder både kvinner og menn.

3. Når du ser noen som går alene, la personen være i fred. Ikke voldta personen. 

4. Gå aldri inn i et hus som ikke er ditt. Men hvis du likevel skulle havne der ved et rent uhell, ikke skrem og ikke voldta.

5. Gå alltid med en voldtekstsfløyte. Hvis du er i ferd med å voldta noen, blåser du i den til noen får stoppet deg.

6. Når en person ligger og sover, betyr det ikke at du kan voldta denne personen. La personen sove i fred. 

7. Når en kvinne går alene ute på gaten, betyr det ikke at hun vil at du skal voldta henne.

8. En kvinne kan gå naken om hun vil, uten at du det er greit å voldta henne. (Husk å blåse i voldtektsfløyta hvis tanken skulle falle deg inn)

9. Ikke drikk for mye, da kan det hende at du glemmer å blåse i voldtekstsfløyta og at du voldtar uten å mene det.

10. Hvis du er redd for at du kommer til å voldta noen, ta med deg en god venn som passer på at du ikke kommer til å forgripe deg på noen.

INGEN skal behøve å gå rundt og være redde for å bli voldtatt og jeg er så lei av å høre om tilfeller, jeg er så lei av at det rammer mennesker jeg bryr meg om og jeg er så forbanna lei av de som voldtar.

Vi må prate om voldtekt, vi må innføre tiltak for at det ikke skal skje, og vi må informere grundigere om konsekvensene og vi må snakke om grunner til å ikke voldta.

Jeg har aldri hørt foreldre lære barna sine at det er feil å voldta. Det som derimot er vanlig, er å lære bort hvordan du ikke skal bli voldtatt. Det er ikke feil å ta forholdsregler. Men det endrer ikke årsaken til problemet. Nemlig at noen voldtar.

Jeg skjønner at ingen tror at sine nærmeste kan voldta. Allikevel skjer det, gang, på gang. Så slutt å snakke om voldtekt som om det er offerets ansvar å forhindre det. Begynn heller å snakke om ansvaret du har for å forsikre deg om at den andre faktisk vil ha sex, akkurat nå, med akkurat deg.

Det er på tide å snu “Nei er nei” til “Ja, er ja”. Det er på tide at gutta må spørre om et ja, i stedet for å vente på et nei. Det er på tide med nulltoleranse for voldtekt.

Ikke vær en som voldtar. Plis.

Del gjerne. 

// Marty

0 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *