Når forholdet går til helvete og…

Categories Hverdagskaos 🏃🏼‍♀️, TIPS!

… Når man flytter fra hverandre og skal bli, og være enige. 

HEI PÅ DEG.💛

I går kveld lagde jeg og C en oppdatert samboerkontrakt. Vi har jo nettopp kjøpt oss ny leilighet sammen, og vi har en avtale oss i mellom at vi skal oppdatere avtalen mellom oss hvert fall en gang i året – Gjerne oftere. 

Det er faktisk bare 15 % som har en samboerkontrakt, og altfor mange vet ikke at man fort kan stå tomhendt igjen etter brudd hvis man ikke har sikret seg gjennom en samboerkontrakt. Selv om man muntlig er enige om hvem som eier hva og hva som er hvem sitt nå. 

Jeg har full forståelse for at det ikke er lett å vite at man burde ha det eller å vite hvordan man går frem, så jeg tenkte at jeg skulle dele mine erfaringer – Selv om jeg ikke er noen ekspert. Før vi lagde vår, så følte jeg mye på at vi da skulle skrive en kontrakt fordi vi kanskje skulle gjøre det slutt, men jeg har forstått at det overhode ikke handler om det. For min del har det faktisk nærmest blitt en kjærlighetserklæring… 

Jeg både vet og forstår at det er lett å tenke at det ikke spiller noen rolle og at det ikke er så viktig. Om man er i et forhold, så har man jo gjerne en tanke om at man skal være sammen for alltid. Jeg skjønner også at det kan være vanskelig å ta det opp med den man bor sammen med, fordi det kan jo nesten føles ut som at man skriver en kontrakt fordi man kanskje skal gjøre det slutt. Men det handler jo ikke om det. Personlig så synes jeg at det er nok av store valg og sjanser man må ta i løpet av livet, og jeg vil hvert fall ikke sjanse på min egen trygghet og økonomi. 

Tingen er jo at vi ikke har garanti for noe som helst, og det er jo bedre å være på den sikre siden, sånn i tilfelle. I tilfelle man plutselig en dag ikke klarer å samarbeide lenger, i tilfelle man blir uvenner og i tilfelle man velger å flytte fra hverandre. Jada, selv om man har planer om å være venner for alltid eller sammen for alltid. Og det gjelder jo ikke bare ved et eventuelt brudd eller krangling. Det gjelder jo også om noe alvorlig skulle skje. Det siste jeg vil er hvert fall å stå i en vanskelig og presset situasjon økonomisk, om for eksempel kjæresten min skulle gå bort. Better safe, than sorry.

En samboerkontrakt sikrer trygghet og forutsigbarhet under samboerskapet, og det gjør at man slipper en hel del unødvendig irritasjon rundt økonomi og utgifter, i tillegg til usikkerhet om hva som skulle skje om man velger å flytte fra hverandre.

En sånn kontrakt sørger også for at man har oversikt over hva man har med seg av verdier inn i samboerskapet og verdier man skaffer seg underveis (det gjelder også når man leier!!). Så når vi skrev vår samboerkontrakt, som vi sørger for at vi oppdaterer støtt og stadig, så ser jeg på det som en kjærlighetserklæring. Vi skriver jo en samboerkontrakt for å sikre hverandre og for at vi vil den andre det beste, sånn i tilfelle. Det er jo ikke bare for å sikre en selv, men også for å sikre den andre.

Ja, og det er jo mye lurere å gjøre det når alt er bra og når man har det fint.

Og selv om man gjerne er enige om hvem som har kjøpt sofaen, så er det kjekt å slippe og krangle om det om man plutselig skulle bli uvenner. Og være enige om på forhånd om hva man gjør med den om man eier den like mye. 

For meg personlig så handler det om å vite min verdi, men også hans verdi. Om vi noen gang får barn uten å være gift (da gjelder jo litt annet), og om vi velger å gå fra hverandre da, så vil jeg jo at barna mine skal ha det minst like bra hos han, som hos meg. Også økonomisk. Det kan også være en ide å skrive et gjensidig testamente. Jeg skjønner veldig godt at det ikke er noe man kanskje tenker på når man flytter sammen og er dritforelska, men uten felles barn (eller om man har barn på vei) har samboere ingen arverett. Med testament kan du testamentere bort alt hvis dere ikke har barn. Vi har ikke barn, og vi har heller ikke skrevet testamente, men vi skal lese oss enda bedre opp på det og sørge for at vi også ordner det. Med kjærlighet til hverandre, og for å være på den sikre siden. Testamente høres jo dødstrist og kjipt ut, men ja, jeg gjentar: Better safe than sorry.

Det kan høres og virke komplisert ut det her, jeg veit det, og det kan være veldig lurt å spørre noen om hjelp! Har man masse greier og store verdier, barn som er dine og mine hadde jeg fått proff hjelp fra for eksempel advokat, men for oss som ikke har det, så kan det være lurt å eventuelt få hjelp av en rådgiver i banken. Tør å spørre om hjelp! Men begynn med å sette dere ned, gjør det til en hyggelig greie, lag middag og prat sammen. For vår del letter det alltid litt på trykket, og ofte får man snakket om en del viktige ting som man kanskje ellers ikke prater om…🤍

Og hva om samboeren din blir sur om du tar det opp eller ikke forstår greia? Du kan jo for eksempel sende dette innlegget til hen, søke litt rundt på nettet og forklar hvorfor det er viktig for deg, og for dere. Om ikke samboeren din tåler at du tar det opp eller gidder å bli med på det, så er det jo kanskje noe som skurrer og andre ting som også er en utfordring? Det burde jo ikke oppfattes som mas og du burde heller ikke trenge å kvie deg for å sikre verken deg selv eller samboeren din. 

Så hva burde være med i en samboerkontrakt og hvordan skriver man en? Det står mange gode punkter HER og der ligger også malen vi har valgt å bruke. 

Lov meg at du ikke dropper det fordi det virker vanskelig. Det blir nemlig enda vanskeligere den dagen noe kanskje skjer, og dere gjør både dere selv og hverandre en tjeneste ved å ta dette nå i stedet for da. 

Lykke til, og grattis med å ha gjort noe VELDIG fornuftig.❤️

6 kommentarer

6 thoughts on “Når forholdet går til helvete og…

  1. Dette er så bra å tipse om! Jeg tror veldig mange ikke er klar over dette, og jeg tror det er kjempelurt!!

  2. Jeg eier leilighet, kjøpte alene før samboer kom inn i bildet, og jeg bruker mine penger på alt som er i leiligheten. Han leier av meg. Så om det blir slutt, så har han ikke rett på noe. Det har vi en klar mening på. Om han skulle begynt å skulle krangle når det ble slutt, fordi han skal ha noe? Nei. Du har ikke betalt for den kommoden, eller det bestikket. 🤷🏼‍♀️ Hadde vi sammen eid ting her hjemme, så hadde vi ville hatt en samboerkontrakt.

  3. Kjempe bra innlegg!! Og så viktig tema. Har flere venninner som har gått på gjentatte smeller og sitter igjen med ingenting selvom de både har lagt inn penger og tid i hus eller leilighet. Man vet faktisk aldri hva som kan skje selvom man tenker at det skal vare “evig”.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *