Det livet vi nå skal få høre om

Categories Podkast 🎧

– Gjesteinnlegg av Glenn –

Jeg skal ikke gjenta meg selv, for i podkastepisoden som heter ’20 år i fengsel’ handlet det først og fremst om mitt liv, mine valg – mine feilvalg, som førte til at jeg havnet i fengsel.

Det jeg ønsker å fokusere på nå og si noe om er samfunnsansvar. Det å gi mennesker en ny sjanse, åpne opp dørene litt, og bidra til at gjengangerstatistikken går ned.

For å sitere Are Høydal, leder av Halden fengsel og tidligere leder av en rekke andre fengsler, på et spørsmål i fra en journalist som lød:
«Hvorfor er det så viktig med innhold i fengslene, mulighet for studier, og det å kunne være rustet til et arbeid etter soning?

Are Høydal svarte: «En innsatt som blir løslatt i fra fengsel kan bli din nabo. Hva ønsker du deg som nabo? En tikkende bombe eller en arbeidstaker, med et trygt hjem og nye, gode venner?

Svaret gir seg selv, alle er enige.

Jeg vet at det er to ting som er viktig ved en løslatelse, og det er å ha en trygg bolig og et arbeid å gå til.

Har du boligen på plass, har du tryggheten og kroppen slipper tak i alle bekymringer som ligger der om dette ikke er på plass, og da kan man fokusere på de andre tingene som er viktig her i livet. Det er først og fremst jobben, og med jobben kommer alt – alt man ikke har hatt på plass tidligere.

Man har nok en gang trygghet i form av lønn. Det skaper mestringsfølelse å kunne se lønnslippen hver måned og kunne se at pengene kommer inn på konto.

Man kjenner at man lever skikkelig fordi man må ha struktur i livet. Man må komme seg i seng til normal tid, slik at man kan stå opp om morgenen og spise en sunn frokost for å ha energi til å komme seg på jobb. For å kunne klare å arbeide arbeidsdagen ut. Det er en herlig følelse. Mange har ikke hatt et arbeid før de kom i fengsel, så dette er det aller viktigste.

Man bygger et nytt nettverk gjennom jobben. Man blir kjent med nye, lovlydige borgere, som tenker annerledes, som vil deg godt og som inviterer deg hjem til seg, med seg ut og som lar deg bli kjent med sine venner. Du har plutselig et nytt og sunt nettverk som består av gode og fornuftige mennesker. Det er nytt for mange!

Det betyr at jeg, og vi som har sittet i fengsel plutselig har en ny plattform, som gir et hav av muligheter. Man oppdager nye verdier gjennom jobb, fra jobbens ansatte og deres venner, mine nye venner. Jeg får brukt kreativiteten min utenfor jobben, jeg får lagd planer med min nye venner om alt i fra ferier til nye jobbmuligheter. Livet er plutselig vært å leve – leve igjen!

Skal dette være mulig så må alle der ute bidra og gi folk en sjanse. For meg så var det 2 Chance AS som var løsningen, og 2 Chance er løsningen for mange av de som har sittet i fengsel.

2 Chance hjelper mennesker med hull i CV’n ut i arbeid og primært tidligere straffedømte. De gjør en fantastisk jobb, men om de skal klare og finne arbeid til flere enn det de gjør i dag så må resten av samfunnet også kjenne sitt ansvar.

Man må gi 2 Chance muligheten til å kunne kartlegge sine kandidater og få presentere dem for dere, bedrifter der ute, som ønsker å gi 2 Chance sine kandidater en sjanse, oss tidligere straffedømte en sjanse.

Det var min vei ut, og inn i et nytt liv. Jeg har sonet nesten 20 år i fengsel og 2 Chance skaffet meg arbeid for mer enn et år siden. Etter seks måneder fikk jeg tilbud om fast arbeid, og nå har jeg vært fast ansatt i ni måneder.

I dag leier jeg egen bolig, jeg har god kontakt med barna mine, en gutt på 25 år og en jente på 14 år, som også bor hos meg 50 %. I helgen malte vi vegger i stua og gangen. Vi satt sammen, bare jenta mi og jeg på kvelden, spiste god mat og så på en god film. Vi hadde kvalitetstid sammen og jeg merket at vi begge trives i hverandres nærvær.

Det smakte også godt å kunne besøke eksen til broren min, å kunne se barna deres vokse opp og bli store. Få oppleve at min datter er sammen med min brors datter. Dette har vært så fjernt for meg i mange år.

Jeg tror familien min føler at det er ok nå, til tross av all dritten jeg har skapt for dem gjennom årene og all egoismen jeg har vært preget av for å kunne drive min kriminelle virksomhet.

Jeg skjønte ikke den gang hva jeg drev med, og jeg måtte bli voksen først for å forstå det. Det ble jeg i fengsel.

2 Chance har gitt meg en mulighet og 2 Chance sine samarbeidspartnere gir oss tidligere straffedømte en mulighet. Dette gjøres ved at de kan leie inn kandidater fra 2 Chance i en prøveperiode slik at de kan se om vi fungerer i jobben. De kan ansette oss kostnadsfritt etter endt prøveperiode om de er fornøyd, og jeg vet at de fleste er fornøyde. Jeg har til og med hørt at noen har ringt 2 Chance og påstått at kandidaten de har fått innleid og senere ansatt har væt den beste ansettelsen de noen gang har gjort.

Jeg tror jeg vet hvorfor. Det er fordi det er utrolig mange kreative mennesker i fengsel, superintelligente og kunnskapsrike, kunnskapen er bare brukt i feil bransje. Det er så mange, med meg, tror jeg, som kunne ha nådd veldig langt her i livet om vi bare hadde skjønt det og brukt dette på andre områder. Jeg tenker ofte, hvor hadde jeg vært i dag om jeg hadde kunne gjort det jeg gjør i dag, i de 20 årene jeg har sonet i fengsel.

I dagens episode av Sykt Ærlig Med Martine skal jeg snakke med Kristian. Da jeg bestemte meg for at jeg ville snakke om mangfold, bestemte jeg meg for at det var viktig for meg å også snakke om mangfold på flere måter. At det var viktig for meg å snakke om mangfold i form av utseende, etnisitet, legning, men også livsvalg. Eller, vi kan jo kanskje kalle det for feilvalg.

Jeg blir ganske stum når det går opp for meg at jeg med stor sannsynlighet har gått forbi Kristian på gata. Jeg husker ikke selvfølgelig ikke han, og han husker hvert fall ikke meg, for det er mye han ikke husker. Kortstokken er langt i fra godt stokket, men kortene hans er allikevel viktige. Om jeg har gått forbi Kristian så er sannsynligheten stor for at jeg har dømt han, at fordommene mine har vært så sterke at jeg kanskje har tenkt noe stygt om han, eller kanskje jeg til og med har vært redd for han.

Men idag sitter han her i studio foran meg, som hvilken som helst annen fin fyr og han forteller om væpnet ran, fengsel, et enormt forbruk av rus, fordommer, muligheter og veivalg. Mye av historien hans er svarte hull, og det er en konsekvens av det livet han har levd. Det livet vi nå skal få høre om.

Du finner episoden der man finner podkast ved å søke etter ‘Sykt Ærlig Med Martine’ på feks iTunes, Spotify eller i podkastappen (kan lastes ned for de med Android eller andre mobiler)🖤

2 kommentarer

2 thoughts on “Det livet vi nå skal få høre om

  1. Sorry, jeg spurte deg tidligere hvordan du knakk nesa 5 ganger- så leste jeg innlegget ditt og FY fader så tøff du er 😍 Hadde jeg knekt nesa EN gang, så hadde jeg fått skrekken for action for alltid. Nei, bøyer meg i støvet for deg altså. Respekt!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *