Kødder du eller?

Categories Tanker 💭

Mishandlingssaker i Norge har økt med 12,5 % under koronapandemien. 1 av 3 studenter er ensomme. Det har vært en økning på 3,2 % i overgrep mot barn. Det er bekymring for 200 000 barn. Det er 50 % ubesvarte anrop hos hjelpetelefonen. Over 50.000 utsettelser i psykisk helsevern. Hvor mange som har tatt livet sitt vet man ikke.

Det ble oppstandelse, kilometer med køer i nabokommunene man overhode ikke skulle dra til og frustrasjon da vinmonopolene i de hardest rammede kommunene skulle stenge i helgen. Et døgn etter, ble de åpnet igjen.

Og jeg må bare spørre… KØDDER VI ELLER?

Hva i alle dager holder vi på med? Hvor skal dette egentlig ende? Jeg skammer meg, og det er så forbanna dumt!

HVA SKAL DERE MED ALL DENNE ALKOHOLEN? Hva faen holder dere på med? Kødder du?

Jeg driter i at polene stenger. Det jeg derimot ikke driter i, det er alle de som har havnet utpå igjen som følge av pandemien, på barna som er innelåst med foresatte som drikker for mye og alle familiene og relasjonene som brister på grunn av misbruk av alkohol. På volden, på overgrepene, på misbruket, på utryggheten og på den psykiske- og fysiske helsen. Alkohol har ALDRI hjulpet mot noe av det, og det er sjokkerende hvor opptatt vi er av polet, når vi har blinkende varsellamper i altfor mange hjem, relasjoner og hoder.

Treningssentrene er stengt, det finnes de som ikke har sett familiene sine på snart et år, barn og unge blir fratatt enhver fritidsarena, som for mange er de eneste fristedene de har fra foresatte som bidrar til å øke statistikkene over. Folk kan ikke huske sist de fikk en klem, når de la seg uten å være bekymret og når de ikke følte seg alene.

Men drit i det, så lenge vinMONOPOLet kan holde åpent.

De voksne kan gjøre som de vil, mens ungdomstiden til altfor mange blir kansellert, mens viktig utvikling blir satt på vent og kommende mødre risikerer å føde alene. Fordi folk på død og liv ikke klarer seg en uke uten vin? Eller nei, vent. Ikke noen. Det hjelper forbanna mange. Skremmende mange!

Jeg skjønner at dere vil kose dere altså, det vil influensere som er på reise i Syden også – Men slutt å kødd a. Dette er ikke tiden for “jeg”, men tiden for “vi”.

Hilsen en som skulle gjort mye for å få en klem av mammaen sin.

DEL GJERNE. 

 

 

 

11 kommentarer

11 thoughts on “Kødder du eller?

 1. Myndighetene påpeker gjentatte ganger at de «prioriterer barn og unge» under denne pandemien, men glemmer barn og unge så fort det handler om Vinmonopolet og Alkohol.
  Barn og unge blir nesten tvunget til å bli hjemme, mens de voksne kan gjøre hva de vil.
  At de voksne ikke opptrer som gode forbilder under denne pandemien ved å løpe til nabokommunene for å rekke å kjøpe seg vin for denne ENE uken byen holder stengt til tross for at myndighetene roper på høy hals at man helst ikke skal krysse kommunegrensene, er helt sjokkerende.
  At fritidsklubber som er ungdommenes oppholdssted med flinke ungdomsarbeidere som er med på å forme en god livsretning -skal holde stengt i motsetning til Vinmonopolet som skal holde åpent, forstår jeg meg ikke helt på. På toppen av fjellet, begrunner myndighetene med at Vinmonopolet holdes åpent grunnet de gode smittevernsregelene deres i tillegg til de alvorlige helseskadelige konsekvensene det kan påføre de alkoholavhengige dersom de ikke får tilgang på alkohol… WOW!
  Hva med de sosiale konsekvensene for de ensomme ungdommene og barn i voldelige hjem? Hva med de konsekvensene for hele familier som bor trangt i små leiligheter? Hva med de konsekvensene som vil generelt bli påført befolkningen av en nedstengt og ensom by?
  Hva med de videregående elevene som sliter med å lære seg pensumet gjennom digital undervisning, og som føler de presterer dårlige og dårligere for hver nedstenging? Hva med de elevene som ikke har motivasjon til å stå opp og følge med på undervisningen digitalt?
  Hvorfor innser ikke myndighetene at landet Norge har et generelt alkoholproblem innad landet, som gjør at de må holde Vinmonopolet åpent men må holde all tilbud for barn og unge i tillegg til klesbutikker stengt?
  Trodde vi hadde kommet lenger enn som så..

 2. Men man må ikke glemme at polet er for mange medisin. Det er mange flere som er alkoholikere enn vi tror, og som ville dødd uten. Det er som apoteket dems, og uten alkoholen tyr de til andre ting som desinfeksjon, bensin osv.. barn som har alkoholikere til foreldre vil neppe «roe» seg uten alkoholen, heller kanskje tvert motsatt. Men jeg skjønner også frustrasjonen rundt å holde det åpent, for alle «oss» andre som ikke er avhengig av det.

  1. For mange er det medisin, men i forhold til befolkningen er det et bittelite fåtall som er så fysisk avhengig at de kan dø uten. Og det finnes hjelp å få for det dersom det står virkelig dårlig til..

 3. Fint å se at du tør å bruke din stemme, og samtidig være på lag med de av dine medmennesker som sliter. Stå på, du er en ekte helt!

 4. “De voksne kan gjøre som de vil, mens ungdomstiden til altfor mange blir kansellert, mens viktig utvikling blir satt på vent og kommende mødre risikerer å føde alene.” Nå har vel de aller fleste tiltakene vært myntet på voksne. Barneskoler er prioritering nr 1 for å skulle være åpent, så ungdomsskole/VGS, så fritidsaktiviteter for barn og unge. Jeg har ikke vært på korøving på et år, treningssenter er ofte stengt, man kan ikke gå på byen, ikke besøke venner. Ungene kan ha besøk av barn i samme kohort, hva kan voksne? De har vært alt for lite tydelig på at man bør ha 1-2 nærkontakter i hele perioden, klemmevenn osv. Har sett mange spørsmål om det er innafor å være med kjæresten. Folk sitter alene og er redde i et helt år i stedet for at myndighetene kunne presisert at det er lov å ha en venn som voksen og, fra start av. Synes ikke det da er så rart at noen tyr til alkohol. Trenger at myndighetene går inn og setter fokus på mental helse og viktigheten av å ta vare på de rundt oss.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *