Ikke er det damer og ikke er det fotball

Categories Blogg

Jeg husker første gang jeg fikk beskjed om at jenter ikke kan spille fotball. Jeg gikk i 1.klasse, hadde en storebror som spilte fotball som jeg så opp til med store øyne og jeg kunne ikke skjønne hva han som sa det mente. Jeg kunne jo spille fotball, jeg.

Siden den gangen har jeg ikke tall på hvor mange ganger jeg har fått høre at jenter ikke kan spille fotball, at det er det samme for mannfolk å se på ‘damefotball’ som det er å se på porno og at det er latterlig med ‘damefotball’.

For noen dager siden leste jeg et oppgitt innlegg av en gammel lagvenninne. Hun spiller i toppserien (den øverste divisjonen i landet) og hadde fått nok av drittkommentarer og drittslenging. Og vet du hva? Det er nok.

Og la meg gi bare tre grunner før jeg fortsetter.

– I 2018 ble Ada Hegerberg som om tidenes første kvinnelige Ballon d’Or-vinner. Som tidenes første norske.

– I sommer skal kvinnelandslaget spille VM. Siste herrelandslaget spilte VM var i 1998.

– Kvinnelandslaget har tatt ni medaljer de siste tolv europamesterskapene.

Nå spiller jeg fotball bare fordi det er gøy, god trening og sosialt. Men senest forrige sesong var det noen yngre gutter som gikk forbi banen der vi spilte kamp og skrek at ‘damer kan f*en ikke spille fotball’. Da hadde jeg bare dager før sittet på tribunen på Intility arena med tårer i øynene og sett det norske kvinnelandslaget kvalifisere seg til VM.

Noe gutta som gikk forbi banen der vi spilte neppe hadde fått med seg. Eller kanskje, men det hadde kanskje ikke noe å si. Siden de bare er damer.

Det er jo bare damefotball.

De kvinnelige idrettsutøverne som spiller fotball både i Champions Leauge, noen av verdens beste ligaer og landslag settes liksom i en bås, og det er omtrent bare i fotball vi gjør det. Akkurat som at damene driver med noe annet enn mannfolka.

Jeg tror neppe Therese Johaug får slengt etter seg at hun ikke kan gå på ski fordi hun er dame. Bare fordi Johannes Høsflot Klæbo går raskere.

Jeg tror neppe Nora Mørk får slengt etter seg at hun ikke kan spille håndball fordi hun er dame. Bare fordi Sander Sagosen kaster hardere.

Jeg tror neppe Trine Hattestad ofte har opplevd å få høre at hun ikke kan kaste spyd fordi hun er dame. Bare fordi Andreas Thorkildsen sine spyd til sammenlikning veier ca. 200 gram mer enn hennes og er lenger.

De damene jeg kjenner som spiller fotball på toppnivå er gjennomtrente, de er ekstremt dedikerte og de er helt rå. De er fotballspillere. Forskjellen er at mange av de er avhengige av å studere og jobbe fulltid ved siden av.

Ikke vær en sur, kjip og gretten fyr i kommentarfeltene. Ikke vær han som lirer av seg drittkommentarer fordi gutta på kontoret skal le. Ikke vær han som skriver dritt.

Ta deg heller en tur på kamp, for du vil se tøffe og topptrente jenter som gir alt.

Vi har faktisk et landslag som skal spille fotball-VM, og det er helt rått.

 

 

 

 

2 kommentarer

2 thoughts on “Ikke er det damer og ikke er det fotball

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *