Seriøst, kan vi slutte å mobbe nå?

Tenk deg at du hadde kommet på skolen en mandagsmorgen. Når du kommer ser de i klassen din rart på deg, de ler og snakker om deg, uten at du kan høre hva de sier. Når du skal hente bøkene dine i skapet står det noen der og snakker. De snakker om festen som var på fredag, den du fant ut av at var på Snapchat. Den festen du ikke var invitert på. Når du skal spise lunsj får du beskjed om at plassen du ønsker å sitte på er holdt av, og du ender opp med å spise lunsj helt alene. Igjen. I gymtimen peker flere av de i klassen på deg, samtidig som de ler. På bussen på vei hjem fra skolen kommer du over en Facebook-film der noen av de eldre på skolen har gjort narr av deg. 

Hvordan hadde det føltes? Hvor lenge hadde du egentlig holdt ut?

For veldig mange barn og unge er dette en del av hverdagen deres. Hver eneste dag. Både på skolen, på fritidsarenaer og på nett. Mobbing er et faktum, og det er på tide at vi lukker opp øynene og tar tak. For nok er faktisk nok. 

Dette er meg og Fanny. Fanny er en glad, morsom, sprudlende, klok og flott jente. Fanny er som en hver annen 9.klassing, kanskje bortsett fra de unike krøllene hennes og at hun er født med spalte. Til tross for at Fanny er både glad, snill og sosial, så opplever Fanny at folk gjør narr av henne. At folk mobber henne. Hun opplever at folk ler når de ser henne, at de peker og at de filmer henne. At de mobber utseende hennes. 

Og jeg lurer: Hvorfor tror noen at det er greit at de mobber Fanny eller noen andre? Hvorfor tror noen av oss at vi er bedre enn andre? Hvorfor tror noen av oss at vi har rett til å være slemme mot andre? Hvorfor tror noen av oss at vi har lov til å tråkke på andre? 

Barn som er født med spalte er ikke ferdigbehandlet før de er rundt 20 år gamle. Så Fanny har flere operasjoner hun skal gjennom. Hun er nemlig langt fra ferdigbehandlet i form av for eksempel tannregulering og nesekorreksjon. Grunnen til at Fanny må vente er fordi kraniet (ansiktet) ikke er ferdigutviklet før etter puberteten, og hvis man opererer og retter på ting i ansiktet for tidlig vil man lage arrvev og arrvev vokser ikke slik som vanlig vev gjør. Arrvev er ikke elastisk og man kan få uheldige resultater. Derfor er operasjonene såkalt aldersbetinget. De får også gratis tannregulering og en perlerad som som regel er flottere enn det andre får, også fordi spalteteamene i Norge er blant de flinkeste i verden. Norge og Filippinene har høyest forekomst av barn født med spalte og ingen vet hvorfor det oppstår (i 7-9 svangerskapsuke). 

Og la meg stille enda et spørsmål: Hvem i alle dager tillater seg å gjøre narr av hvordan Fanny eller noen andre ser ut? 

Seriøst folkens! 

Jeg kjenner at jeg er så vanvittig lei av at vi mobber, at vi er slemme og at vi snakker stygt om hverandre. Hvor vanskelig er det egentlig å se en annen vei? Gå forbi? Vise respekt? Oppføre oss? Å være litt ålreite? 

Vi vet aldri hvordan en person har det. Vi vet aldri hva som er grunnen til at en person ser ut som den gjør. Vi vet aldri hva som er grunnen til at en person oppfører seg som den gjør. Vi vet aldri grunnen til at person snakker som den gjør. 

Kanskje Fanny ikke passer inn i den malen samfunnet har satt, men hvem av oss gjør egentlig det? Hvem av oss er feilfrie? Hvem av oss er perfekte? Jeg er hvert fall ikke det! Faktisk kjenner jeg at jeg ikke har så lyst til det heller, hvis det gjør at jeg da kan tillate meg å rakke ned på andre og være slem. 

Vi hører dessverre alt for ofte om barn og unge som daglig blir mobbet, og hvor mange skrekkhistorier må vi egentlig høre før det skjer noe? 

Det kan faktisk gjelde ditt barn. Det kan faktisk være barnet ditt som hver eneste dag mobber en i klassen sin, det kan faktisk være barnet ditt som får den ene på fotballaget til å slutte og det kan faktisk være barnet ditt om skriver stygge ting til en fremmed på nettet. Så vær så snill, ta ansvar og oppdra barna dine. Lær de om respekt, forståelse og empati. Lær de om at ingen av oss er feilfri og at ingen av oss har rett til å verken mobbe eller å være slemme mot andre. Lær de om at man ikke er kul når man mobber. 

Fanny er en skikkelig kul jente, og jeg vil gjerne komme med en oppfordring til alle deg som mobber, erter og er slem: Jeg anbefaler deg om å tenke deg om to ganger. Du vet nemlig aldri hvem sjefen din blir, hvem sine barn barna dine forelsker seg i eller hvem som blir lærer til dine barn. Så oppfør deg og vær ålreit. Det koster så lite. 

DEL GJERNE. 

Facebook HER – Instagram HER – Snapchat Martinehalvs 

// Marty 

1 kommentar
    1. Jeg kom over en kommentar på instagram, hvor en 14 åring skriver “Hvis noen ikke tåler å bli kalt stygg osv. Da er der bare svake” på en video av en annen gutt som ber andre om å slutte å være så slemme. Dette og så mye mer, handlinger som Fanny går igjennom er så langt i fra greit som vi kan få det. Så viktig budskap du deler her, tusen takk <3

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg