Slik kan du spare penger på bil:

Categories Blogg

Reklame

For 1,5 år siden tok jeg førerkortet. For min del var det en selvfølge å ta lappen så fort jeg fylte 18 år. Jeg har alltid vært mye på farten og jeg har dermed til tider vært avhengig av foreldrene mine for å komme meg rundt. Følelsen av å sette seg inn i bilen for først gang etter å ha fått førerkortet er ubeskrivelig. Det hender fortsatt at jeg reflekterer over hvor behagelig og nyttig det er å ha førerkortet, samtidig som jeg rynker på nesen over drivstoffprisene, økningen av bompengeavgiftene og alle andre utgifter som hører sammen med det å eie egen bil.

Jeg kjenner flere som velger å ikke ta førerkortet av flere grunner. Noen sier at de ikke føler et behov for det, mens andre sier at de ikke ønsker å bruke penger på det. Det at man ikke ønsker å bruke penger på det er et godt argument, for det å eie bil koster om du vil eller ei. Man skal gjennom alt fra små reparasjoner, til EU-kontroller, uheldige bulkinger og til ukentlig påfyll av drivstoff. Jeg har flere ganger forsøkt å regne på hvor mye penger en gjennomsnittlig sjåfør bruker i løpet av et år, for ikke å snakke om et helt liv. I en undersøkelse utført av Auto Europe fant de ut at en gjennomsnittlig sjåfør bruker hele 2 001 261 NOK på bil i løpet av hele livet. Det er ekstremt mye penger. 

Jeg har forhørt meg med Auto Europe, som forøvrig er en ledende leiebilmegler om hvordan man faktisk, om mulig, kan minste utgiftene ved det å eie bil. 

Her er deres tips:

EU-kontroll

EU-testen kommer du ikke utenom. Denne lovfestede testen av bilens veisikkerhet må vi alle gjennom. Dersom kjøretøyet ikke blir godkjent må du utbedre punktene og ta etterkontroll. EU kontrollen må gjøres 4 år etter bilens første registrering og deretter hvert annet år. Kontrollpunktene inkluderer sikt, bremser, lys, støy og avgasser. Les kontrollpunktene nøye og sørg for at du unngår merknader og etterkontroll! På denne måten sparer du tid og penger.

 • Sjekk at hornet fungerer som det skal
 • Se at lysene virker og er uskadet
 • Vindusviskerne skal virke på alle trinn og pusse rent
 • Sidespeilene kan ikke være knust eller sprukket
 • Du må ha varseltrekant i bilen.
 • Alle sikkerhetsbeltene skal fungere
 • Sjekk at alle hjulboltene er på plass
 • Speedometeret må virke
 • Ha vognkort klart
 • Sjekk at du har en refleksvest i bilen
   

Bensin

Prisen på drivstoff stiger hvert år (til alles store frustrasjon), og må inkluderes når vi snakker om kostnader for å eie bil. Det er alltid verdt tiden å sammenlikne priser på drivstoff, men det finnes også andre ting du kan gjøre for å senke kostnadene.

 • Slå av air condition med mindre du trenger det ? klimaanlegget bruker mye drivstoff.
 • Bilens vekt har mye å si på hvor mye drivstoff den bruker så fjern unødvendig ballast.
 • Brå stopp og akselerering krever mye drivstoff så kjør pent og lommeboken vil takke deg!

Vedlikehold

Vedlikehold og relaterte reparasjoner koster europeere i gjennomsnitt 57 euro i måneden. Uventede reparasjoner kan være frustrerende, og det er noe som kan unngås i mange tilfeller. Hold øynene åpne når du kjøper bil. Når man eier egen bil er det beste å ta regelmessig service. Lær deg litt om bil og spør venner og familie om hjelp slik at du slipper unødvendige turer til mekaniker.
 

Parkeringsavgifter 

For byboere som bruker bilen sin hver dag, enten på vei til jobb eller til ærender følger parkeringsavgifter med. Parkering koster! Ved å dele bil med andre på vei til jobb, møter eller avtaler sparer du parkeringsavgifter og utgifter på bensin. To mer miljøvennlige alternativer er bruk av offentlig transport eller Park & Travel (P + R). P + R er parkering som er i nærheten av offentlig transport. På denne måten slipper du høye kostnader for parkering i sentrum.

Forsikring

Man bør ta seg god tid ved valg av forsikring. Det er så mange alternativer å velge mellom at man kan bli svimmel av mindre. Bruk kalkulatorer på nett til å sammenlikne priser og dekning. Det kan lønne seg å investere i en forsikringsmegler. Mange selskap tilbyr også lavere priser om du samler alle forsikringer i ett selskap. Husk også å lese gjennom forsikringspapirene hvert år slik at du holder deg oppdatert på endringer i vilkårene.

Skatter og avgifter

Skatter og avgifter koster europeere i gjennomsnitt 17 euro i måneden. Dette varierer naturligvis fra land til land og er også avhengig av størrelse, ytelse og kjøretøyets drivstoffeffektivitet. Det er verdt å tenke på å kjøpe el-bil for å spare inn på disse postene.

Vask

Det er fristende å alltid kjøre bilen inn i en automat for en vask, men økonomisk lønner det seg absolutt å gjøre dette selv! 

Bøter

Her kan du spare mye! Husk å alltid se deg godt om, og bemerk alle skilter. Å bli bøtelagt er unødvendig og ikke minst veldig irriterende. Se deg for og spar deg for en sur utgift!

Bøter er unødvendig og dyrt. 

Deling

Det er genialt å dele bil med andre! Ved å dele bil med kollegaer, naboer eller venner minsker bensinforbruket (både for deg selv og naturen) og det blir færre biler på veiene. Det er ikke dumt å dele bil på vei til jobb!

Vær sporty

Vi snakker ikke om sportsbiler, men om å ta sykkelen fatt. I tillegg til å spare penger og unngå trafikkorker sparer du miljøet og holder deg i form.

Ta sykkelen fatt og spar (Noe som forøvrig er mitt beste tips også)

 

Dette bildet gir en god (og festlig) oversikt: 

 

Lik Auto Europe Norge på Facebook HER

// Marty

 

0 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *