Vi er mange som er virkelig glad i ishockey

Categories Blogg

“En gang var ishockey forsidestoff i VG. En gang var folket på fornavn med Ørjan, Geir og Erik- dengang vi rykket opp fra B-VM på Lillehammer i 1989 – og alle sang «Vi er landslaget i ishockey/Åle åle åle/Hei hå». En gang fantes det kun én ishockeykommentator og det var Jon Herwig Carlsen. En gang satt folk på taket på kioskene for å få plass på Jordal da det var lokalderby mot Furuset. En gang dukket det opp 5800 mennesker da Sparta fra Sarpsborg spilte mot rivalene fra Stjernen til serielederduell, og kampen måtte utsettes til dagen etter på grunn av «hockeytåke» – dampen som oppstår når for mange mennesker samles i en kald ishall. For 20 år siden var det hockeyfeber i Norge. Spørsmålet er: Når sank temperaturen?” link

Jeg våkner opp ved siden av en hockeyspiller hver dag, og ofte har han allerede vært oppe å trent. Ofte lades det opp til økt nummer to, og av og til nummer tre. Det spilles til enkelte tider av året kamper annenhver dag. Jeg skjemmes av de som fnyser av ishockey, de som slenger med leppa og lattliggjør sporten jeg som fotballjente mener ikke kan sammenlinkes en gang. I innlegget til Esten O. Sæther i Dagbladet i dag vurderer han norsk ishockey til å være for små. Han forteller om den dårlige interessen for ishockey og at ishockey kan glemme å bli en folkesport. 

Dette rører ved meg, det rører meg faktisk personlig. Det rører meg fordi jeg ved hvor stor dedikasjon hver eneste spiller har til sporten sin, hver trener og hver klubb. Jeg vet hvor mye det koster og krever. Jeg vet at ishockey er beintøft, og at ishockey er en egen kultur. 

Esten O. Sæther presenterer de brede TV-sportene som skiskyting og langrenn, men la meg bemerke at ishockey er mye større en disse to sportene på verdensbasis. Så hva gjør egentlig av vi nordmenn ikke lar oss fenge, fascinere og elske denne sporten, og utøverne? Der jeg kommer fra, kun 30 minutter unna hovedstaden finnes det ingen ishall, og tema er ikke diskutert en gang. Esten O. Sæther skriver at det kun er 2000 gutter mellom 13 og 19 år som spiller ishockey, og dette er fordelt på 105 klubber. Per 31. desember 2012 registrerte man 1 909 registrerte fotballklubber i Norge og 28 146 lag. Hva om alle disse klubbene og lagene hadde et tilbud om ishockey? Både for gutter og jenter? Hva om norsk media begynte å heie, fremfor å hver gang trekke frem de negative sidene? Det har nå vært to 19 år gamle gutter rundt A-landslagets VM, og hvis ikke det er positivt, så vet ikke jeg. Norsk media har fremfor blant annet dette valgt å fokusere på at tap, nederlag og i mine øyne nesten oppfordret folk til å ikke komme, fordi det ikke har vært verdt det.  

Ishockey er en unik kultur, og det er blod, svette og tårer. Ishockey er så mye mer enn harrystemplet og slåsskamper, og hvis du tror de er de eneste, så har du ikke vært på julebordet til den lokale fotballklubben. 

Jeg ønsker ishockey alt godt, jeg ønsker det opp og frem – og en dag blir jeg kanskje ordentlig hockeyfrue, og det skal jeg være stolt av. 

 

 

Følg meg gjerne på Facebook HER

og Instagram HER 

 

– Marty

12 kommentarer

12 thoughts on “Vi er mange som er virkelig glad i ishockey

  1. Jeg kunne ikke vært mer enig! Kjæresten min spiller også hockey i Get-ligaen, som din gjør. Og de uttalesene Esten kommer med gjør meg oppgitt og lei meg! Spillerene elsker sporten og de legger ned mer arbeid enn de fleste tror.
    Takk for at du skrev dette innlegget, helt fantastisk!

  2. Som hockeyspiller selv vil jeg si meg 100% enig! Jeg er en jente som spiller hockey, og får ofte spørsmål om hvorfor jeg gjør det og ikke spiller fotball som alle andre. Hockey er livet mitt, og jeg kunne ikke sett for meg en hverdag uten.

  3. Takk! Suverent skrevet. Jeg legger ned timesvis på hockey som trener og vet godt hva du snakker om. Vi trenger reklame og oppmerksomhet fra sånne som deg. Takk igjen

  4. Godt at noen setter positivt fokus på dette. Kunne ikke vært mere enig. Ingard Lereim har studert barn og unges fysiske,psykiske og sosiale utvikling. Hans konklusjon er bare positiv og flere burde være delaktive. Har to sønner som har spilt hockey. Den ene i Getligaen.

  5. Jeg er så enig. Så nettopp semifinalen mellom Finland og Russland i hockeyvm. Merk navnene Aho og Laine, begge 18 år. Laine er på vei til å bli draftet som nummer 1 i NHL draften, og det er helt sykt. Det er bare å bygge hockeyhaller langs kysten fra Trondheim til Kirkenes.

  6. Meget bra skrevet og spiker`n på hodet!! Vi som holder på med hockey er verdens mest dedikerte så for dommedags mennesker i pressa er det bare å gi opp først som sist!!! Selv fotograferer jeg for Gjøvik Hockey og jeg er stolt over å være del av dem og Norges hockeyfamilie 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *