Kjære media, du gir oss spiseforstyrrelser

Categories Blogg

Når jeg ser hører jenter kaste opp frivillig på treningsstudioet, ser gutter ta ulovlige piller i sjul og jenter som aldri spiser – får jeg vondt. Jeg får lyst til filleriste de, fortelle de hvor flotte de er og hvor bra de egentlig er, men er det noen jeg får enda mer lyst til å filleriste, så er det de som fronter kampanjene som påvirker dette og oppfordrer til dette mellom linjene. 

Kroppskomplekser, spiseforstyrrelser og dårlig selvbilde blir bare mer og mer vanlig, og jeg føler tiltakene blir mer og mer brutale. Jeg får lyst til å gi jenta som kaster opp før hun skal løpe 3 mil på tredemølla en klem, jeg får lyst til å kaste pillene kompisen min tar og jeg får lyst til å smøre matpakke til hun som aldri spiser, men hjelper det egentlig å gi den klemmen, kaste pillene til kompisen min og smøre alle de matpakkene? Dette kunne like godt vært meg. Selvfølgelig kunne dette like godt vært meg. Jeg er bare heldig, som har sluppet unna – foreløpig.

Eller har jeg egentlig det – når jeg får dårlig samvittighet av å spise kake på bursdagen min, spise en ekstra tacolompe på fredagene og spise en sjokolade når jeg ser på film? For jeg tror det verken er unormalt eller feil å si at man tenker sånn – for jeg er villig til å vedde på at de aller fleste tenker disse tankene, og det er helt for jævelig. 

Jeg føler at pen=tynn, og er du ikke tynn, så er du mer lik=pent ansikt. Vi leser om konstant om “Slik blir du slank med juice”, “Nå kan du gå ned 5 kg, på 2 uker”, “Gå ned i 20 kg, på 8 uker”. Og kom ikke her at du ikke har lyst til å gå ned de kiloene, på så kort tid. For jeg er lei av holdningen som sier: Hvis du tror det er skadelig, så ikke les det. Jeg sier ikke at man ikke skal få kvitte seg med de kiloene man er misfornøyd med – jeg sier bare at måten det gjøres på er feil. 

Vi hyller magasinene og avisene når du bruker så kalte: 

Men i mine øyne – så er dette normalen. Hvorfor skal vi hylle, for noe som er normalt? Jeg forstår at plus size egentlig betyr at modellen egentlig ikke passer inn i kolleksjonene som lages og produserer – men da mener jeg at vi virkelig har et stort problem. Normalen burde ikke settes inn i en annen katogori – fordi de passer inn i normalen. 

Når media konstant hyller og oppfordrer til en kollektiv spiseforstyrrelse, er det klart at dette påvirker. Jeg snakker ikke kun om unge jenter, som kaster opp før de skal løpe 3 mil på mølla – jeg snakker om gutter, jeg snakker om damer og jeg snakker om menn. For ingen av oss er bedre enn noen andre, og de fleste av oss er i en katogori som heter plus size. Det er mediene som forteller oss hvordan vi skal bli lykkelig, hvor lykkelig vi blir av å gå ned de kiloene på de få ukene, men når i all verden begynte vi å la andre fortelle oss hva vi skulle gjøre? Det er da ikke mediene som skal fortelle deg hva du skal gjøre for å bli lykkeligere? 

Følg meg gjerne på Facebook HER

og Instagram HER 

#Nettavisen #Side2 

 

 

4 kommentarer

4 thoughts on “Kjære media, du gir oss spiseforstyrrelser

  1. veldig bra og viktig innlegg! en ting jeg irriterer meg grønt over og som rett og slett kan være farlig er nettaviser som VG og Dagbladet. moteblader er en ting, for der vet man liksom hva man kommer til. men disse nettavisene, som før hver eneste mulighe anledning – jul, påske, sommer, halloween, you name it – lager innlegg om “slik steker du det sprøeste svoret” “de flotteste påskeeggene” “grill som en konge i sommer” osvosvosv, for så å deretter skrive “så mye må du løpe for å bli kvitt påskeegget” “bli kvitt det farlige magefettet” “kom i form til skolestart” og det sluttet bare aldri. de setter inn ideer på oss om at vi ikke får kose oss fordi da får vi magefett som tydligvis er farlig?? eller at vi blir feite som for Guds skyld er det verste et menneske kan være, dette må vi jo vite. når medier som vi stoler på at skal gi oss viktige nyheter om hva som skjer rundt om i verden også gir oss tips om hvordan bli tynnest mulig, det er da det virkelig er farlig

  2. Delvis uenig i innlegget ditt. Det blir ikke mer og mer av spiseforstyrrelser – det blir mindre tabu å fortelle om det. Spiseforstyrrelser, og andre psykiske lidelser, er noe som har eksistert nesten like lenge som mennesket selv. Selv har jeg spiseforstyrrelser, men sosiale media er ikke grunnen bak. Selvfølgelig kan det ha en effekt, men det er ikke dét som fører til det.

  3. Nå føler jeg selv at det er like mye bodyshaming mot tynne/slanke mennesker som det er mot de med “litt ekstra fett”. Føler heller på ingen måte at tynn er idealkroppen lenger. Nå er det mer former som er tingen. Vet ikke med deg men etter det jeg har sett flommer media over med bilder med tekstene “mer å ta i, mer å være glad i” og tekster om at tynne jenter er skjeletter og det bare er ekkelt med knokler og bein.
    Selv synes jeg begge måter Bodyshaming er forferdelig, men etter mine øyne ser det ut som at flere lengter etter kroppen med stor og formfull rompe enn å bli tynn…

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *