Når barn leker, vinner verden

Categories Blogg

Inneholder produktplassering

Jeg lærer litt hver dag, og jeg lærer meg og mer desto eldre jeg blir. Når jeg var liten, hadde jeg en rekke superhelter som forbilder. Jeg, og mine venner kledde oss ut i kostymer, for å forestille disse forbildene – disse superheltene. Superhelter som reddet verden, små barn og gjorde heltedåder jeg beundret med store øyne.
Den dag idag, har kostymene blitt for små, og jeg har kanskje lært at superheltene jeg så opp til kun var juks og fanteri. 

Men til min glede, ser jeg mennesker som til tross for mangel på en superheltdrakt, forsøker å redde verden, hjelpe små barn og gjøre små heltedåder. Jeg er født fire år etter OL på Lillehammer, så jeg har egentlig ikke noe forhold til denne folkefesten, annet enn en far som har fortalt meg om både grener, medaljer og store øyeblikk. 

Johan Olav Koss er en av de som deltok på denne festen, og tok imponerende gull på 1500 m, 5000 m og 10 000 m. Tiltross for imponerende sportslige resultater, er det resultatene etter at OL ilden slukket i 1994, som imponerer meg. Han brukte utøverstatusen sin til å sette fokus på et meningsfullt tema, og valgte å gi stiftelsen Olympic Aid, som idag heter Right To Play pengene fra seieren på 1500 meteren. Samtidig som han oppfordret nordmenn til å donere 10 kroner for hver gullmedalje Norge vant. Heldigvis var OL i 1994 et bra idrettsår, og i løpet av noen uker var det gitt over $ 18 millioner til barn i nød. 

Koss ledet i forbindelse med OL på Lillehammer en veldedighetstur til Eritrea, der barna lekte med utbrendte stridsvogner, omgitt av bilder av krigsmartyrer. På denne turen tok han med seg et fly fullt av sportsutstyr – til et land med akutt behov for mat, noe vi i Norge ristet på hodet av. Koss beklagde seg til presidenten, flau for å bringe med leker, og sportsutstyr fremfor mat og nødvendige behov. Men presidenten takket, han takket fordi barna der, nå kunne leke som andre barn. De kunne leke som deg og meg. Før i tiden ble leker sett på som luksus, som tull og unødvendig. Idag i 2016, vet vi at lek er viktig for utvikling, at det er tegn på fysisk, og mental sunnhet å leke. Vi vet at det er feil hvis barn ikke vil leke, og at leken er viktig for språk, emosjonell, kognitiv og moralsk utvikling. Lek utvikler kreativitet, og evnen til å løse problemer. 

Det er barna som er fremtiden, og det er blandt annet disse barna som skal videreføre – disse barna, som trenger lek, morro og kunnskap for å kunne leve best mulig, og få kunne være barn. Superhelt eller ei, så heier jeg på de som ser leken, ser barna og ønsker å hjelpe, til tross for at drakta er lagt på hylla for lengst. Som Right To Play ambassadør heier jeg på slagordet: 

Når barn leker, vinner verden. 

Gi gjerne ditt bidrag HER


 

Følg meg gjerne på Facebook HER

og Instagram HER

– Marty

0 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *