Flaut å være naken

Categories Blogg

Hvor har vi sviktet når videregående elever lar være å dusje etter gymtimene? Hvem har sviktet? Hvem skal ta på seg skylda? Og hvorfor lar vi være?

Idag trenes det i gymmen, noen ler, noen har det gøy. Noen har det mindre gøy. Noen syntes det er flaut, noen flørter. Det svettes, det testes. Noen syntes det er kjedelig. Noen syntes det er gøy å vise seg frem. Så avsluttes gymtimen, og elevene går inn i gymgarderoben. Der sprayer elevene seg ned med parfyme. Noen tar papir med vann på, og tørker seg under armene. Andre hopper rett i klærne sine og løper ut i friminuttet. De aller ferreste dusjer. Jeg dusjer som regel alene. 

Vi snakker om at 8 åringene ikke dusjer, og at 12 åringene dusjer med trusa på – men at 18 åringene lar være? Hvor har hygienepraten tatt veien? Den obligatoriske praten om at man dusjer når man har trent? Vi er en utseendefiksert generasjon, vi er generasjon perfeksjon. Vi er tilsynelatende perfekte. Vi sprayer oss heller ned med parfyme enn å ta en dusj, før vi setter oss tre timer til på skolebenken, i ett klasserom – fullt av medelever. 

Er det kroppspresset som er problemet? Nei kjære jente, jeg går ikke på at du har mensen hver gang, og at dette er grunnen til at du ikke vil dusje. Vi er en genrasjon som prioriterer trening og utseende, fremfor selvfølelse og det å ha det bra. Kanskje vi må prate mer om dette? Sette et mer fokus på dette? For ett sted på veien har det gått galt, når ikke 18 åringene engang dusjer. 

Jeg tror rett og slett ikke vi tør. Jeg tror rett og slett de ferreste tør og kle av seg nakne, gå inn i dusjen og vaske seg, i frykt for å bli dømt, i frykt for idealvekten, i frykt for at sin kropp ikke skal være bra nok – eller kanskje vi skal si, normal nok? 

Jeg tror heller ikke at dette er noe nytt – men kanskje det er på tide og begynne å tenke nytt. Kanskje det er på tide å sette et fokus på dette, kanskje det er på tide å undervise i dette? For hygiene er vel like viktig som kanonball? På lik linje som kosthold og kropp kanskje av og til burde vært viktigere enn mye annet. 

Husk at feilen er ikke det du ser i speilet, men det du forteller deg selv når du står der – jeg håper det en dag skal bli ok å bære sin egen kropp. 
 

 

Følg meg gjerne på Facebook HER

og Instagram HER

– Marty

4 kommentarer

4 thoughts on “Flaut å være naken

  1. Jepp. Fokuset er på det “perfekte”. Og hvem av oss har en perfekt kropp? Ingen. Så derfor dusjer vi ikke. Så slipper vi å vise frem “skammen”.
    Men det latterlige er jo at alle er like “mislykkede”. Så dette “helvetet” har vi jo helt og holdent skapt selv!
    Det vi trenger er en “hippierevolusjon”. Damer som brenner BH’er og viser hengepupper og hår under armene. Og viser at de ikke “bryr seg”. Tror det er noe sånt som må til.

  2. Jeg tror fokuset bør være på hvordan man skal behandle andre mennesker bra. Selvfølelse og slikt er også en viktig ting å lære barn og unge, men det er vanskelig å jobbe med å få en bedre selvfølelse om man føler at medelevene stirrer/dømmer/kanskje slenger dritt.Jeg tror ikke problemet er at elevene nødvendigvis vil fremstå som perfekte, men mer frykt for hva de andre skal tenke om dem. Nå er det nok selvsagt også ulike årsaker til at elever ikke dusjer etter gymmen da. Jeg har alltid hatt et svært dårlig forhold til dette på grunn av mobbing gjennom hele grunnskolen. Heldigvis hadde vi på ungdomsskolen en ordning der vi jentene i klassen dusjet i tre puljer, sammen med de vi var tryggest på. Da jeg gikk 1. vgs så var dusjene delt opp i båser, og da var heller ikke dusjing et problem. 2. vgs derimot så tror jeg vi var fire klasser som delte dusj, og da klarte jeg ikke å gjennomføre det. Hygiene hadde jeg kunnskap om, men det handlet ikke om det. Det handlet om mobbehistorien min, og det å dusje med så mange jenter var utenkelig. Jeg følte meg fæl som ikke dusjet, men jeg klarte ikke å gjennomføre det. Bra skrevet innlegg da, selv om vi ikke er 100% enige. Men ja, noe må gjøres, det tenker jeg også.

  3. helt ærlig så dusjer jeg ikke etter gymmen fordi 1. jeg blir ikke svett av gymmen på skolen uansett hvor mye jeg yter. 2. vi har for kort tid etter gymmen. 3. når jeg har brukt 3 kvarter på morningen for å rette håret er jeg ikke så keen på at det skal bli så stygt og krøllete igjen. – og jeg kan fint gå uten sminke og med krøllene mine men når jeg skal ut fredag kveld liker jeg best å ha rett hår. og har ikke så god tid etter skolen til å rette hele håret igjen. (vi har gym på fredager)

  4. Kjempebra skrevet! Er selv lærer og merker problemet spesielt fra mellomtrinnet og oppover. Her har både helsevesen, skole, foreldre og ikke minst media en jobb å gjøre.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *