Vi har da alle ansvar?

Categories Blogg

Vi har da alle ansvar? 

Du som kritiseres, du som slaktes, du som hates og du som elskes. Du som ønsker å fungere som et forbilde og du som fungerer som et forbilde. Hvordan kan du fraskrive deg ansvaret? Hvordan kan vi fraskrive oss ansvaret som forbilder? Hvordan kan du som mor fraskrive deg ansvaret som forbilde ovenfor din datter, hvordan kan du som far fraskrive deg ansvaret ovenfor din sønn, hvordan kan du som fotballspiller fraskrive deg ansvaret som forbilde ovenfor yngre fotballspillere og hvordan kan du som blogger fraskrive deg ansvaret for dine følgere? Jeg tror ikke vi kan det. Vi har da alle et ansvar å være ansvarlige? 

Kjære du som fraskriver deg ansvaret. Når du fraskriver deg ansvaret så syntes jeg du er feig. For når du har hundrevis av følgere, og du begår en handling, så blir du sett, du blir hørt og handlingen blir garantert gjentatt. Så du som tar en neseoprasjon, og påstar at det ikke har en påvirkning, så undrer jeg – hvorfor må du da dele? Hvorfor ytrer du deg da, dag inn og dag ut om denne fordømte nesa? Du som syntes det er greit å kjøpe alkohol til mindreårige – tror du ikke at dette påvirker og at dette gir dårlige signaler? Du som kaller ting fattigdyrt og fråtser i materialistiske goder og deler dette blandt tusenvis av følgere og fans – det er klart du er med på å skape ett kjøpepress. Du som sitter i sofaen på lørdagskvelden og snakker nedlatende om alle tullingene på jobben, om den håpløse kontaktlæreren til eldstedatteren og til hu som tror hun er så flink i syklubben – den nedlatende tonen din smitter, og drittslenginga di blir tatt med videre. 

Så det er kanskje ikke så rart at så mange unge sliter med selvbilde sitt, når realiteten viser at naturlig ikke er godt nok. Det er kanskje ikke så rart at unge ligger gatelangs, drita fulle, når alkoholen er så lett tilgjenglig? Det er kanskje ikke så rart at kjøpepresset er så kraftig, når man føler at veskene alltid må fornyes. Det er kanskje ikke så rart at mobbetallene er så høye, når drittslenginga er så høy. 

Og nei, man trenger ikke ha hundrevis av følgere for å være et forbilde, og forbildene trenger ikke alltid å være gode. Jeg sier ikke at du ikke skal få gjøre som du vil, men at du representerer noe, og at det derfor medfører et ansvar; ubevisst eller ei. Og nei, veska trenger ikke fornyes fordi favorittbloggeren er sponsa med en ny veske – igjen, og det kan hende vi skal begynne å beundre verdiene til speideledern igjen istedet for å se opp til det uoppnålige. 

Og vi er jo alle mennesker? 

Følg meg gjerne på Facebook her

og Instagram her 

 

 

 

– Marty

#nettavisen 

 

 

 

0 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *