Hei kjære Norges fotballforbund

Categories Blogg

Hei kjære Norges fotballforbund. 

La meg bare minne dere på en liten ting;

John Arne Riise begynte sin seniorkarriere i Aalesund, hvor han debuterte allerede som 16-åring. Sommeren 1998 dro han, mot Nils Arne Eggen og andre eksperters råd, til den franske proffklubben Monaco. Den første proffkontrakten ble til under rådgivning fra hans agent Gunnar-Martin Kjenner. Hans mor Berit Riise, var til stede. Dette viste seg å bli starten på en av Norges mest suksessrike proffkarrierer. Allerede i sin første sesong i Monaco klarte Riise å etablere seg på A-laget, og opparbeidet seg et rykte som en hardtarbeidende offensiv back med et veldig godt skuddben. Riise ble ligamester med Monaco i 1999/00-sesongen og vant den franske super-cup’en i 2000/01-sesongen. (wikipedia

Senere fortsetter biografien til denne mannen med 234 kamper for Liverpool, 99 kamper for Roma og 87 kamper for Fullham, og ikke minst 110 kamper for det norske landslaget. Dette er en mann jeg har heiet på i både snø, regn, sol, motgang, medgang, da han fikk sin landskamp nr. 50 på Ullevaal i VM-kvalifiseringskamp mot Tsjekkia 12.november 2005 og da han mot Hellas 15. august 2012 gikk forbi selveste Thorbjørn Svenssen med 104 landskamper. 

Dette er en mann som har fungert som et forbilde, en mann som har oppnådd store ting, ting som nå kanskje hviskes ut av penger, makt og media. 
Jeg syntes kanskje det er på tide at vi lar mannen som faktisk har banet vei for norsk fotball avslutte med stil. Jeg skjønner at norsk tipping er en stor sponsor til det norske markedet og norsk sport og kultur, men Betsson ønsker vel å sponse de også, men nektes fordi norsk tipping har monopol? Og det norske oljefondet har aksjer i samme firma? Aksjer for 460 millioner? 

Men uansett, enten man er fan av John Arne Riise eller ei så tror jeg at særlig Norsk Tipping hadde scoret mange poeng om de gikk ut og sa at de fire reklamefilmene, som ble spilt inn før avtalen med deres konkurrent ble sagt opp, kunne gå som planlagt?

Dette er en mann som har tilført, som enda kan tilføre og som jeg er sikker på at kan tilføre mye – både for norsk sport og kultur, og for oss som er glad i fotball. 

Så kjære Norges Fotballforbund, kanskje vi skal la han snøre på seg skoa, spille en sesong og avslutte krigen nå? For jeg vet ikke om dere får mer penger i kassa av dette, men det er jeg rimelig sikker på at både Betsson og John Arne gjør – så la da mannen avslutte karrieren, der den startet, og jobb heller videre med kulturen internt i Norges fotballforbund – for av og til kan det kanskje være greit å feie for egen dør først? Og kanskje vi i fotball Norge skal bygge opp i stedet for å rive ned?

 

Oslo 20120813.
Landslaget trener før kampen mot Hellas på onsdag. John Arne Riise.
Foto: Krister Sørbø / NTB scanpix

 

– Marty 

8 kommentarer

8 thoughts on “Hei kjære Norges fotballforbund

 1. Bra skrevet! Hvorfor skal det være så vanskelig å la en av Norges beste fotballspillere, med 110 landskamper, å spille sin siste sesong i Norge? Han har gjort sitt, terminert kontrakten med Betsson og får fortsatt ikke lov, hva er galt med norsk fotball?

 2. Artikkel som er på siden av poenget. Ingen tviler på at Riise har hatt en kjempekarriere, det er ikke det saken gjelder. Betsson ønsker å sponse de også? Kanskje det, men se på hva den norske idrettsmodellen har gjort for norsk idrett.
  En fin avslutning på karrieren kan han selvsagt få, han må bare vente til sommeren er over.

 3. Greit at Riise hylles for prestasjonene, men det har vel ingen betydning for denne saken!
  Riise er bare en brikke i det store og hele her, han har som vanlig ikke tenkt igjennom konsekvensene. Jeg trodde helt oppriktig at John Arne hadde klart å skaffe seg noe bedre rådgivere og at han hadde lært fra tidligere i livet, men den gang ei..
  Jeg gleder meg til å se Riise på banen i norsk eliteserie etter sommeren 🙂

 4. Er generelt uenig i de fleste poengene dine her…
  Helt enig i alt dette med at han har hatt en flott karriere og fortjener å få avslutte den her hjemme…Men helt uenig i at det betyr at han skal få unntak fra en regel som gjelder for ALLE andre utøvere.
  Greit nok at regelen kan kritiseres, jeg er ikke helt enig i den jeg heller, men en kan ikke kritisere Fotballforbundet for å håndheve regelen som gjelder for alle forbundene i Norge. Da får en heller endre regelen for så å endre praksis. En kan ikke gjøre seg fortjent til å være “unntak fra regelen”, da går det rett vest…
  Hadde det vært så viktig for han så hadde han gått rett til Betsson og sagt opp avtalen med en gang han visste Tippeligaen var en mulighet. Han er smertelig klar over reglene, at han umulig kan spille i Tippeligaen samtidig som han representerte Betsson. Synes det er arrogant av han å la saken murre i media en stund, i håp om at presset ville få han til å slippe unna. Dette i stedet for å bare gjøre det alle andre uansett ha måttet gjøre: Spille med de samme reglene som resten av gjengen.
  Når det er sagt så blir det gøy å se brødrene Riise spille ball sammen for Aalesund! Det er positivt for Norsk Fotball!

 5. De som skal administrere Norsk fotball er noen alvorlig overbetalte wannabe-byråkrater hvorfor de gjør som de gjør i denne saken?…fordi de kan….

 6. Allerede for ca 10 år siden tok jeg til ordet for at norsk idrett måtte få opp øynene og se at modellen hvor norsk tipping skulle sørge for inntektene for å finansiere idrettsanlegg var i ferd med å bli foreldet. Jeg sa den gang at man istede for å drive å oppfordre til lojalitet mot norsk-tipping måtte vi heller begynne å jobbe mot politikerne for å finne en ny måte å finansiere idretten på. Jeg var den gang med å fordele tippemidler, og så fra år til år hvordan det var søknader for MYE mer enn det var midler, og ventetiden for å få tippemidler ble bare lengre og lengre. Jeg påpekte den gang at internett hadde kommet for å bli, og at det var en umulig oppgave å kjempe for NT sitt monopol. Deres omsetning var synkende og så lenge internett finnes må de bare finne seg i å være under konkurranse fra utenlanske aktører. I mine øyne har idrettsprofilene som de siste 10 årene har gjort avtaler med utenlandske bettingselskaper vært frontfigurer som har vært med å fremskynde prosessen hvor norsk idrett på ny skal få nok midler til å sikre nok og gode idrettsanlegg for alle. De er med å tvinge frem det punktet hvor også Norsk Idrett må innse at internett konkurransen er umulig å stoppe og at NT alene ikke lengre genererer nok inntekt til å dekke behovet. Så for endte gang sier jeg Norsk Idrett våkn opp, slutt å kjemp for det umulige, og heller begynn å kjemp for helt nye måter å finansiere norsk idrett på. For vi er nå i 2016 og internett er oppfunnet. I mine øyne burde den vært delfinansiert over statsbudsjettet.

 7. Om Riise virkelig ønsker å spille fotball for Aalesund, er det ikke vanskelig for han å droppe Betsson-avtalen. Noe han nå har klart å gjøre.
  Betsson og Norsk Tipping er to konkurrenter, som gir problemer når det gjelder sponsing og spill i Tippeligaen, slik som i Riises tilfelle. Det er ikke første gang det skjer uenigheter som sponsing i idretten, så det er viktig at John Arne Riise blir behandlet likt som en hvilken som helst annen utøver ville ha gjort.
  Håper du nå ser saken fra en annen side, flere av de andre kommenterene er også kritiske til det du skriver.
  Jeg er hvertfall glad Riise klare å legge sin sponsor bort for å prioritere det han – i følge seg selv – elsker aller mest, fotball.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *