La oss ta en prat om liv og død

Categories Blogg

La oss ta en prat om liv og død, ungdom til voksen. 

Du som voksen. Hva om du kommer på jobb om morgenen, du er trøtt og vil helst ligge under dyna hjemme. I garderoben setter alle skoa sine lengst borte fra dine, slik at det kun er dine svarte italienske som står alene i en krok. Ingen sier hei. Ingen ser på deg. Hvis du sier hei, er det ingen som svarer, og når du gjør det, ser de bare dumt på deg tilbake. I lunsjen står noen av kollegaene dine ved kaffemaskinen og snakker sammen. De ler og de enser deg ikke engang. De snakker om lønningspilsen på fredag, den du ikke var invitert med på, men som du fikk med deg i et innlegg de andre var tagget i på lørdag formiddag. I lunsjen de neste dagene sitter de fortsatt sammen, det sitter mange sammen, og når du nærmer deg, sier de at plassen er holdt av. Du blir sittende alene, igjen. Og når du løper etter trikken gidder de ikke holde igjen døra for deg, men de ser deg og ler når du holder på å skli på isen. 

Hvordan hadde du hatt det da? Hvor lenge hadde du holdt ut dette? Hvor mange dager hadde du klart det før du måtte slenge en sykemeldning på kontorpulten til sjefen? 

Til enhver tid mobbes om lag 63 000 barn og unge i Norge. Belastningen medfører blant annet betydelig økt risiko for å utvikle psykiske plager og lidelser. Risikoen varer i mange tilfeller til voksen alder.
Dette betyr at 63.000 små mennesker setter seg på skolebussen og håper om at denne dagen skal bli bedre enn den forrige. Disse små barna setter seg på skolebussen hver eneste dag og håper på at neste dag skal bli litt bedre. Bare litt bedre. Mobbing er ikke konflikt, men en type overgrep.Risikoen for å bli et offer for mobbing er høyest for de yngste elevene. Det viser både norske og utenlandske undersøkelser.
En del av mobbingen mot de yngre elevene blir utført av elever på høyere klassetrinn. Risikoen for å bli en mobber endrer seg ikke like systematisk med alderen, men man finner ofte en tendens til flere mobbere blant elever på ungomsskoletrinnet enn på lavere trinn (Craig et al., 2009; Olweus & Breivik, 2015).

Barn og ungdom som blir utsatt for mobbing, har betydelig økt risiko for å utvikle psykiske problemer.
Risikoen er ofte dobbelt så høy eller mer enn dobbelt så høy blant mobbeofre enn blant de som ikke har vært mobbet, viser en rekke studier.
Problembelastningen er størst når mobbingen er systematisk og langvarig. De psykiske problemene viser seg i form av plager med depressivitet, angst, lav selvtillit, ensomhet, selvmordstanker, psykotiske symptomer og psykosomatiske plager som hodepine, magesmerter og søvnvansker (Fekkes et al., 2006; Arseneault et al., 2010; Olweus & Breivik, 2014).

Hvis det til enver til mobbes om lag 63.000 barn og unge i Norge, betyr det at det minimum er 63.000 barn som mobber. Så jeg håper alle foreldre vet hvordan barna sine oppfører seg utenfor hjemmet. Fokuset på hvilken skade dette kan gjøre er ekstretmt viktig. Jeg håper alle foreldre gjør det som må til for å forhindre dette, for det er snakk om liv og død. Disse små barna kan ikke slenge en sykemelding på kontorpulten til sjefen sin, så da må sjefene til disse små ta tak for dem. 

 

– Marty 

 

2 kommentarer

2 thoughts on “La oss ta en prat om liv og død

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *