Sorry, jeg er en alkoholiker

Categories Tanker 💭

I dag skal jeg fortelle dere en hemmelighet. En hemmelighet jeg skammer meg over. En hemmelighet jeg ikke orker å holde på lenger. For jeg er så lei. Jeg er så lei av alle spørsmålene om hvorfor jeg ikke drikker alkohol, all masinga om at jeg bare kan ta litt og av alle som skal overbevise meg.

– Er ikke det kjedelig da?

– Jamen, hvordan har du det gøy da?

– Denne drinken liker du garantert!

– Er du gravid eller?

– Assa, vet du hva du går glipp av?

– Er du muslim eller? HAHA.

Tenk om jeg er gravid, men at jeg allerede har mislykkes på første forsøket og er livredd for at noen skal få vite om det? Kanskje jeg er ordentlig syk og at kroppen min ikke tåler å drikke? Kanskje jeg er alkoholiker? Kanskje jeg rett og slett ikke har lyst på?

Sist jeg var på fest så svarte jeg først at jeg ikke hadde lyst på. Jeg svarte så at jeg kjørte, etter å ha nærmest blitt tvunget til å ta meg en drink. Deretter svarte jeg at jeg er alkoholiker, etter å ha blitt påspandert en drink jeg flere ganger hadde takket nei til.

“Sorry, jeg er alkoholiker”.

Da slutter de nemlig å spørre.

Og siden du lurer, siden du aldri slutter å spørre og siden du alltid maser, så skal fortelle deg det og jeg håper det gjør at du neste gang driter i å spørre personen ovenfor deg om hvorfor personen ikke drikker.

Jeg fikser nemlig ikke å drikke alkohol. Jeg blir dårlig, jeg blir annerledes og jeg gir meg ikke, og jeg har ikke spesielt gode gener til å gjøre det. Alkohol blir et fristed for meg, og det tør jeg ikke. For det blir til noe jeg føler at jeg fortjener, for godt, det syntes jeg ikke at det er. Det blir ikke fokus på kosen rundt bordet som er fylt opp av gode venninner. Det blir fokus på rusen, på flukten, på å bli drita.

Jeg ønsker ikke, under noen omstendigheter å bli det menneske jeg vet og har sett mennesker rundt meg bli – For jeg vet at jeg har det i meg. Jeg vet hvorfor mine foreldre holder seg til den ene ølen og hvorfor det ikke har blitt servert alkohol i familiebursdagen våre.

Jeg vet hvordan det er å være barn, å komme på besøk til en av de jeg er mest glad i, i hele verden og sette meg opp på fanget, og møte en klem som stinker alkohol. Jeg vet hvordan det er å møte en stengt dør, fordi alkoholen er viktigst. Jeg vet hvordan det er å miste noen på grunn av alkoholen, og jeg har bestemt meg for at ingen av de jeg er glad skal behøve å oppleve det på grunn av meg.

For jeg velger mye heller å avstå fra det å drikke alkohol, enn å bli sint, urimelig og avhengig.

Det å ikke drikke alkohol er fortsatt et tabu og det er evige forventinger til at man skal drikke alkohol.

Jeg er lei av å måtte svare på spørsmål om hvorfor jeg ikke drikker. For alle behøver ikke å ha en grunn til å drikke alkohol, det kan være så enkelt at man ikke har lyst, at man ikke liker det eller at man rett og slett ikke føler for det. Mens andre har grunner sånn som meg.

Jeg drikker ikke alkohol fordi jeg ikke liker det, jeg liker ikke smaken, jeg liker ikke hva det gjør med meg og jeg liker ikke hvordan kroppen min håndterer det. Hvordan kroppen min tenker at et glass på en mandag er helt greit. At to glass også er greit. For ikke å snakke om en hel flaske. Aleine. Mandag, tirsdag, onsdag, ja, du skjønner.

Så husk på det neste gang du spør meg, eller en annen. Og imens så kan du jo tenke litt på hvorfor du faktisk drikker, men det slipper du mest sannsynlig å svare på.

– Følg meg gjerne på Instagram: @martine.halvs – 

51 kommentarer

51 thoughts on “Sorry, jeg er en alkoholiker

 1. Har opplevd dette så mange ganger selv, før så ble jeg aldri invitert på fest fordi jeg ikke drakk. Jeg mente at det var kulere å la hver å drikke og da begynte andre å gå i direkte personangrep på meg. Jeg kan fint ta en cider med 2,25 % men jeg klarer ikke å drikke det opp en gang. Hver gang folk spør så går jeg helt tom på hva jeg skal svare. Jeg føler at jeg må forklare meg hvorfor jeg har valgt å ikke drikke- grunnen til at jeg ikke drikker er på grunn av angst og jeg får syyykt hjertebank. Men det er jo ikke akkurat det jeg har lyst til å si. Så derfor pleier jeg aldri å være lenger på fest enn fram til klokka 22 eller 23. Hvis jeg svarer at jeg ikke har lyst på så blir det stilt så masse spørsmål og det gjør meg virkelig sprø. Men etter jeg fikk lappen så svarer jeg at jeg må kjøre, ofte så svarer jeg også at jeg skal tidlig opp selv om det er langt i fra sannhet. Så dette innlegget her trengte jeg virkelig!! Tusen takk Martine ❤️

  1. 1. Egentlig ikke
   2. IKKE I DET HELE TATT. Jeg har selv opplevd det!
   3. Det er ikke oppmerksomhetssykt, det er et forsøk på å informere og gjøre folk mer obs på hva som er i slike settinger.

   Dette er bra å sette lys på!!!

  2. Lurer fælt på hvorfor sånne folk som deg bruker tida si på å skrive sånt. Har du ikke noe bedre å gjøre enn å være respektløs og leke kul?

  3. Lurer fælt på hvorfor sånne folk som deg bruker tida si på å skrive sånt. Har du ikke noe bedre å gjøre enn å være respektløs og leke kul? Eller syns du kanskje det er morsomt? Få deg et liv, slutt å vær så utrolig barnslig.

 2. Jeg drikker fordi jeg har sosial angst, (men det er ikke synlig) jeg vil ha kontakt med venner uten å være redd innvendig, derfor drikker jeg.

  1. Noe av angsten kan forsvinne ved at du klarer å fortelle det til noen. Noen du stoler på. Lykke til <3 Klem.

  2. Trenge kje komma på fest vis du ska ver edru å så jævli stive i personlighet å holdning.

   1. Fordi man skal jo bare være på fest for å drikke, eller hva? Hvorfor prate med andre mennesker liksom?

 3. Tøft at du deler, selv om det ikke skal være nødvendig.. og dette var et sykt fint bilde av deg!

 4. Utrolig bra innlegg! Fortsett å stå på med både blogg og podcast som treffer rett hjem i alles hjerter!!

 5. Du er så flink til å skrive! Og jeg håper folk kan slutte å spørre, og dersom de spør – hvertfall akseptere svaret. <3

 6. I en periode på 5-6-7 år da jeg var barn (fra type 8-9års alder) var mamma alkoholiker. Det var (heldigvis) “bare” henne og flaska. Ingen fester, ingen andre menn, ingen vold eller utagering el, MEN personlighetsforandringen DEN merktes og syntes godt. Jeg har sett min mor full, fyllesyk, sovende på do (altså sovnet mens hun satt på do) jeg har sett ho falle, gå på dørkarmer. Jeg har støttet ho i seng, vekket ho, tømt ut 100vis av flasker med alkohol, vasket ho, lagt ho… DET ER IKKE KULT. Alle tåler faktisk ikke alkohol. Noen blir avhengig og mange endrer personlighet når de drikker. Jeg gjorde au det. Pga lett tilgang til alkol begynte jeg å feste (og ligge rundt) i 13års alder. Det holdt jeg på med til jeg var i midten av 20åra. Jeg ble så morrsom når jeg drakk sa de.. du må drikke sa de.. det er så gøy sa de.. vel depresjonen innhentet meg pga barndommen. Depresjon blir ikke bedre av alkohol, jeg lover. Slutta å drikke i midten av 20åra og i dag er jeg “livredd” alkohol fordi den ødela bsrndommen min og gjorde meg til et menneske som var sååå Uekte.. samme med mamma. Mamma var ikke den hun var når hun drakk. Hun var myke, gode, ekte, omtenssomme og forsiktige mamma

 7. Jeg har opplevd dette så mange ganger! Man blir så lei! Hvorfor kan ikke folk akseptere at jeg ikke vil drikke? Det er som om man på død og liv måå ha unnskyldninger som alkoholiker, gravis osv for at man skal få lov til å ikke drikke. Hjelpes! Takk for at du skriver dette – nydelig! ❤

 8. Har også opplevd å bli uglesett fordi æ ikke drikker. De sier «herregud ho er jo edru!» Av og til har æ for mye å gjøre dagen etter til at æ kan drikke. Ute pleie æ å drikke brus med sitron, da ser det ut som en drink. Skal på en vennefest om noen uker og kan ikke drikke (pga jobb dagen etter) og vurdere alkoholfri vin bare for å ikke få noen kommentarer.

 9. Dette traff skikkelig. Drikker selv ikke ikke alkohol i en alder av 23, noe som for de fleste er særdeles merkelig. Skremmende at normalen er å drikke og feste flere ganger i uka, og at man er unormal dersom man ikke gjør det. Jeg legger meg aldri borti andres drikkevaner, så syns det er så undødvendig at mine ikke kan aksepteres eller respekteres. Liker heller ikke meg selv med promille, har ikke lyst, liker ikke smaken, har det gøy uten, og satser utholdenhetsidrett. Så årsakene er mange, men ingen av dem er særlig akseptert. Takk for at du deler dette <3

 10. Heisan. Tøft av deg å stå fram. Jeg drikker heller ikke av samme grunn. Har stått fram på ruskonferanse. Stå på videre. Klem Frøya 😻🌺🌈

 11. Så utrolig bra skrevet! I min gjeng så er det aldri en god nok unnskyldning og si at man ikke vil drikke, selvom vi er over 30 år! Eneste unnskyldningen som er god nok er «Jeg er syk» eller «Jeg kjører», og det er nesten ikke greit nok!

  Hvorfor skal presset på å drikke være så voldsomt? Selv i voksen alder. Nå har jeg ikke drukket på en stund, og folk har sluttet å be meg av den grunn fordi jeg alltid kjører når det er fest. Er veldig trist å ikke bli bedt, bare fordi man ikke ønsker å drikke. Kan være så mange ulike grunner til hvorfor, og en skal ikke spørre hvorfor!

 12. TAKK for at du settet ord på noe som er vanskelig å beskrive. Jeg går selv å gruer meg til julebord for jeg er ei utadvendt og «kul» jente som egentlig ikke trenger alkohol, men skal og fremføre- så har angst for at jeg ikke klarer å holde meg til det ene glasset jeg trenger for å gå på scenen.
  Det gjorde godt å lese at det finnes flere som meg som ikke drikker fordi det er gøy, men for å bli dritings og rømme.

 13. Altså. Alle burde kunne gjøre det de selv vil uten og føle forventningspress. Så, drikk eller ikke drikk med samme sinn. For mitt vedkommende så er det helt naturlig å drikke daglig. Merker at noen ser litt rart på meg når jeg kommer inn i lokalbutikken om morgen for å kjøpe øl i morgenkåpe, men hei, la oss ikke dømme hverandre og være tolerante.

  Mvh

 14. Amen sier jeg bare! Var senest på julebord i helgen. Hundre spørsmål fra alle kanter «hvorfor drikker du ikke? Er du gravid?» osv… man MÅ faktisk ikke drikke for å ha det gøy!
  Det er som du skriver – at det er tabubelagt å ikke drikke. Og sånn burde det ikke være!

 15. Kudos!! <3 <3
  Jeg har også sett baksiden av alkohol-medaljen, og du har min respekt for valget ditt.

 16. De ordene beskrive det som også jeg og svært mange andre opplever.

  Jeg frykter det er svært mange som ender opp med å drikke mot sin vilje, og da kanskje lever det vonde livet, som du beskriver så utrolig bra.

  Tusen takk for at du er så utrolig modig, og belyser dette.

 17. Jeg sluttet å drikke da jeg fikk høyt blodsukker for noen år siden. Da kuttet jeg ut alt sukker unntatt vanlig mat. Men der begrenset jeg meg og mye. Det er sukker i alkohol, kaker sjokolade osv osv. Jeg kuttet ut alkohol helt frivillig. Men så skjedde det så mye bra i kroppen etter et par mnd. Og jeg har bare fortsatt og ikke drikke. Går helt fint. Savner ikke alkohol. Men jeg har mye spørsmål om hvorfor jeg ikke drikker. Du skal vist ikke la vær å drikke. Da drar jeg opp blodsukker kortet. ” jeg har høyt blodsukker” sier jeg høyt. Selv om det er fint nå. Da stiller spørsmålene. Men det bør være helt unødvendig at jeg må gjøre slikt før å la være å drikke. Bra artikkel 😊

 18. Flott at du deler 🙂
  Selv er jeg også avholds men det er fordi jeg ikke tåler det. Etter å ha blitt dårlig på fest etter alkohol som 20 åring har jeg etter det alltid blitt dårlig selv av den minste mengden alkohol. En magesmerte av en annen verden bare etter 1 øl eller en drink. Lovet meg til slutt at jeg aldri mer skulle drikke da ingen ting var/er verd å ha vondt i flere dager etterpå.
  Må si jeg savner å ta et glass vin til å kose meg med, men er nå så vandt til å være edru at savnet etter “rusen” er helt borte. Snarere tvert i mot synes jeg det er befriende å være edru og klar når jeg ser alle de rundt deg rave rundt og oppføre seg som idioter. Desverre blir ikke oppførsel på kvinner og menn og bedre når de er fulle selv om de er bikket 30-40 år som jeg selv er nå. Gøy å skremmende på en gang å gå på julebord med jobben og virkelig se alt som skjer. Hver bidige år får jeg spørsmål om hvorfor jeg ikke drikker, men heldigvis er de fleste forståelsesfulle når jeg sier at jeg blir syk av alkohol. Noen synes til og med at jeger tøff som er med på festen selv om jeg er edru. 20 års trening i sosialisering som edru har gitt utbytte. Jeg tør å være meg selv.. danse.. ha det gøy uten å være full..kan absolutt anbefales. Den beste festen er den de andre blir overasket over at du er edru når de ser at du har det gøy.

 19. Alle bør selvfølgelig kunne velge selv om de skal ta det glasset eller ikke. De som maser får man ikke gjort så mye med, men jeg har lyst til å peke litt på den følelsen man får selv, om at man må forklare seg. For den får man, og jeg mener at det skal ikke være noen plikt på å forklare seg. Når man forklarer seg, heller man istedet vann på mølla, og motspørsmålene kommer garantert. Dersom man derimot bare svarer nei uten å forklare, men bare fortsetter videre til neste tema, så er det litt lettere å slippe maset. Nei, man slipper ikke masingen, men man fyrer ikke opp bålet. Man må nok uansett regne med at det gjentar seg utover kvelden. Jeg syns fortsatt det er greit å bare si nei og ikke mer. Da stopper liksom diskusjonen, hvis du ikke er med og diskuterer. Verdt å prøve?

 20. Hei ☺️ Jeg er ikke en som følger bloggere eller pleier å kommentere på innlegg🤣 Men ditt innlegg fanget interessen fordi du tar opp et tema jeg har vært opptatt av i lang tid. Jeg jobber m rusavhengige og har sett medaljens bakside på alle type nivå. Møtt så mange fine folk som har kommet i kong alkohol sine klør. Innlegget ditt er nakent og modig❤️ Direkte og oppfordrende. Hvorfor skal man måtte forklare hvorfor man ikke drikker? Ditt valg og ditt liv. Ingen har rett til innsyn i alle dine valg, selv om du er kjent og blogger. Ei heller har noen rett til å vite hvorfor man takker nei til alkohol, som hvermannsen 😉 Jeg tenker alkohol har blitt for normalisert og alminneliggjort. Det slår meg at alkohol er endel av og i alle type program, serier, situasjoner osv. Se bare på 4 stjerners middag.. Jeg tenker man bør begynne å reflektere over hvorfor alkohol alltid må være endel av vårt sosiale liv. På tide å stille spørsmål ved alminneligheten rundt bruken. I disse tider hvor det kjempes om å redusere kjøttinntaket er det kanskje viktigere å fokusere på alkohol inntaket? Hvorfor jeg måtte velge å ikke spise kjøtt eller drikke eller kjøre el bil osv er min sak. Hverken jeg eller DU trenger å måtte forklare hvorfor. Det må folk snart reflektere over og akseptere… Stå på Martine👍 Du er rå tøff og reflektert! Flere, uavhengig bakgrunn og årsak, burde tenke over eget forbruk😉 uten å måtte stå til rette for valget sitt. Lykke til. Klem

 21. Flott skrevet!
  Folk burde egentlig bare slutte å bry seg med eller ha så inderlig behov for å si sine meninger om hvordan andre mennesker skal leve livene sine.
  Du er rå!

 22. Veldig bra skrevet, det MÅ nemlig være lov å si uten at man blir stempla gravid el partypooper el hva dt måtte være. Skule ikke være nødvendig å måtte sitte å utdype hvorfor en ikke sitter å trøkker i seg drikke en kanskje synes smaker helt JÆVLIG , som kræsjer med medisiner som er så viktig at en ikke kan droppe de for en kveld engang, el fordi en vet med seg selv alkohol gjør deg “ugjenkjennelig i oppførsel ”

  Nei, te h… med alko-tvang.
  Det ER lov å si nei!!

 23. Er så enig❤hvorfor må man drikke alkohol ved sammenkomster? Man må få velge selv om man vil drikke eller ikke. Selv skal jeg på julebord i desember og velger å ikke drikke alkohol fordi jeg klarer å kose meg uten❤

 24. Takk for at du står frem som ett forbilde for andre som kanskje sliter med det samme. Har selv merket at jeg er som deg, og det er ikke noe kult.

  Du tørr å stå frem når ingen andre tørr, det er utrolig inspirerende av deg ❤️

 25. Hei😊
  Syntes det er bra du blogger om dette,er selv alkoholiker å har vært veldig åpen om min sykdom å d har fungert veldig bra stort sett alle jeg omgåes respekterer det å støtter meg på min vei.

  Det trenges å få frem hvor høyt fokus det er blitt at uansett hvordan sosialt samvær man skal delta i så er det alltid en selvfølge at alle må drikke alkohol, d er faktisk ganske urovekkende at man ikke lengre kan være sammen uten.

  Jeg har vært ædru i litt over 3 år, det er mange som bruker å si til meg du kan jo drekk bære ei pils d går jo bære godt… Da bruka e å dræg godt på smilet, ja den ene går nokk bære bra men det d som skjul c inn bunden av den jeg ikke trenger å slippe frem.
  Det tokk meg 15 år med en tanke at jeg hva alkoholiker og uendelige dager med unnskyldninger å løfter om at nå skulle alt bli bedre men som du skriver d hva aldri kozen å d sosiale, jeg hadde alltid vorspiel før vorspielet å handlet kun om rusen å slippe å føle noen ting som helst.

  Jeg kunne sikkert ha skrevet lenge om dette temaet men jeg vil avslutte med å si folk må ikke ha ned nedtallende holdningen mot folk som takker nei…

  Jeg er stolt av å ha akseptert at jeg er alkoholiker😊

  Vil ønske alle en god jul å husk at julen er for koz og familie,ta hensyn til Di små.

 26. Det krever desverre mye i dagens samfunn og fortsatt kjempe mot stigma og dømmende blikk og kommentarer.
  Jeg er selv rusmisbruker og måtte ta et oppgjør med min livsstil.

  12 januar så er det 28 år siden. Selv om jeg har vært helt åpen rundt min rus situasjon, så er det fortsatt noen spørsmål om ikke jeg kan drikke litt. For jeg har jo holdt meg så lenge så det vil vel ikke være noe problem.

  Det er merkelig at i dagens opplyste samfunn, så vet folk fortsatt ikke hva rusavhengige sliter med.

  Stå på og lykke til.

  Du er tøff.

 27. Dette er lest før, for lenge siden, så ille akkurat din mening eller … når det ligger på nettet allerede. Skal se om jeg finner det igjen og sende deg linken 🤔

 28. Utrolig tøft og så ubeskrivelig sant.. Det er så mange tanker rundt akkurat dette.. Som om jeg skulle skrevet det selv✨💗 Har egen blogg, så dette skal jeg prøve å begå meg ut på selv én dag.. Er bare mtp skråning så blir detnok ikke helt enda.. Ønsker deg ei riktig god jul og ikke minst, godt nyttår🎍🎇 Klem Eva

 29. Veldig bra skrevet 👍🏻 Mitt svar til de som maser er : jeg drikker ikke i respekt for dem som sliter. Det blir gjerne stille da 🤪

 30. Jeg har ikke rørt alkohol på snart 30 år.
  Er ikke alkoholiker bare foretrekker å være edru, og når jeg ikke er sjåfør.
  Har aldri opplevd mas rundt dette, så skjønner ikke at en skal ty til løgn.
  Er da bare å si takk for tilbudet men jeg foretrekker å være edru så slipper en i 99 av 100 tilfeller oppfølgingsspørsmål

 31. Hei, Martine! Takk for alt du gjør og står for. Nå i sommer kom jeg heldigvis over dette innlegget, og det fikk meg til å tenke. Jeg er ei jente på 22 år som har et alkoholproblem og har hatt det siden jeg var 14 år. Det er først nå jeg har innsett det. Det var ikke konsekvensene av drikkingen som førte til at jeg forsto at jeg har et problem, men jeg tror dette innlegget hadde påvirkning på hvordan veien min gikk videre. Det fikk meg til å undersøke og lese meg opp på alkoholisme. Det fikk meg til å ta kontakt med fastlegen og snakke med andre alkoholikere. Uansett hvor tøft det har vært å ta det skrittet, har jeg kommet så langt at jeg er henvist til avrusning og skal starte å gå i AA-møter. Den tøffe jobben står fortsatt overfor meg, og jeg vet ikke om jeg er klar. I flere år har jeg drukket, og jeg synes det er vanskelig å se for meg et liv der jeg er edru og aldri får føle den rusen lenger. Men jeg følte uansett behovet for å takke deg. Takke deg for at du selv er åpen og ærlig om hvorfor du ikke drikker.

  Du er et godt forbilde for mange, ikke bare på dette området, men på mange andre områder.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *