Dette er sannheten

Jeg har ikke tall på hvor mange ganger jeg har hørt at jenter bare sutrer når de har mensen. Jeg har ikke tall på hvor mange ganger jeg har blitt bedt om å skjerpe meg hvis jeg har klagd på at jeg har mensen. Jeg har ikke tall på hvor mange ganger jeg har klagd på kroppen min når jeg har mensen. Jeg har ikke tall på hvor mange ganger jeg har grått fordi jeg har hatt så vondt når jeg har mensen. Jeg har ikke tall på hvor mange ganger jeg har hatt så sterke smerter når jeg har hatt mensen at jeg har vridd meg i smerte.

Jeg har alltid vært og jeg er alltid opptatt av at mensen ikke skal hindre meg. Jeg har alltid gjort mitt ytterste for å komme meg på fotballtrening selv om jeg har hatt mensen og jeg har alltid vært opptatt av at det ordner seg. Men jeg er også en av de som har blitt skikkelig dårlig av mensen, en av de som har blitt syke og som har kastet opp fordi smertene har vært så intense.

Først i år bestemte jeg meg for å ta tak i utfordringene jeg har hatt knyttet til mensen. Etter mange år med smerter, ubehag og flere kriser. Jeg har nemlig gått rundt med en tanke om at “det bare er sånn det er”, jeg har hørt på alle som har sagt at “det er jo bare mensen” og jeg har tenkt at det er så “jentene” å klage på det å ha vondt på grunn av mensen. Men først i år dro jeg til gynekolog, fikk hjelp og en diagnose. Jeg har nemlig blitt utredet for endometriose som er forklaringen på at magen min ser ut som den gjør når jeg har mensen, at jeg opplever det som jeg gjør og at jeg har det ubehaget jeg har. Og endelig vet jeg at det ikke er sånn det skal være og at det ikke bare er jeg som “ikke tåler mer”.

Jeg har opplevd å få kommentarer på at magen min ser så rar ut når jeg har mensen, jeg føler meg oppblåst og jeg er oppblåst – Og jeg har skikkelig vondt. Men det er sånn det er, det er en diagnose og det er dessverre helt normalt. Og, det er sannheten – Ikke at jeg er “jentene” eller “sutrete”. Grunnen til at jeg velger å vise hvordan for eksempel magen min kan bli når jeg har mensen og hvorfor jeg velger å dele dette er fordi jeg vet at veldig mange kvinner kjenner seg igjen i dette, uten at de snakker om det eller vet hva som kan være årsaken.

Jeg vil anbefale alle jenter og kvinner som lider av ekstreme smerter, ubehag og som på en eller annen måte hindres på grunn av smertene til å oppsøke en gynekolog eller en lege. Jeg sier ikke at man automatisk har det samme som meg, men snakk med noen, ta tak og ikke gå rundt å tro at det er sånn det skal være! Vi blir stadig vekk fortalt at det “bare er mensen” og at det er årsaken til hvordan vi har det, men hey – Det skal faktisk ikke være sånn og mensen skal ikke hindre oss i å leve normalt. Mange kvinner opplever få eller ingen problemer knyttet til mensen, men MANGE kvinner opplever uutholdelige mensensmerter og noen så ille at det går utover livskvaliteten. Sånn som meg. 

Det er ikke vits i å gå rundt og ikke ha det bra og vi må ta vare på kroppen vår så godt vi kan. Vi skal ikke bare finne oss i at “det er sånn det er” og vi må tørre å snakke om tilstander som min – For det er faktisk blodig alvor.

Og vi må huske på at det ikke er noen verdens ting å skamme seg over!

// Marty

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg