Kom igjen, jenter!

Jeg utsetter ting hele tiden. Jeg utsetter klesvasken, jeg utsetter telefonsamtalen for å fikse internettet i leiligheten og jeg utsetter å skifte lyspæra på soverommet. Det er ikke noe problem å utsette det, for til tross for at klesvasken hoper seg opp, så gjør det ingenting. Det har heller ingen betydning at jeg dropper å fikse internettet, selv om det til tider irriterer meg grenseløst når det ikke fungerer. Det er heller ikke krise med lyspæra på soverommet, selv om det er litt mørkt. 

For litt over et år siden døde bestemoren min av kreft og for tre dager siden sendte en venninne meg en snap om at hun hadde fått påminnelse om å sjekke seg i postkassen. Hun lurte på hvorfor i alle dager hun hadde fått det og om det var noe hun måtte gjøre. 

Jeg kjenner damer som lar være å sjekke seg fordi de syntes det er flaut. Fordi de syntes det virker flaut å dra til en gynekolog og ta en undersøkelse, fordi de må av med trusa og blottlegge hele underlivet sitt. 

Jeg kjenner damer som ikke sjekker brystene sine for kuler, fordi de aller helst ikke vil vite om det eventuelt skulle ha dukket opp en kul. Fordi frykten for å miste håret, eller en pupp er større enn frykten for å dø. 

Jeg kjenner damer som lar være å sjekke seg fordi de ikke vet hvordan de skal gjøre det. Fordi et kjapt googlesøk etter hvordan man lager kokte egg, hvordan man får six-pack og hvordan man får stor rumpe er enklere enn å google “hvordan kan jeg sjekke meg”

Jeg kjenner damer som tror at de ikke trenger å teste seg fordi de ikke ligger rundt meg mange. Fordi de tror det er større sannsynlighet for å få livmorhalskreft fordi de har mye sex. (Jeg kvier meg i tanken på at noen slutshamer kvinner med livmorhalskreft).

Det er mye vi kan utsette, men vi kan faktisk ikke utsette livet – Og det gjør vi ved å slenge lappen om at vi burde sjekke oss i søppelkassa. Det gjør vi ved å utsette timen, uke etter uke. Det gjør vi ved å tro at det ikke angår oss. 

Det å miste mennesker gjør vondt, det er smertefullt og det etterlater seg et tomrom. Jeg nekter å miste damer jeg er glad i fordi de ikke tok seg tid til å sjekke seg, fordi de syntes det var flaut å vise frem underlivet sitt, fordi de ikke tar seg tid til det eller fordi en pupp er viktigere enn livet. Jeg nekter. 

Noen ting er ubehagelig. Det er ubehagelig å kaste opp. Det er ubehagelig å være svimmel. Det er ubehagelig å slå opp med kjæresten. Det er ubehagelig å ta “praten” med sjefen. Men det finnes ting som er så ufattelig mye mer ubehagelig, og celleprøven er ikke en av de tingene. Det er derimot fryktelig ubehagelig å begrave en søster, en venninne eller en datter, og jo før vi sjekker oss og jo mindre vi utsetter, jo større sannsynlighet er det for at noen av oss slipper akkurat det. 

Sjekk deg. Vær så snill.

Facebook HER – Instagram HER – Snapchat Martinehalvs 

// Marty 

 

8 kommentarer
  1. Bra innlegg! 🙂
   En celleprøve er kleint i 10 minutter. Kreftbehandling kan gi senskader i årevis, kanskje for alltid.
   Ved å sjekke seg kan man finne ut av ting før det er for seint, og kan slippe unna med en enkel behandling. Det er det verdt!
   Hilsen ei som har vært gjennom full pakke med operasjon/cellegift/stråling (men for en annen krefttype) Cellegift er det verste jeg har vært gjennom, og jeg kan fortsatt merke fatigue den dag i dag, to år etter.
   #sjekkdeg

  2. Det er fint at man har mulighet til å sjekke seg, vaksine osv. Men hvorfor er det så lite fokus på å oppfordre jenter til å unngå å ha ubeskyttet sex, og å ha mange partnere, særlig løse forhold, og forhold som varer bare en natt. Vet selvfølgelig at man kan få livmorhalskreft av kun en partner, men sjansen må jo bli mye mindre om man venter med samleie til man er gift. Sier ikke at man ikke bør sjekke seg, men mener at særlig unge jenter i tillegg bør bli oppmuntret til å tenke seg godt om mht hvem de er sammen med. Det er mye fokus på å sjekke seg, men ingen oppmuntrer til å være forsiktig med hvem man er sammen med. Selvfølgelig er det færre som får påvist kreft pga at de sjekker seg, men det ville vært enda færre som hadde fått det om de hadde vært litt mer forsiktig med hvem de ligger med…

  3. Jenter skal ha like mye «løse» forhold og one night stands som gutta, Teo. De skal kunne ligge med akkurat hvor mange de vil, som alle andre, uten at det skal være noe mer big deal enn om en gutt ligger med noen. De skal ikke tenke noe mer over ting enn gutta, og de skal heller ikke måtte få uønskete kjønnssykdommer (det regner jeg med ingen vil ha) fordi gutten mente kondomet var for lite LOL , og derfor skal man alltid ha beskyttet sex, og det vet alle.
   Både jenter og gutter skal sjekke seg for kreft. Er ikke noe kleint i å ta helsen sin på alvor! <3
   #sjekkdeg

  4. Var vel jenter det var snakk om her…..derfor ble ikke gutter nevnt. Enkleste måte å unngå livmorhalskreft er å være litt forsiktig med hvem man er med. Sa heller ikke at man ikke skal sjekke seg hvis du hadde lest ordentlig hva jeg skrev…sa at med begge deler kan man unngå det. Det er faktisk noen som kan utvikle det selv om de sjekker seg. For meg må både gutter og jenter være med så mange, og så ofte de vil. Mente bare at man i tillegg til å ha fokus på vaksine og celleprøve, er at man også kan tenke litt moral.

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg