Nå har det klikka for oss!

 •   

Her sitter jeg, helt svett og i sjokk. Det har akkurat gått opp for meg at mitt lokale kjøpesenter Sandvika storsenter har reklamert for «skolevesker» opp mot 16.700 kroner, og jeg vet sannelig ikke om jeg skal le eller om jeg skal gråte. Ikke nødvendigvis for at et storsenter ønsker å tjene penger, men fordi de selger. Som rakkern. 

Og først og fremst så lurer jeg på en ting: HAR DET KLIKKA FOR OSS? 

Hvor skal dette ende? Hvem har vi blitt? Hvordan samfunn er det vi lager? Et samfunn bestående av blærete drittunger som får alt de peker på, som mobber andre som ikke har vesker til 17.000 kroner og som føler seg som de er kongen på haugen? Jeg orker ikke en gang å tenke på det, for det er så fjernt og det er så dumt. 

Jeg kjenner en jente som bor i samme kommune som meg. Hun er en del av den kuleste gjengen på skolen, noe som innebærer at hun må ha alle de kuleste (les: dyreste) tingene. Familien hennes er en helt vanlig familie som overhode ikke har råd til den livsstilen datteren føler hun er nødt til å ha. Datteren er derfor nødt til å ha jobb for å finansiere denne livsstilen, men det holder hun hemmelig for alle andre. Hun jobber derfor ikke på det lokale kjøpesenteret, men hun tar buss i én time  for å dra på jobb – Sånn at ingen skal se at hun jobber. 

Kan vi ta et minutts stillhet og tenke litt over det? Hvor sinnsykt det er? 

16 års gamle jenter skal ikke være damete, de skal ikke kle seg som at de er 42 år og de skal bare ikke fly rundt med en veske med en prislapp høyere enn de aller fleste har å rutte meg på en hel måned. 

Kjære foreldre som tillater dette, som drar kortet uten å blunke, som bytter bil oftere enn dere bytter underbukser og som bidrar til dette enorme kjøpepresset:

Kan dere være så snill og lukke opp øya? Se opp fra telefonene deres? Dra hjem en tur fra forretningsreisen, slå hånda i bordet og slutte å vipse penger? Stikke hodet ut av deres egnen navle? Dere bidrar til et kvalmt kjøpepress, dere lager mobbere, dere setter en syk standar og dere tråkker på alt som har med sunne og gode verdier å gjøre. 

Dere må slutte å gå på argumentet om at «alle andre får lov» eller «alle andre har det». Dere MÅ slutte. Barna deres behøver ikke jakker til 13 000,- kroner, barna deres behøver ikke skiutstyr til 40 000,- kroner og barna deres behøver ikke vesker til 17 000,- kroner. 

Og ikke for å være verken dømmende eller å dra alle under en kam, men jeg tviler sterkt på at barna deres har jobbet knallhardt i jordbæråkeren i sommer for å få råd til disse veskene. Hadde det enda vært så vel. 

Plis, slutt og bli litt kjipe a. Dette går faktisk ikke. 

DEL GJERNE!

Facebook HER – Instagram HER – Snapchat Martinehalvs 

// Marty 

 

 

  1. Hadde du vært nærmere skulle jeg slått armene godt rundt deg og gitt deg en stor suss på kinnet.
   Hilsen en kjip mamma som ikke går på “alle andre”frasen

  2. Min tenåring bruker Stone Island, Supreme, offwhite, og går på den hypeste skolen i Oslo. Trener hver dag, jobber for det selv. Vi foreldre vet at venner bruker det samme. Genser til feks 8000,- det er villt!

  3. Endelig er det noen som tørr å si i fra. TAKK. Det er helt sykt og helt på tryne at det skal koste så sykt mye penger. Syk verden.

  4. Merkeklær eller ikke.
   man er den man er uten merkeklær også.
   Vesker til 17.000 er horribelt. Jeg kjøper ikke vesker engang.
   Takk, Martine for din fantastiske blogg 🙂

  5. Mange foreldre med midler ønsker å være snille med barna sine og kanskje gi barna ting de selv ikke fikk.
   Men de lærer barna at “verden er et sted der ting detter ned i fanget på deg”.
   Hva skjer med disse barna når de blir større og skal leve voksenlivet og ting IKKE detter ned i fanget på dem?
   Når arbeidsgivere stiller krav og de er vant til at ting bare kommer og ting bare ordner seg, uten at man trenger å gjøre noe for å fortjene de?

  6. Man må lære barna sine at lykke og status ikke skal koste penger. Ligger mye på hva foreldrene gjør det til, for min del vokste jeg opp med press, men lot meg selv få gå i det jeg likte best, om det var en joggebukse fra fretex så var det unnafor for meg.. Mamma har lært meg nettopp dette, så viktig å lære barna sine at det er andre verdier her i livet er nok ikke så dumt…

  7. Hvor skal dette ende?
   Jeg skjønner ikke hvordan foreldre kan kjøpe så dyre ting til barna sine. De skal faktisk klare seg selv når de blir voksne. Da er det mange som faktisk ikke klarer å leve opp til disse forventningene at man skal ha alt det som alle andre har. Jeg vil så gjerne si tusen takk til deg for at du tar dette opp. Nå må sannelig foreldrene snart skjønne at de ikke kan gjøre slikt mer. Det er jo ikke noe rart at unger/ungdommer får psykiske lidelser i hopetall. De klarer ikke å leve opp til de forventningene som har blitt skapt. Det finner de faktisk fort ut når de må stå på egne ben.

  8. Du sier noe , har hendt jeg har vært bortatt sånne folk selv , går rett å slett ikke ann – folk må begynne å bruke huene sine !!!

  9. Jeg har aldri fått ting jeg har pekt på og det er jeg jævelig glad for att min mot og far ikke gikk på «men alle andre..» for jeg lærte å sette pris og ta godt vare på tingene jeg fikk eller kjøpte selv.

  10. Så bra skrevet, og så sant 👏🏼
   Heldigvis har ikke jeg merket noe av dette presset på sønnen min, enda. Her er det viktigste å ha rene, hele og pene klær. I tillegg tror jeg at jeg har lært han til å forstå at det finnes andre verdier her i livet.
   Tror det er viktig å ha gode inkluderende samtaler med barna sine, at man ikke bare kan kjøpe-kjøpe-kjøpe selv om man kanskje har midler til det – jeg har ikke midler til å kjøpe “hele verden” og det har jeg klar å formidle og få forståelse for. 😊

  11. Det er trist ay voksne, innovative ledere, tar inn slike ting for så å rette dette mot ungdom. Da jeg for noen år siden hadde en bekjent som jobbet som kranfører i Asker, kom det jenter helt ned mot 12 års alderen for å tilby “tjenester” for å få nok penger til de kuleste klærne. Trist nok, så fikk mange unge jenter nok penger på den måten. Samfunnet har ennå ikke forstått. Å balansere god økonomi, men ikke for mye, det kreves helt spesielle mennesker gor å få et lands befolkning til å forstå det.

  12. Dette skjer paa et jobbintervju med disse: Temmelig fort begynner de aa snakke om frynsegoder heller om egen kompetanse. Da tenker jeg: Forstaar du ikke at om du gjoer en god jobb, skal vi nok ta vare paa deg?

  13. Må si meg enig her må bare få legge til at det er all denne penge bruken som også skader kloden vi lever på

  14. Antall unge med betalingsanmerkninger i Asker og Bærum (mellom 18-26-år) øker……Ja til personlig økonomiundervisning på skolen så de skjønner sammenheng mellom inntekter og utgifter !

  15. Takk! Tusen takk! Hjertelig takk! Jeg lurer rett og slett på.om det er noen foreldre som liker å vise fram ungene og lommeboka si?! Argumentet “alle andre” er like gammelt som Adam og Eva. Men, desverre harmange av ossi utviklet oss til å bli en gjeng egoister som ikke føler noe ansvar for fellesskapet. Tusen takk for utblåsninger din. Jeg skulle gjerne sett en kommentar fra noen som faktisk har kjøpt ei slik veske. Er de opptatt av miljøvern, bærekraft og rettferdig fordeling også??

  16. ❤️🌟 Steve Jobs’ last words
   He died a billionaire at 56yrs of Pancreatic Cancer and here are his last words on the sick bed:
   “I reached the pinnacle of success in the business world. In others? eyes my life is an epitome of success.
   However, aside from work, I have little joy. In the end, wealth is only a fact of life that I am accustomed to.
   At this moment, lying on the sick bed and recalling my whole life, I realize that all the recognition and
   wealth that I took so much pride in, have paled and become meaningless in the face of impending death.
   You can employ someone to drive the car for you, make money for you but you cannot have someone to bear the sickness for you.
   Material things lost can be found. But there is one thing that can never be found when it is lost ? “Life”.
   When a person goes into the operating room, he will realize that there is one book that he has yet to finish reading ? “Book of Healthy Life”.
   Whichever stage in life we are at right now, with time, we will face the day when the curtain comes down.
   Treasure Love for your family, love for your spouse, love for your friends…
   Treat yourself well. Cherish others.
   As we grow older, and hence wiser, we slowly realize that wearing a $300 or $30 watch – they both tell the same time…
   Whether we carry a $300 or $30 wallet/handbag – the amount of money inside is the same;
   Whether we drive a $150,000 car or a $30,000 car, the road and distance is the same, and we get to the same destination.
   Whether we drink a bottle of $300 or $10 wine – the hangover is the same;
   Whether the house we live in is 300 or 3000 sq ft – loneliness is the same.
   You will realize, your true inner happiness does not come from the material things of this world.
   Whether you fly first or economy class, if the plane goes down – you go down with it…
   Therefore.. I hope you realize, when you have mates, buddies and old friends, brothers and sisters, who you chat with, laugh with, talk with, have sing songs with, talk about north-south-east-west or heaven and earth, …. That is true happiness.

  17. I tillegg til at disse foreldrene finansierer dyre veskekjøp, sørger de også for at Liksusfellen kommer til å bli sendt på TV i ti talls år fremover. Stakkars barna når de kommer i den alder at de skal betale for seg selv.. det er nok en del “rikmannsbarn” som kommer til å gå på en smell ja. Gammel vane vondt å vende..

  18. Det er da ingen, INGEN, som tvinger noen til å kjøpe noe som helst. “Press.” Joda, det er leit at mange mennesker føler det sånn. Det er leit at man har foreldre som ikke har nok selvtillit selv og ubevisst overfører det til barna sine, eller ikke vet hvordan de skal innstille gode verdier og hjelpe de med å forstå at når du har “venner” som liker deg for hva du har, ikke for hvem du er, så er de bare å kutte ut med én gang. Dessverre er det ikke alltid “presserne/mobberne” sin skyld heller, de har egne problemer de sliter med. Forøvrig er jeg enig med deg at det er i overkant for en veske, og at det er mye som ikke er optimalt i verden!

  19. Heia Martine, du kan få sagt det. Dette er fullstendig galskap !! Når en annen forelder, som er enslig mor og uføretrygdet, faktisk må begynne å selge unna “ting og tang”, for å få finansiert vanlig videregående skole til yngstemann, -som går med skolesekk som er arvet etter mor ! Dette fordi lånekassa nå også skal ta med inntekten til far, – en far som aldri har giddet å ha barna så mye som en eneste dag, eller bidratt med så mye som ei skolisse ekstra-, når de skal beregne grunnlaget for stipend. De utenlandske tiggerne på gata, har bedre mobil enn hva mor har råd til, mange av dem har til og med råd til å røyke !!??? Kanskje tigging på gata, får bli det neste her ?

  20. Jeg er helt enig med deg Martine. Foreldre burde tenke grundige over dette. MEN, burde ikke influencere, uten å skjære alle over en kam,også anerkjenne at de bidrar til denne problemstillingen? Burde ikke de stå ved siden av foreldre i innlegget ditt?

  21. Hei folkens !!! Er det ikke mye lettere for alle oss som ikke kan holde tritt med denne trenden (for her er nok det store flertallet) å lære podene at dette er vås og absolutt horribel livsførsel ?? Gi oppbacking for å stå imot og heie alle frem for å vise sunne standpunkter. Først da vil de dyre veskenes eiere bli værende i et absolutt mindretall og effekten bli borte. En mye mere human måte å behandle alle samfunnslag på- og mindre krigføring. Bare spør !!!!

  22. Her blir jeg helt ærlig talt litt forvirret. Det du skriver er veldig bra og jeg håper absolutt alle tar til seg dette. Jeg syntes også du er superkul og digger at du står for det du mener og at du tørr å si det! Men syntes det blir litt dobbeltmoral å klage over at andre kjøper dyre vesker til barna sine, eller at andre ungdommer ønsker seg dyre vesker når du selv har flere av disse superdyre og populære veskene hjemme. Så her henger jeg ikke med. Jeg regner med at du også forstår at dette er noe som påvirker andre i samfunnet og at ungdom også gjerne vil ha det som er dyrt og populært. Jeg syntes absolutt det er superkult å kunne jobbe hardt og for eksempel da unne seg en dyr veske, eller få det i gave som en belønning. Og ikke missforstå meg, for jeg er også overrasket over denne normaliseringen og overfloden av dyre designervesker til barn og ungdom. Men om man peker ut mot andre og ber folk tenke seg om to ganger, håper jeg du også ser hvilke signaler du er med på å sende ut som også har flere varianter av dyre designervesker hjemme. Fullt mulig at jeg har oversett eller misforstått noe her, men fikk ikke dette til å henge helt på grep så lurer på hva du tenker, hadde vært supert med en liten oppklaring

  23. Veldig bra skrevet! 😁👌🏾
   Som veske elsker og en som anser seg selv som en god veske kjenner må jeg innrømme at jeg er veldig nysgjerrig på hvilken veske de anbefaler…? Veske i seg selv er vel sjeldent ett godt alternativ når man skal drasse med seg haugevis med bøker og diverse skolestæsj… til og med jeg gikk med skolesekk! 😅

  24. Tja.. her jeg bor er det ikke noe press overhodet om klær til tusenvis eller vesker. Tvert om, her hadde man vel sett litt merkelig ut om man kom med veske på skolen. Dette er nok et problem i mer bynære strøk og ikke i distriktene. Vi synes felleskjøpets dress er helt akseptabelt skoleantrekk😂

  25. Det aller skumleste med dette er kjoepevanen foreldrene legger ungene opp til laere. Naar man blir saapass vandt til aa bruke penger, jobber man iherdig med alt man skal faa raad til istedenfor aa jobbe med aa spare opp det man jobber for.

  26. Det er da strengt talt opp til hver enkelt person hva de bruker sine egne penger på! om de skulle kjøpe ditten eller datten har ikke dere noe med. Att dere som vil ha noe sånt ikke har råd til det er da bare deres egen feil! Da pengene blir sløst på unødvendige utgifter (Netflix,Chips, skjokolade og alt dere ikke trenger for å leve)… Dere som snakker drit om alle de som har mer penger enn dere selv burde se dere i speilet. De jobbet for de pengene. De kom ikke fra himmelen. De rike blir bare rikere fordi de vet hvordan penger skal håndteres, velsigne dem som kjøper fine ting til sine barn. Det er en grunn til att de fattige bare blir fattigere…
   Mvh en som ikke bryr seg om mote eller å kjøpe dyre ting for å passe inn.

  27. Må si jeg blir litt forundret over befolkningen. Jeg har egentlig aldri forstått det her med å måtte ha dyre ting og klær. Joda, har noen få ting som kostet litt mer. (stort sett gaver), men det er da bare teit å gå rundt å late som om man har fullt av penger? Å hvorfor er det egentlig så viktig å fronte? Jeg mener hvem bryr seg egentlig om penger? Så lenge man har til livets opphold bør det holde i fleng. Har selv to sønner, og for min del hadde det ikke kommet på tale å kjøpe unødvendig dyre ting til hverken de eller til oss voksne. Vi har nok råd til å kunne gjøre det, men det er penger man kan bruke på andre ting. Opplevelser for eksempel.

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg