Det går noen nazister i våre gater

Categories Tanker 💭

For to måneder siden flyttet jeg til Sverige, og jeg har hørt mange snakke om svenske tilstander. Mange har ønsket at jeg skal bekrefte det, mens andre har ønsket at jeg skal si at det ikke stemmer. Det kunne jeg gjort, men akkurat idag har jeg en viktigere ting å ta opp. Nemlig mangelen på forståelse, respekt, medmenneskelighet og nestekjærlighet. Både i Norge og i Sverige. 

For én uke siden spaserte det igjen nazister i Fredrikstad sentrum. I dag demonstrerer de i Gøteborg. 

Jeg forsøker å smake på ordet nazister, men får grøsninger ned over ryggen. Jeg blir uvel og trist. Trist fordi noen ser ut til å ha et ønske om å gjenta historien. For i dag igjen demonstrerer haugevis av nazister, og for hvert skritt de tar tråkker de på historien som har vært, løfter frem ideologiene som jeg trodde var begravd og får de andre på gaten til å holde hendene til barna sine ekstra hardt. 

Jeg er ikke politi… Men, hvordan skal vi la mennesker som ytrer hat få gå gjennom gatene på bekostning av samfunnets trygghet? Uten at medmenneskene skal få slippe hat fra nazistene? Jeg ser at vår frihet er truet, og at vi i 2017 skal jage nazister blir i mine øyne som en dum parodi. Vi trenger politiet til å opprettholde vår trygghet, vår godhet og respekten som skal og burde eksistere i våre gater. Vi som tror på frihet, respekt og kjærlighet, fortjener å bli ivaretatt.

Jeg er ikke politiker… Men, hva skal man gjøre i en situasjon der nazistiske organisasjoner går rundt i våre gater, med nazistiske slagord og flagg? I en demonstrasjon som byr på både vold, hat og ulovligheter. Trenger vi å iverksette flere tiltak, slik at vi kan opprettholde et verdig demokrati? For sist jeg sjekket hadde ikke hat og vold noe med ytringsfrihet å gjøre. 

Jeg er ikke nazist… Og jeg klarer derfor ikke å forstå hvor meningene og hatet kommer fra. Jeg klarer ikke å forstå hvor eller hva de vil. Jeg klarer ikke å forstå at min rase, skal være mer verdt enn noen andres. Jeg klarer ikke å forstå at min legning skal være mer verdt enn noen andres. Jeg klarer ikke å forstå at min tro skal være mer verdt enn noen andres. 

Jeg er verken politi, politiker eller nazist. Men jeg er et medmenneske, og jeg har tro på samhold, frihet og nestekjærlighet. For flertallet må stå opp for det vi tror på. Når jeg gikk på skolen stilte noen spørsmål om det var nødvendig å bruke så mye tid av undervisningen på å undervise om 2.verdenskrig, jødehatet og dødstallene. Dette gir meg svar om at det er mer nødvendig enn på lenge.

Jeg skulle gjerne latt være å skrive om det, jeg skulle gjerne drukket kaffen min i fred og ferdet rundt i gatene i fred. Men det kan jeg ikke. For det går noen nazister i gatene våre. 

(Og til mann 40 + som er enig i nazistene: Ta på deg noen baller, og slutt å gjem deg. Hvorfor er du så redd?) 

 

Facebook HER – Instagram HER – Snapchat Martinehalvs 


Foto: Kjersti Westeng // Nettavisen

// Marty

6 kommentarer

6 thoughts on “Det går noen nazister i våre gater

 1. Neste gang får du heller setter deg ned i en av Sveriges 60 none gone soner og nyte latten din der.Kanskje du da klarer se hva som er det virkelige problemet.Selv om jeg har mine tvil.Du er tydeligvis passe naiv og politisk langt til venstre,og da er det normalt sett ikke mye som trenger inn en sjel som ikke ser lengre enn sin egen nesetipp.

 2. Er det ikke interessant at det som under 2. verdenskrig ble hyllet frem som motstandsbevegelsen og nasjonalister, idag blir kalt for nazister? Unge mennesker som ikke har et forhold til slike begreper, lar seg lett lure av media som snur et begrep opp ned. Nazister er den tyske arbeiderbevelgelsen. Nazister er de som innvaderte og okkuperte Norge i 1940-1945. Det er ikke nazister som vandrer i gatene som nasjonalister og motstandsbevegelser. Man skal ikke ha tillit til media som misbruker et begrep.

 3. Nazister er ikke farlige mennesker. Martine Halvorsen du må ikke blande dagens nazister sammrn med de så okuperte Norge det blir helt feil. Synes du ska åpne øynene dine og sette deg inn i hva dagens nazister er og hva de står for. Ikke rart at du får bank når du utaler deg slik du gjør.
  Synes ikke vold er noe god løsning på noe somhelst så jeg støtter ikke de så overfallt deg Martine Halvorsen.

 4. Jeg må nesten flire litt. Nazister i gatene? nå for dagen kaller man alt for rasister og nazister hvis man vil stå opp for urettferdighet i sitt eget land. Viste du at Nynazister og Nazister er de mest fredfulle “gruppene” av spesiell intresse i verden,ifølge statistikk fra kriposfbihomeland security og andre etterretninger? Når var det sist du hørte Nynazister sprenge ett tog i london? Eller bombe en landsby i kandahar? Eller sprenge en gruppe sivile i luften iført bomber?…Jeg elsker historie,og har brukt mer enn 20 år på å studere det,og noe jeg gang på gang blir skuffet over er den generelle mannen i gatens uvitenhet. Mannen i gaten har absolutt ingen kunnskap om 2 verdenskrig,og hva som skjedde der eller hva nazistene stod for. Nynazister og nazister er også to heeelt forskjellige ting.. Dette landet er under politisk influens,og du burde være sjeleglad du faktisk har nynazisternazister som står opp for landet ditt,når du selv ikke har mot eller respekt nok til å gjøre det selv. Du sier du ikke er politiker eller politi,det er helt sikkert,du er en normal person i gata som velger å utrykke din uvitenhet istedet for å kjempe for ditt eget landt. Ganske skammelig,men dagens nordmenn har ingen nasjonalfølelse eller respekt.

 5. At nazister marsjerer mot innvandring, forandrer ikke fakta om hvem som hater mest nå for tiden….
  De virkelige haterne marsjerer ikke mens de roper politiske slagord.
  Nei, de kjører ned unger, ungdom og voksne med lastebiler. De meier dem ned og dreper så mange de greier.
  De ser at kroppene klasker i fronten med voldsom og dødbringende kraft.
  DE hater så mye, at de sikter seg inn på tilfeldige på gata, ja til og med på unger. Og en lastebil bremses ikke mye av at et barn treffer fronten…
  Og hva er det de hater ? Jo, de hater at andre ikke har samme tro som dem selv… De har funnet noen flere tusen år gamle skrifter som befaler dem…
  Disse burde du nevne Martine…. disse utgjør nemlig hatet du nevner, lidelsene, redselen og døden. Og de er også den direkte årsaken til at nazistene marsjerer igjen, og at fremmedfrykten og rasehatet brer om seg med god grunn.
  Skam deg Martine, for at du forsøker å dekke over de virkelige haterne, og legger til rette for at dette kan fortsette…. og fortsette.
  DU er en del av grunnen til at hatet kan fortsette… og drapene.

 6. Jeg vet ikke om de er nazister eller rett og slett dritt lei av voldtekter og no go zoner. Men det vr det andre siden som skrek allahu akbar og ropte antirasistiske slagord, kastet stein på politi og andre folk. Dette er hatgrupper verre enn de såkalte nazistene. Pøbelen har støtte langt inn i regjeringspartiene i Sverige. De krever blankofullmakt for voldsbruk mot enhver de selv kaller nazist uansett hva de gjør eller ikke gjør. På tide å våkne, ekstremismen kommer fra venstre.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *