Kjære alle pappatrenere

Norway Cup er akkurat ferdig spilt. Lillesøster har selv spilt, og det har vært kult å få følge med på både oppturene og nedturene hennes under turneringen. Det er ikke så altfor mange år siden jeg deltok selv, og jeg kjenner fortsatt at det kribler i bena av å tenke på det. 

I år, som i fjor og året før der, har det stått haugevis av foreldre på sidelinja. Det har stått foreldre som har knytt skolisser, hjulpet til å holde vakt utenfor dodørene og foreldre som har stilt opp, og ikke bare for sine egne barn, men for alle de andre som også spiller på laget til barna sine. 

Pappatrenerne er et kjent fenomen. Du vet de som alltid lar barna sine spille uansett hvor dårlige de er? De som alltid hyler og kjefter på dommeren? De som alltid mener at de kan ting best? I går så jeg en sint Facebookstatus fra en forelder som klagde på treneren offentlig. Jeg er ikke sikker på om jeg selv var venn med personen en gang, men den kom hvert fall opp, og den fikk meg til å tenke. For hvis treneren er SÅ forferdelig – Så kan du vel ta jobben sjæl?

For disse som alltid lar barna sine spille uansett hvor dårlige de er, de som hyler på dommeren og de som mener at de kan ting best. Det er disse som skyver på familiemiddager for å rekke å trene barna dine. Det er disse som står og trener barna dine, i alt slags vær, mens du blir sittende i bilen fordi det regner. Det er disse som så barnet ditt score sitt første mål, mens du var for opptatt med å være på spinning. Det er disse som kjører land og strand, for at dine barn skal få spille, trene og utvikle seg, mens du syntes det er for langt. Det er disse som stiller opp på dugnad med dine barn, for at dine barn skal ha penger til å være med på cup. Det er disse som gjør at barna dine har et tilbud etter skoletid, det er disse som er med på å skape vennskap for livet og det er disse som gjør at barna dine lærer seg forskjell på rett og galt og om hva som er rettferdig.
For vi er avhengig av disse frivillige foreldrene som stiller opp uansett. Som tar en uke av ferien sin for å dra på cup med laget til sønnen, selvom sønnen har knekt ankel og ikke kan spille. 

Så hvis du syntes det er så forferdelig – Så syntes jeg jaggu du skal gå i deg selv.

For:

Disse trenerne er ikke pedagoger, de er mammaer og pappaer – Akkurat som deg.

Det er ikke VM, og hvis barnet ditt bommer – Så er det ikke treneren sin skyld.

De får ikke lønn, men legger ned timesvis med arbeid.

De rekker opp hånden og stiller opp, når ingen andre kan. 

De tar telefonen når dere foreldre ringer, uansett hvilken tid på døgnet det er. (De skal også svare på mail og SMS)

De skal sende ut informasjon, organisere og fikse. Og de skal også purre på alle som ikke svarer innen tiden.

De skal passe på at alle barna har det bra, og at alle føler at de mestrer noe.

De gjør sitt aller beste, og de er der, når du ikke kan, orker eller når du har egentid. 

Husk på det neste gang treneren er en dust på Facebook. Og husk på at barnet ditt får det med seg. For ikke å snakke om treneren. 

 

Facebook HER – Instagram HER – Snapchat Martinehalvs

// Marty

 

 

 

  1. At vedkommende har tatt på seg ansvaret og jobben det er å være trener betyr vel ikke at de kan oppføre seg akkurat som de vil? At de kan skjelle ut dommere(som regel er disse dommerne tenåringer som er interessert i fotball, og som tjener en liten slant ved siden av å gå på skolen), favorisere eget barn og ha en dårlig holdning. Disse tingene er med på å drepe idrettsgleden hos barna. Både spillere på eget lag, motstanderlaget og den stakkars dommeren som alltid får kjeft. For, nei, det er ikke VM. Dommeren kan gjøre en feil i kampens hete, særlig når h*n blir usikker etter x antall skyllebøtter. Og ofte er det barna til treneren som blir utbrent og lei av å spille fotball tidlig i ungdomstiden fordi de spiller under et større press enn de andre spillerne. Å bli skreket til er nemlig ikke en god motivasjon. Det er faktisk mulig å være engasjert uten å oppføre seg som en aggressiv dust. Hvis man skal være trener for barn bør man definitivt være egnet til det. Og det finnes alt for mange som ikke er det. Ja til engasjement og interesserte foreldre! NEI til aggressive foreldre som tror de kan leve ut sin drøm om å bli fotballproff gjennom det stakkars barnet sitt!

  2. Her treffer du spikeren midt på hodet, gitt. Og det gjelder flere idretter enn fotball, dessverre.

  3. Veldig bra skrevet Martine.
   Jeg har selv vært en av de pappaene og kjenner meg igjen i ett og alt.

  4. Så utrolig bra skrevet, her i huset er det en pappa trener som akkurat har kommet hjem fra norwaycup😄😄

  5. Fantastisk skrevet ❤️👍
   Du kunne like gjerne tatt med at de også sitter i styret i idrettslaget/klubben, FAU, Natteravn med flere.
   Så du som er sliten etter jobb og må slapp av før spinning o.l. før du legger deg til rette i godstolen og ser på engelsk/spansk topp fotball og ber barna dine til å ikke forstyrr når du ser på tv’n. Du gjør at enkelte trekker seg som trener fordi de gidder ikke å høre på sutret ditt eller synes veldig synd på barnet ditt som ikke følges opp og får samme mulighetene til å oppnå noe – bli sett av mamma/pappa.
   Det er det som er viktig for barna.
   Så du som sutre – velg heller å se ditt barn og vær der også når det regner og det er motgang-de vil bare bli sett at de greier å gjøre noe.

  6. Fint skrevet 🙂
   ????? Sin kommentar beskriver en holdning om at trenern bare skal svelge unna og bare jobbe. Det er slike som ??????? Som gjør at nå er det nok.
   Sålangt i mine 5 år som trener har jeg brukt ca 1600 timer på forskjellige årganger. Og er lei av foreldre som bare krever og ellers ikke bryr seg. Ikke kommer de på dugnad, konsekvent spør om andre kan kjøre deres unge, kommer ikke på foreldremøter. Ser tegninga? Og de klager når gutten bare fikk 10 min på 2 kamper (har vært på 1/3 av treningene for far/mor følger ikke ungen opp i hverdagen)
   Den trenern som skjeller ut dommere har jeg kun sett 2 av på 5 år.. De aller fleste er innmari greie kvinner og menn som trener det beste de kan.
   Så derfor gir jeg meg som trener, og som artikkelforfatteren sier: “Nå kan du gjøre det sjæl” Jeg er lei….

  7. ????? Tror nok Martine mener at en del foreldre kritiserer pappatreneren for ^alt^.
   Det meste blir galt- uansett . Føler deg truffet?
   Takk, Martine! Fantastisk godt sagt. Så er det opp til oss å tolke som vi vil

  8. Første gang eg lese reflekterte tanker og innfallsvinkel, der treneren er forsvart som et medmenneske. Så kan en lure på, hvorfor rike Norge tillater folk med lite kunnskap om trening,psyke, idrett, å håndtere de mest sårbare utøverne. Som om det ikkje er så viktig å ha utdannet folk innen den antatte største organiserte forebyggnings arenaen for barn og unge = IDRETT
   BRA SKREVET OG REFLEKTERTE TANKER

  9. Interessant. Har sjøl vært trener for et jentelag i mange år. Den store fornøyelsen lå i å behandle alle likt med lik spilletid. Jentene fikk ei liste over alle spillerne som var til stede og foretok byttingen sjøl etter klokka de sjøl fulgte med på. Helt uavhengig av oppmøte, innsats på trening, holdninger og evt. annet sportsplanen krevde. Jeg angrer ikke en dag på denne politikken, fordi det skapte gode relasjoner mellom spillerne og foreldrene, …. inntil noen krevde sine egne barn prioritert. Da ble jeg sparket som trener. …. Jeg er fortsatt glad og fornøyd over det jeg gjorde.

  10. Så kjempefint innlegg! Dette skulle alle lese før de har med ungene sine i “en hvilke som helst” organisert aktivitet, hvor det kreves voksen ledelse.
   Veldig flott skrevet!

  11. Flott skrevet.
   Engasjementet skal ingen ta fra oss pappatrenere!
   Det legges ned millioner av timer i dugnad over hele idretts-Norge for å føre barna frem til ungdom og mer “proffe” trenere.
   Men mange klubber bør gå i seg selv på skolering av pappaen eller mammaen for den saks skyld. Klaging på14 årige dommere er ikke OK fra trener eller foreldre. Det er ikke VM, det står ofte ikke engang om poeng.
   Men uansett det er mye viktigere at engasjerte foreldre tar ansvar for dugnaden det er å få frem nye Myggen, Mini eller Solskjær og får tommel opp en at jobben ikke blir gjort! Sorry til alle som ønsker å mene noe – stå frem å bidra til å få jobben gjort!
   Pappatrener x 2

  12. Synes det er veldig bra at flere skriver om dette. Jeg har tidligere vært trener for et lokalt jentelag der jeg bor, og kjenner meg igjen i alt du skriver. Brukte mye tid på jentene og stilte alltid opp med forberedelser og vel gjennomført trening. Fikk også god tilbakemeldinger fra en pappa som alltid var tilstede. Men klubbledelsen fant ut at en jente hadde klaget over noe. Uten å snakke med meg, endte det med at jeg måtte slutte. Det er ikke lett å være frivillig trener nå til dags. At det settes søkelys, slik du gjør på denne måten, synes jeg er supert. Bra skrevet 🙂

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg