Rødt, hvitt og?


 

Debatten om flagg er i gang. Igjen. Debatten herjet landet over i 2013, men blir dratt opp år etter år. De fleste er enige i kommentarfeltene, og konklusjonen er enkel. Selvfølgelig skal det ikke være andre flagg enn det norske på 17.mai! Argumentet med at man ikke skriver andre navn enn bursdagsbarnet sitt på kaka blir brukt om og om igjen. For man skriver bursdagsbarnet sitt navn på kaka, selvom flere er invitert. Selv ikke vår egen glasurgenerasjon stusser over det. 

For noen år siden var jeg på besøk hos en dansk familie på 17.mai, og de hadde pyntet med noen små, danske flagg på bordet. De begrunnet det med at de satt det frem for å vise respekt, for å vise at de heiet på de norske, på oss nordmenn. For å vise sin takknemlighet.
Utover det har jeg aldri sett andre flagg enn det hvite, røde og blå flagget. Forresten. Finnes det egentlig noen finere flagg enn det? Jeg vil tørre å påstå at det norske flagget er det desidert flotteste flagget, men det henger antakeligvis sammen med min tilhørighet og stolthet. Det norske flagget representerer en stolthet, en seier og ikke minst selvstendighet. 

For ja, vi elsker dette landet. Dette landet er sterkt, det har kommet langt og det er kanskje en av grunnene til at vi er så rike og trygge. Samtidig stiller jeg spørsmål ved om vi har blitt mer åpne med årene. For nei, man tuller ikke med noe som står så sterkt som det norske flagget. Men jeg vil tørre å påstå at denne debatten viser hvor sterke vi er. Hvor greit vi egentlig har det. Og hvor langt vi faktisk har kommet. 

For hvordan skal man eventuelt straffe en som bærer et annet flagg? Med en ølflaske i bakhodet? Med en bot? Med å vise fingeren? Med å rope hvor ubrukelig personen er? I bunn og grunn handler det om at vår nasjonalitet og at vårt nasjonale symbol blir utfordret og satt på prøve. Og det kødder man ikke med. 

Vi hyler og slår i bordet når utlendingene forsøker å bryte inn i vår ring. Ringen der vi holder hender, lukker øynene og nipper i vinglasset. For det er jo utlendingene dette handler om. Det handler om at utlendingene kan feire sin dag på alle andre dager enn vår. Noe jeg er enig. For det er Norge sin bursdag. Men.

Jeg kjenner en svenske som bruker en festdrakt fra Sverige på 17.mai, og det har aldri brydd meg. 

Slapp av. Jeg er ikke naiv, for jeg er enig. Jeg er enig i at det skal brukes norske flagg på 17.mai. Men vi har åpnet dørene våre, og vi inviterer alle. Også på 17.mai. Men til tross for dette har vi våre regler, og de er knallharde.

Vi feirer grunnloven med champagne, grøftefyll og ensomhet. Med tog, gnagsår og regn. Med korps, bunader og hipp hurra. Men vi feier også 17.mai med hijab, kippa og utlendinger. Og vi har valgt å berike oss. Jeg sier ikke at det forsvarer det å bruke andre flagg, men spenningsfeltet mellom kors og hijab blir smalere. 

Jeg skal svaie mitt norske flagg, stolt og glad. Jeg håper de fleste vil gjøre det. I bunn og grunn handler det jo om respekt for landet sitt, og landet man føler tilhørighet til. 

Men et siste spørsmål. Syntes vi det er greit hvis gutta i Karpe Diem bruker bunad? 

Eller skal vi i så fall kappe hodet av de også?

Følg meg gjerne: Facebook HER – Instagram HER – Snapchat Martinehalvs 

 

// Marty

7 kommentarer
  1. Jeg mener at folk skal få gå i akkurat det de vil på 17. Mai. Om noen fra Somalia vil vise frem sitt festplagg, så værsågod. Så kan jeg gå i bunaden min. Men, jeg mener fortsatt at det kun er det Norske flagget som skal flagges, på Norges nasjonaldag. Her kan vi komme med bursdagsmetaforen igjen – Det har ikke så mye å si hva man har på seg på bursdagen til Iver, så lenge det er Iver sitt navn som står på kaka. Jeg elsker at vi er så mangfoldig, og jeg mener at alle er velkommen så lenge de oppfører seg. Men akkurat denne dagen synes jeg at kun vårt flagg skal opp, av den enkle grunn at det er Norge vi feirer. 🙂 Ha en fin dag!

  2. 17.mai er barnas dag, og om et utenlandsk barn vil vifte med et annet lands flagg i 17.maitoget kan vedkommende gjerne gjøre det! Jeg synes det er hyggelig å se på skoletoget og se hvor mange nasjonaliteter som faktisk bor i byen, og at de ønsker å feire Norges dag med oss!
   Når noe er forbudt betyr det at det finnes sanksjoner dersom noen bryter forbudet. Skal man virkelig gå så langt å forby andre flagg? Hvem skal passe på at dette blir overholdt? Hva skal straffen være? Skal politiet stå langs ruta til 17.maitoget og stoppe alle barna som har et annet flagg?
   Nei, la folk vifte med det flagget de vil – så kan vi alle glede oss over at folk med så mange ulike bakgrunner vil feire dagen vår 😊

  3. Jeg vil mene det er helt greit å vifte med andre flagg enn det norske på 17. Mai hvis du er utenlandsk. Noe inni meg sier selvsagt at det helst skulle vært kun norske, men jeg tenker at utenlendinger kan vifte med sine flagg og si “Hei, jeg er innflyttet fra utlandet, jeg vifter flagget mitt for dere og feirer sammen med dere”. Hvorfor skal vi drive slik heksejakt om alt og ingenting? Rasismen i Norge synes jeg ser ut til å vokse seg større. Det har vært mye rasisme som er blitt tatt opp i media de siste årene, noe jeg synes er veldig synd.

  4. Folk skal bruke flagget som representere sitt land
   Det sier seg selv
   Blir teit hvis det blir flere utelandske flagg viftene i norge enn norske flagg? Det forstår du vel?

  5. Jeg forstår ikke hvorfor det skal være så stor fokus på dette? Kan ikke folk please bruke energien sin på andre ting?

  6. Synes det er stor forskjell på flagg og nasjonaldrakt. Nasjonaldrakt representerer i større grad kulturell bakgrunn, og brukes under høytider og fester. På anledninger man skal pynte seg. Jeg hadde ikke reagert om utenlandske personer ønsker å kle seg i norsk bunad, da forteller det meg at de ønsker å være en del av det norske samfunn, og samtidig kutte bånd med sitt opphavsland. Kanskje rømmer de fra krig, autoritære regimer eller undertrykkelse. Forstår godt at det for disse blir feil å bære en nasjonaldrakt som gir dem disse assosiasjonene. Samtidig synes jeg det er utrolig vakkert med folk som bærer en nasjonaldrakt som ikke er norsk på 17. mai. De har funnet en måte å balansere mellom sin kulturelle bakgrunn, og den norske kutluren. Vellykket integrering. Og veiver de med et norsk flagg i tillegg, da kjenner jeg at jeg blir varm i hjertet. For du snakker om denne ringen, og det er ingenting som jeg føler representerer Norge bedre enn denne varmen. Varmen av fellesskap, samme om man er fra Somalia, Vietnam, USA eller Norge. Samme om du bærer sari, bunad, kjole eller dress. Veiv med det norske flagget på 17. mai, av respekt for dem som bygget opp dette landet, for dem som ofret livet sitt for vår frihet. Vi er verdens lykkeligste folk, og det er ikke uten grunn.
   Riktig god 17. mai til deg, Martine.
   (Vurderer forresten å starte blogg. Mest fordi jeg har så mye på hjertet, og er så engasjert. Vil påvirke folk. Har du noen tips? Hvordan kom du deg dit du er i dag?)

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg