Nakenbilder på avveie

Det er søndagsmorgen. Jeg blir liggende i sengen og sjekke telefonen slik jeg gjør hver eneste morgen. Når Instagram er fullført, går jeg inn på Snapchat og åpner snappene fra helgens festligheter. Ting er som vanlig. Noen som har spist pizza. Noen som har kastet opp. Noen som har hatt sex. Noen som har sovna. Noen som har sett film. Grøftefyll. Ett par pupper. Mye øl. Et penisbilde. Mye latter. Mye moro. Jeg lukker telefonen og tenker ikke noe mer over inntrykkene jeg akkurat har fått. Jeg tenker ikke over det, og fordi det på en rar måte har blitt hverdagskost. 

Jeg oppfatter at man lar seg sjokkere over at nakenbilder blir spredt på nett, at ubehagelig informasjon blir spredt og at det ikke eksisterer et filter. Sannheten er nemlig at dette filteret er over-seksualisert. Og at konsekvensene ikke er tilstede i det man trykker på send. Publiser. Del. 

Det å dele nakenbilder av andre er strengt forbudt, og det skremmer meg litt hvor lite gjennomtenk mye av det er. Min generasjon har et ekstremt kritisk forhold til sin egen kropp, og til tross for dette er vi mer nakne enn noen gang. Ikke i gymgarderoben, for der dusjer de færreste. Vi er nakne på internett, og aksepten for å være det er stor. Muligheten for å være det er stor. 
 

Les også: La oss prate om sex. 
 

Vi vokser opp i en seksualisert kultur, der det ikke er uvanlig å se hverandre ha sex, sende lettkledde bilder og kaste klærne. Jeg er en av de som mener at du kan være så naken du bare vil, problemet er bare at det å være naken ikke er anonymt og eget lenger – For det deles nemlig med et tastetrykk. Min seksualiserte generasjon har et behov for bekreftelse, noe jeg ofte tror kommer fra usikkerhet vår. For man søker ikke oppmerksomhet med å dra ut på byen, sjekke opp noen og muligens bli med de hjem. Disse personene er allerede hjemme hos deg, og bekreftelsen er noen få tastetrykk unna. Og bekreftelsen du får er unik. 

Vi kan godt diskutere hvor vidt nakenhet er naturlig, men for min generasjon så handler ikke kropp om å være naturlig. Kroppen er til en stor grad knyttet til sex, der pupper og rumpe er sexy, ikke naturlig. Ofte blir disse lettkledde bildene tatt med bekreftelse, og havner på avveie. Skremmende nok glemmer man kanskje at man ikke har noe mer lov til å spre disse bildene selvom de er tatt med bekreftelse. 

Jeg tror vi trenger kunnskap, og jeg tror både vi som ungdommer gjør det, men jeg tror også foreldrene gjør det. Dette er en verden mange har vanskeligheter for å sette seg inn i, og jeg bytter gjerne, for jeg vil veldig gjerne ut fra den. Vi trenger kunnskap om konsekvenser, ikke bare av å ta disse bildene, men også ved å dele de. I det vi poster publiser, send eller del så har vi ikke kontroll lenger. 

Kommentarfeltene spør hvorfor jenter ikke bare kan slutte å dele slike bilder av seg selv. Og, først og fremst, gjør gutter det også. For det andre så burde man kanskje heller spørre hvorfor mottaker har et behov for å dele videre slike bilder som ikke er av seg selv. For hvem burde vi egentlig holde ansvarlig for dette? 

 

Facebook HER – Instagram HER – Snapchat Martinehalvs
 

 

// Marty

 

4 kommentarer
  1. Jenter må forstå at gutter har en voldsom tendens til å skryte, og deler mer enn det jenter tror. ange deler alt.
   Dagens for m for “kjæreste” er ofte heller ukens elskerinne, og når man finner seg en ny neste uke, er det bare å spre alt man har av bilder til hele vennegjengen.
   Men hva i alle dager er det som feiler jenter som lar seg avbilde naken og gi bildene sine til en tilfeldig elsker? Noen burde ta doktorgraden på emnet. Er det hjernen som har klikket?

  2. Dan skriver: “Men hva i alle dager er det som feiler jenter som lar seg avbilde naken og gi bildene sine til en tilfeldig elsker?” og videre “Er det hjernen som har klikket?” På det første sitatet kan man snu på flisa og si Hva i alle dager feiler det gutter som tar/mottar bilder av nakne jenter for deretter å spre dem i hytt og vær. Er det hjernen som har klikket? Eg mener det handler om total mangel på respekt for andre mennesker. Om man skal skylde på oppdragelsen eller skoleverket eller begge kan man diskutere. Vil vel påstå at størst ansvar hviler på foreldrene.
   Forøvrig vil eg si til deg Martine: Godt skrevet! 🙂

  3. Fint og tenkevekkende innlegg.
   Så hvem sitt ansvar er det å gjøre noe med dette? Det er i alle fall vanskelig å fikse holdningene blant dagens ungdom, for naturlig nok er det bare andre ungdom som har slik innpass. Men neste generasjon er en annen sak, og da hviler ansvaret på oss som er (eller som snart blir) unge foreldre. Akkurat vi har en mulighet til å hjelpe småbarn til å vokse opp i et miljø der nakenbilder ikke blir noe pirrende eller spennende. Personlig synes jeg at du er inne på løsningen nettopp der du poengterer at “for min generasjon så handler ikke kropp om å være naturlig. Kroppen er til en stor grad knyttet til sex, der pupper og rumpe er sexy, ikke naturlig”. Neste generasjon må oppdras til å betrakte kropp som naturlig – og dette krever at vi gjør noe konkret for å sikre at det blir slik. Det ligger noen tanker på http://www.naturlig.org/, men andre har sikkert bedre ideer. Håper det, i alle fall!

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg