Til nybegynnerne

Det står hvert øyeblikk ett nytt skoleår for tur, og jeg har skrevet en liste. Jeg har skrevet en liste til dere som skal opp på videregående, en liste til dere elever og en liste til dere foreldre. 

For kjære 16 åringer som snart skal begynne på videregående:
 

1. Ikke grue deg – Det er ikke så skummelt som du tror. Det vanker ikke buksevann, du blir ikke tusjet ned første dagen og jeg er rimelig sikker på at du slipper å spise lunsjen din alene. 

2. Ikke bruk restene av konfirmasjonspengene på en ny merke veske – For det er overhode ikke nødvendig. Du blir ikke bedre likt fordi du stiller opp med den dyreste vesken på markedet. 

3. Ikke drikk deg full på første fest – For så vidt så trenger du ikke drikke i det hele tatt, men ikke drit deg ut på første fest.

4. Ikke tøff deg – Altså, hvis du var redd for buksevann er sannsynligheten større hvis du tøffer deg. Vær deg selv og husk på verdiene dine! 

5. Ikke kast deg på første russebuss – Det er enda to år igjen og tro meg at mye skjer. 

6. Ikke ligg med skolens kjekkeste – Hvert fall ikke for status og for å kunne skryte av det. 

7. Ikke arranger hjemme-alene fest – Selvom mamma og pappa har sagt du kan ha besøk så er det ikke kult når huset blir bombardert av 150 stykker og politiet avslutter festen. 

8. Snakk med mamma og pappa – De kan mye, og det kan hende de av og til har svarene som trengs. 

9. Ikke tro at videregående er hele livet – Videregående er en minimal del av livet, så husk å puste og se fremover. 

10. Ikke stress – Gjør ditt beste og gjør arbeidsoppgavene som skal gjøres, men husk at karakterer ikke er alt. Det er bedre å være frisk enn syk. 

 

Kjære foreldre til 16 åringen som skal begynne på videregående:

 

1. Ta alltid telefonen – Det kan være det blir færre telefonsamtaler fremover, så ikke gå glipp av muligheten.

2. Ikke slutt å ta ansvar for at skolearbeid gjøres – Det er ingen unnskyldning at ungdommen din kan klare seg selv nå; tro meg at det trengs at dere fortsatt følger opp.

3. Ikke drikk alkohol når ungdommen din er ute eller på fest – Det kan fort bli nødvendig at du må hente; og det å vipse penger til taxi er ikke gyldig unnskyldning for å slippe. 

4. Ta praten – Det er på høy tid at den pinlige samtalen blir tatt, eller oppfrisket. 

5. Ungdommen din er ikke voksen – Til tross for at ungdommen din fort blir veldig selvstendig, så trenger den at mamma og pappa er der. Det er like viktig at dere er der nå som når ungdommen din lærte å gå, for denne veien er tøff. 

6. Ikke la ungdommen din være alene – Selvfølgelig skal dere ikke alltid være hjemme. Men! Det er deres plikt å være tilstede og det er deres ansvar. 

7. Snakk sammen – Spør du ikke får du heller ikke vite! 

8. Ikke vær redd for å ta tak – Ungdommen din er fortsatt ditt ansvar, så si ifra når ting ikke er greit. 

9. Ikke prøv å vær kul – La ungdommen din være ungdom, ikke kjøp samme jakke, herm etter språket eller tøff deg. 

10. Ikke press på karakterer – Det presset er stort nok som det er.  

Og kjære foreldre: La ungdommen din drømme. Husk å være til stede – Ungdommen din trenger armkroken til mamma og pappa mer enn noen gang. Det er ikke alltid dere skal spørre, for det hender at alt som trengs er is, film og armkroken til mamma eller pappa. 

Men det viktigste av alt kjære ungdom: Tør og drømme. Vær deg selv og fokuser. De ekte vennene kommer, du er bra nok som du er og gjør ditt beste. 
Husk å være ungdom og ha det gøy! 

 

Facebook HER  – Instagram HER – Snapchat Martinehalvs 

// Marty

 

Siste innlegg