hits

Når datteren din er en hore

13.04.2018 - 06:00 25 kommentarer

Gjesteinnlegg fra pappa

Som pappa har jeg alltid hatt et ønske om å beskytte begge døtrene mine. Kanskje mer enn sønnen min. Eller, jeg har beskyttet de mer enn sønnen min. Jeg trenger kanskje ikke en gang å forklare hvorfor. Svaret er jo at de er jenter. 

For et halvt år siden fikk den ene datteren min spredt et nakenbilde av seg selv på nett. Det resulterte i mange våkne netter, skriking på kjøkkenet og hulking på skulderen. Det resulterte i mange sinte telefonsamtaler, frustrasjon og panikk. Det resulterte i mange forskjellige meninger der mange av de besto av utsagn som hore og fitte. For ikke å snakke om billig. Og falsk. 

Det å stå på sidelinjen og se at datteren din blir kalt for en hore, for en fitte, for billig og for stygg - Er ordentlig vondt. Det gjør at jeg som pappa nesten føler at jeg har mislykket på et område, rett og sett fordi jeg ikke klarer å beskytte henne. Jeg begynner sakte men sikkert å forstå at det ikke går an å beskytte henne. Verken fra stygge kommentarer på nettet, fra drittslenging i treningsgarderoben og fra uønsket oppmerksomhet på fest. Du vet den hånda som sønnen til sjefen bare stakk ned i skjørtet hennes, mens han lo. Som hun aldri fortalte om, fordi det bare var på tull. Jeg makter det rett og slett ikke, til tross for at det gjør vondt langt inn i pappa-hjertet mitt. 

Men. Jeg har en sønn. En sønn jeg automatisk ikke har behøvd å passe på, på samme måte som med døtrene mine. For han har ikke gått i skjørt, lagt ut bikinibilder og hatt pupper. Og en ting er oppgaven som jeg har ovenfor døtrene mine, en annen ting er den oppgaven jeg har og har hatt ovenfor sønnen min. 

Jeg vet nemlig at det kunne ha vært sønnen min som skrev meldinger til en jente om at hun like godt kunne solgt seg selv fordi hun ser ut som en hore. Jeg vet nemlig at det kunne ha vært sønnen min som stakk hånden sin under skjørtet til fremmede jenter bare på gøy. Jeg vet nemlig at det kunne ha vært sønnen min som ropte hore etter en jente han ikke kunne få. Jeg vet at sønnen min kunne ha vært en av de som tok bilde av paret som hadde sex på fest, bare for å bli litt kulere og fordi det var så veldig morsomt. Jeg vet at han kunne vært en av de. For, han er jo gutt. Og det er jo noe gutter gjør - Er det ikke? 

Nei. For det er ikke bare guttestreker når datteren din blir kalt hore på gata. Det er ikke bare gøy når menn sender meldinger om at de onanerer til datteren din. Det er ikke bare morsomt når datteren din blir klappet på rumpa, fordi noen mener at de kan det. Og det er faktisk min og vår rolle som foreldre å sørge for at det ikke skjer. 

Det har nemlig vært min oppgave å oppdra sønnen min, så han ikke roper hore etter jenta i klassen. Så han ikke ligger med jenta på festen, hun som er så veldig full, vet du. Så han ikke er en dritt. For ja, hadde han gjort det så hadde han vært en dritt. 

Min oppgave som pappa er nemlig ikke bare å beskytte døtrene mine, den er enda mer å lære sønnen min til å oppføre seg. Til å være grei. Til å vise respekt. Til å være en mann. 

For det er den dagen datteren din blir kalt for en hore at du angrer på den gangen du bare lo i klasserommet når den tøffeste gutten i klassen ropte hore til en av de andre jentene i klassen. Den gangen det bare var en guttestrek, og bare på gøy. 

// Pappaen til Martine 

 

 

25 kommentarer

Doc&Dask

13.04.2018 kl.11:24

Fantastisk bra skrevet! Fint å se en forelder som klarer å reflektere begge veier, håper flere foreldre leser dette! :)

Tonje Pettersen

13.04.2018 kl.14:16

Skulle hatt flere fedre som din :D

Pelle

13.04.2018 kl.14:37

Sjansen er betydelig for at gutten som roper hore ikke har en oppdragelse påvirket av norsk kultur. Norske smågutter kan ta etter når de ser at det er akseptert, til tross for gode foreldre, for ingen våger å gripe inn mot de andre, i frykt for å bli stemplet som rasist.

svein andersen

13.04.2018 kl.15:12

Meget bra innlegg. Godt gjennomtenkt. Våre sønner må oppdras.

Pelle

13.04.2018 kl.15:37

Jeg hørte aldri at gutter ropte hore etter jenter på min skole, eller omtalte jenter som det. Derimot var dette ordet flittig brukt av jenter om andre jenter de hadde noe imot. Gjerne en misunnelse av noe slag, mer oppmerksomhet fra gutter, for eksempel.

Med unntak av gutter fra andre kulturer, så er vel inntrykket at det forsatt er jenter som trakasserer hverandre med slik omtale. Kanskje noen har oversett ett og annet i oppdragelsen av sine jenter?

Vel og bra at fedre sørger for at det blir folk av sine sønner, men pass på at det ikke går utover oppdragelsen av døtrene.

Knut Erik

13.04.2018 kl.16:24

Kudos flott skrevet :)

LH

13.04.2018 kl.19:04

Yes! Dette er pappa'n sin det, utrolig godt skrevet og ikke minst veldig viktig. Vi trenger gutter og menn som tør å snakke i mot gjengen når samtalen tar en ufin vending. Flere må tenke over hvordan de ville likt det om den oppførselen og ukulturen ble rettet mot deres mor, søster eller datter. Ville de ledd med, eller ville de sagt i fra?

Camilla

13.04.2018 kl.19:13

Pappan til Martine har skjønt det! :)

13.04.2018 kl.20:04

❤️

Pia

14.04.2018 kl.01:17

Utrolig bra skrevet!!! Jeg må si jeg ble litt rørt av det pappa Halvorsen skrev. Det er så sant det du skriver. Med en god oppdragelse så ville man unngått mye av det du nevner. Det er ikke alltid at det er foreldrene som må hjelpe eller gjøre noe for å unngå dette, det er de som er med ungene store deler av dagen som også må gjøre noe, dette er lærere, SFO, barnehage og, voksne ved andre fritidsaktiviteter. Det er ofte at foreldrene ikke ser den delen av ungen sin når de er hjemme, dette er fordi unger har en viss respekt for foreldrene sine som gjør at de oppfører seg stortsett mer ordentlig hjemme og blant dem. Det må være snakk om dette i skolen og vi må lære hverandre at det er tøft og kult å si ifra til kompisene sine at det ikke er greit å snakke om eller gjøre som de gjør. Viktig at unge vet det!

Saddique

14.04.2018 kl.11:02

Jeg er helt enig med dette.

Carina

14.04.2018 kl.13:09

Kommentar til Pelle.

Jeg kommer fra en liten bygd hvor vi var veldig få elever på barneskolen. Vi hadde bare én klasse per trinn og i min klasse var vi ca 15 elever. Hore var et ord som ble brukt mer og mer etter 4 klasse. Det var ingen utlendinger i klassen, bare etnisk norske. Det å tro at dette ordet kommer fra "andre kulturer" er utrolig ignorant.

Jeg har bare blitt kalt hore av norske gutter, aldri utlendinger og heller aldri av jenter. Det kan selvfølgelig hende én jente kalte meg hore bak ryggen min, men det fikk jeg jo ikke med meg, derfor tok jeg heller ikke skade av det. Som jente er man også opptatt av eget rykte blant andre jenter, så terskelen for å være slem mot andre er helt annerledes enn hva den er hos gutter.

Guttene derimot hadde ingen problem med å rope hore rett opp i trynet mitt fordi de ikke var redd for å bli sett på som en bitch. De følte at de var tøffe og barske hvis de turte å være frekke eller slemme mot andre. Det er disse kommentarene jeg husker og aldri vil glemme.

Men det kan hende du er 60-70 år gammel? Da forstår jeg at du aldri hørte noen si hore til de andre i klassen, da det var en helt annen tid. Slik prat ble forbeholdt garderoben hvor bare ett kjønn oppholdt seg fordi man letter kunne unngå det motsatte kjønns reaksjon på slik prat. I dag kaller de det fortsatt garderobeprat selvom det ikke bare gjøres i garderoben, men også i full offentlighet og på sosiale medier. Hykleri på sitt beste.

rikke

15.04.2018 kl.19:30

Wow, for en utrolig fin tekst! Unner alle å ha en slik pappa :)
rikke: <3

Toril Pettersen

15.04.2018 kl.21:54

Fantastisk bra skrevet og utrolig viktig påminnelse!!

Takk for at dere deler❤
Toril Pettersen: <3<3

Pia

16.04.2018 kl.12:09

For en fin pappa du har! Noe sånt som du har opplevd skulle ingen måtte gå igjennom :(
Pia: <3

Runolv Sollien

17.04.2018 kl.05:59

Pelle:

Unnskylder du egen oppførsel med og skylde på innvandrere?

Monika

18.04.2018 kl.20:18

Kjempe bra skrevet, så flott og se foreldre som virkelig er gode rollemodeller og støtter barna sine og står opp for hva som er galt og rett i samfunnet <3 Jeg har selv en sønn, han er 2år men jeg er allerede forberedt på hvordan han skal bli oppdratt i forhold til mobbing og nedtrykkelse av jenter. For det er ikke ok, og det er foreldre sitt ansvar at gutter ikke vokser opp til og bli noen duster, like så såklart jenter også. Men gutter er hva noen kaller det "sterke" kjønn og i en situasjon hvor en jente er tydelig beruset eller "lett tilgjenlig" som noen mener med og ha på ett skjørt på fest så ser de sine sjangser til og være nettopp en dust. La oss oppdra dem til og være menn er godt skrevet og godt ment <3 Håper flere ser innlegget og blir inspirerte til og ta en alvorsprat med sine sønner før de sender de ut i natten eller tror de ikke gjør noen noe urett.

Roald Olsen

19.04.2018 kl.15:09

Helt sikkert vont for en far å oppleve det du har opplevd.
Det er dessverre prisen for å stikke hodet fram i media i dag. Anbefaler datteren din å skifte beite. Det er altfor mange unge i dag som prøver lykken som bloggere og lignende.
Noe mindre samfunnsnyttig enn bloggere og realitydeltagere som søker lykken i media skal du leite lenge etter. På tide å lære de unge at en ærlig jobb som gagner en selv og fellesskapet er mye mer verdifullt. Verdiskapning er blitt et fremmedord i dagens samfunn. Det forteller hvor galt fatt det er med oss.

Ellen

19.04.2018 kl.15:19

Skikkelig godt skrevet :)

Dyrene i dyrehagen

20.04.2018 kl.15:56

Det er ingen grunn til å bry seg om folk som bruker "hore" som skjellsord. De er - uten unntak - tapere.

22.04.2018 kl.17:03

Veldig bra skrevet,

Hilsen far til en som snart blir 16

22.04.2018 kl.19:42

Veldig bra skrevet

Skriv en ny kommentar