Dette er grunnen til at #MeToo er viktig:

Categories Tanker 💭

Jeg vet at #MeToo-kampanjen har satt en støkk i mange både på godt og vondt. Noen har antakeligvis gått rundt med en klump i magen, noen har slutta å slenge unødvendige kommentarer til kollegaer og noen har turt å fortelle ting de aldri ellers hadde gjort. 

Kampanjen har også blitt latterliggjort til de grader, folk har harselert på Facebook og folk har sutra for at de ikke lenger får klappe fremmede jenter på rumpa når de er på byen. 

Og dette er til de som ler, fleiper og tuller med seksuell trakassering. De som syntes #MeToo er noe dritt:

Dette bildet viser den ene puppen min. Eller, mest av alt så viser det et blåmerke et sted det ikke skal komme blåmerker. Det bildet forteller om et blåmerke som kom etter at en fyr for noen somre siden tok seg rett til å klype meg på puppene under en fotballcup. Fordi jeg gikk med en topp som var utringa. Han lo og sa han bare gjorde det for å tulle, mens jeg fikk vondt og ikke visste hvordan jeg skulle reagere. Han sa at det går over og jeg lot det gå. 

Dette bildet viser uønsket seksuell oppmerksomhet. Det viser hva som ikke er greit. Det viser hva flere har latterliggjort og ledd av de månedene. 

For #MeToo har ikke under noen omstendigheter handlet om at det ikke er greit å spandere en kaffe på en kollega. #MeToo har ikke under noen omstendigheter handlet om at man ikke skal kunne kommentere at en dame i kassa på butikken er fin på håret. #MeToo har ikke under noen omstendigheter handlet om at noen har forsøkt å kysse noen de har flørtet med en hel kveld. 

#MeToo handler om det å tråkke over grensa. Det å si ting som ikke er greit. Det å gjøre ting som ikke er greit. Det handler om maktovergrep. Det handler om å ikke ha respekt for andre. 

Det er nok av seksuell trakassering nå, og vi må slutte å le. 

#Timesup 

Facebook HER – Instagram HER – Snapchat Martinehalvs
Stem gjerne på meg på til Vixen Influencer Awards HER (3 kategorier) 

// Marty

33 kommentarer

33 thoughts on “Dette er grunnen til at #MeToo er viktig:

  1. Nei det er ikke greit å tråkke over grensa til vold/klaps på bak/gjentatte bemerkninger. Men snart tør jo ikke mannfolka å ha slapstick dirty humor med oss jenter fordi de er redde for å bli stempla…. Jeg er ei jente som har skitten og sarkastisk humor. Er jeg også en forbryter da?? Og det faktum at folk blir hengt ut pga noen FORTELLER at de har opplevd noe uten å bli DØMT for det… helt borti natta (nå snakker jeg mer om oppstyret i hollywood)… Det må kunne gå an å heller lære seg å si STOPP og NEI enn at alle skal gå rundt og ta hensyn til hvor fintfølende enkelte kvinnemennesker skal være???? Og igjen: Ingenting som har med vold, antastelser er OK….

  2. Det der kunne du anmeldt. Alle slike tilfeller med kroppsskade er over grensa, og burde blitt anmeldt.
    Jeg liker ikke selve kampanjen av flere grunner. Det første er navnet. “Mee2” er et for dårlig navn for kampanjen, et feigt navn. Det blir så lett å slenge seg på “mee 2” istedenfor å stå fram å si at “Hey, jeg ble faktisk voldtatt.” Hvor mange av de som slenger seg på mee2 kan stå fram og si at de har blitt utsatt for voldtekt? Og med mindre de har det, har de ingen grunn til å delta i mee2. Et klaps på rumpa i fylla er ikke nok for å si at man har blitt trakassert, i mine øyne. Ærlig talt. Ja, det er irriterende, men absolutt overkommelig!
    Jeg kan tenke tilbake på ting som jeg har vært utsatt for og tenke at ja, jeg har jo mange historier til mee2 jeg også. Episoder hvor gutter har behandlet meg dårlig i forbindelse med fest f eks. Eller gutter som har utnyttet følelsene mine. Løyet for meg. Jeg føler meg utnyttet, men jeg vil ikke være et offer! Jeg tar ansvar over livet mitt, og er klar over at hvis jeg ikke hadde vært så naiv og vært på slike steder, så hadde det heller ikke skjedd noe. Det er veldig mye man kan gjøre selv for å ikke bli utsatt for seksuelle ting, ja, nesten alt.
    Hadde jeg blitt overfalt på gata, eller på en fest, og blitt holdt nede og fått stappet utstyret hans i munnen f eks, ja – da hadde jeg anmeldt det! Men i de fleste tilfeller gjør ikke gutter slikt, og gjør de noe i det hele tatt så er det ofte fyll og ikke minst deltakelse fra dama inn i bildet.

  3. Å det er så viktig! Har opplevd noe liknende, og det er utrolig tøft når da folk ler av hele greia. Det er et så utrolig vanskelig og viktig tema. Det er kjempe bra at noen som er så profilert som deg tar tak i det og deler egne erfaringer. Det er kan hjelpe andre å forstå at dette er ikke komisk, dette er sårt, vondt og viktig! Tusen takk for at du deler 🙂

  4. Utfordringen kommer når man ikke vet hvor grensa går. “Seksuell trakassering defineres som regel som uønsket seksuell oppmerksomhet som oppleves som krekende og plagsom for den som rammes”. (http://www.arbeidslivet.no/Arbeid1/Likestilling/Fakta-Hva-er-seksuell-trakassering/)
    Det som føles krenkende for noen trenger ikke føles krenkende for andre. F.eks en fyr kommer og sjekker meg opp ute på byen, han sier jeg er pen og ber med danse. Om jeg synes dette er plagsomt, så er dette sexuelt trakasserende om jeg har en subjektiv følelse av det. “Trakassering kan være enten en isolert eller gjentatt hendelse”. (https://no.m.wikipedia.org/wiki/Trakassering).
    Det er utfordringer knyttet til en entydig definisjon på hva slags adferd som skal anses som seksuell trakassering. Definisjonen beror nemlig på den subjektive oppfatningen hos den som oppmerksomheten rettes mot. Dette gjelder for øvrig alle former for trakassering. (www.arbeidslivet.no).
    Ergo loven må endres!!!!

  5. Det er noen som synes det er OK å dømme folk ut fra en påstand – ingen vitner, ingen bevis, ingen rettsak, ingen lov man har forbrudt seg mot. Diss støtter MeToo-kampanjen. Vi som ønsker oss en rettsstat synes dette er betenkelig.
    Dessuten – mange kvinner skal til stadighet fortelle oss at kvinner er sterkere / mer robuste / bedre egent til å talke psykologiske problemer. Det ser ikke slik ut- snarere tvert i mot, som f.eks. når en tidligere TV2-medarbeider påsto hun ble kvalm av noen grove vitser.

  6. « #MeToo har ikke under noen omstendigheter handlet om at noen har forsøkt å kysse noen de har flørtet med en hel kveld. «
    Ehhh…. du har fått med deg et par av Giske-sakene, eller?

  7. Problemet, Martine, er at det ikke er oss du må fortelle at #metoo ikke handler om “at man ikke skal kunne kommentere at en dame i kassa på butikken er fin på håret” eller “at noen har forsøkt å kysse noen de har flørtet med en hel kveld”. Vi vet det.
    Dette er noe du må fortelle til med kassadamen som blir “traumatisert” av komplimenter, eller flørtedamen som sliter med “senskader” etter forsøk på et kyss. Det er dem du må konfrontere med at ærlig talt, det er faktisk ikke dette #metoo handler om. Dem, Martine, ikke oss.
    For i virkeligheten handler #metoo nemlig om alt kvinner kan finne på å klage over. Mye velbegrunnet – så absolutt! – men også mye ubegrunnet. Faktum er at det eneste som går igjen i all #metoo er at menn uansett skal holde kjeften sin og bøye hodet i skam som de får beskjed om.
    #metoo er blitt en hersketeknikk. Og folk begynner å miste interessen, nettopp fordi det misbrukes. Dette er synd, for #metoo kunne blitt en bra greie.

  8. Det er så viktig og riktig det du skriver. Og som de få kommenetarene som til nå har kommet i feltet ditt, så viser det at #meetoo enda er veldig viktig.
    Overkommelig å bli klapset på rompen? Irriterende? Jeg mistenker at den som skrev denne kommentaren er en mann og aldri har opplevd hvor nedverdigende det kan være at en mann klapser deg på rompen og så står hele vennegjengen hans å ler av deg fordi du ser ubekvemt ut når du er på vei hjem fra lesesal en sen kveld. Eller de som går etter deg en kveld og så løper etter deg inn i bakgård for bare måtte kommentere om hvor fine pupper du har i den jakken. Det kalles å objektivisere jenta og det er akkurat det #meetoo handler om. Det er det man ikke skal lenger! Og at det fremdeles kommer sånne kommentarer viser at #meetoo overhodet ikke har utspilt sin rolle.

  9. #metoo er viktig og vil forhåpentligvis føre til endringere. Selv om man kan bli litt nedstemt av noen av kommentarene here.
    Mye av de surmagede kommentarene fra menn, også de som skriver under kvinnenavn, gir uttrykk på at det får man bare tåle for menn er menn, boys will be boys, hehehe.
    Det er ikke det ene klype i rompa som er problemet, det er når det er gang på gang gjennom en kveld når man bare forsøker å rydde resturang bordet. De konstante slibrige kommentarene som man av en eller annen grunn skal ta som kompliment. Det er å forsøke å gjøre jobben sin mens gamle gubber vurderer deg høylytt som du skulle være en gjenstand.
    Det er ikke kunden som kommer med en hyggelig kommentar som er problemet, men han some av en eller annen grunn tror at et smile er en invitasjon til litt stalking light.
    Det er arbeidsgiveren som kommer med slibrige kommentarer og forteller deg hvordan du kan tjene litt ekstra – hø hø. Husverten some foreslår at du kan betale i natura.
    Og det største problemet er selvsagt menn som av en eller annen grunn ikke kan forstå hvorfor de ikke kan holde på som de alltid har gjort.

  10. Nei jeg er ingen mann.
    Så han som evnt gjør dette mot dere, fortjener han å miste jobben? Fortjener han å bli hengt ut foran hele Norge som en forbryter uten å ha blitt dømt?? Tenker på alt det dumme jeg har gjort… er dere 100% uten synd dere?? Er det sånn verden skal bli at vi må tråkke på eggeskall rundt kollegaer, venner, på byen, i tilfelle noen blir såret og sørger for at mitt navn og liv blir tråkket ned?

  11. Hvordan kan et klyp gi så stort merke??
    Jeg ble voldtatt brutalt, med vold innimellom der, og hadde ikke i nærheten av et slikt merke.

  12. kan du ikke skrive et innlegg til mødre og kvinner og si at de skal slutte å fysisk å seksuelt mishandle barna sine, da det er en kraftig overrepresentasjon av kvinner i den statisikken?

  13. Syns hele kampanjen går over styr. Jeg er inne for at sånt skal prates om og ikke ties om, men hvem som helst skriver jo #metoo fordi noen har flørtet med de og slenger seg på en så viktig kampanje av den grunn. Stakkar mannfolk tenker nå jeg, de tør jo snart ikke se på et menneske av det andre kjønn uten å bli tatt for trakasseringen. Og hvorfor handler alltid sånne kampanjer kun om jenter? Finnes like mange gutter som blir utsatt for trakassering som jenter.
    Sånne kampanjer blir så enkle, jeg kan skrive metoo jeg også fordi noen slengte ut en litt dirty kommentar til meg, men jeg velger å ikke gjøre det for jeg vet forskjellen på flørting og skikkelig trakasssering, noe mange ikke gjør i denne kampanjen.

  14. Til deg over som skriver at man ikke trenger å delta i me too “med mindre man har blitt utsatt for en voldtekt” og “det er veldig mye man kan gjøre selv for ikke å bli utsatt for seksuelle ting, ja nesten alt.”.
    Jeg husker ikke nøyaktig hvor gammel jeg var første gangen noen kleip meg i skrittet, men jeg var mellom 6 og 8 år. Mener du at det var min egen skyld at en gjeng mye eldre gutter gjorde dette? Jeg fortalte aldri dette til noen på grunn av den typen holdninger som du fremmer her, men så på det som noe flaut.
    Vi trenger me too slik at det i større grad blir informert om hva som er akseptabel oppførsel,og slik at uakseptabel oppførsel får konsekvenser. Spesielt viktig er det også at andre som utsettes for liknende hendelser skal tørre å si fra.

  15. Jeg er helt enig med at mee2 VAR en bra ting. Men det har egentlig bare gått for langt. Folk anklager folk for de minste ting, og det setter flere ordentlige menn i dårlig lys når de ikke fortjener det. Mee2 var en UTROLIG bra ting, før det gikk for langt. Seksuell trakassering er noe som langt ifra er greit, og jeg kunne aldri tenkt meg å ha noe å gjøre med noen som gjør det. Men grensen mellom flørting og seksuell trakassering er altfor forskjellig fra folk til folk. Noen hevder det kun er å bli strøket på ryggen, Men en ting som burde oppmuntres mer til, og som du med denne plattformen kunne laget et innlegg om, er det å bare si ifra! Mange kvinner kan sitte å bli flørtet med uten å ville det, men likevel sitter bare å smiler og nikker, og da skjer en del av disse misforståelsene. Oppmuntre folk til å si ifra, bare et enkelt “Unnskyld, ikke ta meg på låret” eller noe lignende.
    Jeg er selv en som har opplevd skikkelig seksuell trakassering, men jeg har også opplevd gutter som flørter helt uskyldig uten at jeg ønsket det, og det er en stor forskjell.
    Håper du kan sette litt lys på dette også!!

  16. Alle vet at dette ble startet av de gale venstreradikale feminister for å dekke over problem relatert til multikulturen. Dette ser vi på de saker som hauset opp.

  17. Og hva med #sheknew?
    Kvinner i media som nå driver heksejakt på mannlige politikere og skal knuse dem har visst i årevis men holdt kjeften for ikke å ramme AP. Organisert i nettverk og samarbeider for å ramme menn?
    Og dobbeltmoralen og hykleriet stinker når det bare er Finansavisen og Resett som omtaler saken om Trine Skei Grande og den 16-årige guttungen i åkeren. Familien til stakkaren har bekreftet men likevel holde hyklerne i media kjeft.
    Nei – #metoo er for å ramme menn – ikke kvinner som alltid er “offer”. En hekseprosess for å skamlegge mannlig seksualitet mens kvinner kan knulle rundt og “hylles” som frigjorte.
    Det er til å bli kvalm av og på høy tid med mottiltak. Vil aldri ansette slike jenter som dolker sine mannlige kolleger i ryggen for bagateller og spiller offer. Aldri!

  18. ingen tvil om at det er viktig. Men det er de som misbruker begrepet akkurat som folk misbruker andre ting.

  19. @Opplyste:
    Det er ikke “flørting” når en mann på 43 nekter å la en jentunge på 18 være i fred.
    Det er ikke “flørting” når en person “med makt” ikke lar underodnede være i fred.

    Det er lov for sjefen å prøve seg på sekretæren, men da skal sjefen være VELDIG oppmerksom på signalene han mottar. Noe som er grunnen til at man IKKE anbefaler at sjefen prøver seg på sekretæren, ganske enkelt fordi de signalene om “vil ikke” kan være veldig vanskelige å oppdage, akkurat fordi det ER sjefen som prøver seg.
    Av en eller annen grunn har en veldig viktig sak blitt delvis ødelagt av at alle kvinner som noen sinne har opplevd en keitete sjekkereplikk ELLER blitt forsøkt sjekket opp av en person de ikke finner attraktiv nå skal skrite #MeToo.
    Utgangspunktet for #MeToo var trakassering, ikke “uheldig ordvalg når en mann forsøkte å si “hei”.
    Og som et resultat av at “alle” nå er “krenket” har #MeToo midre verdi enn den kunne hatt.

  20. Det eneste #MeToo-kampanjen har ført til for egen del er at jeg holder meg unna alt av hunkjønn.
    Vil hverken snakke til eller være rundt dem.
    Blir bare rykter og anklagelser av slikt.
    Så i 2018 ignoreres kvinner som ikke er familie.

  21. Selv om det fins noe blåmerker på pupper og rumper i dette landet er det allikevel galt slik denne “metoo-kampanjen” har utviklet seg. Det kan ikke være slik at bortimot halve befolkningen er ofre. Noen er det kanskje, men neppe mange. Slik jeg kjenner norske kvinner er de aller fleste selvbevisste og oppreiste mennesker, ikke ynkelig ofre som denne kampanjen vil ha det til.
    Slutt med dette tøvet jenter, og gutter, dere er ikke ynkelige ofre, dere er sterke og frodige mennesker som de aller fleste av oss respekterer. Hvis dere blir rammet av noen avvik så ikke sutre. Stå opp og ta igjen uten å opptre ynkelig i alskens aviser og medier…

  22. Nei, metoo-kampanjen er neppe viktig. Den fremstiller halve befolkningen som potensielle ofre og presenterer norske kvinner som ynkelige og sutrende, og menn som overgripere.
    Jeg tror norske kvinner er staute og selvbevisste og slett ikke svake og jevnlig utsatt for overgrep. Hvis man får et blåmerke på en pupp eller rumpeballe klarer de fleste å håndtere dette uten at presse og media blir engasjert. Sånn har det alltid vært og sånn bør det nok også forbli…

  23. Ingen har latterliggjort det du viser på dette bildet. Det er en stor misforståelse, og trolig missforstått med vilje.
    Det som blir latterliggjort er folk som hevder seksuell trakassering ved berøring på skulder, ryggen, kne på en ikke seksuell måte. Og alle som husker sen slik type episode for 15 år siden som man ikke reagerte på da, men som man nå 15 år senere brått føler er seksuell trakassering.
    Disse stjeler oppmerksomheten til ting som dette bildet viser, og det er meget synd og ødeleggende.

  24. Problemet jeg har med #Meetoo kampanjen kan summeres opp i en setning:
    ?Ingen kan dømmes uden efter Lov, ellers straffes uten efter Dom?.
    Også kjent som grunnloven § 96.
    Men det er akkurat det som skjer med #MeeToo kampanjen, og det mener jeg er utrolig skummelt.
    Jeg velger å tro at forfatteren her er oppriktig, men hun kan umulig snakke for alle andre. Og ett gammelt og som jeg vil kalle et stykt spøkelse fra tidligere kvinnesakskamper kommer tilbake for å ta over #MeeToo kampanjen.
    For de av den eldre garden som husker uttrykket “Rødstrømper” vet hva jeg mener. Dette er den delen av kvinnesakskampanjen som vokste frem på 60 og 70 tallet som var mere interessert i å fordømme alt og alle (inkludert kvinner) som voget å komme med et kritisk ord. Den siste gangen jeg så spøkelset var i 2016 da Kari Jaquesson sa “blant annet at vi burde suge ti pikker om dagen” til noen jenter som mente at man burde fjerne sexkjøpsloven fordi de mente det skadet prostituerte mere enn det hjalp.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *