hits

Nei, jeg er ikke vegetarianer!

07.09.2017 - 12:00 29 kommentarer

Vær så snill, la meg få spise omeletten min i fred. Vær så snill, la meg få spise grillpølsene mine når vi er på tur i skogen i fred. Vær så snill, la meg på spise ribba mi på julaften i fred. Vær så snill, la meg få spise favorittgodiset mitt i fred. Vær så snill, la meg få spise uten at du skal slenge i trynet mitt hvilket dårlig menneske jeg er fordi jeg spiser noe annet enn deg. 

Det er sånn jeg føler det hver gang noen stiller meg spørsmål om jeg er vegetarianer, veganer eller pescetarianer. Jeg får lyst til å skrike til dem at de skal slutte å plage meg med sine overbevisninger og filosofier. Mye fordi de forstyrrer min mathverdag, mine rutiner og mine favorittmåltider. Men mest fordi de gir meg vondt i magen, dårlig samvittighet og en følelse av at jeg er et dårlig menneske som ikke vet bedre. Og det, det gjør sikkelig vondt. 

Du lurer antakeligvis på hvorfor jeg ikke er vegetarianer, og jeg har ikke noe godt svar. Jeg vet faktisk ikke om det finnes et godt svar heller. Det mest opplagte svaret er vel at jeg er svak, at jeg ikke fikser det eller at jeg er et dårlig menneske, men det er på en måte ikke helt sant det heller. Hvis du er vegetarianer har du antakeligvis hørt en rekke argumenter og halvdårlige svar når du har spurt, og jeg som er en ikkevegetarianer kan ikke svare noe så klokt, viktig og godt som det du som er vegetarianer kan. For mitt behov for å spise kjøtt, egg og melk er på mange områder ikke annet enn sikkelig egoistisk. 

Hvis jeg argumenterer med at det er kjedelig og smakløst å være vegetarianer får jeg ofte i svar at det ikke lenger er en unnskyldning fordi det nå finnes så mange gode alternativer på markedet.

Hvis jeg argumenter med at det er usosialt og upassende å takke nei til tante sitt pinnekjøtt får jeg ofte i svar at jeg da går foran som et godt forbilde hvis jeg velger å avstå. 

Hvis jeg argumenterer med at jeg ikke orker å være kontrollfreak å lese ingrediensene på hvert produkt jeg spiser og holde oversikten over alt får i meg, får jeg ofte i svar om at man fort lærer seg det og at det ikke er så tungvindt. 

Hvis jeg argumenterer med at jeg er redd for å ikke få i med nok næring og vitaminer hvis jeg konverterer får jeg ofte i svar at det når finnes så mange gode produkter som erstatter dette. 

Og mine argumenter kan ikke kjempe mot argumentene som omhandler dyremishandling, miljøet og noe så sterk som liv. 

Jeg sliter med å komme frem til en konklusjon, og mye fordi at jeg føler at jeg ikke har noen ting å stille opp med. Men svaret er vel så enkelt at jeg er oppvokst med kjøttkaker til middag, omelett til frokost på lørdager og ribbe på julaften. Det er vel også grunnen til at det ikke faller seg naturlig for meg å skulle kutte ut alt.

Men mens jeg plages av den dårlige samvittigheten, og kan si så mye som at jeg forsøker å være bevisst. Jeg forsøker å ikke spise kjøtt hver dag, og gjøre det som føles rett. Jeg tror også at det viktigste er at vi bevisstgjør hverandre og at vi oppfordrer til å gjøre små tiltak. Jeg tror ikke det har noen hensikt å kvele hverandre hvis noen av oss skulle være uheldige å spise en kake med egg. Samfunnet er nemlig til en stor grad fortsatt lagt opp til at man spiser som meg, men det betyr ikke at jeg gleder meg til det kommer enda flere og bedre alternativer. For grillpølsa er ikke viktigere enn et liv, uansett. 

 

Facebook HER - Instagram HER - Snapchat Martinehalvs 

// Marty 

 

 

29 kommentarer

May

08.09.2017 kl.16:52

Din grunn er jo egentlig enkel, men du tørr ikke si det høyt:

1. Dyrs liv betyr ingenting for meg.

2. Mine smaksløkene er viktigere enn jordas ressurser, fremtidens generasjoner og dyras liv

3. Jeg gir faen i dyr.

4. Jeg vil ikke tenke på det jeg spiser og hva som ligger bak det. La meg bli mett i fred

Høres kanskje brutalt ut, men det er egentlig det ditt valg handler om.

Sofie

08.09.2017 kl.22:58

Om det er én ting jeg som veganer driter i så er det hvorfor andre ikke er det. Jeg spør ikke, jeg bryr meg ikke, og de fleste andre veganere bryr seg ikke, men ikke-veggiser har en tendens til å absolutt skulle forsvare seg selv uansett og ramse opp alt de "aldri kunne gitt opp" - for bare det at jeg er veganer er visst nok til å gi folk skyldfølelse.

Det eneste jeg får ut av denne posten er at du vet at du burde være veggis, du bare bryr deg ikke nok til å faktisk bli det, har lite peiling på plantebasert kost og prøver desperat å forsvare det du spiser.

Jeg er veganer og multiallergiker. Jeg spiser omelett. Jeg spiser pølser (selv om det ikke er noe jeg noengang har vært glad i). Jeg har favorittgodteri jeg spiser. Jeg spiser veganske kjøttkaker med brunsaus og hjemmelaget tyttebærsyltetøy.

Jeg vokste opp på hvalkjøtt og reinsdyrkjøtt. Det er ikke en god grunn til å fortsette med det.

Moralens voktee

09.09.2017 kl.15:13

Veganere og vegetarianere skyver vekk flere folk enn de tiltrekker seg med moraliseringen og den rabiate oppførselen sin. De oppfordrer til hat og vold mot de som ikke deler deres ideologi og kommmer ofte med uttalelser som de ville fordømt om det kom fra andre grupperinger.

Erika Sophie Hvass

14.09.2017 kl.19:50

Så er det alle de ikke-vegetarierne som alltid MÅ spørre å er du vegetarian??!! Siden man velger dropper kjøttet på et måltid, akkurat som det er helt sykt å velge et måltid uten kjøtt?! Altså from a vegaterian point of view, det er også jævlig irriterende. La meg spise maten min i fred...

Julie

14.09.2017 kl.20:07

hei. Synes du nå gjerne setter alle vegetarianere under en kam.

Selvfølgelig er det forståelig at du spiser kjøtt, det er det du har gjort hele livet ditt. Kjøtt er godt, og om man virkelig ikke setter seg inn i og bryr seg om helt 100% om miljøet og dyra så kan jeg forstå at du spiser kjøtt! De fleste vegetarianerene har ikke kuttet det ut fordi de ikke liker det, men fordi de mener at det er noe viktigere enn å spise det.

Det du gjerne må tenke på er å ikke skrive dette på bloggen din, men heller ta det opp med de som sier dette til deg( som mest sannsynligvis er noen venner av deg siden det virker som du har opplevd det så ofte). Du må be dem om å slutte og si at det har ikke noen god påvirkning på deg slik som de holder på.

Helt til slutt her så må jeg bare si at vegetarianere og veganere kan bli veldig frustrerte og overdrive. Akkurat slik som religiøse folk kan, og humanister eller noen typer aktivister. Det er fordi de bryr seg så ekstremt mye, og noen ganger er det ikke alltid like lett å få det frem på riktig måte.

Men ta det opp med dem istedenfor å skrive et innlegg på bloggen :)

E

18.09.2017 kl.06:29

Grunnen til at du får dårlig samvittighet er vel fordi du innerst inne syntes det er ubehagelig å ikke være det.
E: Det kan godt hende! Blir flinkere og flinkere :-)

Veganer

29.09.2017 kl.17:22

De fleste veganere/vegetarianere er ikke så pushy som du får det frem. Det at noen legger litt press på at du gjør bedre og mer etiske beslutninger er ikke en dårlig ting hvis du har dårlig vaner men det kommer helt an på hvordan det blir gjort seff. Å få dårlig samvittighet er unødvendig.

Nesten alle veganere og vegetarianere er kjempehyggelige folk.

Spis mindre kjøtt !

Ravelnavel

29.09.2017 kl.17:23

Tenker du at du ikke er interessert i å få informasjon, som utelukkende er basert på noe vennligsinnet og positivt, uoppfordret? Eller liker du ikke å bli påminnet det du allerede vet hva fra før? Jeg lukter en potensiell veggis her.

Chris

29.09.2017 kl.17:29

Dette provoserer meg. Mest fordi jeg pleide være slik selv, jeg var fullt klar over skaden det gjorde på dyr, marginaliserte grupper og ikke minst jordkloden vår, men etter hvert ble jeg så fysisk og psykisk dårlig at jeg måtte i det minste prøve.

Fordi du har et ansvar. Din krone påvirker samfunnet og sender en melding til produsentene. Jeg blir glad for å høre at du prøver kutte ned på kjøttforbruket. Jeg tror ikke alle trenger å spise vegansk, men sannheten er at med den voksende middel-klassen i utviklingsland og vårt høye forbruk blir allerede 70% av jordbruk dedikert til kjøtt- og melk-industriene. Vi er avhengig av giftstoffer for å holde tempoet ved like og vi har ikke plass til både mennesker og dyr dersom vi skulle drivet med 100% økologisk jordbruk.

Det som provoserer meg er også dette innlegget. Du bruker din frustrasjon og din egoisme til å mate stereotypene som allerede er der. Jeg er glad i ytringsfriheten, men finner dette litt som å tegne profeten Mohammad; en unødvendig konflikt eller jævelskap som jeg helst vil kalle det.

Jeg ønsker å be deg bruke den frustrasjonen du føler og innflytelsen du har på internett til noe positivt. Du er i en posisjon til å løfte synet på hverdags aktivisme, vise Norge at det er helt normalt å gå en dag uten kjøttpålegg eller kjøtt til middag. Om vi alle bidrar litt tror jeg verden har et utrolig potensiale.

Det var godt å få samlet noen tanker her, takk som skaper oppmerksomhet til bevegelsen og god helg.

Raelnavel

29.09.2017 kl.18:46

Det er for øvrig like mye variasjon i veggispersonligheter som det er i samfunnet ellers - men de fleste har en felles plattform: at de har spist kjøtt tidligere og også likt smaken av det, og at de åpenbart vil dyrenes beste - som jo ikke burde skremme noen, snarere tvert imot. De fleste slutter med dyreprodukter nettopp på grunn av de siste. Når ting er åpenbart, og veldig lett å forandre på, er det ikke rart at de vil fortelle (deg) om det.

07.12.2017 kl.20:58

HUFF. Du er et fææælt menneske
Anonym: :(:(

A

07.12.2017 kl.20:59

Trist innlegg. Å kutte litt er selvfølgelig bedre enn ingenting og det tror jeg alle vegetarianere/veganere er enig i. Har aldri møtt den stereotypiske veggisen som du beskriver her, det er heller «kjøttspiserne» som langer ut og prøver å forsvare hvorfor de spiser slik de gjør «for slik har det jo alltid vært» at veggiser er gale aktivister som pusher ideologien sin på andre.

Jeg er selv veggis (noe du sikkert har skjønt allerede) og velger dyrene og miljøet fremfor å føle meg «rar» i sosiale sammenhenger fordi jeg spiser noe annet en de fleste andre der. Jeg velger dyrene og miljøet over mine egne smakssanser fordi jeg vet hva som betyr noe. Jeg tar et valg, hver eneste dag fordi dyrene, miljøet og kroppen min fortjener bedre! Det er ikke vanskelig, dette er bare tull! Du kan veganisere det meste av Norsk husmannskost, det koster deg ingenting, men det sparer dyrene og miljøet. De flere rundt meg er ikke veggiser, men jeg trenger ikke pushe på de noe som helst, de blir mer og mer interessert etterhvert. Starter du så ruller ballen. Håper du får det til, jo før jo bedre😊
A: Takk for konstruktiv og god kommentar :)

Trine

07.12.2017 kl.21:20

Bare produksjonen av kuer er i seg selv mer miljøskadelig enn all transport til sammen (bla. pga. metangassen kuene produserer). Så det å spise kjøtt er miljøskadelig og siden du og alle vi andre lever på jorda, har vi alle et ansvar for å ta vare på den, og det innebærer bla. det å endre på kostholdsvanene sine og slutte å spise kjøtt. Det er det eneste moralske og etiske riktige vi mennesker kan gjøre for jorda vår.
Trine: Takk!

Veronica

07.12.2017 kl.21:31

Som flere nevner over her, så syns jeg dette blir fryktelig generaliserende og ikke minst føler jeg at du jobber "mot" en veldig bra, sunn og etisk trend. Jeg har snart vært veganer i et år, gikk fra alt etende til helt "clean" 1.januar. uansett; jeg opplever ofte at når kjøttetere oppdager at jeg er veganer så forsvarer de seg og begynner å argumentere mot min livstil selv om jeg ikke har sagt et pip om deres valg- eller hvorfor jeg har tatt mitt. Er ikke lett å være "fredelig" veganer når de aller fleste skal prakke opp i ansiktet ditt hvorfor det er et dumt valg. Ja, mindre kjøtt er bedre enn masse og jeg skjønner veldig godt at tradisjonen og kulturen med kjøtt er vanskelig å riste av seg. Likvel syns jeg dette innlegget var veldig rart. God kveld! 😊
Veronica: Takk for kommentar:)

Tom

08.12.2017 kl.04:29

Hva var egentlig vitsen med denne bloggen? Du innrømmer at din livsstil er dårlig og at du har dårlig samvittighet.

Visste du forøvrig at det er flest kjøtt-etere som prater om veganere enn vise versa?

Det sier vel sitt ;)
Tom: Livsstilen min er langt i fra dårlig, men at samvittigheten ikke er god stemmer. Og ja, jeg forsøker å gjøre mitt beste :-)

K

09.12.2017 kl.02:36

her var det endel selvmotsigelser. Også avsluttet du med at et liv er verdt mere enn grillpølsa? Etter at du har brukt et helt innlegg på å sable ned vegetarisme og vegetarianere? Da mener du jo ikke at et liv er mere verdt enn pølsa?

Ps. Jeg er 98% sikker på at du ikke har møtt mange veggiser som spør ut av det blå "hvorfor er du ikke vegetarianer?" Dette er bare noe du skriver for å få tyngde i innlegget ditt. "Hver gang noen spør meg", du liksom. Motargumentene til dine argumenter er jo naturlig at nevnes om du er i samtale med noen om vegetarisme. Folk kan jo ikke la være å svare korrekt bare fordi du da føler "presset". Jeg er veggis og har aldri spurt noen om de er det, og evt. hvorfor ikke. Kunne ikke falle meg inn. Opplever derimot å HELE TIDEN måtte forklare meg ifht. at jeg er veggis. Men martine, du vet jo åpenbart om hvor dårlig det er med kjøtt? Kan jeg med dét i mente, samt avslutningen din med "For grillpølsa er ikke viktigere enn et liv, uansett." gå utifra at du beveger deg nærmere veggisvogna? Kjøttproduksjon ødelegger verden, miljø, fører til sult, raserer regnskog, dyremishandling, dårlige kår for dyra, ekstrem antibiotikabruk, kjøtt med multiresistente bakterier osv. Er det rettferdig at verden og dyr lider og raseres, og at folk i u-land sulter mens vi i feite norge skal meske oss i kjøtt tio hvert måltid?

Meg meg meg

09.12.2017 kl.17:01

Det eneste jeg får utav dene posten er "meg meg meg". Å være veggis handler ikke om deg

Petra

09.12.2017 kl.18:11

Er vell ikke så mange veggiser som kommenterer hva akkurat DU spiser som du skal ha det til! Mulig det er underbevisstheten som sier at det er på tiden å gjøre en endring.

Innerst inne vet du kanskje at dine smaksløker ikke er noe du ville satt foran en hylende gris som skal bli til juleribba du skal kose deg med på julaften.

Jeg mener ikke å høres krass ut om det virker sånn. Jeg forstår at du er frustrert faktisk. Men innlegget ditt var etter min mening noe som kun handlet om DEG og ga ikke mye mening.

Jeg er veganer. Jeg setter dyr og miljø foran egen komfort i sosiale sammenhenger og foran smaksløker hver dag. Fordi det handler ikke bare om meg. Selfølgelig får jeg fordeler av å være veganer, men i bunn og grunn handler dette om dyrene.

Men jeg pleier ikke kommentere på hva mine ikke-veggis venner spiser? De spør gjerne og jeg svarer ett ærlig svar, men så sitter de kanskje igjen med en følelse av dårlig samvittighet uten at jeg nødvendigvis har sagt noe slemt. Men det er fordi de er menneskelige og innerst inne vet at det er feil å bidra til tortur.

Jaja altfor lang kommentar

Lykke til;-)))))

13.12.2017 kl.19:10

Fint med svar, for å se at du tar andre synspunkter til deg. Du vil vel utvikle deg?

Steffen

14.12.2017 kl.18:26

Fint innlegg :)

Hvis du vil, er det mange personer der ute som kan hjelpe deg å spise sunnere, mer dyrevennlig og miljøvennlig, spesielt på Facebook.

Det er selvfølgelig en del "sinna-veganere" der ute, som kanskje er de som har lettest for å legge ved kommentar på bloggen din.

Det var et modig innlegg som må ha krevd en del av deg å skrive!

Uavhengig av om det blir nøttestek eller ribbe, ønsker jeg deg en god jul :)

Alise

23.12.2017 kl.18:40

Du kunne like gjerne bare skrevet: "Jeg er for lat til å bry meg om dyr".

Kari Nygaard

23.12.2017 kl.18:54

Dette innlegget kunne vært skrevet på én setning: "jeg er en egoistisk faen"

Men helt seriøst. Dette var en bullshit unnskyldning, hvor du samtidig forsøker å sikre at du ikke taper ansikt. Bare innrøm det, du er egoistisk!

Én ting er sikkert, hadde hele verden vært som deg, at alle åt tarmbaserte pølser til det tøt ut av øra deres, så hadde verden gått til grunne. Spør deg selv hver gang du utfører en handling: "hva hvis hele verden gjorde som meg? Altså, alle mennesker på alle kontinenter, 8 milliarder". Da er det veldig mange handlinger du måtte slutte med.

Vi i Norge tenker bare på oss selv, egoismen råder. Hvis hele verden gjorde som oss, da hadde jorda vært et ubeboelig sted.

Tørr å vær unntaket fra egoismen. Tørr å vær veganer :-)

23.12.2017 kl.21:31

Jeg synes det er dumt at det er slik du oppfatter vegetarianere eller at det er slik du ser på de fleste. Jeg har selv kuttet ut kjøtt nesten helt. Men er jeg på besøk så spiser jeg alltid det jeg får. Ikke fordi jeg har veldig lyst på, men fordi det er det jeg får servert o synes kjøtt smaker ok. Men jeg synes på noen måter at det er veldig vanskelig å spise kjøtt for alle mine grunner for at jeg lar vær er så store. Når jeg derimot velge vegetar når eg jeg ute å spiser så er det alltid mine venner som spør meg hvorfor jeg ikke spiser kjøtt. Ikke jeg som spør dem. Og jeg føler meg ganske til bry når det alltid blir et tema. Jeg skjønner godt at mange spiser kjøtt, selvsagt. Det er jo enda det som er naturlig. Men det er mange gode grunner til å kutte ned, noe du gjør som er bra :)

Skriv en ny kommentar