En prat om dåsa

10.08.2017 - 13:13 4 kommentarer

Jeg har lenge gått å lurt på hva vi egentlig skal kalle det kvinnelige kjønnsorganet. Tankene satte egentlig i gang etter at jeg klemte fingeren i kjøkkenskuffen og tok meg selv i å rope: "FITTE". Jeg måtte nesten le av hvor dumt det egentlig er, og jeg måtte le enda mer når en venninne av meg kalte en annen jente for det samme bare noen dager etterpå (For herregud så teit det egentlig er). Samtidig ble jeg ganske flau, akkurat som at jeg hadde banna og at det var en skam å si det. For det finnes faktisk ingen sexy ord for det kvinnelige kjønnsorganet, og det finnes heller ingen hverdagslige ord. Fitte har faktisk blitt misbrukt såpass at det er et stygt ord å bruke. 

"Down there", "musa", "du vet, mellom beina" eller "det der nede" er liksom ingen ord eller utrykk som verken er verdige eller innafor nok. Nedentil er et ord som blir brukt mer i sammenheng med artikler som forteller oss om "hvordan gutta vil at vi jenter skal se ut nedentil", men det er jo overhode ikke representativt for hva det faktisk gjelder. 

Faktisk, så kjenner jeg at jeg blir ganske flau av å skrive om dette - Og det sier vel egentlig sitt?

Vi har elegante ord som "edle deler", medisinske som "vulva" og "skjellsord" som fitte. Vi er opptatt av at vi skal snakke åpent om kropp, men jeg må ærlig innrømme at det er vanskelig når jeg selv ikke vet hva jeg skal kalle meg nedentil. 

"Dåsa", "Kuse", "Dusken", "Skrævsylte", "Varmestua". Åltså, ærlig talt. 

- Vil du bli med en tur opp i "varmestua" eller? 

Det eneste jeg faktisk sitter igjen med når vi snakker om ord for jentetissen er at de aller fleste ordene og begrepene er knytta til sexsexsex.

Jeg prøver å tenke på hva man sier hvis man for eksempel har fått sopp i underlivet, og konkluderer med at det er akkurat det jeg sier. Ikke det at jeg sier det høylytt, for det er nesten så kleint at jeg skriver det på en lapp til dama på apoteket når jeg i herdig prøver å få vekk kløa "down there". 

Wikipedia sin beskrivelse for fitte lyder som følgende: "Fitte er en norsk folkelig betegnelse for det kvinnelige kjønnsorganet, og nyttes synonymt for både vagina og vulva, eller begge disse samlet. Ordets opprinnelse er ikke sikkert, men det kan komme fra norrønt fit eller fidje, for eng ved vann eller vått, myrlendt gress. Det har da i sin opprinnelse en poetisk, kjærlig og nærmest lyriskkonnotasjon. Betegnelsen kan også ha sitt opphav fra norrønt fitje, for bergsprekk, revne i fjell"

Det er et godt forsøk av Wikipedia å forsøke å kalle det en norsk folkelig betegnelse, men jeg er dessverre redd for at ordet har blitt misbrukt, slengt i veggen og tråkka på nok. 

Jeg er ikke ute etter ett kallenavn for det finnes nok av kleine kallenavn. Men det hadde vært fint med et ord som ikke gjorde at vi rødmet hver eneste gang vi sa det. 

Har du noen tips?

 

Facebook HER - Instagram HER - Snapchat Martinehalvs 

// Marty

4 kommentarer

Kristine Larsen

10.08.2017 kl.14:27

Hahahah så enig! Hva skal man si liksom? Og "fitte" kommer alltid ut i en sammenheng hvor man snakker om noen eller man f.eks. slår seg, så det gir jo ikke den egentlige meningen haha!
Kristine Larsen: hahaha, vet

Malin

12.08.2017 kl.03:39

Ta tilbake ordet fitte og gjør det til noe positivt, som Helsesista har gjort!
Malin: Enig!

Skriv en ny kommentar

hits