Til Martine Lunde, Caroline Berg Eriksen og Anna Rasmussen.

11.06.2017 - 12:45 17 kommentarer

Og alle andre som ikke har signert Sunn Fornuft-Plakaten. 

Jeg ønsker å stille noen spørsmål i forbindelse at så mange av Norges nye, gamle, store og små bloggere ikke har signert Sunn Fornuft-plakaten. Målet med denne plakaten er å bevisstgjøre digitale opinionsledere på deres rolle og påvirkningskraft når det kommer til kroppsbilde og idealer, og jeg lurer på om grunnen til at det fortsatt er mange som ikke har signert er at man ikke ønsker å ta ansvar, at man ikke føler at man har ansvar eller ikke er enig det som står skrevet. 

Når man oppretter en profil på sosiale medier har man ikke et valg om man vil være et forbilde eller ikke. Dette er en tittel du får slengt i fanget, og jeg vil tørre å påstå at man er nødt til å håndtere det - Om man vil eller ei. 

Punktene i Sunn Fornuft-plakaten lyder som følger:

1.      Unngå å skrive hvor mye du veier, BMI, kaloriinntak, midjemål, armmål og liknende tall. Husk at du har unge lesere som sammenlikner seg med deg.

2.      Unngå å være for bastant når du skriver om positive eller negative sider ved en enkelt matvare eller en livsstil. Husk at du skriver fra egen erfaring og ikke er fagperson. Det som er bra for deg er ikke nødvendigvis bra for alle andre.   

3.      Bilderedigeringsprogram kan være fint for å justere lys, farger og utsnitt, men unngå å endre kroppsstørrelse eller fasong.

4.      Del gjerne mat og treningsinspirasjon, men vær flink til å understreke hvem det er ment for, at ikke alle løper like fort, veier like mye eller i det hele tatt trenger å endre noe. Husk at du ikke har noe kontroll på hvem som leser det du poster på nett. Selv om du har en kjernegruppe faste lesere som kommenterer har du også lesere som er yngre og eldre, friskere og sykere.

5.      Fokuser heller på treningsgleden fremfor hvor langt du selv løper og hvor mange repetisjoner du tar. Husk at du ikke trenger å skrive om hver eneste gang du selv trener for å dele treningsinspirasjon. Poster du et treningsopplegg, så presiser hvem det er laget for, og hvem det ikke er laget for.

6.      Når du skriver om mat, ta gjerne bilde av matlagingen, bordet eller hele retten, men vær bevisst om du poster bilder som viser størrelsen på din egen porsjon. Vis særlig omtanke om din egen porsjon er liten. Presiser gjerne at du for eksempel forsynte deg flere ganger.

7.      Skriv gjerne om klær, men unngå å skrive hvilken klesstørrelse du bruker. Husk at leserne ikke kjenner deg i virkeligheten, og bare gjetter på om deres kropper faktisk er like. Får du spørsmål om størrelsen du bruker i et plagg, svar heller på om du opplever at plagget er lite, stort eller normalt i størrelsen.

8.      Vær bevisst på den totale mengden bilder du legger ut der kropp er i fokus. Kropp i biniki er naturlig på en strand, men tenk på omfanget i andre settinger. Vis gjerne hva som er bak fasaden i blant og post realistiske bilder av deg selv.

9.      Vær varsom om du deler informasjon om dine egne kosmetiske inngrep. Sett deg inn i hva loven sier om markedsføring av slike inngrep.

10.  Hvis du blir kontaktet av lesere som forteller at de er syke eller har det vanskelig, send dem videre til fagpersoner. Mental Helse har en gratis, døgnåpen hjelpetelefon for mennesker som trenger noen å snakke med. Telefonnummer:  116 123 De som synes det er vanskelig å snakke med noen kan få skriftlig hjelp på Mental Helses nett-tjeneste sidetmedord.no

I mitt hode er dette i utgangspunktet helt enkle retningslinjer man som forbilde og avsender burde og skal kunne følge. Jeg vet ikke grunnen til at disse navnene, med flere ikke står på denne listen over de som velger å støtte. Jeg vet heller ikke om det er fordi man har et behov for å skrive hvor mye man veier, hvor store mengder mat man spiser eller at man har et behov for å fortelle hvor mye man har i hver pupp. Eller at tanken er at man rett og slett vil være fri til å si og mene akkurat det man vil, uten å ha en liste med regler i bakhodet. 

Det å være blogger er ingen beskyttet tittel, og det blir til hva vi gjør det til. I Norge har vi skapt et univers av variasjon og forskjellige bloggere, der vi alle har et mål om å dele, skape og oppnå noe. Men. Vi bloggere er ingenting uten leserne våre, og jeg mener det burde være i vår ytterste interesse og ta hensyn til alle de vi når ut til. 

Det er forskjell på treningsglede og kaloritellere. Det er forskjell på nye leppestifter og nye sprøytestikk. Det er forskjell på ytringsfrihet og unødvendige detaljer. Men viktigst av alt. Det er forskjell på deg og leserne dine, og de ser opp til deg. 

 

Hvis du nå skulle ha lyst til å signere kan du trykke HER.  Hvis du lar være vil jeg gjerne høre forklaringen. 

Edit: Martine Lunde har kontaktet meg og sagt at hun ikke visste om plakaten, og at hun skulle sjekke den ut :-)
 

Facebook HER - Instagram HER - Snapchat Martinehalvs


 

// Marty

17 kommentarer

11.06.2017 kl.13:05

Du har håp om du i det hele tatt tror fotballfrue skal skrive under på noe sånt. Eneste hun gjør er å fremstille tynnhet, lite inntak av mat og hvor perfekt alt skal være.

11.06.2017 kl.17:23

Synes ikke plakaten har noe verdi når Norges største blogger har skrevet under på den, men stadig bryter den.

Godt initiativ, men den fungerer dessverre ikke når man skryter av å ha signert den, men (selvfølgelig) velger å ignorere punktene.

Eirin

11.06.2017 kl.17:29

Jeg er enig i flere av punktene, men det finnes noen jeg ikke er like enig i også. Jeg synes det kommer ALT an på bloggeren/youtuberen/instagrammeren. Om noen har en treningsblogg med fokus på for eksempel fitness og sin reise, ja, så er det de som er interessert i fitness som kommer til å lese. Kanskje vil de gjerne ha tips til hvordan de skal trene best mulig. Da fungerer det IKKE at denne offentlige personen skal unngå å fortelle hvor mange reps eller sett man tar. Denne sosiale medie profilen er til for akkurat denne gruppen mennesker, og da synes jeg heller ikke man trenger å presisere at det ikke egner seg for alle, for det vet man vel egentlig best selv før man entrer profilen. Det samme gjelder kroppsmål. Det kommer alt an på hvordan denne offentlige personen har valgt å gjøre det, og at personen også forteller hvorfor, sånn i tilfellet noen skulle misforstått det. Man kan rett og slett ikke ta hensyn til alt og alle hele tiden, folk må ta vare på seg selv! Skal unngå å fornærme noen eller "ødelegge selvbildet til noen" (eller noe i den dur), så får man vel bare kle på seg en svartsekk og ikke gjøre noe av seg. Det vil alltid være noen som tar seg nært av ting som blir publisert på nett, og alle reagerer forskjellig. Men den sosiale profilen må forholde seg hovedsaklig til sin kjernegruppe. Føler noen seg støtt, la vær og les/se.

Dette med mat er også noe jeg synes er unødvendig å liste opp. Tenk hvor utrolig mange matbloggere det finnes, eller andre som poster bilder og videoer av mat. La oss ta fitness- profilen igjen som et eksempel. Denne personen deler sin reise, som da også ofte gjelder vektnedgang. Skal personen si den spiste flere porsjoner når den ikke gjorde det? Denne retten inneholder så så mye næring, sier man at man har spist mer kan dette bli feil også, fordi man da lurer de som faktisk er interessert i oppskriften osv til å spise mer, fordi de må ta hensyn til andre?

Som sagt, jeg synes det kommer an på bloggeren og dens målgruppe. En matblogger trenger da vel ikke å passe like mye på å vise porsjonsstørrelse som en rosablogger? Dette er fordi målgruppen er voksne mennesker, som er mer enn gamle nok i hodet til å ta vare på seg selv, uten å bli støtt av at noen spiser en mindre porsjon enn deg. En rosablogger derimot, har veldig ofte unge lesere, da kan man være flinkere til å ta hensyn til akkurat dette. Det kommer også an på personens ekspertise på området. En rosablogger for eksempel, skal være varsom med å skrive om trening og sett/repetisjoner, så lenge den ikke har spesielt erfaring på området. Dette handler om misinformasjon. Dette er da MIN mening, og jeg mener virkelig at man ikke kan ta hensyn til alle hele tiden.

Karina

11.06.2017 kl.17:39

Enda godt vi bor i Norge hvor vi har yttringsfrihet og mulighet til å ha egene meninger. Burde være opp til hver enkelt om man ønsker å signer eller ikke, signer man burde man kunne stå for alle punktene. Mulig de som ikke signerer ikke klarer å stå inne for et av punktene, og da tenker jeg det er rett av dem å ikke signere. Hver enkelt burde heller fokusere på seg selv, istede for å fokusere på andres valg i livet.

11.06.2017 kl.17:40

Dette er jo en moderne verson av janteloven. Styggere å fronte det enn å bare la folk ta ansvar for egen psykisk og fysisk helse, og la folk bruke ytringsfriheten sin.

Nathalie Annie

11.06.2017 kl.17:43

Hadde selv ikke signer en slik avtale, fordi noen faktisk er nødt til å dele informasjon, dele erfaring, gi inspirasjon, fraråde andre, fortelle om hverdagen sin UTEN å måtte være hysterisk på å presisere at man forsynte seg to ganger? Noen dager spiser jeg lite, og noen dager spiser jeg ingen ting, å noen dager spiser jeg ALT for mye, men det skal ikke måtte presiseres på sosiale media uavhengig av om man e en offentlig person eller ikke.. er ikke noe galt med de som deler av sine liv, er mer galt med dem som velge å tru at alle e lik å at alle vil få samme resultat av å leve på samme måte eller gjøre akkurat den samme tingen.. det er naivt, og er man for ung til å forstå at alle er forskjellige, da er man også for ung til å lese fritt på sosiale medier.

Hanna

11.06.2017 kl.21:01

Hvorfor bruker du Anna Rasmussen som for det meste blogger om barn, familie osv fremfor feks Kristine Ullebø som poster lettkledde bilder mye oftere? Mener ikke spm frekt altså, bare nysgjerrig på hvordan du ser det :) digger bloggen din!

Maren Vik-Strandli

11.06.2017 kl.21:57

Jeg skjønner ikke at noen nøler med å skrive under på dette! Det er greit med treningsbilder,men mange legger ut detaljer som ingen andre har noen nytte av å vite.

Jeg syntes det er utrolig bra at du tar et oppgjør med dette temaet og stiller spørsmålet " hvorfor?". Jeg håper at flere og flere skriver under.

11.06.2017 kl.22:05

Hva med Sophie Elise som har skrevet under på denne men overhodet ikke følger den? Spesielt punkt nr. 8...

11.06.2017 kl.22:59

synes det er veldig angripende innlegg mot noen av Norges toppbloggere, hvordan tror du dem kom dit? Man må skille seg litt ut for å holde 1,2 og 3 plass på blogglista i mange år- det blir dog feil å skulle følge en "oppskrift". Er enig med at mange av bloggerne overdriver på mange områder, men samtidig så har jo de lov til å gjøre slik de vil!

Cesilie

12.06.2017 kl.09:56

Jeg er enig i mye av det du skriver til vanlig, men dette ER den moderne janteloven. Greit at du mener godt og vil verne om våre yngste, men du stopper de andre fra og blomstre og lykkes innenfor deres felt når man skal skrive regler om hva som er sosialt akseptert og ikke å skrive om.

Jeg tror ikke du mener det slik, men nå som det er sagt, så regner jeg med du kan se det tra to sider.

12.06.2017 kl.10:01

Jeg skjønner hvor du vil hen Martine, og jeg er i bunn og grunn enig med deg om at bloggerne skaper mye press hos både store og små. MEN. vi alle mennesker er forskjellig, tenker forskjellig og handler forskjellig. Du Martine, og mange andre må forstå at det blir feil å sette skylden på bloggerne. Husk at også mange blir påvirket av din blogg, på samme måte som andre blir påvirket av andre blogger, på godt og vondt. Det er en grunn for at folk har forskjellige jobber, forskjellige livsstiler og forskjellige interesser. La folk få ha det. La folk få faen skrive om hva de ønsker. Om vi blir påvirket av disse menneskene og begynner å sammenligne oss, jo da er det faen oss selv som er problemet. Vi lever i et samfunn hvor folk har sine rettigheter, har lov til å poste det de ønsker om det ikke gjør skade for andre. Vi lever i 2017 og alle vil være forskjellige. Om jeg ser en tynn jente på gaten og tenker: sånn vil jeg bli", da er det meg som er problemet, desverre. Jeg kan ikke sette skylden på et annet menneske. Så kjære deg Martine. Jeg forstår at du bare vil forbedre kroppspresset og press Idag generelt, og tanken er fin. Men det du skriver bli feil. Ikke legg skylden på et annet menneske og en annen

Blogger. Liker man ikke det man leser så trykker vi ut.

D

12.06.2017 kl.16:05

Som ufattelig mange hårsåre mennesker det er her. Hvorfor provoseres dere av en plakat med 10 forslag på hvordan man skal oppføre seg på jobb? For det er jo faktisk det blogging er for de mest profilerte i Norge - en jobb. Det finnes både skrevne og uskrevne regler på andre arbeidsplasser, hvorfor skal da begrenset ytringsfrihet tas opp som et gjennomgående argument hver gang det er snakk om blogging?

Jeg jobber på sykehus og på min arbeidsplass er det ikke lov med smykker, neglelakk eller parfyme. Skal jeg ta meg nær av det og hyle ut om "brudd på ytringsfrihet" fordi min arbeidsplass har satt visse retningslinjer i hvordan jeg skal te meg på jobb? Reglene eksisterer av hensyn til de man kommer i kontakt med i arbeidstiden, for min del pasienter, pårørende og andre ansatte, og for bloggernes del blir det faktisk leserne. Vi kan alle ha våre meninger om innholdet i plakaten, men dere kan alvorlig talt ikke mene at det som står der begrenser delingsfrihet i så stor grad at bloggen står i fare for å bli anonym og kjedelig? Jeg snakker ikke om de som har en ren fitnessblogg eller matblogg, der er jeg enig i at litt slingringsmonn må eksistere, men om de mangfoldige "livsstilsbloggene" som stort sett dominerer topplisten.

Et annet argument som stadig trekkes opp i det kjedsommelige er hvordan leserne har ansvar for seg selv og at hvis man blir støtt skal man la være å lese. Joda, det stemmer at vi alle har ansvar for oss selv, men når man først kommer over noe på en blogg, f.eks en opplysning om vekt, BMI eller klesstørrelse, er det veldig vanskelig å glemme for en som er sårbar og lettpåvirkelig. Da har skaden allerede skjedd. Skal man løse det ved total ansvarsfraskrivelse og fraråding av å lese flere blogger, eller skal man akseptere at man har en stor innflytelsesevne og dessverre ikke kan redde alle, men at man kan gjøre noe med sin egen atferd for å bidra til at andre ikke sammenligner seg med deg? Etter min mening er svaret opplagt. Det handler ikke om å hele tiden ta hensyn til andre. Såklart skal man få lov til å gå i shorts når det er varmt eller bikini på stranden, man skal også få lov til å trene x antall ganger i uken, men det er noe med å moderere mengden man deler med leserne sine. Hvis de av toppbloggerne som ikke har signert plakaten ikke kan stå inne for de 10 reglene listet over, burde de kanskje finne kreativiteten i seg og skrive om noe annet. Det er så altfor lett å si fremstille blogging som en hobby når det passer seg (f.eks når man blir utfordret til å ta ansvar), men samtidig forsvare seg med at det er en ordentlig jobb når det avsløres hvor mye de egentlig tar for reklameannonser.

Mari

12.06.2017 kl.17:25

Jeg skjønner at meningen din er god med dette, men samtidig mener jeg at det blir helt feil. Du navngir personer som du tydeligvis ikke mener ikke bryr seg. Der blir litt feil å kritisere noen for å ikke gjøre som du ønsker. Det eneste punktet jeg er 100% enig er det siste, punkt 10.

En av grunnene til at noen starter blogg er vell for å legge ut livet sitt på nett? Vise hvordan de lever, for oppmerksomhet?

Er det personer som er under 18 år burde foreldre ha en viss kontroll på hva de leser og driver med på nett! En person over 18 velger selv hva enn leser. Noen er kanskje ute etter å vite hvordan man trener hver dag.

A

13.06.2017 kl.11:22

Jeg synes dette var et flott blogginnlegg - og ser det ikke som kritikk til andre bloggere. Du stiller spørsmål om "hvorfor" og det synes jeg er fint. Bloggere generelt har enorm stor påvirkning på mange unge, deriblant meg. Det er ikke bare å "trykke ut"av bloggen deres for å si det sånn. Stå på, Martine!

lene

13.06.2017 kl.14:09

skjønner helt ærlig ikke poenget med en sånn plakat. først og fremst, hvorfor skal vi ikke kunne snakke om kropp og mat? det er jo helt naturlig? en må jo kunne få snakke om akkurat det man vil uten at alle unge skal få spiseforstyrrelser. alvorlig talt. hadde du hatt en blogg som handlet om din vektnedgang - skal du da ikke kunne nevne hvor mye du har gått ned i vekt osv? er jo helt patetisk. altså jeg er jo selvfølgelig enig i at kroppspresset er stort blant unge, men så lenge vi har media, så er ikke det noe å gjøre med. jeg var også påvirket av kroppspress lenge før jeg begynte å lese norske blogger. man kan ikke klandre dem for noe de ikke engang har starta.

Tommy Hove

13.11.2017 kl.13:58

Denne plakaten kan oppsummeres slik:

Ikke tro du er noe!

Jævla jantelov og undertrykkende bedehusmentalitet i dette landet...

Skriv en ny kommentar

hits