10 tips for å ikke voldta

21.04.2017 - 12:30 15 kommentarer

Det kryr nå av våryre russejenter og snart lettkledde damer. Sesongen for korte shortser og bare legger er rett rundt hjørnet. Noen kaller det voldtektssesongen.

For noen år siden kom jeg over fem råd fra politiet om hvordan du skulle unngå å bli voldtatt. Rådene var for eksempel å snakke i telefonen hvis du gikk alene, bære voldtektsalarm og unngå stille eller uopplyste gater på nattestider - så langt det lot seg gjøre.

Jeg har sett meg grundig lei av råd om hva man må gjøre for ikke å bli voldtatt.

I bunn og grunn føler jeg egentlig at disse rådene gir deg litt skyld hvis det først skulle skje.

For hvis du nå har gått i en mørk gate - helt uten å holde noen våkne i den andre enden av telefonen - og en eller annen kommer og voldtar deg - da kan du vel egentlig takke deg selv?

Derfor er disse rådene helt bak mål, og jeg syntes det er på tide at vi begynner å ta tak i det faktiske problemet.

For problemet er ikke de som går alene i mørket, de som ikke bærer voldtektsalarm eller de som drikker for mye på fest. Problemet er de som voldtar. 

Jeg har utarbeidet noen nye punkter som jeg vil anbefale. Jeg har faktisk utvidet de fem rådene fra politiet om hvordan du skal unngå å bli voldtatt, til ti råd om hvordan du skal unngå å voldta. 

 

1. Ikke putt dop i andre sine drinker. 

2. Lær deg at nei betyr nei - UANSETT. Og hvis du sliter med å forstå nei, må du faktisk lære deg forskjellen på stønning og grining. 

3. Når du ser en kvinne som går alene, la henne være i fred. 

4. Gå aldri inn i et hus som ikke er ditt. Men hvis du likevel skulle havne der ved et rent uhell, ikke skrem og ikke voldta.

5. Gå alltid med en voldtekstsfløyte. Hvis du er i ferd med å voldta noen, blåser du i den til noen får stoppet deg. 

6. Når en kvinne ligger og sover, betyr det ikke at du kan voldta henne. La henne sove i fred. 

7. Når en kvinne går alene ute på gaten, betyr det ikke at hun vil at du skal voldta henne.

8. En kvinne kan gå naken om hun vil, uten at du det er greit å voldta henne. (Husk å blåse i voldtektsfløyta hvis tanken skulle falle deg inn)

9. Ikke drikk for mye, da kan det hende at du glemmer å blåse i voldtekstsfløyta og at du voldtar uten å mene det. 

10. Hvis du er redd for at du kommer til å voldta noen, ta med deg en god venn som passer på at du ikke kommer til å forgripe deg på noen.

 

Vi kvinner skal ikke behøve å gå rundt og være redde for å bli voldtatt.

Vi må prate om voldtekt, vi må innføre tiltak for at det ikke skal skje, og vi må informere grundigere om konsekvensene og vi må snakke om grunner til å ikke voldta.

Jeg har aldri hørt foreldre lære barna sine at det er feil å voldta. Det som derimot er vanlig, er å lære bort hvordan du ikke skal bli voldtatt. Det er ikke feil å ta forholdsregler. Men det endrer ikke årsaken til problemet. Nemlig at noen voldtar.

Jeg skjønner at ingen tror at sine nærmeste kan voldta. Allikevel skjer det, gang, på gang. Så slutt å snakke om voldtekt som om det er offerets ansvar å forhindre det. Begynn heller å snakke om ansvaret du har for å forsikre deg om at den andre faktisk vil ha sex, akkurat nå, med akkurat deg.

Det er på tide å snu "Nei er nei" til "Ja, er ja". Det er på tide at gutta må spørre om et ja, i stedet for å vente på et nei. Det er på tide med nulltoleranse for voldtekt.

Faceook HER - Instagram HER - Snapchat Martinehalvs

1
 

 

// Marty

 

 

15 kommentarer

Merethe

21.04.2017 kl.13:31

Jeg vil gjerne presisere enda mer på regel nr 2 egentlig. Kun JA er JA.

Anne

21.04.2017 kl.14:37

Hva med å oversette reglene til arabisk og pakistansk?

En god del voldtektsmenn i Norge forstår ikke norsk.

Trorir

21.04.2017 kl.16:08

"Vi kvinner skal ikke behøve å gå rundt og

være redde for å bli voldtatt."

"Vi kvinner"...

Gjelder dette bare kvinner og jenter?

Synd at menn som blir voldtatt er så

jævlig tabu å snakke om. Flere mørke tall.

Jan Aage

21.04.2017 kl.16:22

Nå som grensene har vært pip åpene i mer enn en generasjon. Så horder med analfabeter fra den tredje verden. Har invadert hele landet. Så er det en interessant strategi. Og ikke ta forhåndsregler for å redusere risiko.

Hvis jeg drar til et området med mye kriminalitet. Å parkerer en ny BMW med nøklene i. Så er det tyven som er skyld i at jeg blir frastjålen bilen. Det er neppe noen som vill prøve å argumentere at. Tyven er fritatt for skyld. For det han ikke forstår. At det er galt å stjele. Selv om det var veldig lett å stjele. Men det hadde fortsatt vært veldig lite smart av meg. Å gjøre det så lett for tyven. Det er neppe noen som ville klappet meg på skulderen. Og sagt at dette var et helt utenkelig resultat. Og at det er ingen grunn til. Og ikke parkere neste bil med nøklene i. Jeg tenker det ville vært omtrent like uaktsomt. Som å krysse fingrene. Å tenke at hordene med analfabeter får med seg innholdet i denne bloggen. Og umiddelbart forstår at voldtekt er galt. Og slutter å gjøre det. Bare noen forklarer dem at det er galt. Så vill det nok gå opp for dem som et lyn fra klar himmel. At vold og overgrep ikke er så hyggelig for offeret.

Jeg har heller valgt å utruste datteren min med vett til å skjønne hva som er farlig. Og verktøy til å forsvare seg. Dersom noen utgjør en trussel for helsen.

A

21.04.2017 kl.17:05

Hei du. Jeg er dessverre helt uenig. Vi kvinner har faktisk et helt eget ansvar. Du, jeg, vi kan ikke kontrollere om menn eller folk generelt er kriminelle eller ikke. Det er slik verden fungerer. Det vil alltid være noen man ikke kan stole på eller noen som ikke er psykisk stabile eller bare noen som ikke tar nei for nei. DA har vi kvinner ansvar for egen kropp og trygghet. Så vi må selv både menn og kvinner, må passe på å ikke gå alene i mørket for ikke å bli overgrepet/ranet osv. Vi har ansvar for å oppholde oss på trygge steder. Vi kan ikke stoppe kriminelle. Det vil ALLTID være noen som er det. Jeg sier ikke at offerene er eller blir skyldige i slike hendelser. Men vi må fortsatt tenke fornuftig.

Igor

21.04.2017 kl.18:05

For noe sprøyt. Det er ikke i norsk kultur å voldta. Russene er en greie der de alle er fulle og er med på galskap. Voldtekter utført av nordmenn er nesten ikke til stede. Når det skjer så tar vi det alvorlig. Men om noen oppsøker problem og deltar -så kan en nesten ikke forvente noe annet heller, dog jeg er imot all form for overgrep.

apples

21.04.2017 kl.18:46

Disse rådene har blitt spredd på nettet i årevis uten at det har hjulpet noe særlig, dessverre...

Berte

21.04.2017 kl.18:50

Javel? Hvorfor låser du døra til huset når du forlater det? Fordi det finnes idioter som faktisk bryter seg inn hos folk og stjeler som ravner. Nei, det er ikke spesielt trivelig, men det er det om er fakta.

Det finnes syke, forskrudde menn, som mishandler og voldtar. Det er utrolig kjipt, men det er et faktum. De er syke i hodet sitt, og de er onde, men de FINNES. Og disse lytter ikke på holdningskampanjer, de lytter ikke på oppfordringer fra hverken den ene eller andre. Fordi de ikke er friske i hodene sine, og de er der ute. Og det er dem man skal vokte seg for.

Derfor skal man ga sine forholdsregler. NEI, det er ikke offeret sin feil om hun/han blir voldtatt, selvsagt er det ikke det. Men det må da for svarte være lov å opptre med fornuft. Ville du sendt din egen datter alene inn i en bakgate natt til lørdag, fordi om hun skulle bli voldtatt "så er det jo ikke hennes feil"? Det er en jævlig fattig trøst om hun skulle bli voldtatt at "det var ikke hennes feil".

Jeg er helt enig i at det er viktig å jobbe med holdninger om dette, og man må starte tidlig. Men man må faktisk tenke to tanker samtidig. Når noen gir et velmenende råd om å ikke sette seg i en situasjon som er farlig, så er det nettopp det; et velmenende råd. Det er ikke ment å kaste skyld over på kvinnen. Det er et råd som er gitt fordi verden vi lever i i dag består av mennesker, heldigvis et stort mindretall, som vil andre vondt. Veldig vondt.

Amelia Hvass

21.04.2017 kl.20:43

Jeg synes det er bra skrevet! Og er faktisk mange som er der ute å er redde for at det skal skje med dem! Folk er dumme hvis de vil voldta deg, de kan få store konsekvenser og fordi det også ødlegger et jentes liv. Om det ikke skjer der og da vil det skje senere med den jenta det gjaldt med!

22.04.2017 kl.04:17

Det er nesten artig å lese at menneskene over her i kommentarfeltet velger å sammenligne jenters kropper med for eksempel ulåste biler. Et menneske med tanker, følelser, og verdi, blir sammenlignet med en død gjenstand. Jaja...

Odd Karlsen

22.04.2017 kl.09:10

Men hvis overgriperen ikke følger dine 10 regler, hva da?

Kanskje det hadde vært lurt å følge politiets 5 råd da? De 5 rådene kan DU følge. Hvis DU vil...

Hvilke «regler» overgriperen følger er utenfor din kontroll...

Og: overgriperen har alltid ansvaret!

22.04.2017 kl.13:54

Shit, folk i kommentarfeltet her skremmer meg! "Ligger ikke i norsk kultur å voldta", ok? Unnskyld, men sier du da at hver tredje norske kvinne er blitt voldtatt av utlendinger? For for min del var det tre hvite, norske ekskjærester, og en hvit fyr fra Hitra som ikke fikk ja fra meg. Jeg grein, jeg dytta, jeg trodde til slutt at om gutten ville ha sex, så var det min plikt å gi ham det. Og jeg ville gi ham det, for ellersvar jeg en dårlig kjæreste. En av dem tvang meg også med ord, med å si "nå vil jeg, da må du og ville". Overfallsvoldtekt er ikke regelen, det er unntaket. Flest voldtekter oppstår innad i forhold.

22.04.2017 kl.21:41

Skjønner ikke hvorfor gutter vil voldta istedenfor å ha sex med noen som frivilligtil å være med

Syk verden me leve i

M

23.04.2017 kl.08:49

Hent utrolig at enkelte her kan få seg til å sammenligne en voldtekt med å stjele en bil - å sammenligne ett menneske med en gjenstand uten følelser, er helt uforståelig at det er mulig å sammenligne .. synes det sier veldig mye om hvilken verdi ett menneske har for de som sammenligner ting og mennesker.

Å voldta noen er så langt i fra det samme som å stjele en bil.. bare det å bruke det som sammenligning er sykt og kvalmt ..

Synes det er fine regler som er satt opp - klart jenter skal ta sine forhåndsregler og være forsiktig - men om en jente blir med en fremmed fra byen, så er allikevel ansvar og skyld hos overgriper. Hvis du går i en mørk bakgate og blir ranet og skutt, så gir det ikke gjerningsmannen noe mer rett eller mindre ansvar eller skyld , fordi du har deg selv å takke..

Og alkohol, hvis du drikker så mye alkohol at du feks voldtar noen - eller gjør noe annet kriminelt. Jeg vil jo anta at det ikke vil være formildende - mulig det er formildende i voldtektssaker , siden en voldtekt sees på som en mindre forseelse - slik jeg ser det, ut i fra straffeutmålingen i det norske rettsvesen. Det er litt dumt å voldta, men ikke særlig alvorlig.

Ja, poenget mitt var - om du drikker og utfører en kriminell handling må du allikevel stå til ansvar for det, og ta ansvar for hva du har gjort og påført ett annet menneske og konsekvensene dette har for offeret. Og det er også en fin pekefinger regel for guttene å ikke drikke for mye, så dem ikke ender opp med å gjøre noe som kan komme til å koste dem dyrt og få store konsekvenser - ikke bare for seg selv, men det kan få store konsekvenser for ett annet mennesker.

De fleste voldtekter skjer blant bekjente og med noen offeret stoler på.

Ragnhild

27.04.2017 kl.00:06

Amen! Herlighet, det her innlegget traff meg virkelig. Det er så fantastisk å se hvordan man kan kombinere noe så "åpenbart" men tragisk med en form for humor. Gotta love it! Heier på deg, Martine! Du bringer frem de viktige samfunnsproblemene på en nydelig måte! Til neste gang skulle jeg kanskje ønske posten ble rettet mot både kvinner og menn(fordi det mest sannsynlig også finnes en del jenter som også voldtar..)

Skriv en ny kommentar

hits