Selvdiagnotisering

Categories Tanker 💭

Jeg googler dårlige dager. Jeg er nysgjerrig på hva som dukker opp. Lite overraskende dukker det opp noen artikler fra noen kvinnemagasiner som forteller om de vanligste tegnene på depresjon. Det dukker også opp artikler fra treningsbloggere om at det ikke finnes dårlige dager. Bullshit, tenker jeg. Det er klart det finnes dårlige dager. Hvem har vel ikke hatt en dårlig dag? Mens jeg sitter og tenker det slår det meg hvor lett vi faktisk blander dårlige dager med psykisk helse.

Psykisk helse har den siste tiden blitt satt mer og mer på dagsordenen, noe som er viktig, på tide og nødvendig. Det er med på å skape en samfunnsaksept og åpenhet vi tidligere ikke har hatt. 

Det er med stor fare at jeg tråkker noen på tærne, og at et håpløst innlegg fra en smådeprimert nittenåring passer dårlig mellom debatter om Donald Trump og antrekkene til Melanie Trump. Men det er akkurat her det ligger. For den smådeprimerte nittenåringen er ikke deprimert. Hun bare sier det. Jeg bare sier det. Betyr det at jeg misbruker det? Jeg vet ikke. Jeg syntes hvert fall at seriøsiteten forsvinner. 

Jeg googler selvdiagnostisering. Noe av det første som slår meg er “har jeg asperger, eller er jeg bare sinnsykt tilbakestående”? “Er jeg deprimert”? Jeg rynker på nesen. I enkelte anonyme forumer har enkelte blitt diagnotisert av andre, med både bipolar lidelse og angst. Noen skriver at det er helt vanlig å ha angst. Jeg rynker enda mer på nesen. Har psykiske lidelser blitt så akseptert at det er vanlig å ha angst? Har jeg angst?

Tilbake til dårlige dager.

Jeg googler “jeg vil ikke stå opp om morgenen, er jeg deprimert”, og på få sekunder har en rekke sider for depresjon informert meg om at det er et av symptomene på å være deprimert. Jeg leser enda litt nærmere, og blir informert med at dårlig selvtillit kan være et tegn. Og at dårlig søvn kan være det. Faen. Et lite øyeblikk føler jeg at jeg er overbevist. 

Jeg vet hva psykisk helse er. Fra jeg var liten til nå har jeg blitt presentert for psykisk helse. Ofte ubevisst. Jeg har nemlig sett den psykiske helsen på nært hold flere ganger, hørt mennesker tulle med den og av og til hilst på den. Den psykiske helsen har fulgt meg, og det er antakeligvis ikke så rart med tanke på at vi alle har en psykisk helse. 

Men har det blitt vanlig å ha en psykisk lidelse? Jeg forstår at antall tilfeller øker sammen med bevisstgjøringen og fokuset, og anklagelsen gjelder ikke de som oppriktig har en psykisk lidelse eller de som sliter psykisk. Men skille mellom psykiske lidelser og dårlige dager har kanskje blitt for smalt. 
 

Følg meg gjerne:

Facebook HER
Instagram HER
Snapchat: Martinehalvs

// Marty

 

8 kommentarer

8 thoughts on “Selvdiagnotisering

  1. Hei Martine!
    Jeg er helt enig med deg, men den eneste tingen jeg reagerte litt på var det du skrev med angst. Alle har angst, hvis ikke hadde hvem som helst hoppet ut for et stup, spist glasskår og lignende. Det er angsten i oss som stopper oss fra å gjøre slike ting. Alle opplever å ha angst når man blir utsatt for skumle og ubehagelige situasjoner. Det er først når man konstant går med angstfølelsen i kroppen, slik at det går utover hverdagen at man blir diagnosert med angst. Så for å svare på spørsmålet ditt; ja, det er faktisk helt vanlig å ha angst!
    Men utover det vil jeg si meg enig i at det er altfor mange som selvdiagnoserer seg unødvendig. Selv har jeg opplevd flere depresjoner, selvmordstanker, seksuelt overgrep og sosial angst. Jeg har vært frisk i over 2 år, men det betyr ikke at alt har vært perfekt i 2 år. Senest forrige uke lå jeg og gråt i senga en hel dag og tenkte at livet var helt jævlig og begynte å tenke at jeg mulig var deprimert igjen(for dårlige dager kjennes faktisk helt forjævlig ut), men sannheten er at det bare var en dårlig dag. I og med at jeg faktisk har vært diagnosert, så er det lettere å skille mellom sykdom og dårlig dag. Dårlige dager, i motsetning til diagnose, går som regel over etter en dag eller to 🙂
    Ha en fin dag videre Martine!

  2. Sykt bra kommentar om selvdiagonisering og psykisk helse! Fortsett og stå på! Du er så god på nettopp dette😊😊😊✨✨✨

  3. Viktig å huske at det er en stor forskjell på psykiske problemer og psykiske lidelser. En lidelse må du få diagnosert av en lege

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *