Spiralnekt

Categories Tanker 💭

Jeg representerer en annen generasjon enn de som vanlig diskuterer saker som dette, saker om hva leger skal eller ei, hva vi har rett på og hva leger har rett på. Jeg tror det er viktig med en ung stemme. Jeg tror det er viktig med en representant som kan tale på vegne av 2017. Ungdom i 2017. Vi kan godt kalle det moderne, trendy eller populært. Vi kan også kalle det en menneskerett, men om det faktisk er det aner jeg ikke – antakeligvis ikke. I mine øyne så er det en rett, og om ikke en menneskerett, så et krav. Jeg tror ikke nødvendigvis at min generasjon har noe større behov enn tidligere generasjoner, eller generasjonen som nå bestemmer og styrer. 

For debatten er i gang igjen, til tross for at den en stund har vært lagt til side. Debatten om hvor vidt leger kan nekte å utføre medisinske behandlinger grunnet personlig ståsted. Saker som dette tas opp igjen og igjen, og det er frustrerende å forholde seg til. Det er frustrerende å lytte til. Det er frustrerende å akseptere. 

På mandag starter rettssaken den katolske legen Katarzyna Jachimowicz har anlagt mot Sauherad kommune etter hun ble oppsagt etter å ha nektet å sette inn spiral på kvinner. I 2015 ble hun oppsagt og saken har dukket opp i media fra tid til annen. Det skremmer meg at enkelte leger har mulighet til å utføre en såkalt spiralnekt, i noe jeg ser på som deres jobb. Dette er et skremmende eksempel på at praksisen varierer i stor grad – og er det egentlig greit? I mine øyne er dette en skjult kamp, på lag mot norsk abortlov. Jeg nekter også å tro at det ikke bygger på en skjult politisk agenda, en politisk kamp som jeg absolutt er villig til å ta. En kamp som ikke handler om feminisme, min generasjon eller om å være samfunnsdebattant, men om å være kvinne. 

Katarzyna Jachimowicz forklarer at hun ikke har praksisen som skal til for å utføre prosedyren. Jeg har ingen annen kompetanse enn å rense skrubbsår og plastre, men vil tro at dette er en relativt enkel prosedyre for leger å utføre. Er det ikke en del av jobben? I mine øyne handler ikke jobben som lege om et etisk ståsted, et politisk ståsted eller et religiøst syn – Den handler om å yte humanitær omsorg. 

Jeg mener at det er på tide at vi våkner opp. Det er på tide at vi innser at vi lever i 2017, og at vi kommer oss videre. Dette er en debatt som det er trist at hører hjemme i 2017, for den burde vært avsluttet før jeg ble født. Det er på tide at vi aksepterer at vi ikke blir enige, og vi skal akseptere at vi har forskjellige verdier og syn. Men som lege kan man ikke ta et valg en person allerede har bestemt seg for, og hvilke signaler sender en lege som reserverer seg mot inngrep som dette? 
 

Følg meg gjerne:

Facebook HER

Instagram HER

Snapchat: Martinehalvs 

 

// Marty

 

 

 

 

19 kommentarer

19 thoughts on “Spiralnekt

  1. Hei! Jeg er litt uenig med deg. Hun (legen) tror jo oppriktig at hun da muligens er skyldig i å ta liv om hun setter inn spiraler.
    Å presse folk til å gjøre noe de har virkelig store personlige problemer med å utføre syns jeg ikke er bra. Vi må ha respekt for hverandres syn på livet. Det er nok av andre leger som folk kan gå til om de vil få satt inn spiral.
    Ha en fin dag 🙂

  2. Dette er en virkning av at vi har fått 200 tusen katolikker og 200 tusen muslimer til Norge. De vil ha innflytelse og støtte fra de konservative kristne i Norge, for å omforme samfunnet slik de vil ha det.
    Kvinnesynet til disse gruppene er 200 til 1000 år gammelt, og ikke oppdatert. De tror de driver med empati, men ser ikke at de skaper splid og uhygge.
    Alle som blir leger vet at de blir stilt overfor dette valget og burde ta det før de blir leger. Samtidig bør vi vite at de kun får problemer med dette når de skal være privatpraktiserende med avtale med kommunen. Kommunen må gjennom legen tilby det våre lovgivere har bestemt at en lege med kommunal avtale skal tilby. Det er ikke opp til legen når legen søker om avtale: å ta forbehold mot visse prosedyrer.
    De samme legene nekter ofte å behandle homofile, nekter å gi mindreårige prevensjon, nekter å gi ugifte prevensjon, nekter å stille på skoler med prevensjonsveiledning osv. Visse kvinnelige leger vil ikke behandle menn lik som visse mannlige ikke kan behandle kvinner, også fordi kvinnelige pasienter nekter. Noen pasienter nekter å bli undersøkt eller behandlet av ugifte leger.
    Sånn kan vi ikke ha det. Alle kan ikke bestemme selv.
    Da får de la være å bli lege. Men ofte blir unge presset til å bli lege av familien.

  3. Ting er kanskje ikke så lett for leger som hjelper en person med å ta et valg som dreper eventuelle liv. For noen er det lett, for andre ikke. Og det må vi respektere, hva for et samfunn er vi uten respekt for ulike ståsteder i livet? Jeg er totalt uenig med deg.

  4. Flere som skriver om at de er uenige, men jeg er helt enig med deg. Om du nekter å gjennomføre grunnleggende oppgaver i ditt yrke, bør man finne seg noe annet å drive med. Det ville aldri blitt akseptert om en som arbeidet på akutten som hadde religion som gikk imot å tillate blodoverføring, nektet å gjøre det på sine pasienter.
    Når man oppsøker lege skal man møte trygghet, forståelse og få egnet behandling. Man er i utgangspunktet bundet av fastlegeordningen, og dersom man ønsker spiral, skal man ikke risikere at legen plutselig ikke vil gjennomføre det, og måtte gå igjennom fastlegebytte (som gjerne gjør at du står uten fastlege i en periode). En ting er i Oslo, hvor jeg bor, jeg kunne alltids ha funnet en annen lege i nærheten til å fikse det, men hva med de mindre bygdesamfunnene, hvor du risikerer at den eneste lokale legen nekter å hjelpe deg med ønsket prevensjon? Og hvor går grensen? Hva hvis de nekter å skrive ut resept på p-piller? Og hva hvis kassadama føler at hun hindrer liv å oppstå ved å selge kondomer, så du må komme tilbake når noen andre er på jobb?
    Tilgang på prevensjon er et viktig likestillingsgrep, og som er et typisk problem i u-land. Vi kan ikke la noen aksjonære leger trekke samfunnet vårt bakover i tid. Jeg er helt enig med deg.
    (Og til dette med at det er uvanlig at du tar opp slikt, så kommer det nok ann på vennegjengen din. Jeg kjenner få som IKKE er opptatt av og snakker om slike ting 😉 )

  5. Her går du litt i surr og blander sammen mening og argument.
    At du mener noe er ikke et argument. Hverken kjønn, alder eller hva dine personlige preferanser er, utgjør noe argument for hva som er riktig eller galt for en annen person.
    På generelt grunnlag blir det feil at noen basert på egne meninger eller preferanser skal kunne kreve definisjonsmakt over hvordan andre utfører yrket sitt, hvilke tjenester de ønsker å utføre, og til hvem. Det eneste du argumenterer for er å tvinge mennesker til å utføre de tjenestene du ønsker utført, på bakgrunn at du er kvinne og ung, uten å respektere den andre personens ønsker. På godt norsk kalles det å være bortskjemt eller egoistisk.
    I tilfellet vi snakker om er det en annen sak som gjelder, nemlig at vedkommende er fastlege, dvs. ikke bare lege. De fleste er enige om at dersom vi skal ha et offentlig helsevesen, der legene får utbetalt relativt mye penger for å være en pasients primære helsekontakt, må dette også skje i henhold til hva som inngår som en standard helsetjeneste i Norge og etter kontrakt om hva det innebærer å være fastlege. Hva denne kontrakten innebærer er et politisk spørsmål, som gjelder alle fastleger. Det er fullt mulig å være lege utenom fastlegeordningen, og det er ingen menneskerett å ha en offentlig stilling/støtte.
    Det er tre ting leger primært trenger eller bør rette seg etter. Det er den hippokratiske ed, gjeldende lovverk og til sist egen arbeidsavtale.
    De to første bør enhver lege følge, men ingen av disse innebærer et pålegg om å tilby prevensjon. Dette gjelder kun dersom en lege har en arbeidsavtale der dette inngår som en del av arbeidet legen [etter eget valg] har signert på å utføre.
    At vedkommende lege påstår at hun ikke kar kompetanse til å innsette spiral, er nok mer et forsøk på å beholde en lukrativ fastlegeavtale uten å ta konsekvensen av at hun ikke leverer en tjeneste arbeidsavtalen hennes pålegger henne [med forbehold om at jeg ikke har sett hvilke krav som formelt stilles til fastleger eller kommunale legeavtaler].
    Som mann har jeg ingen problem med å si at jeg godtar at en lege vil reservere seg mot å utføre sterilisering eller omskjæring av en annen mann. Om en offentlig stilling de innehar krever at de gjør dette pga. lovverket, kan de fint si opp jobben og jobbe privat. Om jeg mener noe annet, er det ikke et argument at jeg er mann og synes at leger skal utføre dette i 2017. Dette er kun min personlige mening eller ønske.
    Når det er sagt, så er min mening at det er fantastisk mye bedre å tilby folk prevensjon enn å risikere at vi øker antall aborter eller får flere uønskede barn som ikke vokser opp under gode forhold. Men jeg kan ikke tvinge andre til å ha den samme meningen, eller å la være å ha religiøst funderte meninger.
    Vi eier ikke andre mennesker og det er uavhengig av religion. Det har med respekt for at man ikke alltid kan få det en ønsker seg fra en annen person, dersom det er i mot deres vilje.

  6. Hei
    Jeg mener at leger absolutt skal gjennomføre prosedyrer i kraft av at de er leger.
    Samtidig opplever jeg med min erfaring med spiral at det kanskje ikke er nok informasjon/forskning på konsekvensen av å bruke spiral. Etter hva jeg forstår forhinder ikke spiralen at ett egg blir befruktet, men det hindrer at et befruktet egg fester seg. Dette er da grunnen til at noen leger ikke ønsker å sette det inn( noe jeg mener der skal, dersom kvinnen/jenten har kunnskap om dette)
    Jeg brukte spral i 3 år etter jeg fikk mitt første barn, da jeg tok ut spiralen for å få barn nummer 2, gikk jeg gjennom 3 helt forferdelige spontanaborter), jeg vet ikke om det skyldes spiralen eller noe annet. Men jeg er veldig usikker når jeg sotter her å er gravid med mitt 3 barn. Jeg valgte bevvist bort spiral som prevensjon etterbarm nummer 2 og ble fort gravid uten noen problem med nummer 3.
    Jeg vet ikke om spontanabortene jeg opplevde skyldtes at babyene ikke var levedyktige eller om de skyldtes at kroppen var så vandt til å støte fra seg befrultede egg på grunn av spiralen at det var grunnen. Det er noe jeg har tenkt mye på i ettertid. Og det har gjort at jeg har angret på at jeg valgte spiral før jeg var ferdig med å få barn.
    Jeg er 100% for at det ikke skal være opp til legen om en kvinne skal få bruke sprial eller ikke, samtidig mener jeg at det bør være bedre informasjon om konsekvens av spiralbruk.
    Skal sette inn spiral når jeg er ferdig med svangerskap nummer 3, men det er forsi jeg er ferdig med å lage barn, så da er spiralen helt super for meg 🙂

  7. lixil – her blader du mye rart sammen. Se svaret mitt til Martine.
    Jeg mener du gjør samme feilen som OP, det å blande sammen krav til leger generelt og fastleger. Som jeg sa er det ingen menneskerett å være fastlege, og en er bundet av en avtale med kommunen som krever at en leverer visse tjenester i bytte mot en pengesum. Da er ikke dette valgfritt om avtalen krever at noen gjør det.
    Du kan ikke forlange at butikker skal selge kondomer, dersom innehaveren ikke ønsker å selge dette. Du kan derimot kjøpe dette i en annen butikk.
    Om ingen ønsker å selge det, uansett hvor dårlig forretningside dette er, og hvilket grunn de oppgir, så kan du ikke forlange at de skal gjøre det.
    Det er derimot en veldig fin anledning til å starte en egen bedrift, dersom du mener det er et marked for dette.
    Dersom du diskuterer dette med venner bør du ta utgangspunkt i respekt for andre mennesker, se på hva du mener er feil og hva du kan gjøre med det, uten å tvinge andre til å gjøre som du ønsker fordi du synes noe er dumt.

  8. Vi har en “norsk” frisør som blir dømt fordi hun ikke ønsket en person med tildekket hode inn i salongen sin. Så hvordan i all verden kan det være greit av en lege ansatt i et offentlig system, å nekte å sette inn en spiral som faktisk er en ting som alle kvinner i dette landet kan velge selv om de ønsker eller ikke ? Hvor går grensen mellom det Norges lover og mentalitet står for, og alt som kan settes i bånd med religion. Vi er uten tvil på vei til å miste alt hva vi selv står for, fordi vi skal godta og forstå alle andre. De eneste som snart ikke blir forstått i dette landet, er oss selv

  9. Hun burde henvist deg til eg gynekolog dersom hun ikke ville gjøre det selv. Kanskje hun var usikker …

  10. Jeg fikk innsatt spiral julen 2013.
    Dette hos min fastlege som vell å merke ikke hadde ekspertisen, som legen i saken over nevner. Legen min var bare ikke så selvbevisst at det var noe å innrømme.
    Å sette den inn var vondt. Flere dager etterpå. Uansett, den ble satt inn, og jeg var “beskyttet” etter tre-fire uker følte jeg fremdeles at noe ikke var som det skulle, dro til legen og da satt den visst ikke riktig inn. Enda vondere gjorde det. Jeg fikk sterke
    blødninger, feber og ble bare verre og verre.
    Gynekolog var neste. Hun dro den rett ut igjen. Jeg trodde alt skulle være over men neida. Jeg ble enda dårligere. Sykehuset var neste. Akutten, på Bærum, legen tok blodprøve, urinprøve å ga meg feil navn og diagonose.
    Ingen infeksjon, ikke gravid, 10 år eldre enn min opprinnelige alder da (19).
    To dager senere måtte jeg rett og slett til ny lege med gynekologisk undersøkelse.
    Jeg hadde blitt gravid. Mot min vilje. Fosteret kunne ikke beholdes.
    – derfor burde leger kunne nekte.

  11. Elise: Tydelig at du har mange tanker og spørsmål rundt dette med spiral, så jeg syns det er veldig synd at ikke har tatt opp dette ned legen/jordmoren din.
    Men mange med deg som trenger litt generell informasjon om hva en spiral er
    Det fins to typer spiral. Hormonspiral og kobberspiral.
    En hormonspiral er et gestagenpreparat på lik linje med gestagenpiller (p-piller altså) som for eksempel cerzette. Når man har en hormonspiral tilsvarer dette like mye hormoner som en minipille i uka. Måten den fungerer på at er at den gjør slimproppen tykk, slik at sperm ikke slipper inn. Hos noen kvinner hindres i tillegg eggløsning. En spiral er altså ikke noe mer “miniabort” enn noe annet prevensjonsmiddel.
    En kobberspiral inneholder ikke hormoner, men forandrer også miljøet i livmoren slik at spermen mister sin evne til å befrukte egget. Dersom en befruktning allikevel skulle skje vil egget ikke være i stand til å feste seg. På grunn av dette kan kobberspiral også brukes som nødprevensjon.
    Elise: det er gjort svært mye forskning på dette med spiral og prevensjon generelt. Bruk av spiral vil ikke øke sjansen for abort etter at du har tatt den ut.

  12. Som lege er det å sette inn spiral en del av jobben, på samme måte som at det å selge alkohol om du jobber i kassa på Rema 1000 også er en del av jobben. En person i kassa kan ikke nekte å selge alkohol til kunder selv om den ansatte er avholds, religiøs og hva det nå enn måtte være. Offentlige helseinstanser skal etter min mening være politisk og religiøst nøytral, så lenge det følger norsk lov. I Norge er både abort og prevensjon lovlig, så hvorfor skal ikke denne damen sette inn spiral hos sine pasienter? Én ting er å ikke kunne det, men en annen ting er å nekte å gjøre det fordi hun mener hun bidrar til å ta liv. Her stiller jeg meg også spørsmålet, hvordan kan man bidra til å ta liv ved å sette inn spiral? Man kan ikke ta liv som ikke eksisterer.
    Som fremtidig lege vil jeg nok komme borti situasjoner hvor pasienter tar valg som strider mot mine personlige oppfatninger, men så lenge det er en del av min jobb må jeg utføre den jobben så godt som mulig og jeg har egentlig ingenting jeg skulle ha sagt. Det skremmer meg at pasienter skal kunne bli avvist av sin egen lege om de ønsker prevensjon eller abort. Hvordan i alle dager hadde helsenorge sett ut om alle leger skal kunne sette ned foten om det er noe som strider mot deres egne personlige oppfatninger? En lege skal selvfølgelig komme med sine profesjonelle synspunkter, det er jo derfor vi studerer 6 år på universitetet i tillegg til turnus, spesialisering og alt slikt, men i et lege-pasientforhold er det ikke plass til andre oppfatninger enn legens profesjonelle oppfatninger. Dersom det er noe man ikke ønsker å ta valg vedrørende så vil jeg tru at legeyrket ikke er noe for deg.
    Hilsen medisinstudent og stolt fremtidig lege

  13. Jeg er så enig med deg! Syntes det er flott at du skriver om dette, og blir fortsatt overrasket over at folk syntes det er greit at leger unngår å gjøre deler av jobben de ikke liker eller er enig i. Dette er en kvinnes rett i Norge, og det er leges jobb å gjøre dette i praksis. Hvis man er så sterkt uenig med kvinners rettigheter her at man nekter å utføre en jobb de har krav på, så syntes jeg man må finne seg en annen jobb. Fint innlegg! 🙂

  14. Synes folk må slutte å bli krenket så lett, særlig 3. bølge feminister. Liker du ikke noe så ignorer det. Gjelder alt i livet.

  15. Bjørn: sitat fra departementet: “Det har aldri vært tillatt for fastleger å reservere seg mot å sette inn spiral eller skrive ut p-piller, men for noen år tilbake ble det kjent at enkelte fastleger likevel nektet å gi slike prevensjonsmidler til kvinner. Helse- og omsorgsdepartementet har derfor slått fast i forskrift at fastleger ikke kan reservere seg mot å gi prevensjon til kvinner av samvittighetsgrunner. Norske kvinner har en lovfestet rett til å få prevensjonen de ønsker hos fastlegen sin”.
    Bør ikke norske leger følge norsk lov?

  16. Abort og prevensjon er ikke ulovlig i Norge. Jeg mener leger må respektere norsk lov på lik linje som alle oss andre. Fastleger kan ikke gjøre sine egne personelige unntak hvis de skal jobbe for staten. Ønsker de å ha sine egen preferanser når det kommer til sine pasienter, så må de starte opp privat, ellers må de holde seg til den grunnavtalen alle andre under fastlegeordningen må forholde seg til. Arbeids-avtale kalles det. Alle seriøse arbeidsgivere har en slik.

  17. Som helsepersonell selv er man aldri ferdig utlært. Hvis man som allmennlege ikke har kompetanse på å sette inn spiral, så må man nesten få noen praksisdager hos en gynekolog for å lære seg det. Det står i sykepleierens yrkesetiske retningslinjer at man alltid skal etterstrebe å lese ny forskning og lære seg nye prosedyrer og opparbeide seg ny kompetanse. Jeg tenker når dette er forventet av sykepleiere med 3 års høyere utdannelse, bør det være obligatorisk for leger som studerer i dobbelt så mange år. Det blir nesten som en snekker som ikke kan sette inn en type vinduer, og ikke gidder å lære seg det, så da nekter han å gjøre det.
    Vi har et stort ansvar som helsepersonell!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *